Voertuigenbelasting Suriname nog lang niet rond

22

PARAMARIBO, 25 apr – Het is nog lang niet duidelijk of en wanneer er belasting komt op voertuigen. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons is er nog een lange weg te gaan eer het zover is. President Desi Bouterse heeft het wetsvoorstel aangehouden. Intussen blijft de weerstand wel gestaag toenemen.

De activisten van Mobiel Suriname spreken van een succesvolle campagne de afgelopen weken. Honderden hebben de petitielijst getekend voor het aanhouden van de zogenaamde motorrijtuigenbelasting. Nu kan het allemaal een beetje overhaast blijken. “Het voorstel is aangehouden, omdat die eerst in het Tripartiet Overleg besproken moet worden”, zegt Simons tegenover de STVS.

Dit overleg met werkgevers en vakbeweging moet zich nog buigen over het voorstel. Mobiel Suriname vindt dat de samenleving al genoeg te lijden heeft van de almaar stijgende prijzen. Gevreesd wordt zelfs voor een domino-effect. Volgens Radjen Kisoensing van Mobiel Suriname zou motorrijtuigenbelasting alleen kunnen als de brandstofheffing wordt afgeschaft.

22 REACTIES

 1. Flogo alla tu!

  Waarom kan het niet samen? Brandstofheffing en motorrijtuigenbelasting? Het gaat hier om de wijze van invoering en de hoogtes.

  Ooit zal rijdend Suriname motorrijtuigenbelasting moeten betalen omdat het niet anders kan. Nergens ter wereld int men deze belasting niet. Surinamers willen een uitzonderingspositie maar de luxe die van de meeste klagers afstraalt houdt niet op bij een 4WD SUV.

  Flogo alla tu kan door een beetje van de Brandstoftoeslag af te halen (Gournmenttake)
  en dat motorrijtuigenbelasting noemen. Van tijd tot tijd aanpassen. Maar de belasting voor motorvoertuigen moet er komen.


  Maak melding

 2. Auto’s die in Suriname rijden kunnen mensen in Nederland niet rijden. Denk maar aan die grote benzine slurpende 4×4, suv, zes cilinder automaat, airco enz.enz…..Ze zijn ook zeer slecht voor het milieu.

  Suriname zou milieu onvriendelijke auto’s zwaarder kunnen belasten t.o.v. co2 zuinige drie cilindertjes. Belasting betalen moet maar hoeveel en hoe kan over gediscussierd worden. De bedragen die ik zag van 500 tm 2000 srd per jaar waren wel wat aan de te hoge kant. Deze kunnen alleen rijke mensen als goedbetaalde parlementsleden betalen.

  Voor de gewone burger men een maandinkomen van 1000 srd per jaar wordt het moeilijk.

  Het zou ook heel goed zijn om vermogensbelasting op spaargeld en onroerende zaken te gaan heffen, Suriname wordt dan een zeer rijke land.


  Maak melding

 3. Poti Rajen zet alle zeilen bij om nog wat te kunnen betekenen in de Surinaamse politiek.

  Niets lukt tot op dit moment. Noti no e jagi!

  Efu wang uma no lobi yu, dang yu e grati tock.

  Rajen, je hebt het gewoonweg niet libi na sani!


  Maak melding

 4. Vene had weloverwogen het besluit genomen om het rijden te belasten en niet het bezit van een auto.Als je auto een jaar in de garage bleef,hoefde je geen motorrijtuigen belasting te betalen.Immers ben je niet op de weg geweest.Daar tegenover betaalde je duurdere benzine,met daarin dan de take,als je reed over de weg.Hoe meer je de weg opging hoe meer je betaalde en dat was billijk.Het moet of de take of rijtuigen belasting zijn.Invoering van beiden,betekent stil leggen van de economische activiteiten.

  Cobie.


  Maak melding

 5. @DAS

  Voertuig belasting en government take zouden minder problematies zijn als ze duidelijk in een aparte post gaan die ook voor de infrastructuur aangewend wordt.

  Op dit moment lijkt het meer de zoveelste belasting maatregel die de bodemloze put van enkele politicie moet dempen.


  Maak melding

 6. De invoering is best wel te betalen, alleen niet zo duur.
  Zware wagens als terreinwagens daar voor hoeft men de ogen niet voor dicht te doen….zwaar belasten dat ding.


  Maak melding

 7. Zorg dat er goede wegen (snelwegen zijn) en een goede infra struktuur voordat men durft te denken aan voertuigbelasting.

  Ze proberen langszamerhand de corupte nederandse systeem in su te zetten.


  Maak melding

 8. Euhhhhh,

  Van een kale kip kun je veel plukken.
  Ga door met invoeren ven een belasting stelsel dat is juist. Maar doe het met mate want anders leggen jullie de hele financiële infra plat en het land gaat weer economich 5 jaar achteruit. Succes


  Maak melding

 9. Er is net bekend geworden dat Dino Bouterse een Bentley Continental van bouwjaar 2010 uit de USA heeft gehaald ter waarde van usd 300.000

  Dat geld heeft hij ongetwijfeld verdiend met eerlijk werk. Daar twijfel ik geen moment aan. Hij heeft deze ongetwijfeld nodig voor het uitoefenen van zijn werk.

  Dat wordt bedoeld met ‘gouverments take’

  Slaap lekker Suriname


  Maak melding

 10. Nog een berichtje uit 2005:
  Zoon Bouterse krijgt acht jaar celstraf
  Uitgegeven: 12 augustus 2005 07:20
  Laatst gewijzigd: 12 augustus 2005 07:20
  PARAMARIBO – Dino Bouterse is donderdag door de rechter in Paramaribo veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het coördineren van activiteiten op het gebied van drugshandel en wapensmokkel. Tegen de zoon van ex-legerleider en politicus Desi Bouterse was zestien jaar straf geëist voor zijn rol in een criminele organisatie.


  Maak melding

 11. #11

  Heee Henk M. !

  Die slee ziet er geweldig uit, ik wil hem ook mang. Het allernieuwste model, nice hoor.

  OK, omgerekend praten we hier over zo’n honderd volkswoningen. Had Dino nog geen geschikt vervoersmiddel. Op de fiets als een gezonde jongen, is hem te minderwaardig? Misschien is het een verjaardags cadeau van pappie. Dino moet dan echt goed zijn in wat hij doet, om zo’n cadeau te krijgen.

  Maar belasting betalen gaat hij nog niet doen. Want zijn legertje is nog niet actief. Niet zoals die jongens van Chavez. Je reinste verdriet. Het volk zal de belastingen ophoesten, maar waarom zoveel soorten in een keer. Sinds het aantreden van deze regering blijft het volk maar betalen, zonder protest, alsof ze bang zijn dat preesie weer een coupje zal plegen. Angst regeert.


  Maak melding

 12. dat deze overheid geen flauw benul heeft waar ze mee bezig zijn mag nu wel duidelijk zijn. sorry, ik bedoel voor het volk. voor zichzelf gaan ze hun eigen zakken snel vullen en grond bemachtigen. kunnen ze straks ook allemaal bentley’s voor hun lieve criminele kinderen kopen. ddb denkt dat alle surinamers in drugs en wapens handelen en van dat geld de verhoogde overheidskosten betalen. nee ddb, jou situatie is geen gemiddelde voor een surinaams gezin


  Maak melding

 13. Het moet tot de mensen in Suriname doordringen dat een motorrrijtuigen belasting in Suriname noodzaak is. De auto’s belasten het milieu,maken wegen kapot,nemen heel veel ruimte in beslag,veroorzaken overlast voor voetgangers en fietsen,enz.enz. Het staussymbool zal er aan moeten gaan geloven. In veel gezinnen rijden de mensen met twee tot drie,vier auto’s.In Paramaribo alleen zijn er twee keer zoveel auto’s dan inwoners. Goed van de overheid om een belasting in te voeren. Met de extra inkomen kunnen wegen onderhouden worden, kunnen verkeerslichten verbeterd worden,kunnen veiligheidsvoorzieningen voor fietsers en voetgangers gerealiseerd worden.De automobilisten in Suriname voelen zich net een koning in hun statussymbool. Het autogebruik moet maar teruggedrongen worden. Een auto moet men rijden als het nodig is.


  Maak melding

 14. Goed zo President nog even aanhouden deze belasting. Dat het moet komen desnoods gefaseerd daar kan men donder op zeggen.

  Neus lees maar hieronder, kijk maar wat deze regering met haar inkomsten probeerd te bewerkstelligen, wie betaald dit allemaal. in ieder geval weten we dat ook deze 900.000 en die andere miljoenen van die twee bruggen gewoon in die bodemloze front put is verdwenen.

  “Nieuwe brug over Saramaccadoorsteek binnen 9 maanden af
  Tuesday 26 April
  PARAMARIBO- De nieuwe brug over de Saramaccadoorsteek moet binnen 9 maanden af zijn. Deze oeververbinding moet een verademing betekenen voor de nu al zwaar belastte brug aan de Van ‘t Hogerhuysstraat.

  Onlangs hebben het ministerie van Openbare Werken en de politie bepaald dat trucks met een vermogen boven 4 ton niet over de brug mogen. De oeververbinding kan dit gewicht niet langer aan aangezien de kans op instorting vrij groot aanwezig is.

  In 2009 werd deze brug voorzien van ondersteunende constructies. De bedoeling was, dat de levensduur met 15 jaar verlengd zou worden. Het probleem ontstond toen binnen heel korte tijd vrachtwagens zwaarder dan 15 ton a al dol over de brug gingen.

  Het bureau Nameco van Waldo Ramdihal had de werkzaamheden uitgevoerd. Bij de renovatie ging een bedrag van ruim SRD.900.000 gepaard. In 2009 was ook al geadviseerd om een extra brug te bouwen. Echter werd hieraan geen gevolg gegeven.”

  Trouwens Henk Molenaar is dit echt alles wat je in je MARS hebt, het is wel bitter weinig wat jij en die naaipaal te bieden hebben. Dat zelfs facebook plaatje gebruikt worden.

  Je komt nog van een koude kermis thuis als je precies hoort van wie die bentley is, who cares hoor ik je al denken,mijn leugen heb ik toch al gepost.


  Maak melding

 15. Hallo Doorn en Paraman,

  Jullie hebben duidelijk last van het OJ Simpson syndroom.

  En het erge is nog dat jullie vinden dat het heel goed gaat met Suriname.

  Jullie maken je per post meer belachelijk als Bouterse groupies.


  Maak melding

 16. @ parapinto en M.Doorn.
  op GFC nieuws staat een ingezonden stuk.Volk, wordt wakker!
  Als het klopt wat daar staat vraag ik mij af of jullie nog durven om deze criminele nog te verdedigen.Dino Bouterse koopt een Bentley Continental GT van bijna 400.000 euro terwijl het volk omkomt van de armoede rijden leden van jullie kabinet in peper dure auto rond als dit echt waar is dan zijn jullie en die criminele bende die nu aan de macht zijn rijp voor de brandstapel en dat meen ik uit de grond van mijn hart.


  Maak melding

 17. M.doorn,

  Ga je handen wassen kerel zelfs als je typt ruikt het naar stront!
  Je praat poep en je verkoopt propoganda mijnheertje.

  Vraag 1 betaal jij wel belasting?
  Vraag 2 die jij nog nooit hebt beantwoord: mag een crimineel zo’n belangerijke functie bekleden met zo’n achtergrond zoals Henk molenaar dat weergeeft?
  Vraag 3 waar is piet paniek?
  Vraag 4 waarom heb jij nooit gereageerd op vragen van piet paniek en de grote leugenaar?
  Vraag 5 waar is de grote leugenaar gebleven?
  Vraag 6 waarom praat je alles goed voor criminelen?
  Vraag 7 is Bouterse beter dan Obama?
  Vraag 8 waarom maak jij iedereen uit voor insane of hersenloos?
  Vraag 9 waarom en wat heb jij tegen de front
  Vraag 10 kijk even in een spiegel aub dan zie je de ellende waar je vader zich voor schaamt, wat hij in 1 minuuut heeft gecreerd
  vraag 11 wel het licht aan doen en lachen anders blijft het een donkere bedoeling.


  Maak melding

 18. @19

  Wiki verlaag je nou aub niet tot het nivo van die kontenkussers.

  m.doorn krijgt wel zijn straf om zo over criminelen te praten. Piet paniek is gestopt want hij wist teveel maar ik hoop dat hij binnenkort naar buiten zal treden en bekend maken wie die kokosnoot m.doorn is.
  Een ding is duidelijk hij is te goed voor deze samenleving en daarom moeten we dit soort personen helpen en zeker voor het onzekere nemen en voor 300% zorgen dat zij zich nooit mogen voortplanten.


  Maak melding

 19. @nummer 21
  Grangtangi.
  Ik zal mij zeker niet verlagen tot die prasi oso mentaliteit van de volgers van surinaams grootste massamoordenaar DDB, deze figuren hebben geen eigen waarde ze zijn niet integer,ze geen hebben moraal en ook geen enkele normen en waarden.Daarom zij dit soort figuren een prooi voor gasten zoals Bouterse ze weten precies hoe ze die domme massa als parapinto en Doornroosje moeten bespelen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.