Terwijl Suriname’s gras groeit sterft het paard

33

PARAMARIBO, 24 apr – Terwijl de economie zich herstelt, neemt de armoede toe. Dit stelt de Consumentenkring. De regering mag zich dan op de borst slaan, mensen hebben het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. De kwaliteit van het leven holt achteruit en consumenten worden radeloos.

De grote schuldige is de government take, de heffing op elke liter brandstof. De heffing is ook nog verhoogd bij aanvang van het huidige regime. “De overheid heeft geen goede oplossing voor dit door haar gecreëerde probleem. Wij vinden dat de government take constant geëvalueerd en bijgesteld zou moeten worden”, stelt de Consumentenkring. In sommige Caricom-landen gebeurt dit al.

Vicepresident Robert Ameerali blijft erbij dat de regering het niet zonder de heffing kan stellen. De meeste extra uitgaven van het moment worden betaald uit die pot. De samenleving moet de buikriem maar aanhalen. De Consumentenkring kan zich dat voorstellen, maar er zijn voorwaarden. “Als je nooit zuinig hebt hoeven zijn, zul je begeleiding en tips nodig hebben om toch uit te komen.”

33 REACTIES

 1. ameeeer-alie jij hebt totaal geen verstand van leidng geven,laatstaan een land besturen..

  het volk moet de broekriem aanhalen en jij leeft van meer dan 25000 srd per maand plus je oneindig gebruikt van allerlei faciliteiten.

  jou baas ddb had gezegd,het eerste wat hij gaat doen is i-am-gold een les leren dus nationaliseren,maar nu hij zit doet hij niks. dus een waardeloos baas,wel al zijn vrienden vrouw en kinderen een top salaris gegeven en de rest de movinaas kunnen letterlijk dood vallen..


  Maak melding

 2. De regering moet nu de belasting op brandstof verlagen,anders krijgen we een economische krimp.Om dat te kunnen doen moet de regering inventief zijn :bezuinigen waar het kan en inkomsten verhogen waar het moet.Het leeghalen van goud zonder een cent belasting te betalen moet afgelopen zijn.


  Maak melding

 3. Meneer Arme-alie; de samenleving (de arme mensen) moet volgens u de broekriem aanhalen. Wat moet de regering van Bouterse doen ????? Zij moeten flink blijven uit geven ???? !!! Én `t land(jullie SWIETIE SRANANG naar zijn malle moer helpen!!!)

  Máár tot hoe ver moeten/kunnen zij/jullie nog gaan meneer Arme-alie ??????? U bent gewoon weg één marrionet van Desie Delano Bouterse !!!! Wanneer gaat u, dat in zien en op houden met `dit` poppenkast spel van Bouterse en zijn corneuten ????!!!!!

  Ik hoop elke dag, dat de Surie`s op één dag wakker worden, en zeggen tot hier en niet verder……basta,basta !!!!! Suriname is al één broko,broko, PRANASIE…..hoe ver wil/willen jullie nog gaan ????? Suriname is elke dag aan het verloederen !!!

  ÉÉN advies van mij: doe goeie dingen……kan je dat niet….,doe dan tenminste géén slechte dingen !!!! Hou er mee op !!!!!

  Groet,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 4. CITAAT:
  Terwijl de economie zich herstelt, neemt de armoede toe. Dit stelt de Consumentenkring

  Waarop baseert de Consumentenkring dat de economie herstelt?? Alles wijst er op dat sinds 9 maanden de economie aan het krimpen is, dat de inflatie over het eerste jaar MC meer dan 30% zal zijn, dat de koopkracht afneemt, dat de werkgelegenheid sterk afneemt, eetc, etc.


  Maak melding

 5. In een land waar groente zelfs op beton kan worden geteeld is honger onvoorstelbaar.

  Daarnet kwam een hindostaanse broeder 10-bossen kouseband bij de chinees brengen, die SRD.2,00 per bos moeten opleveren. Van dat geld kan hij mooi de benzine bekostigen.

  De rest van die bevolking zit toch liever op straathoeken de orde te verstoren door of drugs aan de man te brengen of vrouwen te molesteren.

  Wie niet werkt zal ook niet eten. Zo simpel is dat.

  Overal in het land zijn het de vrouwen, die voor dag en dauw uit veren zijn. Die mannen slapen liever door tot na zonopkomst.


  Maak melding

 6. Lallbahadoer,
  Ik kom net terug van twee dagen verpozen te Berg & Dal(heerlijk). Wat mij daar opviel was dat op die buschauffeurs na de vrouwen belast waren met alles.

  Die mannen houden zich toch liever bezig met hun schuiftrombone.

  Zal het land op die manier tot bloei komen?


  Maak melding

 7. Ruimen!

  De laatste jaren worden we in Europa geteisterd door allerlei ziektes bij dieren.
  Om erger en verdere besmetting te voorkomen heeft men het mooie woord RUIMEN ontdekt.

  Paarden zijn in Europa nog nooit getroffen door ziektes of het woordje RUIMEN.
  In Suriname blijkt dat een epidemie gaat leiden tot het ruimen van paarden. Het gras is besmet en niet te vreten. De hoge heren (paarden) krijgen super kwalitieitsgras nummer 1 omdat ze het zich kunnen veroorloven met hun dikke salarissen.
  Het gepeupel onder in de samenleving moet de broekriem aantrekken zodat deze super Paarden
  hun kwaliteitsgras kunnen blijven slikken.

  RUIMEN is ook een woord dat kan worden gebruikt bij ondeskundige, oneerlijke en zich dik vretende politieke leiders. het wordt hoog tijd dat de Surinamer (arme) dit gaat inzien.


  Maak melding

 8. Ik begrijp mijn landgenoten niet. Regeringen moeten voor alles opdraaien.Wegen moeten onderhouden worden, scholen moeten gebouwd worden.ambtenaren gillen om verhogingen etc, etc. Waar moet al dit geld vandaan komen?Uit de lucht va;;en soms? Het is hard dat begrijp ik,Maar dat is over de gehele wereld zo. Zelfs de Sterkste economieen in de wereld hebben met grote problemen te kampen.Europa en de vs krimpen zelfs hun bijdrage aan het sociaal netwerk in.we leven in een tijdperk waarin alles zo globaal is,dat bij elk probleem op s’werelds grootste aandelen markten,het ripple effect overal te voelen is dus ook in Suriname. Geloof mij dit is iets dat geen enkele regering in de hand heeft.Ook al verlaagd men de government take de olie prijzen rijzen zo snel tegenwoordig dat wij al binnen een wip en een zucht weer bij af zijn.


  Maak melding

 9. Wat twee dagen Berg & Dal kan doen, op nummer 7 geeft parapinto precies aan hoe hij is. ik zou zeggen neem nog een paar dagen berg & daal mss wordt je dat iets wijzer mi boi.
  Ik zeg de dingen hoe ze zijn son negre lesi.
  over drugs aan de man brengen kunnen we heel kort zijn parapinto jou president is veroordeelde drugshandelaar , en zijn zoon een veroordeelde crimineel dus ja zien doen laat doen he .


  Maak melding

 10. Het is schokkend dat een land gezegend met zoveel goud, olie, bauxiet en vruchtbare grond en rivieren zo een groot deel van de bevolking moeite heeft om rond te komen.

  Suriname heeft behoefte aan een echte socialistische leider die per direct de goud-, olie- en bauxietwinning moet nationaliseren. Alle opbrengsten dienen in het onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en veiligheid te worden geinvesteerd en tgv de nationale reserves (toekomst) in de vorm van zilver en goud. Tevens moeten de corrupte en criminele grootgrondbezitters worden onteigend en het land worden herverdeeld.


  Maak melding

 11. Weer al die gasten die staan te schelden en te vloeken.
  Wanneer Surinamers zeggen dat ze arm zijn is wanneer ze die blackberry niet kunnen kopen.
  Een bos groenten kost tussen de 2.00srd en 3.00srd,dat kan iedereen wel opbrengen.

  En LalBahadoer,”die broko pranasie”,is toch veroorzaakt door 15 jaar Venetiaan.

  Soms als je vooruit wil komen,moet je stappen achteruit doen.
  1:verkoop je auto koop een brommer of een fiets en het geld dat je zou besteden aan benzine en onderhoud van je auto,spaar je op de bank en je krijgt ook nog rente van.
  2:sluit al je abonementen en spaar dat geld
  3:Kook thuis en breng dat eten mee naar het werk.
  4:Plant,bitawiri,Klaroeng en oker,deze planten hebben weinig tot geen onderhoud nodig en groeien snel en zijn ook smakelijk in de pot

  Zo zijn er nog legio dingen die je kunt.
  Surinamers zijn over het algemeen geen klagers,ze weten precies hoe ze moeten rond komen,zij die klagen zijn meestal zij die een dubbele agenda hebben.

  Ik heb nog geen elke Regering gezien met een toverstokje,weetje van “simsallabim vandaag is alles goed”


  Maak melding

 12. De vp heeft makkelijk praten. Laat hij maar komen vertellen hoeveel usd rijker hij is geworden toen hij usd in ontvangst nam terwijl dat geld in handen moest komen van de surinamers die toen naar Miami met vakantie gingen???!!!!
  Moet zo een iemand nu vertellen om de buikriemen strakker te trekken??


  Maak melding

 13. @Takiemang
  Onder Veni werden we niet getroffen door de financiele crises en kwam de NDP met het verhaal dat dit niet aan goed beleid maar de hoge goudprijs te danken was.
  Inmiddels is de financiele crises door het dal, zijn de goudprijzen, etc. verder gestegen. Toch komen DDB en Ameerali met allerlei verhalen dat het slecht gaat en belasting verhogingen. Vreemd toch??

  Elk normaal mens zou op grond van die indicatoren verwachten dat de fininaciele positie vele male beter is dan onder Veni. De vraag die rijst is:

  Waar zit het lek in de schatkist??


  Maak melding

 14. @ Paraman,

  Zegt u, het maar zelf .U beleeft het van dichtbij; kan een land voor uit gaan, als maar een deel van de bevolking bereid is om zijn krachten te geven, om een land te helpen op bouwen ?

  Dit is duidelijk een mentaliteits kwestie naar mijn inziens.Als dit zó door gaat,dan zie ik Suriname de komende 50/vijftig jaar
  absoluut niet voor uit komen ! Het is niet alleen dat de bestuurder van het land geen deugnieten zijn, maar ook één groot deel van de bevolking .Die niet volwaardig mee willen doen om Swietie Sranang te helpen ontwikkelen !

  Met zulk lui ,win je géén oorlog ,zegt men in Europa.

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 15. Overigens zou ik jullie eens willen adviseren het artikel van Robby Makka getiteld “Kabinet kent rode lijn van fouten” te lezen op Starnieuws. Je kunt het ermee eens zijn of niet, het is een ontluisterend, goed onderbouwd artikel die de huidige situatie goed weergeeft. Maar daar zullen Doornroosje, ParaPinto e.a. het waarschijnlijk niet mee eens zijn.


  Maak melding

 16. @Neus
  Je vergeet nog de Milioenen euros aan hulpmiddel die zij van Nederland kregen.Een luxe die deze regering niet heeft.dat is waar het lek in de schatkist zit.We zullen maar moeten roeien met de riemen die wij hebben.


  Maak melding

 17. @Neus
  Ik ben het met jou eens dat Suriname in het geld moest zwemmen nu daar de goudprijzen zo moorddadig hoog zijn. maar er is ook een pull factr.Door die ellendig hoge olie prijzen Worden goederen die bij produktie, hiervan afhankelijk zijn, duurder. dit betekend letterlijk de meeste eerste levens behoefte in dit land.


  Maak melding

 18. Ach die hele consumentenkring kan je onmogelijk serieus nemen. Ze noemen alle de grote schuldige maar vergeten dat FISO II de grote veroorzaker is van alle ellende.

  Iedereen wil meer verdienen, zelfs de vorige regering heeft zichzelf goed toebedeeld met FISO II, maar zijn helaas vergeten waar het geld allemaal vandaan moet komen om dit te betalen.

  Het gecreerde probleem is dus FISO II die niet eens gefaseerd ingevoerd mocht worden, jullie stonden allemaal op je achterste poten het was nu of we gaan staken. Welnu jullie hebben je FISO maar ook de heffing, leer ermee leven.


  Maak melding

 19. Nr 11
  Ik ben het in grote maten eens met je,Surinamers in Suriname moeten het begrijpen dat het anderen ook slecht gaan.Het land is rijk aan goud,dat vandaag de nieuwe deviezen is, op grond van de slechte waarde van de dollar zijn het vandaag goud en zilver.Ga maar na een once goud kost nu 1500 dollars .Hoe veel zou de Surinaamse schatkist niet rijker worden als ze al het goud in handen hadden dat in plaats van dat het naar het buitenland ging.


  Maak melding

 20. Inderdaad M. Doorn, de hele vakbeweging (de CLO daar gelaten natuurlijk) schreeuwt moord en brand, maar zij zijn het die Fiso 2 hebben doorgedrukt en geëist.

  En niemand hoor je daar dan over. En toch zijn er idioten die naar Venetiaan en consorten terugverlangen. Terwijl die de grootste dieven van het volk zijn, samen met die achterbakse vakbeweging.


  Maak melding

 21. @ 20 Blaka Bakra,

  Lame comment.
  Probeer het nog eens en beargumenteer dan maar eens inhoudelijk waarom het beter is dat buitenlandse bedrijven en een kleine Surinaamse elite alle rijkdommen van het land plunderen dan dat het gelijkmatig verdeeld wordt over de hele bevolking.


  Maak melding

 22. @15 Bryan,

  Die “broko Pranasie” is niet alleen de schuld van Vene,Bosje…..is ook de schuld van de vorige regerings.Ik durf dit hier te stellen! Ken je lands geschiedenis Bryan.Ga ééns praten met je opa of oma….of met André Loor. Ik hoop voor je,dat je véél wijzer wordt uit die gesrekken !

  Verder wat je stelt;dat Surinamers zijn geen klagers ben ik niet met je eens.Ik vind,dat Surinamers voor één groot deel eerder lam -zakken zijn ! Zij durven/kunnen vóór zich zelf NIET op een poduktieve en daadkrachtige manier op te komen !Zij zijn te afwachtend ! Je/jullie hoev(en) mij géén gelijk te geven ! Ik ben regelmatig in Su….vandaar dat ik alles er van weet. Zij denken nog te véél in de termen van…..iesabie toch..iesabie toch.En dat is dat ding…zo als jullie daar zeggen ,waar door jullie niet voor uit komen !

  Én inderdaad; niemand heeft één toverdrankje of één toverstokje om dingen in één klap te veranderen.

  Het de manier van denken…en..niet juist handelen, wat jullie daar tegen houdt ! Ga er over nadenken.Kom dan tot nieuwe inzichten ! Ga leren kritisch denken !!!!!

  Dat is iets wat ik jullie allemaal van harte toe wens/gun !!! So so looby brada!

  Groet, (Veel wijsheid !)


  Maak melding

 23. Iedereen die zegt dat Surinamers harder hun best moeten doen om het land vooruit te helpen heeft gelijk maar dat die persoon door hard werken zelf vooruit komt is maar de vraag. Ik zal mijn eigen leven als voorbeeld geven, dan praten we verder: “mijn leraar op de mulo woonde in een groot huis, dat hij zelf had laten bouwen aan de Rode Kruislaan. Dat leek mij ook wat (wij woonden in een klein huisje), ik studeerde dus hard en werd leraar, niet op de mulo maar op de Middelbare school, het IOL en de Universiteit. Ik verdiende aardig maar kon het huis zoals mijn leraar had niet bekostigen met het salaris dat ik toen verdiende, maar goed, ik kon er aardig van leven. Van de ene dag op de andere ontwaarde de Surinaamse gulden na 1982 zo verschrikkelijk dat ik omgerekend nog maar net Nf 100,- in de maand verdiende. Ik bleef in Suriname wonen en eindelijk na jaren, ging het onder leiding van Hildenberg en Telting weer beter met het Surinaamse geld, ik verdiende weer aardig, maar kon een soortgelijk huis als mijn mulo leraar gebouwd had nog steeds niet laten bouwen. Naast mijn hoofdbetrekking moet ik er nu onder het bewind van Bouterse weer hard over na beginnen te denken om een bijbaantje te nemen om het hoofd boven water te houden. Ik ben niet luier geworden dan voorheen maar ik kan nu plotseling niet meer uitkomen met mijn zuur verdiende geld. Niet door mijn schuld maar door de schuld van de slechte leiding van het land. Op dezelfde manier zijn er heel veel Surinamers die zich uit de naad werken maar er aan het eind van de maand niet veel voor kunnen laten zien, daarom Surinamers op dit forum, hou op met het afdraaien van die plaat waarin beweerd wordt dat Surinamers lui zijn, laat dat maar over aan de onwetende Hollanders dan is het al erg genoeg. Collega’s van mij (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) die door Nederlqandse ronselaars aangetrokken zijn om in Nederland te gaan werken, kunnen voldoende opzij zetten om een eigen huis te kopen in Nederland, als ze in Suriname gebleven waren zou men het niet kunnen betalen van een eigen huis toegeschreven hebben aan hun luiheid.


  Maak melding

 24. Als het gras waar het paard het van moet hebben groeit en bloeit kan het onmogelijk sterven.

  In Suriname is er heel veel groen hoor. Je hoeft er helemaal niks voor te doen.


  Maak melding

 25. Ja hoor Paraman #31, het is goed met je.

  “In Suriname is er heel veel groen hoor. Je hoeft er helemaal niks voor te doen.”
  Zoiets als slapend rijk worden, bedoel je.

  Helaas pindakaas, het paard moet ook verzorgd worden.
  Behalve gras heeft het paard ook water nodig en goed gras zonder onkruid ertussen.
  Verzorging van de manen, de hoeven, de staart, etc etc..
  En dan nog heb je verschillende soorten paarden, die je op een speciale wijze moet behandelen.
  Je hebt nl Sierpaarden, Werkpaarden, Renpaarden etc etc.!
  Paarden hebben ook liefde nodig, toch paraman, een aai over hun bolletje of zo.

  Het is niet de vroegere “elite”, zoals jullie ze zo smalend noemen, die onder deze
  regering zal lijden, maar juist de mofinawangs, jullie stemvee;desie en ienke
  Het harde gelach gaat nu betaald worden.
  Ploeteren en zwoegen totdat je erbij neervalt. Waar heb ik dat eerder gelezen????

  De elite heeft meer dan een(1) riem in verschillende kleuren.
  De elite heeft nog steeds dollars en euries in hun bezit dus….
  Business as Usual….


  Maak melding

 26. @ 2e Henkie,
  Voor één groot deel ga ik mee met uw redenering.U weet zelf, luiheid bestaat niet alleen uit lichaamlijke luiheid. Je kunt op verschillende manieren lui zijn. En dát is in Su wel degelijk aan de hand !

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.