Kroon op werk Van Troon: fotoboek Surinaamse bomen

2

PARAMARIBO, 20 apr – Zijn werk is dan toch eindelijk tastbaar bekroond. Frits van Troon, Suriname’s beste boomkenner, heeft zijn kennis vervat in ‘Bomen van Tonka eiland: Gids voor het natuurleerpad.’ Het zakboekje van de hand van de man die het Surinaamse natuurschoon kent als zijn broekzak.

Want zoveel is wel zeker: Frits van Troon mag dan weinig onderwijs hebben genoten, er zijn wel tientallen biologen en andere wetenschappers door zijn handen gegaan. “Dit boek moet voor de komende generaties aantonen wat voor rijke bibliotheek en universiteit ons bos bezit”, zegt Van Troon. Het Tonka eiland waar hij een heus natuurreservaat opzette, is de groene achtergrond voor het boek.

En terecht. Het eiland barst van planten en bomen die soms moeilijk te vinden zijn in de rest van het land, “Ik hoop vooral dat jongeren geïnspireerd raken om weer te gaan studeren voor dokter of bioloog. Ik zie steeds minder studenten naar het eiland komen”, aldus Van Troon. Twee vliegen in één klap dus. In het boek zijn weliswaar ‘maar’ zo’n honderd bomen en planten belicht. Een fractie van wat er onder Van Troons hersenpan zit opgeslagen.

2 REACTIES

  1. Ik zag Troon op de T.V. jammer dat hij niet zijn eigen taal of Sranang tongo sprak . Hij sprak een soort Nederlands dat Nederlanders en Surinamers niet kunnen verstaan, had hij Surinaams gesproken dan hadden tenminste de Surinamers hem kunnen volgen. Ondertiteling zou hier op zijn plaats zijn geweest. H.Heyde wist ook veel van Surinaamse vissen maar zijn boek is niet te lezen, het Nederlands is abominabel, hopelijk is dat niet het geval met het boek van Troon.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.