‘Suriname verliest deel geheime geschiedenis’

11

DEN HAAG/PARAMARIBO, 19 apr – Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel verliest Suriname afgelopen week met het overlijden van ex-ambassadeur jonkheer Max Vegelin van Claerbergen (1927) een deel van haar nooit opgehelderde geschiedenis. Vegelin was ambassadeur ten tijde van de coup in 1980. Zijn kennis over de staatsgreep alsmede over de rol van militair attaché kolonel Hans Valk zijn altijd met nevelen omhuld gebleven. De Nederlandse regering ontkende betrokkenheid en op de vraag of Vegelin en Valk beschikbaar zouden zijn als getuigen reageerde de regering afwijzend.

In antwoord op Kamervragen van Van Bommel in 2009 ontkende de Nederlandse regering stellig dat Vegelin in 1980 op de hoogte was van de op handen zijnde staatsgreep. Een dag voor de staatsgreep van 25 februari 1980 ging de ambassadeur echter op reis via Frans-Guyana. Oud-inlichtingenofficier Koen Koenders vond dat opmerkelijk en stelde in 2009 in het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ dat Vegelin wel degelijk geweten heeft van de geplande coup: “Nederland zou dan voorkennis hebben gehad van een coup en dan zou je een bevriende natie moeten informeren. Dat is niet gebeurd.”

Over de rol van militair attaché Valk is meer bekend. Ambassadeur Vegelin heeft erkend dat hij Valk niet in het gareel had als het ging om contacten met Surinaamse onderofficieren. Die contacten gingen ook door in de maanden na de staatsgreep. In ‘Andere Tijden’ erkende Vegelin dat hij informatie over de contacten van Valk met de militairen “willens en wetens heeft afgezwakt. We konden het zo niet doorsturen. Het was pure dynamiet.”

Van Bommel: “Het zal moeilijk, zo niet onmogelijk, zijn om de volledige geschiedenis van de staatsgreep uit 1980 nu nog vast te stellen. Veel stukken blijven nog tientallen jaren geheim en we kunnen voorlopig dus ook niet achterhalen of Nederland medeverantwoordelijk kan worden gehouden voor de staatsgreep. Omdat die staatsgreep uiteindelijk leidde tot de decembermoorden van 1982 is dit een grote tegenslag voor iedereen die op zoek is naar de waarheid.”

11 REACTIES

 1. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald haar wel.
  De toenmalige ministerpresident van Nederland leeft nog,Valk leeft nog,Bouterse ook.
  De Nederlandse regering en de echte Surinaamse patriotten moeten deze heren,toch kunnen dwingen de waarheid te spreken?er is ook nog een internationaal gerechtshof in Den Haag,Spong waar blijf je?


  Maak melding

 2. Daar heb je ze weer. Sommige Surinamers zijn gehersenspoeld door de bakra’s dat ze blaka bakra zijn geworden in hun denken. Ze dienen l ding te weten, dat ze nooit bakra zullen worden, al wonen ze reeds 100 jaar in Ptatakondre, gelet op hun zwart hoofdhaar en hun huidskleur…


  Maak melding

 3. gekke freak #4, nee hoor we willen het horen van jouw eerlijke, oprechte en Suriname lievende regering in Nederland, die weten echt heel veel over Suriname en de Surinamers.


  Maak melding

 4. M.Doorn Jij hebt een stok gevonden om de hond te slaan, ik heb al eerder aangegeven waar twee vechten hebben beiden schuld,ik hou mij vast aan de feiten, en die zeggen dat Bouterse een staatsgreep heeft gepleegd in suriname met alle nare gevolgen van dien.Al dat andere gelul is speculatief.


  Maak melding

 5. Deze heren willen het niet aanhoren dat juist Bouterse een stroman was van de Nederlandse regering,waarom spreekt bouterse sinds zijn benoeming mildere taal? de slapende hond mag natuurlijk niet worden wakker gemaakt.De feiten liegen er niet om en niemand kan ze ongedaan maken Bouta is toendertijd gebruikt en heelaas is het uit de hand gelopen ze hebben van hem een verrader gemaakt,zo gaat dat in de grote mensen(politieke)wereld.


  Maak melding

 6. De couppleger wordt democraat en ziet kans om de verkiezingen van mei 2010 grandioos te winnen.

  Wat is daarop jullie antwoord stelletje loosers?

  Wij kijken nu vooruit!
  Gedane zaken nemen geen keer, ook al komt Vegelin van Clearbergen weer tot leven.


  Maak melding

 7. No:9 Hi Paraman,
  Mij gaat het niet om wat de Hr Bouterse is,mij gaat het om de waarheids vinding,wie heeft wie gebruikt,wie weet er meer van,wie heeft de surinaamse samenleving waar jij ook
  toebehoord een oor aangenaaid en zoveel schade toegebracht,wie heeft suriname te schande gezet,wie heeft daadwerkelijk de vijftien moorden op zijn geweten,daar gaat het mij om.En ter uwer info,ik ben geen looser ik wed nooit.


  Maak melding

 8. Aan die vragen op nummer 10 heb ik meer aan dan aan dat gelul van pinto en M.Doorn.
  Mijn gevoel zegt mij dat Bouterse zich inderdaad heeft laten gebruiken door Nederland.
  opvallend aan deze staatsgreep is de tijd waarin het is gebeurd heel kort voor de verkiezing dat vindt ik opvallend.
  wat ook belangrijk is om te weten is de grote aanhang dat die linkse partijen toen hadden onder de bevolking, mss was men in Nederland bang voor de uitslag en daarom is Bouterse als een soort stroman gebruikt, wat ik ook opvallend vindt is de hoeveelheid palu leden rond Bouterse toen en nu.de zogenaamde linkse elite hebben achteraf ook een rol gespeeld in dit geheel. Ik kan mij geen andere reden bedenken waarom Nederland een hand zou hebben bij deze coup. Ik vindt het heel erg jammer dat wij in Suriname geen onafhankelijk onderzoekers hebben die dit kunnen uitzoeken, nu er nog overlevende zijn van de zwartste bladzijde in de geschiedenis van onze republiek suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.