Bananenindustrie Suriname kraakt onder groene last

3

PARAMARIBO/NICKERIE, 18 apr – Je zou het zo op het eerste gezicht niet denken, maar het doet zich zowaar voor. De bananenindustrie in Nickerie loopt gevaar door groenteteeltactiviteiten in de omgeving. De twee kunnen elkaar niet verdragen en Suriname’s bananenexport hangt een gevoelige dauw boven het hoofd.

Het begon allemaal onschuldig, zij het illegaal. Groenteboeren vol gezond ogende ondernemingszin waren wanhopig op zoek naar teeltgebied. Dat lag niet voor handen, voornamelijk vanwege de traditionele patronagepolitiek. Die houdt het verdelen van land strikt selectief. De groenteboeren, een tien stuks, vielen uit de mand, net als de rest van de grote grauwe massa. Restte het wild bezetten van een stuk vrij land.

Het ziet er nu fris groen, een lust voor het oog. Toch is er wat aan de hand, de ligging valt wat ongelukkig uit naar nu blijkt. En dat komt door de aard van de grootschalige groenteteelt in Suriname. Die is doorgaans alles behalve biologisch. Veel spuitwerk tegen al dat ongedierte. Daar komen de meesten mee weg. Maar dit keer vormen de buren een niet te overbruggen gap. En laat GAP nu juist het sleutelwoord zijn.

Het nationale bananenbedrijf SBBS weet er alles van. Die moeten zich houden aan de internationale Good Agricultural Practices of GAP. Dus geen verboden pesticiden en andere chemicaliën. Anders geen export meer naar de belangrijkste markt, Europa. Gelukkig heeft het districtbestuur in Nickerie ingegrepen en moeten de boeren binnenkort weg. Ze stonden toch al illegaal te telen op een dam langs de plantage.

3 REACTIES

 1. Goed zo, ze moeten ophouden met het vergiftigen van Surinamers, buitenlanders en het ecosysteem. Hopelijk krijgen de groentetelers nu wel legaal een stuk land (Somo zingt een toontje lager) en leert men ze op een ecologisch gezonde manier groenten te telen


  Maak melding

 2. En dan?

  Goedwillende boeren die geen grond krijgen om te planten worden door de politieke gekte op nonactief gezet.
  Ze moeten daar weg, maar waar naar toe?

  Ik zou ze zo snel mogelijk een stuk grond domeinen zodat ze hun aktiviteiten kunnen ontplooien, welliswaar pesticidenvrij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.