Machthebbers Suriname ontberen prestigegevoel

29

PARAMARIBO, 16 apr – De huidige machthebbers regeren zonder prestigegevoel. Dit stelt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. Het ergste is dat er ook niet echt een gevoel lijkt te overheersen dat er iets mankeert. Integendeel, niemand schijnt zich druk te maken om het ontbreken van een meerjaren ontwikkelingsprogramma of MOP.

En waarom zouden ze ook. “MOP of geen MOP, we libi go doro gewoon (het leven gaat gewoon door, red.)”, zegt Venetiaan tegenover De West. Intussen wordt wel het MOP van de vorige regering gebruikt als politieke paraplu voor de eigen projecten. Daar zou natuurlijk niets mee aan de hand zijn, continuïteit van beleid zoals dat politiek correct heet. Alleen, de machthebbers hebben de mond vol van ‘gewijzigde beleidsinzichten.’

In zulk weer komt het hanteren van andermans paraplu als donderslag bij heldere hemel. “Als je het bestuur van het land gaat overnemen, maak je er een punt van een eigen MOP in orde te hebben, vooral als je met de brede kant van je mond hebt verkondigd, dat jij en je kaders gereed zijn om het land te regeren”, aldus Venetiaan. Overigens schrijft de grondwet het hebben van een MOP dwingend voor.

29 REACTIES

 1. Weer een mop van Opa Ronald.
  Wij vragen ons ook af hoeveel moppen Opa Ronald ons in het verleden niet of juist heeft verteld.
  Het waren dusdanige moppen dat wij het tot de dag van vandaag onder ogen kunnen zien….klein v.b. zie TEXAS….zie grote bluf rovers want men mocht rovers dood schieten…..opa ronald opa ronald wat is nu het verschil…want winst no di na jaren van brullen…dus libi mi nanga law.


  Maak melding

 2. venetiaan kom het volk uitleggen hoe jij het zou doen je hebt het altijd gedaan met hulp van N.L dus jij weet het niet beter leg uit hoe jij het zou doen zonder die hulp en dan heb je ballen maar niet telkens kritiek leveren op de regering zonder zelf een bijdrage leveren voor oplossing,suriname is niet van de coalitie maar van ons allen dus niet alleen proberen de regering naar huis te sturen maar ook een positieve bij dragen leveren voor de op bouw van het land dan pas zijn wij op de goede weg maar niet met die krab mentaliteit.


  Maak melding

 3. De sociale status is het aanzien, de eer, de prestige die iemand verwerft en met zich meedraagt in de sociale groep of samenleving waarin die persoon zich begeeft. (Wikipedia).

  Ik begrijp dus even de samenhang tussen prestigegevoel en het wel of niet ontbreken van een Meerjaren Ontwikkelings Plan niet.

  Als de huidige regering het MOP van de vorige regering(en) hanteert, dan is daar toch niets mis mee? En dat kun je van twee kanten bekijken.

  Dit gaat dus nergens over.


  Maak melding

 4. Gewijzigde beleidsinzichten en Groot denken zijn de nieuwe woorden van deze criminele benden die nu aan de macht.Ze kunnen het heel goed vertellen met hun sopi smoelwerk, maar zelf de handen uit de mouwen steken how maar.
  Alles is de schuld van een anderen zelf de massaslachting in het fort en te moiwana geven ze de schuld aan anderen, ze doe nooit wat fout. Ik denkt dat deze regering geholpen zou zijn met een aantal spiegels op iedere ministerie 1, voor bouterse sturen wij een stuk of vier want die vertrouwd toch niemand.


  Maak melding

 5. Al die MOP’s die Suriname tot dan heeft gekend zijn stuk voor stuk papierentijgers gebleken.

  Prachtig allemaal als je het zo op papier zag.

  Ministeries werd opgedragen om een zo pakkend mogelijk verhaal op te hangen met in the end 0,0 omdat zowel die centen als het kader er niet waren.

  Consequent moesten realische ramingen significant worden teruggebracht.

  Waar heeft Mugabe het over?

  Een hoop gebakken lucht, zonder dat daar iets tastbaars uit is komen rollen.

  Die bruggen over de Coppename- en Surinamerivier waren geen MOP, maar ze staan er in plaats van twee levensgevaarlijke/gammele veerbootjes.

  Natuurlijk heeft Ronald er grote problemen mee dat hij het stuur niet meer mag vasthouden.


  Maak melding

 6. Veni heeft gelijk, maar wat vooral uit he artikel blijkt is dat Veni veel te veel technokraat is en veel te weinig politicus die instaat is oppositie te voeren, die stemmen kan winnen.

  Veni zet je ego eens opzij en neem het wijze besluit om je partij op de achtergrond te steunen, doe eindelijk eens echt een stap terug. Er zijn legio partijgenoten die dit verhaal vele malen beter onder de aandacht kunne brengen. En die beter de kern raken. Een kern die bij jouw verloren gaat. Nml:

  De regering is bij wet verplicht een MOP te presenteren waarin zij haar beleid voor de komende jaren controleerbaar en gestructureerd vastlegt. Na 9 maanden heeft deze regering nog steeds niet aan die plicht voldaan, doet ze nog steeds of het oude MOP geldig is (onmogelijk want moet jaarlijks bijgesteld worden) tewijl we anderzijds moeten constateren dat DDB allerlei megalomane plannen de wereld instrooit die strijdig zijn met dit MOP en gebaseerd zijn op een regerings besluit. Zo ontbreekt voor de brug naar Guyana elke wettelijke basis maar wordt er al wel met veel geld gesmeten. Dergelijke uitgaven zijn dan ook niet alleen illegaal maar geven ook onmiskenbaar aan hoe DDB regeert. Nml als dicator die zich aan god nog gebod stoort. Hopelijk komt de rekenkamer spoedig met een rapport.


  Maak melding

 7. Vene heeft gelijk.Zijn regeer team straalde dynamiek uit.En elke minister mocht zijn eigen kijk geven in de pers.
  In deze regering voert een sneerali het woord en de kleintjes moeten stil zijn.Anders zwaait er wat.Maar wat anders kan je verwachten van een regering die doornroosje,de burikoe, super vindt en uit de idealen van Paraman-Pinto bestaat.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Bouta op bezoek bij Ghadafie vraagt op een gegeven moment aan de gastheer naar de toilet.Nadat hij z’n reet heeft afgeveegd ziet hij nog een aantal rollen toilet papier staan.Hij besluit ze mee te nemen,waarop Ghadafie hem vraagt,Meneer Bouterse waar gaat u met mijn toilet papier naartoe?Hierop antwoord Bouta,Ghadafie ik heb het nodig want de mensen schijten!in Suriname.


  Maak melding

 9. MOP!

  Deze hele regering is een grote MOP. Men weet van toeten nog blazen en geeft constant af op de vorige regering.
  Maar we gebruiken wel hun paraplu? Gaat het regenen dan worden we niet nat, gaat het donderen dan zijn we ook beschermd. Zo veel mogelijk de vorige regering de schuld van falen geven dan blijft de paraplu wel heel.

  Lieve mensen, ik ben geen FRONT-man en zeker geen NDP-man. Maar als oprechte en eerlijke geboren Surinamer vraag ik u -voor het te laat is- om deze regering naar huis te sturen. Ze maken het mooie land kapot en verkopen het stukje bij beetje.

  De grondkwestie is naar de achtergrond, veelal omdat het ongegronde redenen waren op grond waarop Sastroredjo is ontslagen. Grondig onderzoek zal later blijken wat en wie er verkeerd was.


  Maak melding

 10. A no a mofo di e freiri, a no dati e seti libi.

  Gouden bergen beloven!

  Teki trawan anu tapu yu fesi.

  Pronken met andermans veren! A sori keba!

  Srananmang.


  Maak melding

 11. Er zou voor de verkiezing reeds een nieuw grondwet voorbereidt zijn..

  Voor de verkiezing is aan het volk belooft,dat de kieswet vervangen zou worden door een landelijk evenredigheids stelsel..

  Iedereen zou een laptop krijgen van oom desie als hulp om je verder te ontwikkelen..

  Alle banden zowel binnen alswel buiten zouden met Nederland verbroken worden,maar wat zien we nu gebeuren ,door de schoorsteen komt Nederland toch naar binnen sijpelen..


  Maak melding

 12. Ronaldje,

  de grootste MOP ben jij. Het land schijnbaar stabiel reageren, maar dan tegelijkertijd je rekeningen in het binnenland niet betalen waardoor je het binnenlands schuldplafond hebt overschreden en je minister Hildenberg bijna achter de tralies hebt gezet.

  Niets gedaan aan de deplorabele staat van de ziekenhuizen in Suriname, een wild west in het binnenland over het hoofd zien en teren op ontwikkelingshulp en donaties….

  Aub, ga met pensioen en waag het niet terug te kijken……

  ps het niet aanstellen van een voorzitter van de Rekenkamer was ook tegen de grondwet oude grappenmaker


  Maak melding

 13. Deze man praat over prestigegevoel. Als hij voor het volk van Suriname had willen presteren had hij ons tenminste wat van zijn hand nagelaten.

  Aan alles en niets is te merken dat U 15-jarenlang president was van dit land.

  Presidentje spelen en boven partijen staan zijn twee.

  Meneer de wortel en tak met 4 schamele zetels?


  Maak melding

 14. Je kunt zeggen wT je wilt maar Venie heeft misschien niet het land kunnen helpen ontwikkelen maar op dit moment heeft hij wel gelijk waar is de mop van deze regering.
  Oftewel het is een echte JOKE.

  Ps wie weet waar piet paniek is gebleven?


  Maak melding

 15. Gedraag je als waardige verliezers. Deze Mugabe-achtigen hadden niet kunnen bevroeden dat Bouta vroeg of laat het presidentieel paleis zou betreden ergo langs democratische weg de macht overnemen.

  Houdt toch een keer op als kleine kinderen te dwingen. Steek jou tentakels uit je mouwen tot heil van dit land en volk.


  Maak melding

 16. Jaag Ronald weg met zijn onzin verhalen.
  Hij is nu duidelijk opzoek naar verhalen om het hoofd van de bevolking op hol te doen slaan.
  Dus komt hij met een hoop frommel, fu tja bruja.
  Vraag hem na 15 jaar macht wat hij voor de bevolking achter gelaten heeft en vooral voor hen die op hem lijk….pieterbaas gedrag en roof…ja


  Maak melding

 17. venetiaan jij moet helemaal je smoel houden jij zelf heb niks betekent voor de surinaamse bevolking.je heb letterlijk en figuurlijk niks betekent zelfs een brug aan de uitkijk heb je verknald door aan van kessel het werk te geven terwijl ballast nedam onder wijdenbosch heel prima werk heeft verricht met 2 bruggen die ze hebben gebouwd.je beent minder dan een nul en een lul.jij bent geen haar beter geweest.schaam jij je dood met je 4 zetel met nps afgelopen verkiezingen.

  mahonielaan 44


  Maak melding

 18. Sommige hier leven duidelijk in een anderen wereld, een waan wereld het komt zeker door veel drugs gebruikt, hun hersenen werken niet meer goed, reactie nummer 14 en 16 zijn voorbeelden van iemand die totaal de weg kwijt is, hij ziet ze vliegen.


  Maak melding

 19. Alsof vene een zegen voor t land is geweest!

  Die man heeft geen moer te doen. Zijn onderwerpen en reactie slaan geen hout!
  UItgerangeerd persoon die zich jammer genoeg zo lang met de politiek heeft bemoeid!

  Verloedering letterlijk en figuurlijk toegestaan door deze niets-met-het-land-hebbende-eigen-belang-denkende-ongeinteresseerde- landverrader!

  puinhoop in het land:
  – smeerboel/ morsoe (waarom verbaast het toch…) letterlijk die rond de onafhankelijkheid is opgeruimd.

  – asociale gedrag van surinamers (verkeer en op straat)

  – hiele en kont- likkende acties:
  (omleggen dr sophie redmondstraat omdat de amerikanen dat willen)
  – nederland toestaan een oerlelijk kut gebouw van een ambassade laten opzetten, terwijl het surinamers het moeilijkst wordt gemaakt om aan een visum te komen.

  – situatie tussen surinamers onderling (binnenland bewoners)
  criminaliteit die enorm gestegen is
  totaal geen Zelfrespect!

  – zit nu in de DNA, om het geld ( hoe diep triest en zielig ben je dan niet

  – een bek vol over democratie en zelf zich doormiddel van zelfbeklag als een dictator gedragen. zo was er ook een andere “democraat” die tot zijn dood op de voorzittersstoel van zijn partij zat en nog feller oranje gekleurd was dan menig autochtone nederlander die ik ken.

  futu boi/ slaafsgedrag

  Laat die man nu met pensioen gaan. De politiek met rust laten. Maar ja son sma den buba tranga…

  mvg,
  Benito


  Maak melding

 20. Wikispaarvarken,
  Jij gedraagt je net als een viswijf. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  Als er iemand is die buiten de realiteit leeft ben jij het wel.

  De man, die jij en trawanten al jaren trachten te bestrijden maakt hier en nu de dienst uit.

  Wie is er dan een looser? Ziek wezen!!!


  Maak melding

 21. Ietjiwik,
  Goed nieuws voor je. Ik ga voor twee dagen naar Berg & Dal. Blijf jij maar in die tussentijd op dit forum jou niertjes verkwanselen. Sikisani.

  Sooner or late beland je wel aan de Waterkant.


  Maak melding

 22. hahahahaha pinto wanneer ga ons vertellen dat straaljagerpiloot ben.Ik hoop dat jij tot rust komt tussen de natuur en daardoor jou hersenen beter gaan werken tang bung .
  Ja dit nog, dat die massamoordenaar nu de dienst uitmaak in Suriname laat zien hoe ver een gemeenschap moreel kan zakken mi boi.


  Maak melding

 23. Ik kan mij heel goed voorstellen dat jullie voor de opdrachtgever Suriname voor een bordje linzensoep willen verkopen.

  Er waren heel veel ptata’s op Bergen & Dal, een natuur om door een ringetje te halen.


  Maak melding

 24. hahahaahaha je zegt het goed loop, baan.
  Hele dag in jou hangmat liggen en nog geld voor krijgen ja daar zou ik voor tekenen mi boi.
  parapinto slapen doen we s’nachts mi boi


  Maak melding

 25. Sribifreak , alias Wikileaks,
  Zelf heb ik zoals gezegd geen enkele akte, maar wat jij met het nederlands op dit forum uitspookt is werkelijk om te huilen. Hoe was het ook weer?

  Ik, Jij(u, gij, ge), hij,wij, jullie, zij.
  Eerste persoon stam, tweede persoon stam + t.

  Heb jij nou grammatica gehad of gewoon grammati k@?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.