Overmatig geweld Surinaamse politie is ‘erfenis’

42

PARAMARIBO, 15 apr – Het overmatig geweld dat sommige politieagenten toepassen is een erfenis. Dit stelt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. Een erfenis dan uit een niet zo ver verleden. Nog onder Misidjan’s voorganger, Chandrikapersad Santokhi, hanteerden sommige agenten “het korps als hun privé eigendom.”

Het kon dus voorkomen dat agenten zich misdroegen zonder verantwoordelijkheid te hoeven afleggen. “Het is een erfenis uit het verleden, waarbij bepaalde lieden in het korps zich dergelijk gedrag konden permitteren”, zeii Misiedjan in Suriname Vandaag. Het recente incident met een burger die zwaar mishandeld werd na zijn arrestatie is dus een symptoom. President Desi Bouterse sprak van gestapo-achtige praktijken.

Daar zal tegen worden opgetreden. “Hoe kan je iemand blinddoeken, afvoeren en later afleveren alsof er niets aan de hand is. Het heeft mijn aandacht”, aldus Misiedjan. Er zijn intussen maatregelen getroffen tegen de betrokken leden van het arrestatieteam. “De rotte appels moeten eruit. We moeten wel voorkomen dat criminelen nu de indruk krijgen dat ze met zijden handschoenen worden aangepakt. Er moet evenwicht zijn.”

42 REACTIES

 1. Jawel minister, natuurlijk minister. In elke regeerperiode sinds de onafhankelijkheid hebben sommige politieagenten gehandeld uit pure machtswellust en gebrek aan opleiding. Vooral gebrek aan dat laatste verdient uw niet aflatende aandacht, minister. Zodra ze een uniform aanhebben denken ze dat ze onder en boven de wet staan. In dit geval kan ik meegaan met de uitspraak van de president. En het geweld dat de criminelen gebruiken is natuurlijk een “erfenis” van het koloniaal verleden en de slavernij. Kortom: weer een uiterst zwakke respons van deze uiterst zwakke minister.


  Maak melding

 2. Hier zakt mijn broek echt van mijn kont af no joke.
  1)Misser jan , jij ben nu verantwoordelijk voor de K.P.S wat doe jij eraan om het te voorkomen dat politie mensen zich zo misdragen tegen de bevolking.
  2)Hoe durft Bouterse te praten over Gestapo achtige praktijken, hij is zijn eigen volksmilitie zeker vergeten,Hij is vergeten hoe zijn mannen op 8 december mensen uit hun huis en uit hun bed hebben gehaald om koelbloedig af te slachten.


  Maak melding

 3. Erfenis is het probleem niet maar men moet 100% zeker zijn de juiste boef te pakken te hebben.
  Dan mag hij boete incasseren….en goed ook zelfs bot breuken…want het zijn geen mensen dus als beesten behandelen.


  Maak melding

 4. Slap excuus van deze minister. Nu Bouterse hem heeft aangesproken doet hij zijn mond open en verschuilt hij zich achter zijn voorganger waar hij overigens mijlen ver achter zijn schaduw staat.


  Maak melding

 5. ALS EEN ERFENIS ONGEWENST IS , DAN KAN JE AFSTAND VAN DOEN . En er niet mee rondlopen en blijven roepen dat t ongewenste zwaar is .
  Dit was eigenlijk te verwachten vanuit t kamp waar misidjan komt, en van hemzelf is zo,n reactie , niets nieuws . jij hebt makkelijk lullen, je ondervindt t niet, dus beloof maar een end weg.(je moet toch wat , na alle terechte kritiek)
  En zijn incompetentie moet hij afdekken door de schuld bij een ander teleggen en wie anders komtervoor in aanmerking ????
  Juist ja , Santhoki, BINGO!!!!!
  Wie waren t die t volk beloofden dat alles beter zou worden , net zo als de belofte van de openingszin? Wie deden t volk geloven ,dat t ze t zoveel beter zouden krijgen , en dat ze geen dievenijzer (achter tralies) meer zouden hoeven te wonen . Gouden bergen beloven is een ding , maar ze waar maken , daar komt t op aan.
  Als wat t NF verweten wordt , daar doet de aan de macht zijnde club ze vele malen erger , en dus, slechter.
  Toon mij een modaal persoon , maar een , hoor , die niet tot de incrowd behoort , die zich geen zorgen over z,n veiligheid hoeft te maken als de dag aanbreekt. Dus niet iemand die geld heeft, of een bepaalde politieke kleur draagt, op welke wijze die er ook aan is gekomen, want vaak is dat geen obstakel voor t geboefte
  Dus mini ster , jij hebt je schaapjes al op t droge , dus beloftes doen , gaat net net zo makkeliijk als van kleding verwisselen . Snel , zonder bij na te denken, al lijkt t zo ,want de realiteit die de samenleving ondervindt verschilt hemelsbreed , met de zoete ,zalvende woorden van lege beloftes.
  Te gaan zitten wachten tot zaken uit de klauwen lopen om pas dan in beweging??? welke ?, te komen door ad te geven op anderen en beschuldigen ,neen, dat schiet lekker op, zeg .
  Daaaag, joep doei ,de mazzel, tot de volgende keer met nog meer bladiebladie bladiebla.


  Maak melding

 6. Misidjan..kijk terug ..stvs zal nog de beelden hebben in hun archief naar 1980 hoe arestanten door militairen afgeranseld werden.In die tijd mocht je als burger bijna niks.Jij weet niet veelomdat jij toen nog in de jungle woonde…


  Maak melding

 7. de surinaamse politie denk dat zij alles kunnen en mogen het heeft niets te maken met voorganger minister van justitie en politie deug niet hij praat alleen dat verandering gaat komen maar tot nu toe niks gebeurd alleen hindoestanen en chinesen worden geroofd gedood en mishandelt .De rovers zijn altijd djoekas omdat misidjan ook een djoeka is hij heeft geen lak aan wat er gebeurd hij doet alleen blaber taal


  Maak melding

 8. Mini-ster Misi-jan, Lees het getuigenverslag van wijlen de held Derby.
  Daar zul je lezen hoe onschuldigen werden afgeslacht.
  En tja, hoe ben je minister geworden ?
  Makkelijk om een ander de schuld te geven.
  Los je daarmee wel het probleem op ? Je getuigt voor de zoveelste keer niets te kunnen oplossen.
  Santhoki wist de criminaliteit wel in te dammen.
  Met jou als minister neemt de misdaad alleen maar toe.
  Ik ben benieuwd hoe lang het volk dit nog volhoudt.
  Jullie dagen beginnen langzamerhand te tellen


  Maak melding

 9. Helaas kan de zelfstandigheid niet worden teruggedraaid.
  Het is een grote mislukking.
  Enkelen hebben zich enorm verrijkt maar voor de burgers is het heel erg slecht geworden.


  Maak melding

 10. Er zou eigenlijk altijd een camera van een of andere Nederlandse omroep mee moeten met de politie, want dan treden ze ineens correct op. Zijn ze ineens niet onbeschoft, behandelen ze burgers netjes, Grijpen ze niet voor alle niemedalletjes naar hun bullepees of dienstwapen, worden ze ineens (over)beschaafde wezens. Mijn pet af voor de enkele beschaafde agenten die het politiekorps nog telt. Het gros heeft gewoon geen respect voor de burgers die tocv ook hun salaris betalen.


  Maak melding

 11. Ik heb sommige agenten wel met beide handen opeen klappen zien uitdelen. Ik heb er een een weerloze arrestant op centimeters afstand in het dijbeen zien schieten. Die jongen heeft nooit meer fatsoenlijk gelopen.

  Het buiten proportioneel toepassen van geweld levert een onrechtmatig verkregen bewijs op!

  Sommige mensen geloven er nou eenmaal heilig in dat zij voor de rest van hun leven het diensttuig mogen behouden.

  Aan die mensen wil ik zeggen, “deal bij voortduring met jou geweten ergo memre na dei fu tamara”.


  Maak melding

 12. Observator,
  El jij niet een beetje veel uit jou vette nek? Moesten daarvoor perse meer dan 200 Surinamers worden afgepaft?

  Jij moet geen appels met peren vergelijken!


  Maak melding

 13. Shaktie,
  Omdat die vuile- en oude politiek hen systematisch/struktureel achter de watervallen en soela’s heeft weten te houden, konden jij en trawanten in Paramaribo floreren.

  Nu wonen zij ook in Paramaribo en zijn ook nog doctorandus, ingenieur, meester in de rechten. Onderwijzers, politieagent, brandweerman, verpleegkundige, universiteitsdocent, douane ambtenaar, managers, kaarkong.

  De groep waarvoor wij met z’n allen nu het gelach betalen kampen met een ontwikkelingsachterstand. Door wie? Laten wij samen in die grote spiegel kijken Shaktie!


  Maak melding

 14. misie-djan z.a. eerder gezegd jij bent totaal ont-geletterd ongeschoold ongeschikt..

  ga weg voordat het erger gaat worden..

  jou baas is zelf een ge-sta-po,hij weet er alles van op en top gediplomeerd,hoe je mensen moet mishandelen doden..

  ken je de uitspraken van je baas,

  op de vlucht dood geschoten

  het waren zij of ik (wij)en consorten

  if jou opo gong en i no soetoe,dan a fok-op.

  ik bbd betaal hem met contant geld en de klein geld kan hij houden

  Als je moord verderft corruptie verkrachtingen rovers graaiers gronddiefstal zaait,zal je criminaliteit oofsten..

  de lijst zal nog langer worden tijdens deze regeer periode..


  Maak melding

 15. Afschuifsysteem!

  Als deze regering 1ding zeker goed kan, dan is het de bediening van het afschuifsysteem.

  Neks doet deze regering fout, alles heeft de vorige regering in hun ogen fout gedaan.

  Het spel om het volk op te hitsen tegen de vorige regering is in 2009 begonnen en zal nog lang, heel lang duren. Dat allemaal om de eigen zwakheden te verdonkeremanen.


  Maak melding

 16. Ik vraag mij af of de politiebond niets doet met de vergelijk met gestapo, door de man die honderden doden op zijn geweten heeft ongeboren kinderen zwangere vrouwen zijn door Bouterse zijn leger afgeslacht te moiwana.


  Maak melding

 17. Kort en bondig:

  Voor reflectie en zelfreflectie krijgt deze minister, net als zijn collega ministers, een vette onvoldoende.

  Vrije Surinaamse


  Maak melding

 18. Weer één achterlijke Minister die roept dat zijn voorganger het niet goed heeft gedaan en dat de blanken en slavernij de oorzaak van alle ellende zijn.

  Hij is nog niet klaar met de accommodatie van familie, vrienden en kennissen. Dus geen tijd voor eigen beleid en de bijbehorende verantwoordelijkheid.

  Of zouden de criminelen op hem lijken?

  Knip de dreadlocks eraf, misschien krijg je dan verstand in de plaats.


  Maak melding

 19. Zo zie je maar, misdaad loont.
  Pae Misjie heeft het als matie van de boeven nooit opgenomen voor de benadeelden, en nu heeft hij ineens sari atie voor die zware jongens, teken dat er meer speelt:
  Soort beschermt soort!!!

  A so mi takkie


  Maak melding

 20. Reactie nummer 11, 12, 13 komt van een ding die al een hele poosje rijp is voor de gesticht.
  Hij heeft het over buiten proportioneel toepassen van geweld, maar staat wel aan de kant van die didibri die onschuldige mensen heeft afgeslacht, hij staat wel an de kant van de man die media gebouwen met pantserwagens in brand laat schieten over buiten proportioneel gesproken.Pinto , paraman wie veel zegt moet veer verantwoorden, jij spreekt jou zelf constant tegen.jij bent inconsequent, onwetend en mal.


  Maak melding

 21. Ontevredeheid heerst ook bij de sur.politie.Ze geven elkaar de schuld.De ene zoekt bij de “erfenis” de ander bij de onderbetaald en ondergewaardeerde poltie.Over het algemeen zijn de agenten minder gemotiveerd voor hun zware en gevaarlijke baan.Hier ligt een zware taak voor dhr Misiedjan.Geeef die jongens die motivatie terug die ze zeer nodig hebben.Geef de waardering die ze verdienen(niet alleeen lintjes,daar kun je geen droogbrood er mee kopen.Ben blij dat er politie nog zijn.


  Maak melding

 22. Misidjan is van huis uit rechtsbeschermer!

  Er zal een tijd overeengaan eer hij een goede rechtshandhaver wordt.

  Hij heeft een juristenbul, gun hem de ruimte en houdt een keer op met afbrekende kritiek!


  Maak melding

 23. Triest die Misiedjan met deze reactie.
  Elke volwassen kerel neemt ZELF verantwoordelijkheid en zou praten over welke maatregelen hij gaat nemen om het te voorkomen. Maar deze regering niet. Die kan niets anders verzinnen dan een excuus-Truus opvoeren. Vandaag Santo, morgen de Bakra’s, overmorgen de Chinezen, etc.
  De incompetentie druipt er vanaf.

  @Paraman

  Ja erg he die dingen die vroeger onder bewind van DDB gebeurde. De bullepees, het gooien van granaten, de moorden, de verdwijningne.


  Maak melding

 24. Vroeger hadden de burgers fatsoen,beleefdheid, omgangsnormen en vormen.Jammer dat dat uit de erfenis verdwenen is.Het liep de jeugd van vroeger dun tussen de benen als een agent hun aanspraak.Ze werden respect aangebracht voor het gezag.De opvoeding van nu deugt van geen kanten.

  Cobie.


  Maak melding

 25. Het volk van Suriname heeft door het kiezen van de huidige criminele leiders de misdaad in het land gelegaliseerd!!Immers; Crime does pays!!Ba soekoe ba finie ba tjarie!


  Maak melding

 26. Sarnaam,
  Erger nog, ” alle Surinamers zijn achterlijk en mensen zoals jij zijn buitengewoon intelligent”. Vindt jij dat goed?

  Nergens anders tref je zoveel ijdeltuiten aan als op dit forum.


  Maak melding

 27. die hele ellende is begonnen na 25 februari 1980..

  ddb is daar de man die het kan verklaren.

  Wie coup zaait zal kriminaliteit oogsten..

  ddb/consorten denk goed na jullie tijd is dichterbij gekomen voor vertrek,alleen je leeftijd al..


  Maak melding

 28. Als de politie de vijand wordt van het volk dan is het gedaan met de politie,daarom zeg ik haal alle rotte appels uit de mand.Een reorganisatie van het corps en de lonen naar de hoogte toe.


  Maak melding

 29. @wikileaks

  Je raakt een hele gevoelige snaar met je opmerkingen in je posting op 17.
  Want heeft nou niet uitgerekend deze mini ster die deze opmerking maakte, een hele bijzondere band met moiwana? En dan nu voor de duivel werken.

  Het valt mij op dat op dit soort berichten, sommige mensen niet reageren.


  Maak melding

 30. Brada Reality,
  Het is de president die deze vergelijking maakt met Gestapo, en juist dat maakt het nog erger.
  De man die stinkt van de lijken lucht en bloed klauwen heeft. niemand in Suriname reageert op zo een vergelijken je hoor de media niet, of ze weten in Suriname niet wat de Gestapo allemaal hebben gedaan in het verleden.Google de naam Gestapo dan kunt u lezen wat voor misdaden ze hebben gepleegd tegen de mensheid, van concentratiekamp tot de beruchte gaskamers van Hitler.


  Maak melding

 31. Het Moiwana verhaal is genuanceerder dan menige idioot hier wil doen geloven.

  Stuk voor stuk “horen zeggers”! Mi jere is wat anders dan life met kogels en granaatscherven geconfronteerd worden.

  En als die kogels uit de loop van het geweer van een kindsoldaat- en die granaatscherven uit handen van een zwangere vrouw komen, dan ontstaat er een geheel andere situatie.

  That’s another story!

  Dit geklets in de ruimte moet een keer ophouden.

  Per slot van rekening hadden die soldaten ook geen Amazone-modder in hun hoofd.


  Maak melding

 32. Ha ha ha Missiedjam……..jongen,
  begin dat de doen, waar voor je aangsteld bent ! Het is toch geen vrijwilligers waar mee je bezig bent ! Kom dan nú met je eigen belijd potverdikke me !!!!!!!En hou eens één keer op, om steed af te geven op je voor gangers.

  Groet,(veel wijsheid !)


  Maak melding

 33. #25 Paraman,

  Hoeveel tijd wil je hem gunnen? Het kan toch ook niet zijn dat hij zo’n zware post als stageplaats mag bekleden? Bij een stage hoort ook een begeleider en wie heeft deze rol?

  Misdjan is hier de wrong man for the job. Geef hem een andere plek om stage te gaan lopen nu hij z’n bul heeft. Maar niet die van veiligheid en recht die alle surinamers raakt.

  Zo’n oplossing is te naief gevonden en wordt het kind met het badwater weggegooid. Misiedjan leert niks en de veiligheid van ons land gaat naar de knoppe. Voordat je beseft wat er gebeurt hebben we te maken met venezuelaanse situaties en is het hyperaktieve legertje van Dino volledig aan zet.

  Stuur misiedjan naar huis en kies een betere man onder je gelederen. Of heb je die niet en was hij de beste. Dan geef je eigenrecht en eigen rechter spelen, dus vrijbrief. Chavez blauwdruk is steeds meer voelbaar in het land.


  Maak melding

 34. Hallo Paraman

  “Gun hem de tijd vraag je”

  Hij zit er pas 8 maanden……..

  Trouwens jij bent gewoon Pinto. Dat blijkt uit al je opmerkingen


  Maak melding

 35. Ik vraag me af of deze minister weet waarover hij het heeft.Of is hij voortdurend onder invloed van drugs.Of hij is DOM of hij is ONDER INVLOED VAN drugs.


  Maak melding

 36. Yu heri smoelwerk gersi,genuanceerder.
  Sommige Beesten ontzien niets om hun bedrieglijke en verwerpelijke leugens hier op dit net te verkondigen.
  Niet voor niets heeft de Inter-Amerikaanse Hof voor de mensenrechten de regering van suriname veroordeeld inzake de Bloedbad van moiwana.


  Maak melding

 37. Wikifreak go yu!

  Jij kan natuurlijk niet verkroppen dat ik al jou hersenspinsels hier zit te ontzenuwen.

  Al is de leugen nog zo snel………….


  Maak melding

 38. “Sommige Beesten ontzien niets om hun bedrieglijke en verwerpelijke leugens hier op dit net te verkondigen.”

  Bovenstaande zegt wikifreak, dit miserabel klein stukje stront, is niet alleen bedrieglijk en verwerperlijk maar ook verachtelijk en gewoon mensonwaardig wezen.

  Val dood in je eigen stront, misbaksel.

  Trouwens onderstaand zijn de regels van waterkant, hoe is het mogelijk dat wikileak nogsteeds kan beledigen en reacties kan plaatsen die niets toevoegen aan de berichten hier.

  “U kunt hieronder reageren maar hou het netjes. Reacties worden niet meteen geplaatst maar eerst gescreend.

  Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd
  Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd
  Constant typen of overmatig gebruik van hoofdletters is niet toegestaan
  Bij herhaald overtreden van de regels wordt u op de zwarte lijst geplaatst en komen reacties niet meer door “


  Maak melding

 39. Niet alleen het overmatig geweld is een erfenis, we kunnen met gemak stellen dat het korps niet in staat is adequaat op te treden tegen de heersende criminaliteit, ook dit is een erfenis van de vorige regeringen. Momenteel zit deze minister opgescheept met een korpsleiding die niet instaat is gezag uit te dragen ook dat is een erfenis, vooral wanneer je een minister toen aan het bewind had die iedere keer ongenuanceerd in de pers kwam, zonder een plan van aanpak te hebben.

  Het is en blijft een feit dat de criminaliteit tijdens front is gestegen vooral als we naar de cijfers gaan kijken vanaf de jaren 80.

  Zo’n erfenis is niet in 7 maanden opgeruimd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.