Nieuwe kans voor Chinees oliepalmproject Suriname

21

PARAMARIBO, 14 apr – De opstap naar het Chinese oliepalmproject in Patamacca krijgt een doorstart. President Bouterse ziet de weg open naar een nieuw begin. Minister Hendrik Setroredjo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, heeft al een intentieverklaring getekend met het betreffende bedrijf.

Het voorwerk ging vrij vlot. “Onder de vorige regering waren er wat problemen met de lokale bevolking, maar met mobilisatie kan veel worden bereikt”, zegt Bouterse. Uiteraard helpt de juiste politieke backing ook een stevig handje. A Combinatie van Ronnie Brunswijk lijkt nu wel te vinden voor het project. Dat was wel anders onder de vorige regering. A Combinatie zat weliswaar ook in die coalitie, maar stribbelde flink tegen.

De achterban in het gebied zou te weinig zekerheden zien. Goed betaalde banen en garanties tegen kaalkap waren toen de eis. De regering en investeerder China Zhong Hen Tai leken dat niet te kunnen garanderen. De bedoeling was toen een deel van het plaatselijke bos te kappen. Het gekapte hout zou dan worden geëxporteerd om dan te investeren. Brunswijk was faliekant tegen. Het lijkt nu de andere kant uit te gaan. “We hebben gelukkig A Combinatie aan boord”, aldus Bouterse.

21 REACTIES

 1. Nog een paar ideeen voor het Surinaams tob management.

  Laten de chinzen een spoorlijn aanleggen van Paramaribo naar Zanderij.
  Laten de chinezen een spoorlijn aanleggen van Albina naar Nickerie.

  Laten de chinezen de Goslar uit se Surinamerivier lichten


  Maak melding

 2. Ik vraag me af welke zekerheden de lokale bewoners in het vooruitzicht zijn gesteld in vergelijking met de vorige onderhandelingen. De regering gaat nu wel heel erg snel overstag. Hoeveel hebben de Chinezen zich bereid verklaard meer te betalen?
  A-Combinatie laat zich niet als een betrouwbare coalitiepartner zien. Op het moment dat China Zong Hen Tai begint met de ontginning en voorbereiding van het verdere traject is het te laat.
  Dit ruikt naar verraad van AC naar de eigen bevolking toe.
  Alle schreeuwers die hebben gezegd dat Suriname onder de vorige regering verkocht werd, zien nu hetzelfde gebeuren.
  Ik wil de reacties van de NDP-aanhangers nu wel eens zien. Ik wed dat ze het een goed idee vinden.


  Maak melding

 3. Bouterse en Brunswijk zijn volgens mij twee grote idioten als ze dit project doorgang laten hebben.Ze zouden eerst een onafhankelijke expert naar Indonesië sturen om daar ter plaatse de consequenties van een zon project te studeren.Het ontbossen van zulke grote arealen is voor mij een natuur catastrofe die niet te repareren zijn.Gaat het om geld te verdienen dan hebben ze de kluts kwijt.De goud industrie is het meeste om aan te verdienen,de prijs op een ounce goud is Stabiel.De staat kan zijn geld daar in steken en niet met deze Chinezen in zee gaan die de bossen zouden afhakken en het houd naar China exporteren en daar op goed verdienen ten koste van twee stomme idioten.


  Maak melding

 4. Een mooie kans om meer werklozen aan het werk te krijgen die doelloos rondhangen.

  Ik hoop van harte dat de lokale bevolking nu ook inziet dat econimische ontwikkelingen noodzakelijk is om een goed leven te kunnen hebben.


  Maak melding

 5. schande en nogmaals schande.
  Bos wat weg is, komt nooit meer goed. Lokale bevolking wordt aan de kant geschoven.
  Welke beloftes zijn er richting Brunswijk gedaan? Nog meer grond bij Brownsberg om goud te zoeken?
  Wat eenmaal in chinese handen is, blíjft in chinese handen. Suriname ( lees: overheid) is de enige die er iets aan zal verdienen.

  Suriname geeft haar biodiversiteit op voor palmolie. Dit is hoofdzakelijk bedoeld om brandstof van te maken.
  Is dat het waard? Straks wel een auto voor je deur, maar geen eten op je bord, omdat alle bouwgrond in gebruik is voor industrie???

  Ik hoop nu toch werkelijk dat de schellen van de ogen van de opositie vallen en krachtig protest aantekenen tegen deze plannen.
  Voorlichting is essentiëel richting bevolking en vooral de mensen in de directe omgeving!


  Maak melding

 6. Toch even weer die doormirrors raadplegen.

  Deze industrie was al in voldoende mate ontwikkeld en had Suriname al een respectabele export produkt, welke nu respectabele hoogten zou moeten hebben bereikt.

  Het zijn diezelfde moraalridders die je wellicht ook op dit forum ontmoet, die daar met huurlingen en al een stokje voor hebben gestoken.

  A fosi pesi bron, nu gaat het anders aflopen.

  Produktie, produktie en nog maals produktie!


  Maak melding

 7. wat zal de schade van dit project aan onze natuur zijn ? DDB heeft never nooit een verstandige beslissing in de afgelopen 30 jaren genomen, dus ook nu verwacht ik niet veel van deze dorpsidioot desi bouterse.


  Maak melding

 8. Wie betaalt:
  AOV;
  Kinderbijslag;
  Gezondheidszorg;
  Onderwijs en weet ik wat al meer, hoe gebrekkig ook tot in het verre binnenland?

  Het zijn de mensen zelf, die jaarlijks tienduizenden liters brandstof naar de goudvelden kanaliseren, welke bestemd waren/zijn voor elektrische verlichting en amderszins.

  Mag de overheid dan a.u.b. ook wat verdienen?


  Maak melding

 9. Ja hoor Paraman,
  Natuurlijk mag de overheid “wat” verdienen!
  Maar het moet wél terugvloeien naar de bevolking, zodat inderdaad de AOW betaald kan worden.
  Maar……daar schort het nu net aan, zet zoals aan zoveel dingen die men beloofd maar niet nakomt, omdat her zogenaamd geen geld is!!
  En hoe komt dit?
  Niet omdat Bouterse een lege schatkist aantrof, zoals hij ons heeft doen geloven.
  Deze bewering is inmiddels al teruggefloten.
  Nee, er moesten gebouwen opgepimpt worden, dikke voertuigen aangeschaft, dure reizen betaald etc. etc.
  Het meeste geld wat mondjesmaat via belastigen etc. binnenkomt wordt linea recta doorgesluisd naar de diverse eigen projecten en voor rest is het vooral het buitenland die voor geld moet zorgen. Tegen iedere prijs en wens van de bevolking in.
  Maar…..wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
  En straks is het: als het kalf verdronken is, dempt men de put.


  Maak melding

 10. @ 4 Ashwin: Natuurlijk hoop ik ook wat jij hoopt. Alleen ben ik bang dat het vervlogen hoop zal blijken te zijn.

  Heeft Dalian ooit Surinaamse werknemers in dienst genomen? Nee! Is de Chinese ambassade aan de Anton Dragtenweg en de tegenoverliggende ambtswoning gebouwd door Surinaamse bouwvakkers? Nee. De enkele Surinaamse dame die in een Chinese supermarkt de schappen bij mag vullen en de vloer mag vegen, zijn moderne slaven. Wat zij verdienen koop je nog geen brood voor. Denk je werkelijk dat de Chinees de plaatselijke bevolking gaat accommoderen? Ik ben bang dat er weer een paar duizend Chinezen bijkomen….!

  De oliepalm geeft pas na 4 jaar zijn eerste produktie af. Na 10 jaar (!) kan er pas volop geproduceerd worden. Maar niet voordat hele gebieden zijn ontbost (zie Indonesië en delen van Maleisië). Palmolie wordt steeds minder in levensmiddelenindustrie gebruikt omdat het veel verzadigde vetzuren bevat. In die sector is er een overschot aan palmolie. Als biobrandstof is palmolie wel zeer geschikt, dus daar is misschien toekomst voor.

  De oliepalm heeft 1 voordeel: Door zijn sterke wortelgestel gaat het bodemerosie tegen. Dat heeft zin in bergachtige gebieden, maar niet op het Surinaase platteland.

  Volgende vraag: waar vindt de produktie van de palmolie in de toekomst plaats? In Suriname of in China?

  Kortom: vragen te over. Ik ben zeer benieuwd naar de inhoud van de deal.


  Maak melding

 11. Goed idiee!! Voorwaarts mars! ik vind wel zonde van al die cocosnoten in Coronie! Je wilt niet weten wat zij daar hebben.

  Voor mijn cocos voetmat moet ik extra betalen en ik wil niets hebben over cocosolie.

  Misschien in de toekomst een rechtreekse spoorlijn naar China voor het vervoeren van al die gekapte mooie natuur bomen voor export!!

  Komt er ook wet voor hoeveel kinderen een Chinees in Suriname mag baren of maken?? en natuurlijk gaat dit lukken want Brunswijk was faliekant tegen. Het lijkt nu de andere kant uit te gaan.

  Brunswijk was faliekant tegen. Het lijkt nu de andere kant uit te gaan. “We hebben gelukkig A Combinatie aan boord”, aldus Bouterse.

  Alle succes!

  GOD ZIJ MET SURINAME!!


  Maak melding

 12. Alleen in Suriname is mogelijk dat honden zich zelf voeden
  Hier gaan de NDPers spijt van krijgen
  Die stink Chinezen gaan ervoor zorgen dat sur niet meer het zelfde
  Zal zijn. Die jonge man uit Holland had Bouterse en zijn maatjes neermaien
  Inplaats van al die onschuldigen, dan was hij een held
  Wat mij opvalt is dat de bevolking er niets van aan trekt
  Ze klagen vanuit hun hangmat, en wanneer ze wakker zijn dan zijn ze het vergeten. Dus bouta gaat gewoon verder met ZIJN zakken
  Je zult zien dat men gaat smeken naar nederlands hulp

  Sur rust zacht en in vrede

  Langa


  Maak melding

 13. Zo ken ik Desie..Zich zelf verrijken,hij heeft de steun van Ronnie die ook hebberig is.Als de chinezen eenmaal beginnen.komt er verlopig geen eind aan.Alles gaat voor een appel en een ei als ze maar beter van worden.Ze denken niet aan hun nakomelingen..alleen zij moeten ervan genieten .


  Maak melding

 14. Laat de China maar komen ze zijn welkom. De rijke Europeanen en de Amerikanen hebben niets gedaan voor de ontwikkeling landen.De Chinese hebben grondstoffen nodig van ons. En als zij in de plaats van grondstoffen ons willen helpen met he bouwen van trams en treinen, en snelwegen en een Nieuwe stad ja waarom niet. Su is groot genoeg.


  Maak melding

 15. Langa,

  Suriname heeft Nederland niet nodig. en ik ben blij dat Suriname, Nederland niet smeekt voor een beetje ontwikkelingshulp.
  Nederland heeft van af het begin aangegeven niet met Suriname te willen werken.

  Samenwerkingsverband met Nederland is nauwelijks in Suriname ter spraken. Deze regering zal nooit en ook nooit Nederland smeken voor een beetje ontwikkelingshulp. We hebben genoeg grondstoffen om van te kunnen leven in Su. Wij su klagen niet.Omdat het goed komt met onze Suriname

  Maar trouwens, M. Rutten heeft al aangegeven dat gewoon met su te willen werken Alleen PVV stemde tegen. En sterker nog alles is begroot tot 2014.
  Suriname krijgt gewoon waar ze recht op heeft.


  Maak melding

 16. Voortgang Patamacca deal onbekend voor A Combinatie.
  A Combinatie is weer verrast met de mededeling van de president Bouterse,dat de patamacca deal wordt uitgevoerd.Alles is via de media vernomen en niets in binnen de coalitie besproken.


  Maak melding

 17. nr.11 Blaka Bakra,

  Natuurlijk bedoel ik werkgelegenheid voor surinaamse werklozen. Als het werk gedaan moet worden door geimporteerde buitenlanders terwijl werklozen langs de kant staan te kijken ben ik het absoluut niet mee eens. Laat dat duidelijk zijn.

  Maar er moet iets gebeuren zo kan het niet langer door blijven gaan. Waarom kunnen onze mensen niet het werk doen wat de Chinezen doen. Zijn Surinamers te lui of krijgen ze gewoon de kans niet voor? Wie is hier verantwoordelijk voor en schuldig aan, Surinamers of Chinezen????

  Het is de taak van de regering om maatregelen te nemen.


  Maak melding

 18. er is geen zekerheid; bouterse wil zijn BNP dekkend maken, doordat hij bronnen van inkomsten wil generen. in ruil voor goede alternatieven waarbij de samenleving er wel bij vaart is ALLEEN DE enige mogelijkheid dit toe te laten en bovendien dient met de kaalkap gedeeltelijk te her planten, waarbij tussen de palm bomen ook een vorm van groenvoorziening aanwezig is…en als dat niet zo gaat, dan wordt er geen palm boom geplant in suriname, want china moet niet denken dat wij voor een dubbeltje te vangen zijn, bovendien denk bouterse dat hij binnenkort gauw dood gaat en wil zijn naam zuiveren naar de gemeenschap.


  Maak melding

 19. Nr 16 Love! I don’t love you!!! GEEN BALLE VERSTAND!!! ja jij.

  Kom tot bezinning en lees nog eens wat je zelf hebt neer gezet! lees, lees jawel lezen!
  Een kwestie van kabissa hebben.

  Over 5 jaren praten wij wel weer!!!

  Een kleine voorbeeld! deels draait Suriname wel door de economie van de Nederlandse toerisme, Ga naar waterkant en zie wat er allemaal daargins gebeurd, bij vat, de investeringen vanuit NL. en naar Suriname!

  googelen help vaak wel hoor! niet wetende of jij dat kan!!!! Wauw!

  Neem even conctact met mensen wier wel verstand hiervan hebben! jammer dat jij dat niet hebt!!

  Zonder excuus!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.