Ex-ambassadeur Vegelin van Claerbergen overleden

17

PARAMARIBO/DEN HAAG, 14 apr – Voormalig Nederlands ambassadeur in Suriname, jonkheer Max Vegelin van Claerbergen, is overleden. Dit bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De man die te boek staat als één van de mondigste ambassadeurs in Suriname, laat een controversiële erfenis achter. Oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin weet er alles van.

Van Clarbergen, ambassadeur ten tijde van de militaire coup in 1980, stak zijn mening over politiek Suriname niet ondr stoelen of banken. “Hij luisterde teveel naar de oppositie en deed uitspraken die op het bordje van het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken lagen”, zegt Wijntuin tegenover de Ware Tijd. Het komt dat ook niet over dat Van Claerbergen de Nederlandse betrokkenheid bij de coup bevestigde.

Dat gebeurde in 2009 tijdens een televisie-interview. “Hij was de NPK (toenmalige regeercoalitie, red.) niet goed gezind. Ik heb de indruk dat hij meer wist over die coup van 1980″, aldus Wijntuin. Formeel heeft Nederland nooit toegegeven. Vooral binnen de Nationale Partij Suriname heerst de overtuiging dat Nederland achter de coup zat. De partij was de grootste in de coalitie toen en heeft het meest te verduren gehad na de coup.

17 REACTIES

 1. rust zacht en go to hel.had je suriname niet kunnen behoeden van die militaire coup.maar 1 ding had je wel gelijk dat henk arron met z,n npk je misstaat.het waren zakkenvullers die arron en hij had toen doodgeschoten moeten worden door die militairen.maar ja die militairen op z,n beurt waren geen haar weer beter.

  m.r. mahabiersing


  Maak melding

 2. Holland heeft Suriname altijd geregiseerd en georkestreerd.

  Het doet pijn dat die grip er niet meer is!

  Nu hebben wij de kans om het zelf te doen.
  Wij willen niet meer een appeltje voor de dorst of een doekje voor het bloeden.Pappen en nat houden.


  Maak melding

 3. @ pinto,paraman
  Jullie daar in SURI hebben Holland en de rest van de wereld laten zien hoe goed jullie het hebben gedaan in 30 jaren tijd, toch?
  Jij geeft het goed aan jij wil geen appeltje voor de dorst, ik vraag mij af of jij weet wat dat inhoud een appeltje voor de dorst hebben, ik denk van niet en daarom hebben anderen Surinamers een voorsprong op mijn blaka brada die hebben geen appeltje voor de dorst. vene heeft laten zien hoe het wel moet met een appeltje voor de dorst. Bouterse en Bosje zijn net paraman, pinto op de pof leven schulden maken en die achterlaten voor de volgende generatie groot denken heet dat in het jargon van DDB.
  Appeltje voor de dorst. betekenis geld bewaard hebben om later in moeilijke tijden toch geld te hebben.
  Een doekje voor het bloeden. Betekenis, een ontoereikende, slechte symbolische maatregel of een smoesje zijn , niet de waarheid.
  pappen en nat houden , de zaak zo goed en kwaad het gaat aan de gang houden, ergens halfslachtig mee doorgaan. Pinto ik hoop dat jij wat hier aan hebt want jij zegt dingen die tegenstrijdig zijn mi boi, yu buriki.
  Pinto , paraman, dit nog Hoogmoed komt vóór de val.als je niet weet wat het betekend zal ik jou dat zeggen, wie een hoge dunk heeft van zijn eigen kwaliteiten gaat ten onder.


  Maak melding

 4. Dat de coup van 1980 door Nederland werd geredigeerd weten we allemaal. De overmaking van 500 miljoen gulden uit de ontw.hulp aan DDB spreekt boekdelen. December 1982 kan niet bestaan zonder februari 1980. Echter de bewijzen, die vervat zijn in een rapport, zijn wettelijk in het archief bewaard tot over 60 jaar, aldus dhr. Van Bommel. Onze kinderen en kleinkinderen zullen dan die als een hoofdstuk in de Surinaamse historie kennismaken, en dan zijn ze al verjaard. Zo werkt Nederland.
  De moordpartijen in Rawahgedhe dichtbij Jakarta door de KNIL militairen in de jaren 40, zijn ook al verjaard om alsnog een schadevergoeding te claimen. Deze methode werd structureel toegepast…


  Maak melding

 5. @ Benito,
  Laten wij proberen om de zaken op rijtje te zetten want aan verdraaien van de feiten hebben wij niets,ik doe niet mee aan geschiedvervalsing.
  Laten wij van uitgaan dat Nederland achter coup stond ja,men zegt waar twee vechten hebben twee schuld, ik hoor al 30 jaar dat Bouterse zijn boekje open gaat doen om te bewijzen dat Nederland achter die coup zat,waar wachten hij nog op vraag ik mij af ? Ik denk dat Bouterse heel veel boter op zijn kop heeft, hij heeft verraad gepleegd tegen de gehele Surinaamse volk.
  Over het overmaken van 500 miljoen ontwikkelingshulp spreek boekdelen in jou optiek,in mij optiek ook maar ik bekijkt het anders de bevolking stond achter de militairen, daarom gaf Nederland ze het voordeel van de twijfel en wat heel belangrijk is, zijn de beloftes van Bouterse en zijn padvinders ze zouden heel gauw de kazerne ingaan en verkiezingen houden in plaats daarvan heeft Bouterse een dictatuur gevestigd in Suriname die zijn eigen volk onderdrukte en vermoorde.op 8 december 1982 was het zover tegenstanders van Bouterse zijn op barbaarse wijze gemarteld en afgeslacht toen heeft Nederland de geld kraan dicht gedraaid met alle gevolgen van dien.Benito ik vindt het zwak op te stellen dat dec 1982 niet kan bestaan zonder 25 feb 80, nergens in jou reactie lees ik wat daadwerkelijk de rol van landverrader Desi Bouterse is in dit geheel. Het te makkelijk en te kort door de bocht om alle schuld in de schoenen van Nederland te schuiven, Laten wij de rol van de zogenaamde linkse intellectuelen in Suriname goed onder loep nemen de mensen die richting cuba, grenada , en libie wilden gaan, en de wantrouwen die er was tussen die despoot en avonturiers die zich als aasgieren rond hun prooi hadden verzameld, de prooi waren niemand minder dan een stelletje mango groen padvinders zonder enige ervaring op bestuurlijk en politiek gebied.Deze zelfde mensen die nu 35 jaren ouder zijn, hebben weer de macht in suriname en de vooruitzichten zijn zeer slecht ik ben benieuwd wie nou de schuld zal krijgen voor alles wat nu fout gaat in suriname vertel mij dat Benito?


  Maak melding

 6. Bout heeft de leiding gehad bij de coup.En daarvoor moet hij veroordeelt worden.Zolang dat niet gebeurt,blijft Sur een Afrikaans land waar zelfs de president weigert af te treden ondanks een verkiezing nederlaag.Zulke dingen roepen steeds wetteloosheid en anarchie op.Zie maar hoe de misdaad om zich heen grijpt.Omdat bout in ’80 Arron naar huis schoot en naar de regeringskas greep,grijpen ook andere boeven nu naar ander mans bezittingen.Pas bij berechting van de coup,keert de rust terug.Onze huidige pres.is een groot voorbeeld voor de abangi’s.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Wil men nou goedpraten wat Ned. misdaan heeft zowel in Indonesie als in Suriname. De wreedheden, die men toegepast had op de Afrikanen, de Javanen en de Brits-Indiers. Kom nou. Als een baby van een Afrikaanse huilde, dan pakte de meester dat arme kind en dompelde dat in een bekken met water. En als het kind niet meer huilde, dan gaf men weer terug aan de moeder. En dat wil men doorvoeren tot in lengte van dagen, tot in eeuwigheid. Foei toch… blaka bakra… Dan heb ik het nog niet over de uitbuiting…


  Maak melding

 8. Nee benito draai de dingen niet om jullie willen goed praten wat Bouterse allemaal misdaan in Suriname, daarom kom je met wreedheden van honderden jaren geleden op de proppen dat vindt ik zeer zwak en domme excuus.
  We hebben het over Suriname wat er daar allemaal is misgegaan in de jaren tachtig, dat jullie zo dom zijn om deze misdadiger landverrader als president te kiezen. wees nou een keertje wijs en stop om iedere keer om awara’ met maripa te vergelijken.


  Maak melding

 9. Elke rasechte Surinamer, wiens voorouders mishandeld, verkracht, vermoord, uitgebuit, enz. zijn door de blanke overheersers, kan nooit en te nimmer deze misdaden goedkeuren. Tenzij jij een blaka bakra bent geworden.
  Behalve misdadigers zijn ze ook discriminatoir en racistisch. “Apartheid” is een Ned. woord.
  De Molukkers waren goed, toen ze nog meevochten tegen Soekarno. Nu zijn zij niet meer in tel. De Turken waren goed, toen ze het vuile werk moesten doen in de vorige eeuw; nu zijn ze niet welkom. De Surinamers waren goed, toen ze nog konden worden uitgebuit 300 jaar lang. Nu zijn ze ook tweederangs en derderangs burgers geworden.
  DDB is op democratische wijze tot president gekozen. Men is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen door de rechter. C’est simple comme bonjour…


  Maak melding

 10. Paramaribo – Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel verloor Suriname de afgelopen week met het overlijden van ex-ambassadeur jonkheer Max Vegelin van Claerbergen (1927) een deel van zijn nooit opgehelderde geschiedenis. Vegelin was ambassadeur ten tijde van de coup in 1980. Zijn kennis over de staatsgreep evenals de rol van militairattaché kolonel Hans Valk zijn …

  altijd met nevelen omhuld gebleven. De Nederlandse regering ontkende betrokkenheid en op de vraag of Vegelin en Valk beschikbaar zouden zijn als getuigen reageerde de regering afwijzend. In antwoord op Kamervragen van Van Bommel in 2009 ontkende de Nederlandse regering stellig dat Vegelin in 1980 op de hoogte was van de op handen zijnde staatsgreep.

  Foto: Tweede Kamerlid Harry van Bommel

  Een dag voor de staatsgreep van 25 februari 1980 ging de ambassadeur echter op reis via Frans-Guyana. Oud-inlichtingenofficier Koen Koenders vond dat opmerkelijk en stelde in 2009 in het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ dat Vegelin wel degelijk geweten heeft van de geplande coup: “Nederland zou dan voorkennis hebben gehad van een coup en dan zou je een bevriende natie moeten informeren. Dat is niet gebeurd.”

  Over de rol van militairattaché Valk is meer bekend. Ambassadeur Vegelin heeft erkend dat hij Valk niet in het gareel had als het ging om contacten met Surinaamse onderofficieren. Die contacten gingen ook door in de maanden na de staatsgreep. In ‘Andere Tijden’ erkende Vegelin dat hij informatie over de contacten van Valk met de militairen “willens en wetens heeft afgezwakt. We konden het zo niet doorsturen. Het was pure dynamiet.”

  Van Bommel: “Het zal moeilijk, zo niet onmogelijk, zijn om de volledige geschiedenis van de staatsgreep uit 1980 nu nog vast te stellen. Veel stukken blijven nog tientallen jaren geheim en we kunnen voorlopig dus ook niet achterhalen of Nederland medeverantwoordelijk kan worden gehouden voor de staatsgreep. Omdat die staatsgreep uiteindelijk leidde tot de decembermoorden van 1982 is dit een grote tegenslag voor iedereen die op zoek is naar de waarheid.”


  Maak melding

 11. Awara en Maripa zijn niet te vergelijken. Maar ze zijn beide bosvruchten. En sommige bosvruchten zijn niet eetbaar, maar giftig. God behoede ons van deze giftige vruchten, die ook in Suriname en in Europa voorkomen.
  Over DDB zie mijn vorige posting. Wie de historie wil vervalsen is zijn zaak. Maar feiten liegen niet. Zie overgenomen posting. Dhr. Van Bommel is wederom aan het woord.


  Maak melding

 12. Maripa en Awara zijn niet te vergelijken, maar ze zijn beide bosvruchten. En sommige bosvruchten zijn giftig, die ook voorkomen in Suriname en in Nederland. God behoede ons van deze giftige vruchten.
  Over DDB zie mijn vorige posting en de overgenomen posting waarin de heer Van Bommel aan het woord komt.
  Wie de historie wil vervalsen en verdraaien, en niet meer over ons verleden wil weten, is zijn zaak. Maar feiten liegen niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.