Surinaams visum, “schaf dat ding meteen af”

30

PARAMARIBO, 13 apr – “Nederland is onze markt, schaf dat ding meteen af.” Dit zegt horecaondernemer Jan van Charante van Suriname’s visumbeleid voor Nederlanders. Het land snijdt zich alleen maar in de vingers. De aanhoudende koppigheid van Surinaamse kant kost miljoenen euro’s.

De vraag is wanneer Suriname gaat inzien waar de het nationale belang echt ligt. “Nederland is onze markt, schaf dat ding meteen af. Al die Nederlanders die ook in de regio wonen, zal je in de weekenden in Suriname zien”, zegt Van Charante tegenover de Ware Tijd. Er wordt al jaren gesproken over versoepeling naar Nederlanders toe. Afschaffing van de visumplicht voor Suriname schijnt politiek gevoelig te liggen.

Zo af en toe heeft een politicus het over gelijk oversteken. “Maar van onze zijde zijn wij het visumbeleid aan het versoepelen en dat zullen we dit jaar al gaan merken”, zegt Rabin Parmessar van de parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken. Suriname onderhoudt al visumvrij verkeer met ruim negentig landen. Daar horen Brazilië, Israël en de Caricom-staten bij. Of het met Nederland ooit zover komt?

30 REACTIES

 1. De man die jullie als president hebben gekozen is verantwoordelijk voor deze oer stomme maatregel.Ik hebt Bouterse nog nooit kunnen betrappen op een verstandige beslissing, nu is hij bezig met een ambassade in Frankrijk weer zo een beslissing die alleen Bouterse en zijn criminele adviseurs snappen.


  Maak melding

 2. Jan van Charante, denk je allen aan geld? heb je geen eergevoel en schaamtegevoel? waarom mogen wij suri’s hier wel door een 100% controle/ waarom moeten de arme suri’s wel een visum voor nederland betalen/ waarom moeten al die sur9i’s wel allerlei vernederende vragen beantwoorden voordat zij naar ned mogen en in mogen op schiphol? mijn eergevoel zegt: sluit de poorten van suri voor alle witte neds!!!!!!!!!!! 450 jaar uitbuiting en vernedering is meer dan genoeg!!!!
  Mr.ZuidOost


  Maak melding

 3. Suriname moet zich in deze niet laten leiden door emoties en politieke motieven maar kijken hoe het landsbelang het best is gediend.Dus meteen de visumplicht voor Nederlanders afschaffen hoe pijnlijk dat ook mag zijn. Afschaffing zal,mits aan enkele randvoorwaarden wordt voldaan,de toeristenstroom aanmerkelijk doen toenemen. Om de financiële pijn op korte termijn enigzins te verlichten stel ik voor,zie Turkije, iedere bezoeker € 10,- bij aankomst te laten betalen. Uiteindelijk zal iedereen er op vooruit gaan.


  Maak melding

 4. Mijn idee als met betrekking tot het hoge noorden dat ook het geval is. Als je om wat voor reden dan ook naar Holland moet is het kruisverhoor op die ambassade aan de Rooseveldkade echt niet voor de poes.


  Maak melding

 5. Ben blij dat een ondernemer dze zaak opnieuw aanswengelt/onder aandacht brengt.
  Ben voor visa on arrive.helemaal afschaffen hoeft echter niet.Minder bureau-cratie,minder ambtenaren,wel directe inkomsten,buitenlandse valuta wel te verstaan.Dus werkgelegenheid op zanderij.


  Maak melding

 6. Oversteken; gelijk?

  Het zal in de volgende eeuw pas geschieden dat er sprake kan zijn van “gelijk oversteken”. De traagheid en koppigheid aan beide zijden zal er voor zorgen dat het langer duurt dan de wens is.

  Eenzijdig afschaffen is misschien belangrijk maar voor wie? Voor de horecagelegenheden zeker, maar ook voor andere instanties en bedrijven die aan toerisme verdienen. De Staat mist dan de visa-inkomsten dus zal het moeten overgaan om toerisme-belasting in te voeren of te verhogen. Dan heb je weer de poppen aan het dansen.

  De mogelijkheid bekijken om op de luchthaven te Zanderij Visa te verstrekken lijkt mij in dit geval verstandiger.
  Dan vormt zich een rij voor ingezetenen en een rij voor mensen die een visum nodig hebben die dan ter plaatse betalen. Al die rompslomp van vooraf visa halen is dan weg en het dure consulaatpersoneel is niet meer nodig. Die kunnen dan het werk in Suriname gaan doen, tegen Surinaams loon.

  Gelijk oversteken houdt in dat Suriname voor de helft leeg loopt. En die gaan niet meer terug! Nederland ziet ze al komen.


  Maak melding

 7. Veel zal afhangen van de adviseurs van deze regering .Als ik de adviseurs van Misiedjan kijk dan zie een oud-rechter die een goede interpretatie van de TO altijd in de weg heeft gestaan.Is het jaloezie? Of begint al een beetje te dementeren?


  Maak melding

 8. Israel visum vrij ??
  hoeveel isralieten wonen er in sur,
  lees de ervaringen van de nl stigiares in sur mbt visum aanvraag. Visumplicht ok daar heb en de meeste nederlanders geen moeite mee. maar aanvraag procedure is een waardeloze regelrechte ramp, duurt drie dagen en per dag wordt je naar verschillende loketten en nog eens op verschillende locaties en weer terug gestuurd om stomme bonnetjes en stempels etc. per dag duurt het ook minimaal een halve dag to 3/4 dag.
  belachelijk toch. waarom niet alles op 1 balie??
  e bouta if you geniet foe a bakra ptjin tab joe botoe versoepel dan die procedure en je krijgt meer schatjes of je schoot.


  Maak melding

 9. Van Charante, dat zie ik niet zo snel gebeuren. Dagelijks heb je horders die in Amsterdam een visum komen halen. Dit verstrekken is de kip met de gouden eieren, die zullen ze niet zo snel slachten. Laten we eerlijk wezen, iedere dag een succesvolle leg van allen die e waka lontoe ma moesoe foe go na sranang. Daarom wordt het niet afgeschaft. Een constante stroom van inkomsten, de regering zal wel gek zijn.


  Maak melding

 10. Wikifreak,
  Hoelang heeft Bouta het niet voor het zeggen gehad?

  Jij bent zo ziekelijk gefixeerd dat je dat niet eens doorhebt.
  Speak your masters voice?


  Maak melding

 11. als ze visum afschaffen gaan die surinaamse diplomaten sterven van de honger.hoe gaan ze aan valuta komen om hun salarissen uitbetalen.zodoende gaan ze de criminalitiet in rollen om te overleven.


  Maak melding

 12. Mr.ZuidOost u blijft in het verleden hangen met uw racistische praatjes. U trekt ‘blanke’ en ‘Nederlander’ samen, ik weet alweer genoeg. U vergeet dat al uw voormalige Surinaamse bradda’s en sissas die in Europa zijn opgegroeid en carrière maken, gewoon Nederlanders zijn. En als ze terug naar Suriname komen voor familie bezoek of om zaken te doen, staan ze net als die blanke bakras in de rij voor een visum stempel. Daar hebben we het hier over. Daarbij, de gemiddelde Nederlander houdt zich echt niet bezig met Suriname, het is te ver weg en te klein en onbelangrijk. Die paar blanken die wel komen zijn van goede wil. Juist die moet je het niet moeilijk maken.


  Maak melding

 13. @DAS “Gelijk overteken” ik ben voor. Maar alleen als de omstandigheden gelijk zijn. U weet vast ook wel dat de Amerikanen met een boze vinger naar Nederland wijzen: alle harddrugs komen binnen via Rotterdam en Amsterdam. Dan kan Nederland kiezen, de Surinamers blij maken en die 100% controles afschaffen (en de Amerikanen woedend maken) of, je houdt de Amerikanen te vriend en je hebt alleen met een paar boze Surinamers te maken… wat zou jij doen, als je de minister was in Den Haag?


  Maak melding

 14. Opzicht is het niet erg dat Suriname geld wilt zien van mensen die het land bezoeken.
  Ik reis veel en overal kun je zien dat men een toeristenbelasting heft in hotels, restaurants en attracties. Waarom zou dat niet in Suriname kunnen. Men zou ook op de luchthaven een vergoeding kunnen vragen bij aankomst of bij vertrek. Als je naar Indonesië gaat, moet je alleen een visum aanvragen als je langer dan 30 dagen in het land wil verblijven en daarnaast moet je nog eens ongeveer 5 euro betalen bij vertrek. Suriname zou rond moeten kijken en oordelen welk systeem het best geschikt is voor het land.


  Maak melding

 15. Het afschaffen van een visum heeft voor en nadelen, maar de voordelen wegen zwaarder. zoals de Jurist zei brengt het ons land 5 miljoen op, maar bedenk ook hoeveel er gaat naar de staatskas en hoeveel naar de ambassade en materiaal.
  Iemand ander shad het over Turkije,ik was verrast dat ik bij hun vliegveld tien euro moest betalen om het land in te kunnen. Hoeveel kost zo’n visum? laat de prijs van de visum nou eens betaald worden op het zaanderij zelf. bespaart je heel wat bureaucratie en ambtenarij.En het geld is in euro’s of dollars gelijk in het land.

  Een puntje om in het debat te gooien.


  Maak melding

 16. Rob,

  Ik zou “legaliseren die hap” als ik minister in den Haag was. Dan haal je het uit de criminele sfeer en organisaties.
  Nu geeft de wereld er handen vol geld uit om het te bestreiden, meer dan dat de drugbarron ermee verdient. Dan is ook die hele 100% controle verleden tijd.
  De Amerikanen niet blij, want dan hebben ze niet veel meer te vertellen in de wereld.

  Toevallig gisteren de documentaire over Pablo Escobar gezien. Te veel doden omdat het illegaal is. Legaliseren zal wat levens van gebruikers opeisen maar zal de moord op bestreiders doen ophouden.

  Visa op Zanderij verstrekken zal werkgelegenheid opleveren en pure valuta in kas. Dure consulaatskosten verdwijnen ook. Ik zal het als minister in den Haag nooit voor elkaar krijgen om “gelijk over te steken”. Dat wordt mijn politieke dood.
  Hoop dat je tevreden bent.


  Maak melding

 17. Mister Zuid Oost,

  Ik denk dat jij lekker op je bank ligt, te genieten van je uitkering.

  Die 450 jaar vernedering en uitbuiting gebruik jij weer als excuses voor je dommigheid en luiigheid.

  Op elke vlucht naar Amsterdam zitten gemiddeld 15 drugssmokelaars. Dat is de reden van de 100 procent controle.

  Ga maar weer lekker slapen en je zielig voelen door 450 vernedering en uitbuiting ( met het geld van de sociale dienst natuurlijk)


  Maak melding

 18. #2
  […] mijn eergevoel zegt: sluit de poorten van suri voor alle witte neds!!!!!!!!!!! 450 jaar uitbuiting en vernedering is meer dan genoeg!!!!
  Mr.ZuidOost

  Mr.ZuidOost

  Wat is dit nou?

  #22
  Mister Zuid Oost,

  Ik denk dat jij lekker op je bank ligt, te genieten van je uitkering.

  Die 450 jaar vernedering en uitbuiting gebruik jij weer als excuses voor je dommigheid en luiigheid.

  Ga maar weer lekker slapen en je zielig voelen door 450 vernedering en uitbuiting ( met het geld van de sociale dienst natuurlijk)

  Henk Molenaar

  En wat is dit nou?

  Dit artikel gaat over het Suri visum. Zijn jullie de kluts kwijt soms? Sorry, hoor.
  Fijne dag verder.


  Maak melding

 19. Nr 2 Zuidoost: als jij je zich laat uitneuken dan doet wel een andere hoor. In elk geval ik niet want het stink. M.a.w. wil ik mij niet vies maken door jou klote reactie!!! Zoek een andere excuus!

  Blijf lekker dromen in je eigen tijd 450 jaren geleden en geniet van de soc.voorzieningen van Nederland. Jij ben gewoonweg een smiecht, vreet van Nederland en als puntje bij paaltje komt dan is het Nederland. Wat een gore, vuile, vieze uitschot ben je.
  Probeer je beetje bij beetje af te halen van de uitkering ivm de 450 jaren gebeuren volgens jou? Profiteur!!! In elk geval jijprofitrret van je voorouders! Je moet dankbaar zijn! ondankbare vleermuis.

  Denk eens goed over na!! tenminste als je een beetje kabbissa hebt!


  Maak melding

 20. He rob,

  In Nederland zijn Surinamers met een Nederlandse Nationaliteit, nog altijd een allochtoon. Als de de blanke het hebben over Nederlander dan bedoelen ze geen Su-ned. Maar hun eigen soort dus laat dat duidelijk voor je zijn.


  Maak melding

 21. Jaja dan waar moet het land geld vandaan halen.
  Het moet zo zijn dat jij op de luchthaven jou verblijf vergunning kan halen.
  Dan heeft men geld direct in het land…dus gewoon op de luchthaven…halen.
  Maar dan moeten de boy’s en girls niet op een Suri tempo werken…….Het moet dus snel en effectief.(en denk aan een goed werkende airco)


  Maak melding

 22. Hallo Wiep-Ding,

  Andere woorden maar wij bedoelenhet zelfde inzake Mr Zuid-Oost. Alles is slecht aan Nederland en Nederlanders maar niet hun geld. Dat heet dubbele moraal. Maar Mr Zuid Oost zit nu gezellig met Parbo op terras naar de vrouwen te fluiten, met andermans geld.Maar daar heeft hij immers recht op na 450 jaar uitbuiting en vernedering. Toch?


  Maak melding

 23. Mateloos discriminerend, chicanerend en badinerend is zowel de visum als de PSA-maatregelen naar een navenant deel van Surineds buiten de landsgrenzen vertoevend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.