Tarieven Surinaamse nutsbedrijven onder druk

8

PARAMARIBO, 13 apr – Het wordt steeds moeilijker draaien om de hete brei van tarieven voor nutsvoorzieningen. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen moet vroeg of laat een besluit vallen over aanpassing. De stijgende brandstofprijzen leggen zetten de energietarieven onder druk. Maar ook de watervoorziening verkeert in zwaar weer.

Het garanderen van goed drinkwater wordt steeds lastiger. “De tarieven zijn kennelijk zodanig mensen zich allerlei luxe kunnen permitteren, zoals hun auto wassen met het water uit de kraan”, zegt Hok. Maar er zit een prijskaartje aan. Het geld dat de verbruikers neertellen komt daar bij lange na niet mee overeen. Vervanging en uitbreiding kunnen daar al jaren niet meer van betaald worden.

Toch heeft waterbedrijf SWM zich de afgelopen jaren overeind weten te houden. “Dat is vooral gebeurd via leningen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank”, aldus Hok. Hij vindt dit niet gezond. Het geld moet terugbetaald worden. Maar ook ontstaat een schijnbeeld van de werkelijkheid. Maandtarieven van twintig Surinaamse dollar (ongeveer vijf euro) zijn gangbaar. Uiteindelijk is dit niet vol te houden.

8 REACTIES

 1. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wast zijn auto zeker met regen, goot, riool of rivier/oceaanwater.

  Hij kan ook geen schoon.gezondwater geraderen. Ik zou zeggen! laat hem de eerste slok/glas drinken. Deze man kan heel gauw de SRD’s in euro’s uitdrukken!

  Ik geef hem water lieven uit de Kippen HOK! is gezonder dan ongezond!!


  Maak melding

 2. Elk facet van het waterwinproces gaat gepaard met bogo bogo deviezen en toch zijn er waterleidingbuizen, verbindings- en tappunten, die lekken van januari tot december. Dwijlen met de kraan open dus.

  Ziet werkelijk niemand dat???


  Maak melding

 3. Leuke retoriek van deze minister, houdt hij er rekening mee dat een fles water in Suriname duurder kost dan bijvoorbeeld een fles water in Spanje. Bedenk hierbij dat het geen import product is maar een fles water die in Suriname wordt gewonnen en gebotteld.

  Het water dat uit de kraan komt is aan de bron(para) schoon, helaas voordat het Paramaribo heeft bereikt is het eigenlijk niet meer geschikt voor consumptie. Oorzaak het waterleidingnet is dermate oud dat er geen druk op de leidingen kan worden gezet. Het gevolg hiervan is dat de leidingen vervuilt zijn en zorgen voor menig bacterie.

  Een medewerker van de SWM wist te melden dat als men de druk op het net zou verhogen dan zou Suriname de meeste fonteinen van de wereld hebben. Ga eerst zorgen dat de mensen over schoon en veilig drinkwater gaan beschikken en ga niet een noodzakelijke levensbehoefte drastisch verhogen.

  De prijzen aan de pompen zijn per ingang van vandaag verhoogd naar SRD 5,03 daarmee is ook de goverment take verhoogd(helft benzineprijs is government take), extra inkomsten waarmee andere zaken kunnen worden opgelost. Of is het de bedoeling dat de Surinamer het water letterlijk en figuurlijk tot aan de lippen komt te staan.

  Desi heeft bij zijn verkiezingscampagne geen woord gelogen, het gaat anders worden melde hij de Surinaamse bevolking. Inderdaad het is anders geworden maar helaas voor de Surinamer niet zoals zij gedacht dan wel verwacht hadden.

  Ach de beperkte elite groep die Suriname regeert zal zich hier niet druk om maken de kleine man zal pinare, ja toch.

  Tan bun


  Maak melding

 4. Jim ..als jij je landgenoten gotro watra laat drinken,zal je naar huis moeten gaan.Goed drink water kennen we al vanaf de koloniale tijdperk.Daar is nederland altijd goed in.Waterkranen waren vroeger op alle drukke locaties en was gratis..kijk wat jullie met mijn volk doen met je nationalistiche denken.Op allerlei manieren bedenken jullie de dingens om het volk armer te maken.


  Maak melding

 5. Ik wil van de minister weten waarmee men zijn auto moet wassen.Met water uit de sloot? Hoe wordt zijn auto gewassen? Met water uit het stuwmeer?Ik vind dat de minister niet deze opmerkingen moet maken.Wat wel moet is dat water voor minimaal de kostprijs moet worden geleverd.Aan de andere kant moet het dan zo zijn dat de regering voldoende water moet garanderen,zodat burgers niet verplicht worden dure nog investeringen (hydrofoor ,durotank enz.) te doen.


  Maak melding

 6. Ik plijt al heel lang voor redelijke, kosten dekkende tarieven. De huidige lage tarieven zijn vooral in het voordeel van grootgebruikers.

  Overigens de slechte service is een kip-ei probleem. Omda er geen geld is kan er niet in de infrastructuur geinvesteerd worden.


  Maak melding

 7. Plicht!

  Elke regering is verplicht haar volk schoon, drink- en betaalbaar water te bieden. Maar dat kan ook te gek worden.
  Water wordt gesubsidieerd, stroom wordt gesubsidieerd en de pomphouders en buseigenaren willen ook subsidie op benzine?

  De maandlasten voor schoon drinkwater moeten fors omhoog; van energie ook. Het schijntje wat men per maand betaald maakt mensen onverschillig en gaan dan elke dag auto’s wassen. Grootgebruikers lachen wanneer de boekhouder hun zegt wat de waterrekening en energierekening is.

  Onderhoud en of vervanging van het waterleidingssysteem moet betaald worden met de opbrengst van de maandelijkse inkomsten en niet met subsidie.

  Trouwens, mooi geschreven BakraSrananman.


  Maak melding

 8. Elke ‘minister’die aan woord is geweest tot nu toe,hebben een klaagzang gehouden.Als het werk hun boven het hoofd groeit,moeten ze maar hun biezen pakken.Het land verkeert in zwaar weer en wat de regering tot nu toe gedaan heeft,is aan één stuk klagen.Voor de verkiezing stonden er toch een kilometers lange rij van investeerders.Waar zijn die?Privatiseer de winning en distributie van water.Ook EBS aan particulieren verkopen.En die leveren dan water en stroom aan de overheid.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.