Surinamers gaan vooral ten onder aan hartzeer

20

PARAMARIBO, 10 apr – Surinamers hebben vooral te lijden van hart- en vaataandoeningen. Volgens het laatste rapport van het voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, zijn het de belangrijkste doodsoorzaken in Suriname. In dit opzicht is er weinig veranderd de afgelopen jaren. Toch is er reden voor optimisme.

Dat heeft te maken met enkele positieve ontwikkelingen. “Opvang en behandeling van deze groep patiënten in de ziekenhuizen is sterk verbeterd”, meldt het bureau. Ook worden de verschijnselen bij hart- en vaataandoeningen sneller herkend. Dit valt toe te schrijven aan toenemende aandacht voor de preventie. Mensen zijn eerder dan voorheen geneigd professionele hulp aan te spreken. Die is ook steeds gemakkelijker bereikbaar.

Toch is er reden voor voorzichtigheid. Hart- en vaataandoeningen staan al tijden nummer één. “Dit ondanks een verbetering van de overlevingskansen van patiënten met deze aandoeningen in de afgelopen vijf jaren.” Aanmerkelijke veranderingen tonen de cijfers voor ongelukken met dodelijke afloop, zoals moord, zelfmoord en verkeersongevallen. Die blijven al maar stijgen. Het fenomeen geeft reden tot zorg. Ook het aantal arbeidsongeschikte personen stijgt.

20 REACTIES

 1. ”Surinamers gaan vooral ten onder aan hartzeer.”

  Ik dacht in eerste instantie een grappig en interessant artikel maar lees ik wel goed, wat er vrij vertaald staat.( Surinamers gaan dood aan verdriet) Maar hoezo dan ???

  Het woordje ” Hartzeer ” in de kop van dit artikel lijkt mij totaal misplaats en heeft in het correct nederlands, een andere betekenis dan in de strekking van het artikel wordt neergezet.

  ” Hartzeer” veronderstelt in correct nederlands een innig verdriet waaronder een mens te lijden heeft, dit in de zin dat iemand zeer veel spijt van iets kan hebben.

  Het zou correct geweest zijn indien de schrijver of de redactie in dit geval het woord ” hartkwaal /hartziekten of hartfalen had gebruikt.Het verhaal is mij dan evenwel duidelijk.


  Maak melding

 2. Sommige hier op waterkant zoals wikifreak, neus, esmerald, das en nog een paar anderen moeten ook uitkijken met die hartzeer, want sinds deze superregering aan de macht is lijden ze vreselijk en ze blijven weigeren professionele hulp aan te spreken.


  Maak melding

 3. Tell me (1)
  Ben het totaal met je eens. Goed gezien!

  Doorn!
  In alle westerse, rijke landen zijn hart en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1. Ook in Nederland.
  Suriname is niet rijk, althans de bevolking niet. En toch is deze welvaartsziekte ook in ons land doodsoorzaak nummer 1? Luiheid?


  Maak melding

 4. ik ben het met Tell me.de eerste reactie helemaal mee eens.
  het woordje HARTZEER,is in dit artikel lijkt mij ook harstikke misplaats.
  het verhaal is volkomen duidelijk.


  Maak melding

 5. M. Doorn,

  Het is weer tijd voor je medicijnen.
  Superregering? Het land glijdt in sneltempo naar de afgrond.Back tot the 80’s .


  Maak melding

 6. Je klem zuipen, je volvreten met die vette troep die men de wereldberoemde Surinaamse keuken noemt en alles wat je maar KRIJGEN kunt, vervolgens de hele dag in je hangmat liggen, daar krijg ik nou hartzeer van.


  Maak melding

 7. Ben het met Tell Me eens, ik verwachtte iets anders te lezen.
  DAS, is er iets mis met jou? Waarom moet je met alle geweld verkondigen dat Surinamers lui zijn? Waarschijnlijk ben jij zelf heel lui en voel je je schuldig, ga zelf eens flink de handen uit de mouwen steken dan heb je geen tijd om naar anderen te kijken.


  Maak melding

 8. Molenaar als agent van de gewezen kolonisator heb jij geen andere keus dan deze soort hersenspinsels er op na te houden.

  Wij gaan juli bekakten een lesje leren. Suriname voor de Surinamers, geen gezeur.


  Maak melding

 9. De hart en vaatziekten ontstaan door een verkeerd voedingspatroon en te weinig beweging. Voor sommigen geldt ook de erfelijkheidsfactor. Jammer genoeg eten veel landgenoten nog steeds de verkeerde koolhydraten enz.

  Het is onzinnig om ze te beschuldigen van luiheid, mijn beste Das.

  Ik zou eerder zeggen voorlichting geven en nogmaals voorlichting geven. In Suriname zet mevrouw Berggraaf zich in voor het veranderen van de mentaliteit rond Diabetes. Diabetes Awareness is een manier om het volk bewust te maken van de gevolgen van deze sluipende ziekte. In Amerika kun je spreken van luiheid en ongecontroleerd vreetgedrag. In het Suriname van vandaag zou ik eerder spreken van verkeerd eetgedrag als gevolg van armoede, wat overigens ook in India het geval is.

  Blaka Bakra ik ben dol op de Surinaamse keuken en het is niet een vette hap, want voor alles geldt: eet en drink met mate. De fast-food restaurants schieten ook in Ned. als paddestoelen uit de grond. Sinds deze er zijn is het aantal hart en vaatzieken in Ned. vertienvoudigd. Dat vetzucht zelfs televisiemateriaal wordt zie je ook in de programma’s terug: MIJN KIND IS TE DIK.

  Voor patienten geldt de regel: had ik het eerder geweten. Het is dus onzinnig om te gaan schoppen tegen een bevolking die nu pas informatie krijgt over deze ziektes. Je zou er beter aan doen je fam. aldaar te helpen. Want zoals bekend is, kent ziekte geen ras of soc. groep, het pakt wat het kan krijgen.


  Maak melding

 10. Er is inderdaad verschil,sur.nederlands enhollands nederlands en de ABN.Laat het vogeltje zingen zo als ie gebekt is.
  Door de ziekte word je ook verdrietig(hartzeer).


  Maak melding

 11. De titel van het artikel is bedoeld om de aandacht van de lezer te trekken. Heeft niet zozeer met liefdesverdriet te maken, maar is een journalistieke tool om lezers ertoe te zetten om een artikel te lezen. Als een ander kopje bovenaan het artikel had gestaan, bijvoorbeeld: ´´veel Surinamers lijden aan hartziekten´´, dan was alleen het kopje al voldoende informatie om het artikel niet verder te hoeven lezen. Door hartzeer te vermelden wordt de nieuwsgierigheid gewekt om het artikel juist wel te lezen, haha.


  Maak melding

 12. De P van pinto , paraman, pisang,en potentaat.
  Suriname voor de chinezen en de brazilianen en niet de vergeten die domme massa waar jij toebehoord Paraman.


  Maak melding

 13. Paraman,
  begrijp dan toch man dat het volk verdriet heeft om de nog niet ontvangen laptop.Terwijl het gras groeit,sterft het paard man.Laat de regering bij anansie en ma-akuba in de kost gaan en slimmer worden.Zo stellen ze niets voor.

  Cobie.


  Maak melding

 14. @12 Smatje en @14 Paraman.
  Zo kan het alweer,ik heb maar mijn punt gemaakt en dat is het.Ik mag welicht arogant lijken, maar met intepretaties voor wat betreft het correct nederlands, ga ik in deze geen discussie aan. Wat immers krom is kan je niet goed praten.


  Maak melding

 15. Een eye opener voor sommige die niet verder kunnen of willen denken.

  ”Ga tot de mier gij luiaard, zie zijn werken en wordt wijs. ”


  Maak melding

 16. Welvaartsziekte!

  2e Henkie en Tamzin,
  Verkeerde eetgewoontes geven kans op hart en vaatziektes. Mee krijgen met de genen van je voorouders is ook een mogelijkheid om hier last van te krijgen. Daarnaast is luiheid en bewegingsangst een factor die dit risico kan verhogen. Is het onzinnig om te stellen dat luiheid ook een factor is?

  Ik schrijf niet dat alle of Surinamers lui zijn. Dat maken jullie ervan. Het artikel gaat over Surinamers en ik schrijf: luiheid?
  Ging het over Arubanen of Cubanen dan had ik dat ook precies zo geschreven.

  Lees goed, voor je me ergens van verwijt.
  Misschien had ik het ook anders moeten neerpennen. Maar geweld heb ik er zeker niet bij gebruikt, Henkie.


  Maak melding

 17. Luiheid!

  2e Henkie kent me niet, maar oordeelt dat ik misschien zelf een luilak ben. Je moest het weten 2e Henkie.
  Nu mag ik uitrusten. Na 40 jaar bij dezelfde organisatie te hebben gewerkt ben ik eindelijk lui vanwege vroegpensioen.

  Zelf heb ik 12 jaar als internationaal aan topsport gedaan en niet een sport als dammen of schaken, met alle respect. Elke dag drie uur trainen en dat gedurende 6 dagen per week. Keihard!
  Nu mag ik lui zijn.

  En jij 2e Henkie? Wat doe je met je energie?


  Maak melding

 18. @18 Beste Das,

  Je schrijft : daarnaast is luiheid en bewegingsangst een factor die dit risico kan verhogen. Is het onzinnig om te stellen dat luiheid ook een factor is?

  Ja, dat is het wel. Geredeneerd vanuit jouw standpunt van 12 jr. topsport is het misschien een kwestie van hup opstaan en bewegen terwijl het voor een patient met H&V ziekten een totale opgave is om ook maar een paar stappen te doen, laatstaan km af te leggen. Fysieke en psychische pijnen kan men niet altijd even aan de kant schuiven. Dat heeft niets met luiheid te maken.
  Luiheid betekent voor mij kiezen om niets doen terwijl je niet gehinderd wordt door enig ongemak, hoewel het noodzakelijk is dat je wat doet.

  Je schrijft: Ik schrijf niet dat alle of Surinamers lui zijn. Dat maken jullie ervan.

  Nee hoor, ik heb ’t over de H&V groep (niet de hele bevolking) en ik zie ze niet als lui. Het woord Lui heeft een bittere bijsmaak en werkt zo stigmatiserend. Er zitten onnoemelijk veel aspecten aan deze ziekten, daarbij verdwijnt lui in het niets. Bewegen kan helpen, inderdaad, maar is niet zaligmakend. Keep moving !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.