Surinaams sociaal vangnet voorlopig niet haalbaar

41

PARAMARIBO, 9 apr – Een sociaal vangnet is voorlopig niet te realiseren. Volgens minister Wonnie Boedhoe van Financiën is het benodigde geld niet bij elkaar te krijgen. Steun voor groepen en individuen die de pijn voelen van het aanpassingprogram was weliswaar beloofd. Maar er is één grote tegenslag.

De stijgende prijs voor aardolie vreet de opbrengsten uit extra heffingen op. “Vooralsnog worden de extra inkomsten vrijwel volledig besteed aan subsidie van het openbaar vervoer”, zegt Boedhoe tegenover de Ware Tijd en Radio 10. Dat was niet voorzien. De zwaar bekritiseerde verhoging van de brandstofheffing moest extra ruimte opleveren. Nu gaat het geld naar particuliere bus- en boothouders.

Dat moet vooral voorkomen dat de tarieven voor openbaar vervoer omhoog gaan. De particulieren grijpen de stijgende brandstofprijs steeds aan als argument voor tariefsverhoging. Op de keper beschouwd is de vervoerssubsidie dus al een soort opvangnet. “Voor ons als overheid is er geen cent bijgekomen”, aldus Boedhoe. Ze ziet de heffing niet gauw verdwijnen.

41 REACTIES

 1. Wonnie…Als econoom had het moeten weten.Het is water naar zee dragen wat je nu doet.Je moet het volk compenseren,door de heffingen te minderen,zodat iedereen voordeel aan heeft.Succes!


  Maak melding

 2. Ehh, mis ik iets? De goudprijs is nog nooit zo hoog geweest, de aardolieprijs is sinds 2008 nog niet zo hoog geweest. Daar moeten toch als goud- en olieproducerend land winsten uit te halen zijn?

  Maar ook hier geldt weer: bezint eer gij begint. Je kunt wel maatregelen nemen, maar als je de consequenties daarvan niet doorziet, krijg je dit soort gevallen. En (loze) beloftes maken nu eenmaal schuld.

  Waarom moet het openbaar vervoer zo extreem gesubsidieerd worden? Om zo goedkoop mogelijk van punt A naar punt B te komen? Men moet eens leren omgaan me het feit dat alleen de zon voor niets opkomt.


  Maak melding

 3. Ik wil geen gezeur horren.
  Gezeur over NDP heeft dit en dat belooft.
  Dan wat, dan wat, da wat.
  Wij bepalen.
  De mensen van het volk moet ook leren dat ze moeten werken.
  Iedereen moet hard werken voor zijn geld.


  Maak melding

 4. Mevrouw Boedhoe voor ons is dit niks nieuws maar eerder een bevestiging van hetgeen was voorspeld nl dat deze regering haar beloftes niet zal kunnen waarmaken.Jammer dat er nog steeds mensen in Suriname zijn die geloven in de regering Bouta -Amerali,waist of time!


  Maak melding

 5. Wonnie lul niet uit je nek Eerst beloven voor de verkiezingen en nu zeggen geen geld en de schuld bij externe factoren leggen
  Regeren is vooruitzien. Of kunnen jullie niet vooruit zien.
  Jullie hebben tot op heden niets kunnen realiseren.


  Maak melding

 6. “Steun voor groepen en individuen die de pijn voelen van het aanpassingprogram was weliswaar beloofd; Echter, het benodigde geld is niet bij elkaar te krijgen”.

  Waren het niet dezelfde groepen en individuen die D(i)D(i)B(ri) vorig jaar mei aan de macht hebben geholpen?
  Un jesi tranga no k. Wie niet horen wil moet voelen.
  Maar wees gerust; de levensmiddelen- en medicijnpaketten van familieleden en vrienden in het overzeese zijn weer spoedig onderweg.


  Maak melding

 7. Hello! Wat dacht u van:

  – keizer Bigi Mofo I die in het Torarica een
  presedential sweet had.
  – Een toilette voor de pajong waaier van
  keizer Bigi Mofo I.
  – Pantservoertuigen voor de overige
  misdadigers die zich minister wanen.
  – Toelagen en banen voor naasten van keizer
  Bigi Mofo I.
  – De reizen die keizer Bigi Mofo I met
  zijn hofhouding maakt en gemaakt
  heeft.
  – De propaganda toelagen die
  dagelijks aan Pinto en Mei Doorn worden
  verstrekt.

  Haal daar het geld maar vandaan.


  Maak melding

 8. Front regering heeft een slechte economie van bosje en Bouterse over genomen toch was suriname er beter voor dan nu, en niet te vergeten de economische crisis en de olie prijs die toen ook schommelde, en de toren hoge schulden die Bouterse en Bosje hebben achtergelaten, dus al met al heeft vene het niet zo slecht gedaan.


  Maak melding

 9. Goed zo minister, als het geld er niet is kan het niet anders. Deze regering gaat niet het begrotingstekort laten ophogen om een vangnet te creeren. Het begrotingstekort moet omlaag, de economische basis moet versterkt worden en daarna zien we het weer.

  In Nederland las ik vorige week dat ze te kampen hebben met een tegenvaller van nog een extra 2 miljard, misschien is de minister van financien in Nederland ook niet goed of moet de regering naar huis?

  He whome maak je niet druk, we gaan al die extra’s die de vorige front ministers zich zelf hebben toebedeeld stopzetten, dat alleen zal genoeg zijn om het hele Surinaamse begrotingstekort te dichten.

  In ieder geval heeft deze regering niet de luxe van front om bij Nederland te bedelen.


  Maak melding

 10. Armoe!

  Armoe is troef in een land waar zoveel subsidies worden verstrekt. En dat land zal danook altijd arm blijven.

  Stop de subsidie op openbaar vervoer en laat concurentie de prijs bepalen. Particuliere bushouders worden op deze manier schatrijk, terwijl de regeringskas wordt geplundert.

  Vooral de schoolgaande jeugd in Suriname loopt voor 80% met een Blackberry met de daaraan verbonden belkosten. Zijn wij de Blackberry aan het subsidieren of de bus?
  Of zijn we onnodige, saaie, of niets betekenende telefoongesprekken aan het subsidieren?
  Wordt wakker! Stop de subsidie!


  Maak melding

 11. Pardon forum leden die zo op mijn lieve wonnie springen.Dit zou niet gedaan hoeven te worden als die domoren van de vorige regering het fiso goed hadden doordacht.elke koe van zondag weet dat ons ambtenaren apparaat veels te groot is om dit soort truukjes uit te halen.Wat wonnie en What’s his name bij the centrale bank hier gedaan hebben is een moeten.Anders zouden zij de drukpers open moeten zetten,met alle gevolgen van dien. De Surinamers in Nederland die zo een grote mond opzetten moeten maar gaan klagen bij wilders en co over al die begrotings bezuinigingen en de verhogingen op service fees.Met andere woorden houd je bezig met wat er in Nederland gebeurd.Trouwens de prijs van olie stijgt daar harder dan in Suriname.


  Maak melding

 12. De lezer heeft in mei 2010 gesproken. Helaas groene kaas!

  Overigens zijn zij die het hardste mekkeren lieden, die drie dagen in de week feesten van 22.00- des avonds tot wel 06.30 uur in de morgen, wanneer ik niet ongestoord voorbij rijd naar mijn werk. Het zijn overigen alleen zij die op mij lijken.

  Wij pinaren blijkbaar nog niet echt.


  Maak melding

 13. Wikifreak,
  Wel met beide zweetkakken aan de grond blijven he! Die miljoenen Euro’s van Holland zijn er nu niet he!

  Voor wat ons betreft mogen die ook precies daar blijven waar zijn. Suriname komt de malaise heus wel te boven. Ik heb altijd moeten bijklussen in dit land, ja zelfs gedurende die “gloriejaren van het Front”.

  Tegen wie dat front gericht was mag Joost weten. Voorlopig bijten zij in het zand.


  Maak melding

 14. Takiemang
  Ik ben het eens met je,deze bus en boothouders zouden eerst hun belasting declaraties eens laten zien.Deze bewindsvrouw had geld voor een nieuwe Ambassade,wat zeer veel kost.Gek vind ik het dat je veel mensen in Suriname hebt die goed verdienen, je hoeft maar hun Bungalows te zien en toch zijn er tussen deze een deel hebt die proberen de belasting te ontduiken.


  Maak melding

 15. @Paraman

  Ben je snorder of zwarte schoonmaker? Dat je om 06:30 al in de Bijlmer rond rijdt??

  Overigens gaan je zwarte bijverdiendsten blijkbaar niet erg goed. Problemen met de recessie??


  Maak melding

 16. @ Paraman,zak
  Waar zijn die miljoenen uit india en die miljarden uit china ?? en die mooie plannen van chavez?? of gaan jullie in frankrijk op de bedel toer?


  Maak melding

 17. he Paraman, of is het Pino?

  Lekker stukkie heb je geschreven zeg.
  En ook in zulk mooi Nederlands!!
  Laten we eens kijken:

  – 1ste zin: de lezer heeft…… moet toch echt “de kiezer” zijn hoor!

  En de uitdrukking is “helaas, pindakaas!!”
  Zeker de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. (zul je ook wel niet snappen, maar dat ga je dan maar eens ergens opzoeken)

  -2de zin: hardst…. in plaats van hardste

  -3de zin: 22.00 uur des avonds…. Tja, niet ’s morgens, want dan schrijf je 10.00 uur!! Beetje onzinnig dit erbij te vermelden he?

  -4de zin: “ik niet ongestoord…” is 2x een ontkenning, dus eigenlijk staat er dat je wél gestoord bent!! Maar dat wisten we al toch?

  -5de zin: tja, wat moet ik daar van vinden…
  Hier valt dus geen touw aan vast te knopen wat je hier wilt/poogt te vertellen.

  In plaats van zulke reacties te geven, kun je je tijd beter gebruiken om eens Nederlands te leren, tenminste, als je je van deze taal wilt bedienen.
  Kun je, voordat je écht moet gaan pinaren, misschien een baan vinden waar je Nederlands voor nodig hebt. Betaald best goed, naar ik me heb laten vertellen.

  Succes ermee.


  Maak melding

 18. Jammer dat het sociaal vangnet geschrapt wordt en dat de oudjes van huize Asiana haast niet te eten hebben. Gelukkig krijgen we toch nog een droom van een brug over de Corantijn, een sprookjesachtige spoorlijn naar Brazilië, een diepzeehaven die in Atlantis niet zou mistaan, een Duitse vierbaans Autobahn naar Zanderij en een nieuwe utopische stad met een heuse Japanse (of Orichinese?) kerncentrale ergens in het binnenland. NDP tot de DOOD!!!


  Maak melding

 19. Jammer dat het sociaal vangnet van de baan is en dat de oudjes van huize Asiana haast niet te eten hebben. Gelukkig krijgen we nog wel een droom van een brug over de Corantijn, een sprookjesachtige spoorlijn naar Brazilië, een diepzeehaven die in Atlantis niet zou misstaan , een Duitse vierbaans Autobahn naar Zanderij en een nieuwe utopische stad met een heuse Japanse (of Orichinese?) kerncentrale ergens in het binnenland. NDP tot de DOOD!!!


  Maak melding

 20. Deze regering voert een beleid zonder inzicht waardoor er nooit sprake zal zijn van uitzicht.Boedhoe wat jij doet,noet men rommelen in de marge.


  Maak melding

 21. Het sociaalplan verdwijnt hupsakee in de ijskast. Wel is er steun beloofd. Boedhoe’s defnitie van sociaal vangnet zou een prachtige één april-grap kunnen zijn. Wat een zwendel is het toch dat de surinamer de buschauffeurs voorrang verleent als het om prioriteiten van betalingen gaat. Ze zullen bussen met lege magen… De bedragen voor de kliek van Bouta, Ingrid en Dino blijven waardevast gegarandeerd. Wie niet protesteert moet maar wachten. Boedhoe heeft steun beloofd maar aan wie eigenlijk? Krijgt Rozendaal alsnog een mazzel om te voorkomen dat hij uit de school gaat klappen?


  Maak melding

 22. Mevr. Boedhoe,

  Paraman zou zeggen; kom van uw bekakte stoel af, want u bent erg A-Sociaal bezig!

  De belofte van “gold en glitter” aan de mofinawangs moet worden ingelost, das nou de worst die jullie ze hebben voorgehouden om zo hun stem binnen te halen!

  Plagen jullie paraman niet teveel hoor..
  hij moet er zijn.


  Maak melding

 23. Ion #21,
  Met dank voor jou college.
  Wil je mij fatsoenlijk Nederlands leren of het pinaren?

  Jullie gaan ten onder aan “mierenneukerij”!

  Jij geeft met andere woorden ondubbelzinnig aan te snappen waar het om gaat. Wat zeur je dan nog??


  Maak melding

 24. De particuliere bus- en boothouders die subsidi ontvangen betalen weldegelijk belasting. Als het vervoer niet meer gesubsidieerd wordt, betekend het dus dat de particuliere bus- en boothouders een tarief conform marktprijzen zou moeten hanteren, dan zou het dus ondraagelijk worden. MAW of je subsidieert het vervoer en zet het andere on-hold, of je subsidieert het andere het laat de vervoerssubsidie gaan. Dat is de strekking van het verhaal, Suriname kan en mag niet meer alles subsidieren, a moni no de, en de huidige regering is anders dan front die de begroting maar liet oplopen omdat ze alles subsidieerden om daarna bij Nederland te gaan bedelen.


  Maak melding

 25. Ik ben zelf bushouder en het doet mij vreselijk pijn te lezen op vele sites hoe wij neergehaalt worden als hebzuchtige MILJONAIRS, GEEN BELASTING BETALEN ENZ ENZ.

  Ik kan het tegendeel uitgebreid aantonen dat niets van waar is. Ik zal kort enkele zaken neerzetten hier en laat het dan aan de lezers over.

  1. Elke vergunning houder die over een vergunning beschikt is automatisch geregistreed bij de belasting dienst. je ontkomt er niet aan belasting te betalen.

  2. De overheid kan nauwkeurig nagaan hoeveel een bushouder ongeveer verdient. Het aantal ritten is recentelijk nog gecontroleerd door controleurs van TCT.

  3. Denken jullie dat er ooit een regering is geweest die zo lief voor de bushouder zal zijn geweest om ze een ruime winstmarge te geven????? Elke regering die dat zou doen beseft drommels goed dat het hun zetels gaat kosten. Bushouders hebben altijd een zeer marginale winst gekregen.

  4. Jaaaaaaaa, Bushouders zullen zeker lachen omdat wij volgens Wonnie alle extra inkomen van de staat naar ons toe gaan. Waarom willen de bushouders liever een tariefsaanpassing dan hebben?????????????
  Dan zijn we oerstomme, domme bushouders. Zoveel geld die we krijgen aan subsidie dat alle extra take in onze zakken verdwijnt en toch willen we liever tariefs aanpassing.

  5. Weten jullie wel van wanneer het tarief 1,25 dateerd en wat de dieselprijs was. Juist ja, Tarief 1,25 dateerd van 2007.

  6. Zijn jullie vergeten dat het tarief srd 1.50 was terwijl de diesel prijs lang niet zo hoog was. Moet ik jullie eraan herinneren dat alleen het bustarief verlaagd werd in Suriname enkele jaren terug toen de barrelprijs omlaag ging.

  7. Wat zullen de onderwijzers en ambtenaren zeggen wanneer er meer mensen in dienst worden genomen en het beschikbare geld voor loon verdeeld moet worden met de aangenomen mensen. Hoe zouden de DNA leden reageren als er ipv 51 leden 71 zijn en dat het totaal aan loonuitgaven maar verdeeld moet worden voor 71 ipv 51 ????????

  8. Een ieder hier die zo negatief is over de bushouders vraag ik met alle respect even de moeite te nemen wat een oude bus kost van bouwjaar 2000 in japan. Voeg daarbij de vrachtkosten en invoerechten bij x 3.35 (koers usd). Schrijf deze reeds afgeschreven bus in japan af hier in vijf jaar. De meeste bussen rijden om de ene dag dus is het niet moeilijk te berekenen wat een bushouder elke keer dat hij gaat werken aan een kant moet zetten, meer dan een derde van zijn inkomsten.

  9. Hoe vaak moet ik aanhoren, als het niet loont, waarom doe je het werk nog dan????
  Waarom zegt men niet tegen de ambtenaren en onderwijzers dat als zij ontevreden zijn ze maar een andere baan moeten zoeken. Men vergeet dat jaren terug geinvesteerd is en dat veelal geen andere uitweg is.

  10. De overheid neemt ongeveer Srd. 1.70 per liter en geeft de bushouders Srd 1,25 terug. Dus elke bushouder schiet de overheid voor en de overheid geeft echt niet meer terug aan de winst die zij maakt per liter aan de bushouder.

  Ja, misschien ben ik zo dom….. of ???????????


  Maak melding

 26. hallo Paraman,

  Het is “jouw” college, met een W aan het eind, omdat het een bezittelijk voornaamwoord is, maar dit terzijde..

  Wat ik duidelijk wil maken is, dat als wanneer er in zo’n klein stukje tekst zóveel fouten zitten, ik moeite heb om serieus op de inhoud in te gaan!
  Kan ik niets aan doen, zo ben ik nu eenmaal.
  Natuurlijk snap ik jouw boodschap en we zullen het hierover niet eens worden, vrees ik.
  Toch wil ik je vragen om eens meer naar het grote geheel te kijken: wáárom is er geen geld voor mensen die afhankelijk zijn van het soc. vangnet??
  Wáárom hebben gebouwen oppimpen, een helicopter boven de stad, een vliegtuig die doelloos staat te wachten tot de president hem nodig heeft, maar wel duizenden euro’s per dag kost voorrang???
  Lijst kan langer, maar volgens mij snap je mijn boodschap ook wel.
  Een democratisch gekozen president heeft de plícht zich voor de volle 100% in te zetten voor de gehele bevolking en niet voor een select gezelschap en daar heeft het nu alle schijn van!
  Noem mij één afspraak die is nagekomen door de huidige regering!!
  Bouterse heeft beloofd zijn excuus aan te bieden voor de decembermoorden, omdat hij heeft gezegd dat híj verantwoordelijk gesteld moest worden als bevelhebber!!
  Wanneer denkt hij dit te gaan doen??
  Waar blijft onze dominee Meye?

  De ministers hullen zich in moeilijke volzinnen, vaak zo ontzettend uitgebreid, dat ze aan het eind niet meer weten waar ze het over hadden!!
  Zolang er op de scholen in het binnenland nog boeken uit de jaren ’70 gekopieerd moeten worden omdat er geen geld is voor nieuwe, de schoolbanken bijna uit elkaar vallen en sommige leerlingen moeten stáán omdat er te weinig stoelen beschikbaar zijn, moet je je als overheid je ogen uit je kop schamen!

  Trouwens een vraag: woon je nu in Nederland of in Suriname??


  Maak melding

 27. Ion ik vind jou geweldig. Graag zie ik meer van je reacties.

  En dan nu orde van de dag.
  Beste M.Doorn,
  Je bent weer aardig bezig maar je miet niet eerst de deur open gooien en vervolgens de deuren voor de rechthebbende dichtgooien.
  Lees uw reacties eerst goed voordat u iedereen voor alles en nog wat bekritiseert. Tuurlijk kunnen we geen subsidies uitkeren en dat zou zeker verkeerd zijn. Subsidies zijn er voor onze meester en meesteres incl. Kornuiten en voor mij en daar hoort u niet bij heer van Doorn.
  hoe moet ik het anders verwoorden. Desi heeft een nieuwe speeltje nodig en wie gaat dat subsidiëren beste heer van Doorn?


  Maak melding

 28. Paraman,

  Ja, dat heb je ervan als je je als een hoop stront gedraagt!

  Leer eerst eens normaal reageren,of hebben de Nederlanders dit ook van je afgenomen??
  (zie je belachelijke reactie op het terugvinden van documenten Inheemsen in Leiden)


  Maak melding

 29. Zoek het vooral niet te ver jongens. 8000 kilometers is een heel eind!

  Zoek het dicht bij huis. Probeer eerst je eigen rotsooi bij Alphen aan de Rijn op te lossen.

  De kracht van het goede voorbeeld doet goed volgen.


  Maak melding

 30. Ga je goed Paraman? Je lijkt alle schroeven van je Uzi kwijt te zijn.

  Je vergelijkt een sociaal vangnet voor Su met een schietincident in Alphen aan de Rijn. Dan begrijp je er ook niet veel van. We zullen maar denken dat jij ‘goed’ zit en het sociaal vangnet niet nodig hebt, want anders zou je deze rare opmerking niet plaatsen.

  Doe jezelf een groot plezier en think before you write. Weer zo’n typisch voorbeeld van de klok en de klepel. FYI Ned. heeft een prima vangnet waarvoor de gemiddelde burger bereid is zijn steentje aan bij te dragen.

  Hoeveel heb jij aan jouw rijkdom bijgedragen of ben je ook beloond met Buit en Ster? Spring maar niet uit je vel, je zou nog zonnesteek kunnen krijgen of je huid aan je preesi verliezen.


  Maak melding

 31. Dahgeh,
  Jij bent me dunkt intelligent genoeg om te weten waar deze reactie #37 thuis hoort.

  Probeer alvast die vangnetvrienden van de straathoeken te verdrijven. Ze zijn die samenleving tot grote last, verroeren geen vin en schreeuwen het hardst over de prijzen in de winkels.


  Maak melding

 32. Beste Paraman,

  Ik kan mij niet aan de indruk ontdekken dat er bij jou een flink aantal schroeven los zit.
  De onzin die je op dit forum uitkraamt wordt te genant voor woorden.

  De vergelijking die jij maakt tussen de moordpartij in Alphen a/d Rijn en het niet doorgaan van een beloofd sociaal vangnet is er één van een gestoord persoon.

  Ga je schamen!


  Maak melding

 33. @ Henk Molenaar .
  Dat ding op nummer 37 geeft precies aan hoe die in elkaar zit, geen normen en waarden geen fatsoen een onmens is dat ding.
  Laat hij een voorbeeld nemen hoe de media en bevolking afstand hebben genomen van de moordpartij in Alphen aan de Rijn,in Suriname was het verboden om te rouwen en om goed afscheid van hun dierbaren te nemen, die zijn afgeslacht op 8 dec 1982 door de man die nu president is in Suriname. Paraman alias pinto is een loslopend rund die alleen geholpen kan worden door spuitje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.