Bijlage gelicht uit rapport Surinaams grondbeleid

20

PARAMARIBO, 8 apr – Een belangrijke bijlage is gelicht uit het rapport over corruptie bij het grondbeleid. Dit stelt parlementariër Asiskoemar Gajadien van het oppositionele Nieuw Front. Het gaat om bijlage tien waarin stichtingen genoemd worden die grond kregen. De vraag is nu waarom deze slinkse manier van gronddistributie geheim moet blijven.

Als het de regering erom gedaan is corruptie aan het licht te brengen, is dit maar raar gedrag. “We hopen niet dat de regering een politieke stunt wil uithalen en alleen delen of bepaalde mensen die betrokken zijn, tot zondebok wil maken en de rest niet”, zegt Gajadien tegenover de Times of Suriname. Dat zou neerkomen op misleiding van het parlement. Het rapport is daar het eerst geopenbaard.

Dat was het werk van vicepresident Robert Ameerali. Paul Somohardjo, leider van de politieke partij Pertjajah Luhur, PL, had felle kritiek op die aanpak. Het zou niet van goed partnerschap getuigen, daar zijn partij in de coalitie zit. De meeste functionarissen die in het rapport gelinkt worden aan corruptie zijn lid van PL. Maar wie via stichtingen grond kreeg moet kennelijk geheim blijven.

Bij de oppositie is nu absoluut argwaan gewekt. Het standpunt is in elk geval dat er nu geen sprake is van openheid. President Desi Bouterse zei onlangs nog dat het rapport de inlossing is van een belofte aan de samenleving. “Het onderzoek dat de regering wil instellen naar aanleiding van het rapport moet volledig zijn. De samenleving heeft er recht op te weten wie wat aan grond heeft gehad”, aldus Gajadien.

20 REACTIES

 1. Bravo. Al die geweldige critici op dit forum hebben nu de kans van het leven om de procureur generaal en de president erop aan te dringen bekendheid te geven welke (domein)percelen aan Randjietsingh is afgestaan.


  Maak melding

 2. Bouta kan deze belofte nooit nakomen aangezien hij dan ook met de billen bloot moet!Hoe komt hij aan de duizenden hectaren die hij bezit???Inderdaad, om eronderuit te komen zou je belastbare stukken kunnen laten verdwijnen zoals je ook mensen kan laten verdwijnen en daar is Bouta goed in!How long can you fool the people?unless they are fools!


  Maak melding

 3. Ik weet het appendix 10 is op de vlucht losgeraakt! Zoiets als op de vlucht gemarteld en op de vlucht van voren doodgeschoten. U weet wel ndp leugens.

  In appendix 10 staat onder meer een uitvoerige omschrijven van de terreinen die zijn uitgegeven aan stichting Pinto jugu jugu en stichting Mei Doorn forever criminal.


  Maak melding

 4. Als ik Somo was, zou ik mij handenwrijfend op de bank hebben genesteld en “iedereen” doorverwijzen naar het beleid van de man met de 10 schone vingers….

  Zolang de huidige President niet aan de macht kon komen, was alles geoorloofd vanwege de welbekende emmers.

  Venetiaan, way to go en good luck met je geweten.


  Maak melding

 5. Gajadien het rapport is al overhandigd aan de PG voor een strafrechtelijk onderzoek, je komt rijkelijk te laat. Op het moment dat een strafrechtelijk onderzoek loopt, kan niets meer openbaar gemaakt worden.

  Mocht de PG een onvolledig rapport in handen hebben gehad, zou dat een kwalijke zaak zijn en hoort hij het complete rapport op te eisen desnoods met een rechterlijke dwang.

  Alles en iedereen zal onderzocht moeten worden dat is beloofd door de President.

  Trouwens raar dat het onvolledige rapport alleen bij Gajadien terecht is gekomen, totnutoe heb ik nog niemand anders in de DNA hierover horen klagen.

  Rookgordijn misschien????


  Maak melding

 6. @ M.Doorn,
  Als het anders om was, dan was deze site te klein voor jou onzin nu hou je een slag om de arm.
  De president heeft beloofd, Hij beloofd al vanaf 25 feb 1980 nooit heeft deze man zich aan zijn belofte gehouden, hoe is mogelijk dat jij iemand geloofd die openlijk liegt en bedriegt ai boi M.Doorn yu abi drei ai.
  Laat Bouterse eerst een goed voorbeeld geven hoe dat moet en naar boxel gaan.


  Maak melding

 7. Geschiedenis!

  Voor dit artikel verscheen wist ik al dat er geknoei zou plaats vinden met dit rapport.
  Waarom? Omdat er sommige grondcorruptelingen beschermd moeten worden.

  Het zal me niet verbazen als er een hele kan koffie blijkt te zijn gevallen op delen van dit rapport. Corrupter dan dit, kan niet!


  Maak melding

 8. Dus daarom moest de vorige minister weg. Omdat hij in bijlage 10 een aantal verkeerde namen noemde. Misschien heeft hij nog een kopietje voor de PG en de pers.

  @ M.Doorn
  Je onzin wordt steeds absurder. Bijlage 10 kan gewoon aan de PG verstrekt worden! Verder is er gaan enkele reden waarom dit soort informatie niet aan de media verstrekt kan worden. Sterker nog ivm de transparantie en de schijn van klasse jusitie is het zelfs een must.


  Maak melding

 9. Beste Doorn:

  “Alles en iedereen zal onderzocht moeten worden dat is beloofd door de President”

  Ik was even vergeten dat de alom gerespecteerde president Bouterse altijd doen wat hij belooft ( Laptops voor alle scholieren, tienduizenden volks woningen bouwen, investeerders binnenhalen die miljoenen gaat pompen in Suriname)

  Maar door jouw mededeling ben ik weer helemaal gerustgesteld. Dank daarvoor.


  Maak melding

 10. Bouterse heeft zelf boter op zijn kop. Als Somo de ballen van Bouterse drukt dan bereikt hij alles. Bouterse moet dan kiezen tussen doen wat Somo zegt of de bak indraaien
  Sorry Bouta je hebt geen andere uitweg


  Maak melding

 11. de ene schurk beschermd de andere.

  ze schreeuwen dagelijks houdt de dief,maar wie houdt wie..

  de hele kliek alles bij elkaar alle parelementaïrs ministers directeuren staf leden van elk ministerie zijn boeven schurken oplichters verkrachters rovers.

  laat één eerlijke opstaan en op zijn/haar borst slaan..

  wat nederl.frankrijk moeten doen is de veroordeelden ophalen uit surbo en opsluiten in nederland/frankrijk.

  dat is mannen taal en niet lullen in de ruimte..


  Maak melding

 12. Wikifreak de gek, ja de President heeft beloofd en zo geschiedde, een onderzoeksrapport is uitgebracht en ligt nu bij de PG, die mag ermee aan de slag.

  Whome van de stichting der hypocrietelingen had niets gehad en is boos, zo werkt het in Suriname toch.

  Whome ga maar lekker huilen met die nps’ers van je. Lees hieronder maar, ze gaan het raport bestuderen, ook zij gaan het rapport bestuderen, ze hadden ook kritiek om zaken die verkeerd gingen tijdens de vorige regering, je zou bijna denken dat ze niet in de regering zaten, een onderzoek heeft hun NPS president nog nooit laten plegen. “het was verschrikkelijk wat ze te horen kregen” waar was Vene???????

  “NPS bestudeert rapport uitgifte gronden
  Friday 8 April
  PARAMARIBO – De Nationale Partij Suriname (NPS) is bezig het rapport ‘Domeingrond voor alle Surinamers’ te bestuderen zodat de vier NPS-leden in het parlement op een lijn zullen staan wanneer het rapport in het college wordt behandeld.

  In gesprek met GFC Nieuws zegt DNA-vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (NF/NPS) dat ook de NPS tijdens het vorige bewind kritiek heeft geleverd op het gronduitgifte-gedrag van de toenmalige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Michael Jong Tjien Fa.

  Wijdenbosch: “Ik heb persoonlijk een aantal zaken naar voren gebracht. Zij schuwden het daglicht niet. Het was verschrikkelijk wat wij steeds te horen kregen. Wij zijn nu bezig het rapport te bestuderen en zullen een eigen mening vormen wanneer het rapport behandeld wordt in DNA.””


  Maak melding

 13. Lezers schrijven keerpunt.
  Poppenkast,
  Dat is het door onze president veelgebruikte woord als het gaat om het DNA. Jammer genoeg voor de president, zal hij dit woord ook moeten toegeven aan het rapport over het ministerie van ROGB. in dit rapport werd opzettelijk, en ik ontkom niet aan de indruk, dat men dit gedaan heeft door de president gelijk te geven, dat hij zelf aan de poppenkasterij meehelpt. Een grotere bedrog en ongeloofwaardigheid jegens het volk is haast niet denkbaar.Het volk blijft belazerd worden door deze club, die zich regering noemt.Dat de heer Gajadien dit bespreekbaar zal maken in DNA is zonder meer zijn goed recht, maar gelet op de gelegenheid die hem daartoe geboden zal worden met allerhande beperkingen , vrees ik dat dit water naar zee dragen is. de president vragen stellen hier over is a waste of time, omdat die je naar de vp klokkenluider zal verwijzen. het poppenkast is dan compleet. een grotere belazerij is ondenkbaar. waar deze regering wel voor mort uitkijken is, dat ze met deze poppenkastshow straks verstrikt raakt in het web van haar eigen poppenkast.


  Maak melding

 14. Neus op 12 door je hallucinatie weet je niet eens meer wat te schrijven, “bijlage 10 kan aan de PG gegeven worden” schrijft neus in al zijn dwangneurose, maw neus heeft info dat bijlage 10 niet of nog niet aan de PG is gegeven.

  dat neus een grove leugenaar is en totaal onwetend weten we, we weten ook dat neus totaal graag zijn domheid en onwetendheid schaamteloos etaleert, wie zo’n gedrag vertoond is of totaal geschift of zwaar aan de drugs, neus heeft ze in ieder geval ze niet allemaal op een rijtje.

  Neus zegt doodleuk dat de vorige minister weg moet omdat hij in bijlage 10 verkeerde namen noemde, volgens deze gek zat de vorige minister in de commissie of hij is ondervraagd door de comissie. Ik denk dat neus niet eens weet wat een bijlage is.

  Neus als je een rapport aan de PG geeft voor strafrechterlijk onderzoek, hoef je het niet aan de media te geven, hetopenbaar maken van het gehele rapport zou dus een onderzoek kunnen bemoeilijken. Trouwens ik heb totnutoe maar van een persoon vernomen dat bijlage 10 ontbreekt, het zou me niet verbazen als ook hij een geboren leugenaar is als jouw, fronters zijn nou eenmaal goed in leugens en bedriegen, toch.

  Henk molenaar dat je niet eens weet wat een verkiezingsbelofte of regeringsbelofte is, verbaasd mij niet. Tussen die twee is er weldegelijk een wereld van verschil.

  Maar goed, ook jij hebt blijkbaar alle vertrouwen in deze superregering, zodanig zelf dat jij verwacht dat ze binnen 7 maanden alles kan doen of zou moeten hebben gedaan wat ze heeft beloofd, toch.

  Voor mij is het al genoed genoeg als deze regering als was het maar de helft kan verwezenlijken na 5 jaar, front heeft 15 jaar geregeerd en hebben niets gedaan, 5 jaar regeren en de helft kunnen uitvoeren zou een unicum zijn in de Surinaamse geschiedenis, heb geduld.


  Maak melding

 15. @M Doorn

  Ruth Wijdenbosch heeft geen ruggengraat. Een insect is ze, niks meer, niks minder.

  Maar dat hoeft ook niet want met deze eigenschappen “floreert” ze zodanig dat er stemmen opgaan die haar tot presidentskandidaat lijken te willen bombarderen….

  Het zou haar hebben gesierd als ze haar stem hierover had laten horen in de afgelopen 15 jaar.

  Maar ja, wat verwacht ik anders ook van een vrouw die zegt op te komen voor de rechten van vrouwen en tegelijkertijd instemt met de vrouwonvriendelijke Somohardjo als voorzitter van het Surinaams parlement.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.