Wonen

67

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Mildred heeft vijf kinderen en doet thuis ambachtelijk werk. Ze woont met haar kinderen in bij haar moeder, waar ook een zuster met kinderen woont. Het is een gezellige boel maar onhoudbaar. Mildred is nu op zoek naar een werkatelier, want ze doet alles in haar slaapkamer die ze met haar dochters deelt. Ze trok bij haar moeder in nadat ze op verschillende adressen had gewoond, waar ze afhankelijk was van de opzeggrillen van de eigenaars.

In de bijna afgelopen twintig jaar is Mildred nimmer in aanmerking gekomen voor een sociale woning. Simpelweg omdat die woningen niet of nauwelijks worden gebouwd door de overheid. Ze weet niet hoe lang ze al op een wachtlijst staat. Rondom elke verkiezing werden dan wel fluks ergens een paar honderd woningen opgeleverd, maar die gebruikten regeringspartijen alleen maar om een stukje achterban te paaien. Het beste is dus een stukje domeingrond toegewezen krijgen en dan zelf maar iets zien te bouwen.

Maar ook het gronduitgiftebeleid van Suriname is alles behalve transparant. Mensen wachten onnoemelijk lang. Mildred is hiervan het voorbeeld. En met haar zeer velen. Ook hier geldt: behoor je niet tot de juiste groep partijloyalisten of ‘achterban’, dan kan je het wel vergeten. Daarnaast heb je te maken met corrupte ambtenaren aan wie je overgeleverd bent. Het is praktijk dat wanneer jij je oog op een stukje grond hebt laten vallen en alles in orde maakt, zo’n ambtenaar het weer doorspeelt aan een familielid of iemand die bereid is steekpenningen voor te geven.

Terwijl de kleine burger decennia wacht op een miniem bouwkaveltje, is het ‘toeëigenen’ van grote lappen gronden van wel honderden hectare door politici en hun kapitaalkrachtige vrienden niet van de lucht. Via allerlei frauduleuze ‘stichtingen’ wordt zo een kleine elite bevoordeeld. De NPS had lang het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder haar beheer, inclusief domeingronden. Vooral kapitaalkrachtige Hindoestanen hebben hiervan geprofiteerd, omdat de NPS en de VHP immers samen een ‘front tegen de dictatuur’ hadden gevormd. En met de nadruk op ‘kapitaalkrachtige’, want ook de kleine Hindoestaan – er zijn velen – heeft het nakijken.

Dankzij Willy Soemita, ook al zo’n iemand die zijn politieke ziel had verkocht, namen de Javanen genoegen met kruimels. Hierin kwam verandering toen Somohardjo in 2000 met zijn Pertjajah Luhur zijn plaats overnam in Nieuw Front. Meteen chanterend eiste Somohadjo dat domeingronden onder een aparte ministerie terechtkwam: ‘Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer’ (ROGB). Uiteraard onder zijn partijbeheer. En Somohardjo heeft gemeend een ‘inhaalslag’ te moeten maken, eveneens langs etnische lijnen. Dat zou niet eens zo erg zijn, als kleine burgers die ‘op hem lijken’ daadwerkelijk profijt hadden. Ook die zijn sedertdien per saldo geen snars opgeschoten.

Er ligt nu een lijvig rapport met de even utopische als cynische titel ‘Domeingrond voor alle Surinamers’. Het is maar een tipje van de sluier over een enorme beerput. We zouden blij moeten zijn met het rapport. Maar het is triest hoe bepaalde partijtoppers en parlementariërs zich grote lappen gronden hebben toegeëigend. Het lijkt vooral gebaseerd op hebzucht en de ander geen straaltje daglicht in de ogen gunnen. Anderen zoals Mildred, die echt hard werken terwijl hun gezinsstructuren eronder leiden. Zie je kinderen maar onder wurgende omstandigheden normen en waarden bij te brengen in een materialische tijd, terwijl leiders en politici, die een ‘front tegen de dictatuur’ vorm(d)en, zich stinkend rijk graaien.

Het is begrijpelijk dat mensen zoals Mildred stemmen op Bouterse als ‘verlossende’ leider en stellig zeggen over het Nieuw Front: “Die mensen moeten weg!” Immers tijdens de militaire jaren tachtig zijn complete volkswijken zoals Geyersvlijt en Flora verrezen. Somohardjo heeft met zijn gegraai de democratie een zeer slechte dienst bewezen. En dat allemaal onder supervisie van Ronald Venetiaan die voor het gemak zijn ‘tien schone vingers’ voor de ogen hield. Wat Surinamers vooral willen, is ‘wonen’ en niet langer verstikkend ‘hokken’ in een land met zoveel ruimte.

Iwan Brave

67 REACTIES

 1. Venetiaan moeten ze ook opsluiten want je bent ook medeplichtig als je dit wat op ROGB is gebeurd niet hebt stopgezet, maar met je meerdere emmers op de proppen bent gekomen.

  En dan zijn er nog mensen die Venetiaan een kundige bestuurder vinden.


  Maak melding

 2. De man van Mildred,

  Waar is de man van Mildred?
  Hoe komt ze aan die vijf kinderen?
  Uit de lucht gevallen of zo…

  Moet ik medelijden hebben met mensen die van dag op dag leven en nooit in hun toekomst en die van hun kinderen hebben geinvesteerd.
  Dacht het niet!!!

  Laat ze lekker op bouta stemmen, we zullen zien wanneer ze een villa compleet met inboedel krijgt!

  Iwan, strax zal je ook beweren dat Mildred het niet kan helpen dat ze haar kinderen verkoopt aan pedo’s om te overleven.

  Hou deze torie vast, over 4 jr checken we in welk ghetto-eldorado Mildred is beland!

  Je mag nog zo arm zijn als een rat, maar principes zijn principes!!

  Noem dat ding zoals het is, waar is de man van Mildred, dat is het echte probleem van deze mensen en niet dat anderen zich verrijkt hebben met domeingronden!

  daagggg Iwan,


  Maak melding

 3. Dit is de kern van de zaak. Somo heeft waarschijnlijk kwade zaken gemaakt, maar niet als enige.

  Alleen dat is niet het belangrijkste waar het hier omdraait. Dit lijkt veel meer het zoveelste rookgordijn om de plicht van de overheid om eindelijk eens een goed, rechtvaardig en transparant grondbeleid te realiseren naar de achtergrond te drukken.

  Er moet eindelijk eens echt werk gemaakt worden van een goed grondbeleid: wetten, procedures, transparantie, kadaster zijn daarin sleutel woorden.

  Koppensnellen en strafzaken zijn slechts incidenten politiek waaraan ook nog een een lijkgeur van politiek opportunisme kleeft.

  Wees een kerel en geef eens een overzicht van de bezittingen van alle politicie, “adviseurs” en hun familie!!!!


  Maak melding

 4. Iwan,
  de woningen in de wijken Flora 11 en Geyersvlijt waren door de NPK regering al gebouwd.Zo ook Ashiana en volks woningen te Marienburg en Zoelen.Alleen moesten ze in 80 nog toegewezen worden.Ook de Soera woningen aan het Pad van Wanica.

  En nu wil ook ik weten hoe bout aan zijn villa’s en gronden komt.Ook als Lt.kolonel heb je niet zulk een hoog salaris.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Beste Mildred,

  Om privacyredenen heb ik de echte naam van de persoon in ‘Mildred’ veranderd en ook niet vermeld dat haar man, de vader van haar kinderen, is overleden.

  Ik hoop dat deze korte toelichting vele vragen van je beantwoordt.

  Met vriendelijke groet,


  Maak melding

 6. Hallo Esmerald,

  Buiten het feit dat Iwan gelijk heeft met zijn verhaal dat de Surinaamse politiek alleen maar zorgt voor zijn eigen mensen die ongegeneerd uit de schatkist stelen en alleen maar hun eigen belang dien heb jij een punt.

  Ik lees dat Mildred met 5 kinderen ( zonder vader) inwoont bij haar moeder ( waar is haar man?) en dat ook nog haar zus + kinderen ( en waar is haar man?)in woont. Dat zijn 3 alleenstaanden vrouwen in 1 huis met 9 kinderen. Zolang vrouwen in Suriname maar onbeperkt kinderen krijgen en de vader(s) zich vervolgens uit de voeten maken en de volgende vrouw zwanger maken, schiet het natuurlijk nooit op. Een vicieuze cirkel dus, waar vooral een specifieke bevolkingsgroep maar niet uit blijkt te komen.


  Maak melding

 7. Beste Iwan,

  In mijn optiek was Mildred een fictief persoon!
  Een groot probleem in de suri-gemeenschap! Vanuit die hoek heb ik dit item behandeld. De vele gebroken gezinnen in suri.
  Vrouwen die in hun eentje een groot gezin draaien, zonder dat de man meehelpt.

  Als deze mevr Weduwe is, dan moet ze door de Overheid een handje geholpen worden middels weduwe en wezenbelasting! Bestaat niet in suri, dus er is werk aan de winkel!

  Excuses als dit een geen fictieve personen betreft.

  De link met de domeingronden zie ik in deze niet!
  Er is gejat mee eens.
  Door iedereen dus ook door de padvinders. Niemand die daarover iets durft te zeggen.
  Daar baal ik dus van, iedereen is bang om zijn/haar mond open te doen.
  Dat stoort mij ontzettend!


  Maak melding

 8. @ cobie goedzo,
  Jij slaapt niet, laat de rest maar in hun diepe slaap berusten.Ik wacht nog op de dag dat zei de paus gaan vragen om Bouterse heilig te verklaren.


  Maak melding

 9. Henk Molenaar misschien dat je je eens moet afvragen waarom Milderd en haar zus niet gewoon een stukje grond konden krijgen van de regering terwijl de front politici zichzelf honderden hectares toeeigenden.

  “Een vicieuze cirkel dus, waar vooral een specifieke bevolkingsgroep maar niet uit blijkt te komen.”

  Dat zal allemaal wel, maar misschien dat de politieke leiders van die andere etnische bevolkingsgroepen wel voor zorgen dat hun mensen uit die vicieuze cirkel komen. Wat deed Vene voor zijn etnische groep, waarschijnlijk zoals Iwan zegt “hij hield zijn tien schone vingers voor zijn ogen”, terwijl die andere groepen met de buit vandoor gingen.

  Het moge duidelijk zijn dat je de strekking van Iwan zijn verhaal totaal niet hebt begrepen.


  Maak melding

 10. Raak!

  Iwan, je raakt echt de teerste plekken met deze column. Je raakt de politiek in haar corrupte kloten maar ook de Surinaamse man raak je in zijn dikke kloten.

  Allereerst is daar de oneerlijkheid binnen de Surinaamse politiek. Wie rijk is wil rijker worden. Dan maar ten koste van de armen. Gronddiefstal is van alle tijden in Suriname en niet van de vorige regering alleen. Het valt niet goed te praten, daarom is grondig onderzoek tot zo ver mogelijk terug, vereist. Toch is onderzoek alleen niet voldoende, maar dienen er sankties in openbaarheid te volgen. Zo weten we wie wat heeft genomen.

  Ten tweede heb je arme Mildred. Je begint aan je eerste kind met je al overleden man zonder een babybedje, babykleren en onderdak.
  En dan ga je wachten op de regering om je een stuk grond te geven terwijl je ondertussen kindje twee, drie en vier laat komen. Als je in plaats van deze drang naar zwangerschap je geld spaart om een eigen perceel te kopen (zo heb ik het gedaan) dan ben je van niemand afhankelijk.
  Ik heb mijn grond gekocht met bloed , zweet en tranen. Waarom moet Mildred het gratis krijgen? Kweken we op die manier geen bedelaars?
  Als je arm bent geboren en je laat je vier kinderen ook arm geboren worden is de kans dat ze crimineel worden zeer groot.

  De mentaliteit van “de overheid moet voor alles zorgen” moet veranderen en dat weet je heel goed Iwan. Dat je Mildred gebruikt om de grote gronddiefstal in SU te belichten is jouw goed recht, maar een verkeerde keus.
  Waarom is het verkeerd? Omdat Mildred 50.000 zusters in gelijke situatie heeft en dus een slecht voorbeeld is voor het vrouw zijn. Heel arm dus! Zonder vooruitzicht op beter, maar zich wel laten bezwangeren.
  Terwijl de rijke jongens nog rijker willen worden door hun drang naar meer en groter, zodat ook zij zwanger raken van hun ha grond.

  Een volk dat wacht tot haar regering alles voor haar oplost zal nooit vooruit komen.

  Laat het onderzoek grondig en verreikend terug geschieden dan zal het voor eens en voor altijd ophouden. Zeker wanneer het openbaar wordt gemaakt en er behoorlijke sancties erop volgen.
  Diefstal is niet van vandaag Iwan; dus wijs met je vinger naar allen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt en niet alleen naar Vene en Somo bij voorbeeld.

  Het gaat je goed!


  Maak melding

 11. Esmerald,ik denk dat het principieel zou zijn als je,je escusses aanbied.
  Soms is het goed voordat je reageerd,dat je even doordenkt.

  Je bent zeker slecht in hoofdrekenen.


  Maak melding

 12. Esmeralda, ga je schamen! Enige sisterlijke solidariteit zou je wel sieren. Niet dat je daarmee het probleem oplost, maar goed, je lijkt me dan ook niet het type dat zich het lot van anderen enorm aantrekt en oplossingsgericht is. Nee, het is vooral lik op stuk, eigen schuld – dikke bult!

  Ik hoop dat je je schaamt, nu je weer te snel was met je oordeel? Vanaf een afstandje, met je eigen natje en droogje goed georganiseerd, met het vingertje wijzen naar minderbedeelden? Wees maar trots op jezelf, je bent zo superieur en verheven boven dat gepeupel..(en ja natuurlijk begint Henk Molenaar weer over etniciteit)

  En inderdaad niet erg inteliigent dat je de link niet ziet tussen alle uitbuiting, corruptie, onderdrukking, armoede en de sociaal maatschappelijke positie van vrouwen zoals Mildred. In zo’n jungle is het de maatschappelijke onderklasse die de klappen opvangt, de sterksten vertrappen de zwakkeren.

  Natuurlijk is het voor iedereen beter als vrouwen zoals Mildred financieel en economisch zelfstandig zijn, niet afhankelijk van een man of overheid. En baas blijven over eigen buik.

  Aandacht (blijven) vragen voor de achtergestelde en moeilijke positie van deze vrouwen levert volgens mij veel meer op dan er je schouders voor ophalen. En je kunnen inleven in de positie van anderen is ook een kunst. Als je dat lukt, kunnen we nadenken over oplossingen, hier heeft niemand iets aan.


  Maak melding

 13. Esmerald

  Zie je hoe bevooroordeeld je kan zijn in dit leven.Het is niet eens in je opgekomen dat haar man overleden kon zijn.

  Esmerald is een schoon voorbeeld van al dat stereotype gedoe,die je altijd op de verkeerde been zet.


  Maak melding

 14. De heer Brave heeft gelijk om deze kwestie aan te kaarten. Er dienen veel zaken in Suriname structureel te worden doorgelicht.
  Zoals het innen van salaris zonder te werken. Het overschrijven van grond+ huizen op naam van huurders met medewerking van ambtenaren.Het in kaart brengen van alle gronden die door anderen onrechtmatig zijn verkregen. Voorts dienen de ouders de verantwoordelijkheid gelijkmatig te verdelen in plaats van de moeder de taken te laten uitvoeren. Ik spreek uit eigen ervaring want ik ben gescheiden.Misschien moeten de vrouwen hun partners beter selecteren. Maar sommige moeders geven een verkeerde opvoeding aan hun kinderen. Over het algemeen willen ouders een betere toekomst voor hun kinderen. Misschien moeten wij naar een samenleving met meer eigen inbreng en inzet.Je hebt je toekomst in eigen hand. Dus je blijven ontwikkelen en scholen een leven lang en inzetten in de maatschappij. Anders lukt het niet.De overheid is niet verantwoordelijk voor je leven deze schept alleen voorwaarden.


  Maak melding

 15. Esmerald,
  You’re damn right. Waar is de man van Mildred ergo waar zijn die mannen van Mildred.

  Frappant genoeg, du moment Mildred een woning wordt toegewezen duikt er zo’n womy op met zijn grote ballen.

  Wel kinderen de wereld in helpen trappen maar te beroerd/laf om de consequenties, dientengevolge te aanvaarden.

  Helaas is dit verhaal van Mildred niet het meest schrijnende.

  In Suriname vertoeven helaas nog een tig aantal Mildreds en evenzovele jokers, die het verdommen om hun verantwoordelijk te nemen.

  Ook die vakantie hengsten uit het hoge noorden die onder uiteenlopende valse beloftes hun ei komen leggen gaan niet vrij uit.

  Ik zie het al voor me, “ik ga je laten halen”. Nooit niet!!!


  Maak melding

 16. Ik vind helemaal niet dat Esmerald een punt heeft, net zo min als Neus.

  Is weer een rookgordijn.

  Het feit is gewoon dat er vreselijk wordt gesjoemeld met staatseigendommen. Het geval Mildred laat zien dat grondbeleid eigenlijk via Sociale Zaken moet lopen en voor de rest via Economische Zaken/Financien. Wie onvermogend is, moet een huurwoning op een huurperceel kunnen krijgen. Obv je vermogen (via de belastingdienst) moet dit worden nagegaan.

  Maar ongeacht er veel gesjoemeld is met domeingrond, is het te verwachten dat niemand wordt veroordeeld omdat er ws geen enkele wet is overtreden.

  Maw, “de man met de 10 schone vingers” heeft geen ene flikker gedaan om corruptie in Suriname uit te bannen. Triest dat we hem de man met de 10 schone vingers blijven noemen. Dat is moreel verval.


  Maak melding

 17. Ho ho ho effe dimmen,

  Ai boi,
  weet je wel wat het woord voorbarig betekend?
  Als dat zo was, had Iwan himself, zich niet geroepen gevoeld om de tekst te verduidelijken dus… laat me met je voorbarigheid.
  Ik denk dat de dames er meer aan hebben als je ze een spiegel voorhoud ipv te pamperen.
  Zelfs in het rijke Nederland krijg je geen grond toegewezen, waarom wel in het veel armere suri?
  Trouwens wat heb je aan een stukje grond als je niet eens geld hebt om te eten? Ooh, je bedoeld dus kant en klaar compleet met inboedel, woeiiii die dag wil ik graag meemaken.

  Idem dito, sliem, je hebt de klok horen luiden etc etc..

  En blakaboy, je reacties gaan altijd, over Oom Ro, of ze beginnen met, of ze eindigen met..
  Lees maar terug.
  Ik weet natuurlijk niet waarom je die man zo haat, maar laat Oom Ro met rust!

  Ondertussen doodste stilte over de lappen grond, onmin hectare, die de padvinders zichzelf toegeëigend hebben. Dan zijn jullie plots Oost-Indisch doof….. Zelf het braille schrift helpt niet!

  Heren prettig weekend!
  Machismo is oldschool!


  Maak melding

 18. Beste M. Doorn,

  Ik heb de strekking van Iwan’s verhaal heel goed begrepen. Dat de man van Mildred is overleden is pijnlijk. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom er in Suriname uberhaupt grond gratis wordt weggegeven. Als wat gratis is heeft op een gegeven moment geen waarde. Dat het dat ook nog bij de verkeerde mensen terecht komt is extra pijnlijk.

  Ik blijf bij mijn standpunt dat ik doodziek word van al die mannen in Suriname die bij elke los lopende vrouw kinderen maken en die vrouw vervolgens in de steek laten. Dat is de belangrijkste oorzaak in Suriname van de armoede. Ik ben heel vaak in Suriname maar zie bijna nimmer een Creools gezin lopen ( moeder, vader en kinderen) Bijna altijd groepen vrouwen met hordes kids een pilsje in de hand naar andere vrouwen te fluiten. Ook in Nederland zie ik nooit complete Creoolse gezinnen. Het lijkt wel of het niet stoer is om aandacht aan je kind te besteden als man.
  Ook de Surinaamse vrouw moet hun standaard aanpassen. Ik sprak laatst een vrouw die het al een prestatie vond dat haar 3 kinderen van één vader waren hoewel die nooit zijn gezicht liet zien en geen enkele financiele bijdrage leverde voor de opvoeding van ‘zijn’ kinderen,


  Maak melding

 19. Ach mr Brave figuren als Esmerald e.a. voelen zich onmetelijk verheven boven alles wat Surinaams is en menen zich daarbij te allen tijde zeer neerbuigend uit te mogen laten. De zelfhaat van deze’ubermenschen’ is gigantisch.

  Hier in Su moesten ze eens weten hoe ze dagelijks vanuit de Noordzee worden vervloekt, beschimpt, verwenst en uitgefoetert door figuren op dit forum die geen enkel belang hebben bij laat staan een bijdrage leveren aan hun welzijn.


  Maak melding

 20. @blakaboy

  Een rook gordijn wil niet zeggen dat er niets (ergs) aan de hand is. Maar alles wat nu gebeurt is slechts gericht op het bestraffen van enkele politieke tegenstanders terwijl het echt probleem van de gelegaliseerde diefstal van grond door politicie niet aangepakt wordt. Daarvoor zijn wetten, etc nodig. Daar had de DNA al jaren geleden actief op kunnen en moeten zijn ( en ja ook de andere partijen). Maar als je dit jaren hebt nagelaten en ook nu iet aanpakt dan moet je niet gaan kjanken met de wolfen. Dat is volslagen ongeloofwaardig.


  Maak melding

 21. Ik moet je laten Esmeralda, nou met plezier en genoegen!! En ik denk trouwens echt niet dat jij in een positie bent mij Nederlandse les te kunnen geven…

  Je constateert zelf dat je voorbarig bent geweest, dat stuk heb je gelukkig wel begrepen. Nu de rest nog. Je probeert hier steeds even te laten zien hoe slim je volgens jou wel niet bent. Nou dat blijkt dus ook weer tegen te vallen. Op het pijnlijke af moet ik zeggen.

  Ik maak me sterk dat deze Mildred inderdaad vooral in het hoofd van de columnist bestaat. Nou en?!? We begrijpen heus wel dat zij (ook) een symbool is voor al die vrouwen in soortgelijke situaties. Wat maakt het uit of deze Mildred al dan niet weduwe is? Verandert dat iets aan de situatie van al die andere Mildreds die geen weduwe zijn maar wel in dezelfde shit zitten? Achteraf met het vingertje wijzen is makkelijk, ik heb hier veel constructieve en doordachte voorstellen gelezen maar die kwamen geen van allen van jou.

  Van mij hoeft Brave zich overigens niet te bemoeien met deze discussie. Zijn interventie is niet nodig, de boodschap blijft gelijk. Als hij zijn product op het net publiceert is het af, en vrij om op te reageren. Mensen die uit de bocht vliegen worden heus wel terug gefloten. En maar hopen dat ze in het vervolg eerst eens nadenken voordat ze aanklager, rechter en jury gaan spelen.


  Maak melding

 22. De moraal van het verhaal is dat Mildred pech heeft en steeds op het verkeerde paard wed. Het verkeerde paard is hier synoniem voor de surinaamse MAN. Ze beloven, schieten hun ballen leef en verdwijnen. Zodoende wordt Mildred gedreven in handen van loosers. Dus surinaamse guy’s ff de hand in eigen boezem stoppen alvorens we een oordeel vellen over Mildred. Esmerald, shame on U


  Maak melding

 23. Nena,
  In Ned noemen de SurNeds zich Surinamer. Maar in Suriname worden ze als buitenlanders of lopende pinautomaat beschouwt. Op een paar duizend oorspronkelijke indianen zijn alle Suri’s import uit alle mogelijke windstreken.

  Op het moment dat onze voorouders, op welke (misschien onmenselijke) wijze dan ook vanuit hun oorspronkelijke land zijn vertrokken of gevoerd naar Suriname zijn zij en al hun nakomelingen Wereldburgers geworden.
  We horen overal en nergens. The world is one big village.


  Maak melding

 24. @Neus

  Eindelijk een normale en volwassen reactie van je, waarvoor hulde.

  Over wie heb je het als je deze zin bezigt:

  “Maar als je dit jaren hebt nagelaten en ook nu iet aanpakt dan moet je niet gaan kjanken met de wolfen”

  Ik vind dat Suriname moet stoppen met het uitgeven van gronden op deze manier. Als grond oneindig was, no problem maar gezien onze landsgrenzen is dit niet het geval.

  Ik ben blij dat de PG dit rapport gaat onderzoeken. Jammer genoeg blijkt nergens dat de DNA wetgeving zal slaan om het grondbeleid te veranderen. Misschien dat er een petitie aangeboden moet worden aan mevr Simons want dit kan zo niet verder.

  En dit is (naast het luchtkasteel van stabiliteit en goed financieel beleid) mijn grootste kritiek op “de man met de 10 schone vingers”. Suriname heeft de afgelopen 15 jaar te weinig gedaan met de ruimere mogelijkheden. Te weinig.


  Maak melding

 25. @Esmerald

  Ik haat oom Ro helemaal niet. Eigenlijk zou ik hem moeten aanbidden aangezien “hij op mij lijkt”

  Maar als professional kan ik niet anders concluderen dat de captain gefaald heeft en wel om de volgende redenen:

  A)Met zijn grondbeleid (Somohardjo en Jong Tjien Fa waren gewoon marionetten in het spel wat opa Ronald speelde)

  B) En zijn zogenaamd stabiel beleid (jarenlange problemen bij Ziekenhuizen, Surpost, SLM, Douane, Penitentiaire Inrichting, Landbouw, Mijnbouw)

  Als ik het voor het zeggen had, was Venetiaan in de gevangenis voor wanbeleid en mismanagement.

  De DNA moet nu gaan werken aan weten die dit mogelijk maken.


  Maak melding

 26. 5000!

  Mildred heeft 5000 of meer zusters. Allemaal in deze identieke situatie verkerend. Hoe emotioneel men niet wordt als men leest dat Mildred haar man is overleden, net zo slap worden wij om te kijken naar de 5000 zussen van Mildred in dezelfde situatie.

  Esmerald kijkt met een bredere bril dan allen hier op het forum die haar hebben aangevallen. Allemaal moraalridders met een ziekelijke drang om te scoren in open doel.

  Zoals Mildred zijn er tig vrouwen die zich laten bezwangeren zonder aan de toekomst van het kind te denken. En dan komt er een tweede, derde, vierde, vijfde, zonder enig probleem. Ze wil het zelf want ze is baas in eigen buik.
  Medelijden hebben met Mildred houdt in dat u medelijden met een kwart van de Surinaamse vrouw moet hebben. Ze laten zich alsmaar bezwangeren, kijken niet vooruit en kunnen niet sparen omdat ze weer hebben liggen bonken. Dat Mildred haar man is overleden is erg, maar die mannen van haar 5000 zussen zijn spoorloos dus ook dood. Moet de staat dan voor hen gaan zorgen? En dan verschijnt er weer zo’n “moi boi fu dada” die zijn zaad komt deponeren en dan de trein neemt? Dit soort dames komen in mijn eigen familie voor.
  Eigen schuld, in de meeste gevallen.

  Daarom vindt ik de link die Iwan legt tussen Mildred en de grondcorrupten een verkeerde keus. Het slaat geen draad! En omdat Esmerald een bredere kijk heeft en niet perse emotioneel doet omdat ze weet dat er met Mildred nog duizenden vrouwen in dezelfde situatie in SU verkeren.

  We doen er beter aan om de corruptelingen aan te pakken dan een zielig verhaal te verkopen. Moraal begint en eindigt niet bij dit verhaal.


  Maak melding

 27. Henk Molenaar je probeerd de discussie te verschuiven naar een etnische discussie. Het gaat er nogsteeds om dat Mildred ongeacht haar situatie of dat van haar relatie niet een stukje grond kon krijgen terwijl politicie zich honderden hectares toeeigenden, is dat haar eigen schuld of van haar relatie.

  Ik ben juist voorstaander van gratis grond aan sociaal zwakkeren, ergo op het moment dat de sociaal zwakkeren gronden zouden krijgen zou het direct omgezet moeten worden naar eigendom zodat het een waardevol goed wordt waarmee men zaken kan doen. Zo zou een sociaal zwakkere met zijn eigendom een lening kunnen afsluiten (onder voorwaarden natuurlijk) voor het zelf bouwen van een woning.


  Maak melding

 28. Nena op 23

  “De zelfhaat van deze’ubermenschen’ is gigantisch.”

  Daarom zal ik deze ubermenschen van repliek blijven dienen.
  Ik wil alles wedden dat de meeste van deze ubermenschen in Nederland niet eens een menswaardig bestaan lijden.

  Ze lijden dus aan een minderwaardigheidscomplex, waardoor ze denken met leugens, verdraaiingen en soms gewoon achterlijke postings Suriname en Surinamers te schande kunnen zetten en zo zichzelf enigzins een beetje kunnen verheffen boven de Surinamers in Suriname.


  Maak melding

 29. Lieve Iwan,

  Wat een schok gisteren hier in Ned.
  Oef… dat iemand zo jong de weg kwijt is, verschrikkelijk!

  En nu terug naar suri; wat dacht je ervan om een rekening te openen voor mevr. Mildred, zodat de quasi verontwaardigen hierboven geld kunnen doneren om dit gezin verder te helpen.

  Verder een oproep aan alle bermfans om het probleem van deze mevr. onder de aandacht te
  brengen bij hun partij, zodat ze inderdaad een huis toegewezen krijgt.
  Ben zelf van mening dat een stukje grond geen zin heeft.
  Dit is wat ik te bieden heb.

  Prettige zondag verder.
  Doegh doegh!


  Maak melding

 30. @29 Blaka Boy,

  Je hebt je punt(en) gemaakt.
  Mijn vraag, als het in jou optiek zo slecht gesteld was in Suri, waarom heeft niemand
  dit eerder aangekaart?
  Of is het onmogelijk in suri om een regering te laten vallen, ondanks het feit, dat je als Burger ontevreden bent?

  In principe heb je vijftien jr lang lijdzaam toegekeken hoe het land “verpauperde”?
  Of is het zo, dat het onmogelijk was om de regering te laten vallen omdat de ndp in de minderheid verkeerde en miljoenen heeft moeten betalen om aan de macht te komen(coalitie)?

  Wat ik weet is, dat de oppositie als haviken bovenop het beleid van deze regering zit en
  elke gelegenheid zal aangrijpen om deze regering te laten vallen.

  Je hebt nu de kans om het beter te doen, dus het lijkt mij dat je je energie daarop richt ipv het continu neerhalen van de Ex-president!
  Het zal nl niets uitrichten, want velen waren tevreden, zoals ondergetekende!

  Suc6


  Maak melding

 31. DAS, Esmerald kijkt met geen enkele bredere bril, maar met haar typische tunnelvisie en ziekelijke behoefte aan het neerhalen van Surinamers maar naar 1 aspect, waar het in deze topic (weet je wel gronduitgifte) niet over gaat.

  Haar opinies zoals van vele anderen als haar zijn ingegeven door selectieve kennis over Suriname en de idiote gedachtegang dat ‘copy-paste-NL’het enige juiste is.

  M.Doorn vandaar dat ik ook van tijd tot tijd uithaal naar deze redi musus.


  Maak melding

 32. M. Doorn,

  “Wie heeft er hier nu een minderwaardigheids-complex?

  Jij hebt niemand nodig om Surinamers te schande te zetten, dan doe jij helemaal alleen


  Maak melding

 33. Beste Doorn,

  Sociaal zwakkeren maak je niet sterker door hun gratis grond te schenken. Daar beloon je een gedrag mee en straf te mensen die hard werken, hun zaakjes voor elkaar hebben en sparen voor een stukje grond.


  Maak melding

 34. @Esmerald

  Niet omdat een regering niet is gevallen wil dat zeggen dat haar beleid goed was. Dat is geen enkele maatstaf.

  Het beleid was goed, als we geen problemen hadden met:

  het grondbeleid
  de grondrechten
  het goudbeleid
  het financieel beleid
  wetgeving

  Deze problemen zijn allemaal verergerd of ontstaan tijdens de Front regeringen.

  En spreek me aub niet aan alsof ik aan de macht ben in Suriname. Ik ben gewoon een Surinamer die het goed meent met mijn land en hier op het forum mijn mening geeft over zaken die ik daar zie gebeuren. Ik probeer zo objectief mogelijk te kijken en opereer niet in de modus dat alles wat vanaf een bepaalde politieke partij komt goed is en alles wat vanaf de tegenpartij komt, fout is.

  Daarnaast “haat” ik de idioten die soms hier met allerlei domme redenaties proberen recht te praten, wat krom is.

  Probeer dat ook eens te doen Esmerald. Gewoon zonder aanzien des persoons of partij je een mening te vormen over Suriname.


  Maak melding

 35. Blakaboy laat hare arrogantie Esmerald. Waarom NPS 4 zetels heeft,heeft ze duidelijk niet begrepen.

  Genuanceert en a-politiek discussieren hoef je trouwens ook niet van haar te verwachten, gezien het feit dat ze vindt dat Vene gronduitgifte geweldig heeft afgehandeld. Kortom te ver over het paard getild.

  Zelfde geldt voor Whome. Plotseling zijn sociaal zwakkeren per definitie geen harde werkers en heeft in zijn onwetendheid alleen deze groep mensen recht op domeingrond. IEDERE Surinamer heeft recht domeingrond aan te vragen en te verkrijgen. Kapitaalkrachtige burgers zijn echter overgegaan tot het kopen van grond omdat domeingronduitgifte al decennia lang faalt vanwege hebzuchtige politici.


  Maak melding

 36. @38 Blaka Boy

  Ik heb zeer zeker ook mijn eigen mening en zoals je al hebt begrepen, is die vaak genoeg anders dan de jouwe!
  Ik hoop dat jij daar ook begrip voor kunt tonen, want ik ben geen eenling.
  Er zijn genoeg die hetzelfde denken, ik laat tenminste mijn stem horen.

  En vergis je niet, ik heb dagelijks contact met suri, mijn stem vertegenwoordigt een grote groep, dit doe ik namens hun!

  Uit principe zal ik nooit pro-ndp zijn.
  Einde verhaal.

  Suriname is ook mijn land en niet alleen van suri’s. Dat zal altijd zo blijven!


  Maak melding

 37. @Esmerald

  Dus uit principe zal je een goed idee van de NDP nooit kunnen waarderen?

  Dat maakt dat je een blinde vlek hebt en hiermee diskwalificeer je jezelf volledig.

  Ik kan dus niet “objectief” met je van gedachten wisselen omdat je per definitie niet objectief kunt zijn, vanwege je eigen gekozen principe. Stel je eens voor dat een wetenschapper met dezelfde vooringenomenheid als jou een onderzoek zou starten….

  Jammer dat je zo reageert, maar ik zal dan het advies van Nena moeten opvolgen en je niet meer van repliek dienen omdat het dweilen met de kraan open is.


  Maak melding

 38. Henk Molenaar we weten inmiddels al dat je hypocrisie hebt uitgevonden of in ieder geval hebt verfijnd. Geniet maar lekker van die Surinaamse taferelen hier op waterkant.

  “Sociaal zwakkeren maak je niet sterker door hun gratis grond te schenken. Daar beloon je een gedrag mee en straf te mensen die hard werken, hun zaakjes voor elkaar hebben en sparen voor een stukje grond.”

  Boventsaande is typisch de gedachtegang van iemand die totaal geen weet heeft waarover het gaat, onwetend en dom dus.

  FYI sociaal zwakkeren kunnen soms of zelfs vaak heel harde werkers zijn hoor. En toch ondanks ze harde werkers zijn verdienen ze vaak niet genoeg om een stukje grond te kopen.


  Maak melding

 39. Maar Blakaboy toch. Dat een Esmerald nooit objectief is geweest zou je niet moeten verbazen, trouwens de meeste reacties van het gepeupel hier heeft niets met objectiviteit te maken, Zoals DAS het zei, het gaat om bestrijden ten aller tijden, dat is het doel niets meer en niets minder.

  Vandaar dat leugens, bedrog, verdraaiingen en alles wat een normaal mens verafschuwd, gewoon zijn voor deze gasten, het doel heiligt de middelen.


  Maak melding

 40. #41 Whatever!!!!

  Heb je goed gezien, principes voor alles!!

  “Het is beter de waarheid te vertellen
  zelfs als sommige mensen van je weglopen,
  dan te vertellen wat mensen willen horen
  zodat ze bij je blijven.”
  GARY RENARD


  Maak melding

 41. Wie o wie?

  Beste Iwan,

  Wie gaat het verhaal van Hr.Rozenblad publiceren? Enig idee?
  Ik ken wel een goede journalist.
  Ik zal geen namen noemen.

  Openbaring vers 1.1

  Daaaaagggggg Iwan.


  Maak melding

 42. @blakaboy

  Je posting valt onderhet hoofdstuk van de bekende NDP demagogie.

  Als Esmerald zegt dat zij nooit pro-NDP zal zijn dan is dat iets geheel anders dan zeggen dat zij een goed idee vanuit de NDP nooit zou waarderen. Nu kan ik mij geen goede ideeen van de NDP heugen, maar goed dat doet ff niet ter zaken.

  Esmerald geeft met haar nooit pro-NDP aan dat HET GEHEEL van alle ideeen, de historie, de poppetjes aan de macht van de NDP, hun feitelijk beleid (zowel nu als in het verleden) het voor haar onmogelijk maken om pro-NDP te zijn.
  En voor vele in SME geldt dit. In de huidige NDP top zitten gewoon te veel zwaar besmette figuren die blijk hebben gegeven van schandalige incompetentie in combinatie van een desastreuze zelfoverschatting en eigenwaan. Ook vandaag de dag manifesteert dit zich dagelijks.


  Maak melding

 43. Goed dus dat Surinamehater Esmerald conform Renard flink de waarheid is gezegd, want van de Surinaamse maatschappij heeft ze geen kaas gegeten ook al liegt ze nu alsof en denkt ze in haar onnozelheid en arrogantie dat ze echt vanaf de andere kant van de oceaan namens mensen hier aan het spreken is.


  Maak melding

 44. Hoe zit het trouwens met de enorme investeerders die Somo zou binnenhalen. Deze zouden natuurlijk prima bijdrage kunnen leveren aan de Surinaamse economie? Hij had er 2 maanden geleden toch een aantal op het oog?

  Somo kennende haalt hij geen ene cent binnen….
  Tenzij voor hemzelf en zijn familie

  Wedden?


  Maak melding

 45. @Neus

  Kan je me aangeve op basis waarvan mijn posting valt onder NDP demagogie? Ik wist niet dat ik een NDP-er was, plus dat ik demagogische kwaliteiten heb.

  Zowel jij als Esmerald horen in een gesticht thuis, dat is het enige wat ik 100% zeker weet.


  Maak melding

 46. O wee als je aan het geboefte Front komt,dan staan Esmerald, de nagemaakte bakra,die er voor zal passen om her n Ned.te ageren tegen de bakra`s die haar verafschuwen ze zal liever hun kont likken,mmaar haar gal spuwen tegen haar eigen mensen virtueel,daar draait ze haar hand zeker niet voor om,en dt soort gespuis wordt terecht uitgekotst als ze in Sur.hun zg know how willen verkondigen.
  Neus en Malle Molenaar dito.

  Eindeljk heeft Iwan het gewaagd objectieve info tegeven over de Stront-Front regering.En daar heb je de die hards Frontalen om alles te verdraaien,Esmerald heeft geen greintje sociaal gevoel en geeft gelijk af op die arme Mildred,zeker weten dat Esmerald het ook niet beter heeft hier,ze herkent zich zelf n het verhaal denk ik zo.
  Sommige zg SurNeds denken dat ze veel geleerd hebben van de Hollanders,niets is minder waar, hoe dan ook Hollanders hebben veel meer gevoel voor sociaal zwakkeren.heb een blanke collega dit laten lezen eerste wat hij zei,kan er geen giro geopend worden voor die arme moeder.Kwam niet in hem op om zich af te vragen hoe het komt dat er geen vader aanwezig is of waarom ze zoveel kids heeft.

  Gaan jullie je schamen,stelletje profiteurs van de Ned.sociale zekerheden.


  Maak melding

 47. NDP demagogie is liegen bedriegen, en alles wat krom is recht proberen te praten.
  NDP demagogie is dat Brave voor junk wordt uitgemaakt wanneer hij kritisch schrijft over jullie misLEIDER DDB, maar wanneer hij terecht kritisch schrijft over front dan vinden al die ezels van de NDP hem geen junkie meer en ook geen blaka bakra , zo inconsequent zijn jullie.
  Het grondbeleid mag en kan niemand goed praten blakaboy dat ben ik met iedereen eens .
  Jij ben wat dat betreft onmenselijk want jij praat iedere dag de misdaden van een massamoordenaar goed,iemand die genocide heeft gepleegt op zijn eigen landgenoten, zwangere vrouwen en kinderen heeft afgeslacht. deze man beloon jij met de presidentschap blakaboy dan ben jij naar mijn mening principeloos, een laag bij de grondse neger ben jij blakaboy jij bent iemand zonder enige moraal en fatsoen in zijn donder.


  Maak melding

 48. @50 spuit elf!

  Sang la florista is uit den winterslaap verrezen.
  Meisje uit flora go srebie yere!
  Het aapje wil ook mee-praten whahahahaha whoeiiiii!!! duidelijk gevalletje klok horen luiden…tjeeee

  Je hebt je collega laten lezen, baja je werkt, zal je baas effe melden wat jullie onder werktijd uitvreten!
  Effe je ip-adres tjekken!

  En dan wat als ik Front ben, soooo whattt
  Het zal me echt jeuken wat je denkt, ziekelijk jaloers mens.

  Wederom backoff, sodemieter terug naar je hol!


  Maak melding

 49. @blakaboy #49

  En DDB is ook geen NDP-er. Wie met verve de NDP leugens verdedigt en anderen ten verwijt anti-NDP te zijn omdat ze kritiek hebben op één aspect van het wanbeleid kan moeilijk ontkennen NDP-er te zijn.

  Zo iets als een kip die kakelt dat hij geen kip is, maar wat dan??


  Maak melding

 50. Oh en nu probeert onze zogenaamd principiele Surinamehater het gesjoemel van NF goed te praten door het gesjoemel van NDP aan te kaarten, alsof we hier nog niet wisten en al wekenlang bespreken dat achtereenvolgende regeringen/politici burgers hebben benadeeld bij gronduitgifte.

  Ze heeft met haar pras’ oso gedrag niet eens door dat ze net zo laag bij de gronds is als die gronddieven van welke partij dan ook.

  En deze huichelende bounty beweert het goed te menen met Su…


  Maak melding

 51. @Neus

  Laten we terugkeren naar dee thread. Jij kan helaas niet voor mij bepalen dat ik NDP-er ben.

  Ik weet waarom je dat doet, want ik spui geen zinloze krtitiek omdat ik kritiek moet spuien. Ik heb geen enkel belang bij het wel en wee van deze regering. Ik zeg alleen iets wat jij en jevisiegenoten niet graag horen, dat het alternatief waar jullie mee komen even slecht of veel slechter is.

  Maar eigenlijk wil ik helemaal niet praten op het niveau van mensen als Jessurun, die continu met modder zit te gooien. Want dan kunnen we om de vijf jaar bezig blijven.

  Wat ik het liefst doe is praten over oplossingsmogelijkheden. Zoals ik eerder aangaf is 1 model dat Suriname ophoudt met het uitdelen van gratis bouwgrond. Volgens mij is Suriname in 1 keer af van haar begrotingstekort als de overheid alle grond marktconform verkoopt.


  Maak melding

 52. @Nena

  Wat mevrouw Ramcharan met haar column wil is mij onduidelijk. Samenleving naar de afgrond?

  Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat mevr Ramcharan de afgrond nog nooit van dichtbij heeft gezien.

  Een journaliste die (ongefundeerd) allerlei zaken aanhaalt die je onder het label FUD kan plaatsen. Fear, Uncertainty and Doubt.
  Allerlei doemscenario’s vliegen je om de oren die nergens in het artikel hard worden gemaakt.

  Een flut artikel dus.


  Maak melding

 53. #30
  Moraalridders zijn volgens jou mensen met een ziekelijke drang om te scoren in open doel…

  Pardon??? Of jij of ik weet dan niet wat dat betekent..

  Je gebruikt grote woorden… heeft dat te maken met je persoonlijke frustratie over je (bloed) eigen zusters? En nu heb je een bondgenoot gevonden, iemand die eindelijk zegt wat jij ook vindt maar thuis niet hardop durft te zeggen? Begin daar zou ik zeggen.

  Vergeet niet dat jouw spreekbuis al heel lang niet meer praat over de lotgevallen van je zusters… eerst een grote bek opzetten en daarna die torie gedraaid toen de grond te heet onder haar poten werd. En met een gekokketeer van jewelste als gevolg (hoi, lieve, beste Iwan… urgh, mag ik even een teiltje?)

  Je moet goed lezen, en voordat je splinters begint aan te wijzen, ruim eerst de balken thuis op!


  Maak melding

 54. Ai mi boi!

  Zieliger dan sommigen hier op dit forum kan echt niet. Ik snap echt niet waar al die woede vandaan komt na het lezen van de reactie van een ander.
  Het is uiteindelijk de mening van een ander die je wel of niet hoeft te respecteren, ai mi boi!
  Je bent moraalridder of je bent pedaalridder.
  Sommigen zijn het allebei! Zoek op wat pedaalridder is zonder je tijd te verdoen.

  En trouwens; wat ik met mijn zusters doe is mijn zaak en niet dat van een pedaalridder.
  En ook nog Esmerald aanvallen omdat je je genoodzaakt voelt om de moraal van de gevallen Surinamer hoog te houden is de daad van een stomme ridder.
  Ga je 5000 Surinaamse zussen ondersteunen dan ben je een echte ridder.


  Maak melding

 55. @Das

  Een mening respecteer ik altijd, maar idioterie niet. Als ze met goede argumenten komt dan is dat geen enkel probleem maar die domme meningen die nergens op slaan, daar kan ik niks mee.

  En please Das, practice what you preach.

  Als je het niet met mijn mening eens bent, respecteer dat en probeer mij niet de grond in te boren door te doen alsof ik de President verdedig.

  En dat durf je het nog over moraalridders te hebben. Pffff.


  Maak melding

 56. #60
  Dat je niet veel snapt is duidelijk, je voordoen alsof dat wel het geval is ook!

  Je het is een typisch verschijnsel van zwakte als je probeert anderen te kleineren op basis van wat ze al dan niet weten of zouden moeten weten. En verder laat jouw mening me koud, dat heb ik altijd bij gebakken lucht en hersenloos gezwets, pretentieus gedoe dat kant noch wal raakt.

  Het is dus niet zo moeilijk je verder te negeren, en in een variatie op # 61, je bent zwarter dan de zwartste ketel!


  Maak melding

 57. Hallo Das,

  Het is weggegooide energie om op dit soort individuen te reageren!
  In hun driedubbele hoogmoedswaanzin denken ze effe te komen vertellen wie wel of niet slim is.
  Daarom zal Suri nooit vooruitgaan, vanwege dit soort opgefokte mentaliteit, gecombineerd met een ontiegelijk minderwaardigheidscomplex.

  Kritiek is not done, kunnen ze niet tegen!
  Zolang deze mentaliteit, lees Cultuur niet verandert, zal suri nooit vooruitkomen.

  Karma is a bitch.
  Je kunt je paradijs niet bouwen op een tranendal……………..
  Lekker je kop in het zand steken, als het mij maar goed gaat, positief denken is het toverwoord.
  Positief denken brengt moesje niet naar het paradijs!

  Blijf maar lekker in je krabbenton, krabjes!


  Maak melding

 58. Ai mi boi/Blakaboi,

  Je hebt groot gelijk. Je schrijft onder 2 namen en daar kan ik niet tegenop. Dubbele persoonlijkheden zijn vandaag zo en morgen anders. En daar verlies ik altijd van omdat ik maar 1 persoon, 1 karakter en 1 gedachtengang heb. Ik jo-jo dus niet.

  Maar goed Aiboi/Blakaboi; aan het onderwerp kunnen wij geen van beiden verandering brengen omdat wij niet de gelegenheid hebben daartoe. Wens je dus veel succes met je dubbele persoonlijkheid.


  Maak melding

 59. Esmerald,

  Heb zo geprobeerd ze wakker te maken maar ze slapen echt nog. Chronische slaapziekte komt alleen bij kippen op een stok in een hok voor.
  Ja, dan kan ik nog zo mijn best doen, ze blijven doorpitten! Zielig!


  Maak melding

 60. Meningen,Meningen,ik ben geen tegenstander van maar doordat tegenwoordig iedereen wel een mening heeft over alles,het allemaal wel onoverzichtelijk is.

  Ik denk dat we in deze wereld moeten gaan eisen van mensen met een mening dat hij of zij een eigen onderzoekje heeft gedaan en zich heeft verdiept in de materie.

  Ik heb niet zo snel een mening,omdat ik vind dat je nooit alles weet en een ondoordachte mening hebben richt meer schade aan dan goed


  Maak melding

 61. Ai baja,
  nu word ik ook nog eens aangezien voor iemand anders. Ik kan je helaas daarmee niet helpen. De enige die dat kan is de beheerder, die wellicht aan de IP-adressen kan zien dat Ai Boi en ik toch echt twee individuen zijn.

  Maar opvallend is wel dat je geen enkel argument hebt aangedragen voor je bewering(en).

  Maar dat kan ik ook niet van je verwachten als ik kijk naar de rommel die je op het forum schrijft.

  So long amigo,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.