Vuilophaal in Suriname binnenkort niet gratis meer

29

PARAMARIBO, 7 apr – Het gratis ophalen van huisvuil blijkt niet langer vol te houden. Volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken zal de burger moeten betalen. De vuilophaal wordt alvast verzelfstandigd n dat heeft vergaande gevolgen.

De aanpak wordt niet alleen moderner, de hele dienstverlening moet beter. “We hebben al meerdere buitenlandse en lokale vuilophalers en verwerkers in beeld”, zegt Abrahams. en in contact met Openbare Werken. Het is nog even overleggen en de plannen uitwerken. Het moest vroeg of laat gebeuren. De vuilophaal wordt nog compleet door de overheid betaald, hoewel het meeste werk gedaan wordt door particulieren.

Wanneer het echt zover is, is niet duidelijk. Ook niet hoe het betalen zal geschieden. Van Abrahams mag het zo snel mogelijk. Het aanbod van huisvuil blijft maar toenemen. Nu al is het huidige aantal dienstverleners niet genoeg. De nieuwe aanpak moet uiteindelijk ook de scheiding van afvalsoorten regelen. Dat zal per wet moeten gebeuren, wat ook opgaat voor het vuilaanbod. Terwijl de ophaal nog gratis is, gooien mensen het vuil waar het ze uitkomt.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Op zich geen slecht idee. Ik ben overigens best tevreden over de vuilnisophaaldienst en dat laat ik wel blijken ook. Maar de volgende vraag werpt zich op: Als het nu al zo’n klerezooi is in de bermen en op andere plaatsen waar gewoon huisvuil wordt gedumpt ondanks het feit dat het ophalen gratis is, wat zal er gebeuren als de mensen ervoor moeten betalen? Is Suriname hier klaar voor? Ik verwacht dat nog meer mensen illegaal gaal dumpen als het niet meer gratis is. En varkens kun je niet bij wet verplichten zich niet meer in de modder te rollen, als u begrijpt wat ik bedoel. Wordt ook weer tijd voor de miliieupolitie.


  Maak melding

 2. Hel volk helemaal uitkleden, daar is deze regering goed in, ga zo maar door jongens.
  De arme bevolking moet opdraaien voor al mooie plannen van deze regering, en de zogenaamde LIJDERS die rijden rondt in hun dure auto’s en krijgen een vette salaris. overigens heb ik vernomen dat Abrahams na Bouterse de man is die lakens uitdeelt op iedere ministerie.


  Maak melding

 3. Die N.D.P regering maakt er echt wat van he ,heeft het volk daar voor gestemd ,neeee
  Sre’De Fu Sre’Sranamang.( Ik dacht dat we er allemaal rijker van zouden worden ,maar wij maken ons zelf armer ,Alleen om die BOUTA (“baas”)ophoepelen jullie doen niks voor het volk .jullie zijn een grap in die zone.


  Maak melding

 4. Handhaving.Milieupolitie introduceren. srd100 boete voor elke gedumpte huisvuilzak.srd 25 voor elke gedumpte petfles. Wettelijke regeling hoe en op welk tijdstip huisvuil aan te bieden langs de openbare weg etc. etc.Verder een moderne AVI (afvalverwerkingsbedrijf) starten en we zien het wel.


  Maak melding

 5. In Peking gezien.
  Een groot vuilophaalbedrijf verhuurt op diverse plekken in de stad karretjes aan werkzoekenden. Die rijden rond door de stad en halen alle (zwerf)vuil op. Aan het eind van de dag wordt het gewogen en krijgen de mensen het vuil per kg. betaald. Twee vliegen in een klap: werkzoekenden hebben werk en je ziet nauwelijks nog (zwerf)vuil op straat liggen. Zelfs de ontlasting die peuters gewoon op straat doen wordt meegenomen.

  In Paramaribo moet je in sommige wijken al voor je vuilophaal betalen. Toegegeven, niet iedereen is daartoe in staat, maar de wijk wordt wel schoner. Voor de gevallen van gebrek aan geld om de dienst te betalen zou ik Pekings methode proberen. In Ned. zie je in sommige steden dat ouderen met een grijptang de buurt schoonhouden. Waarom kan dat in Sur. ook niet? In mijn jeugd hingen er al posters op school dat zwerfvuil ziekten en andere kwalen kon veroorzaken. Bovendien beste mensen, een schone omgeving zorgt ervoor dat de waarde van je huis omhooggaat. Zie daar een rede om iets aan die rommel te doen.


  Maak melding

 6. Wat hier allemaal niet mogelijk is. Reactie #6 van Paraman alias Pinto heeft met mij niets van doen. Mensen beginnen al aardig te lallen op dit forum.


  Maak melding

 7. Ze zijn nu al te lui om het aan te bieden ondanks dat het gratis is, gooien het liever in de trens of op straat en met regentijd klagen dat hun perceel onderwater loopt. Het is een kwestie van mentaliteit.
  Verder goeie zaak om te laten betalen en mocht het niet lukken dan verrekenen in de prijs van het product.


  Maak melding

 8. Proficiat!

  Gefeliciteerd Doornroosje. Dit is een goed plan, maar nu moet het uitvoeren nog komen.

  Wettelijke vuilophaalbelasting invoeren. Elke woning/krot betaald per half jaar vuilophaalbelasting. Zonder onderscheid des woning. Vuil keurig in plastik zak aanbieden op daarvoor afgesproken plaatsen en dagen.
  Op plaatsen waar men nu gewoonlijk vuil in de woonwijk stort, een vuilbunker plaatsen die elke maand geleegd wordt.

  De overheid doet er goed aan dit werk uit te besteden aan een particulier die bij goede afspraken het overtollige OW personeel in dienst neemt.

  Statiegeld heffen op alle petflessen van welke frisdrankfabriek danook. En op vele plaatsen vuilnisbakken neerzetten.
  In geheel de Dominestraat van Spanhoek tot Kersten is er maar 1 vuilnisbak. Die is notabene prive van een onderverhuurder van Krasje.
  Sociale controle is hierbij broodnodig want zien doen, laat doen! En dat moet voorkomen worden.

  Als je het doet, doe het dan goed en laat geen luchtballon op. Ik hoop niet dat Abrahams het aan zijn schoonzoon of dochter uitbesteed.


  Maak melding

 9. Ondergrondse stortcontainers aanleggen op plekken waar het absoluut nodig is.
  1x per week (zondags) wordt het dan geledigd door de vuilophaaldienst. Werkgelegenheid wordt daardoor gecreëerd. Uiteraard moeten helaas speciale vrachtwagens worden aangeschaft. De bewoners verplichten dat het alleen om huisvuil gaat, die in vuilniszakken moet worden aangeboden. Vuil dat niet in de container past moet naar een speciaal daarvoor bestemd grofvuillocatie worden gebracht. Het is maar een voorstel. Het uitvoeren van de plannen zal veel tijd in beslag nemen. Laat het volk niet voor afval opdraaien. Verdienen ze absoluut niet!!

  FA-WAKKA


  Maak melding

 10. Malli op 7, thanks zo zie ik het ook meer is er niet. De Surinaamse samenleving zal en moet modern ingericht worden, het volk moet opgevoed worden klaar. Wie betaald zal ook eisen stellen aan de staat, wie belastingen betaald zal de regering nog beter controleren.

  Het jantje pantje moet afgelopen zijn, alleen de zon is gratis.


  Maak melding

 11. april 7th, 2011 at 11:01 am
  Handhaving.Milieupolitie introduceren. srd100 boete voor elke gedumpte huisvuilzak.srd 25 voor elke gedumpte petfles. Wettelijke regeling hoe en op welk tijdstip huisvuil aan te bieden langs de openbare weg etc. etc.Verder een moderne AVI (afvalverwerkingsbedrijf) starten en we zien het wel.

  Malli

  Ik ben het met u eens alleen zou ik de boete verhogen naar driehonderd SRD. verder zou er binnen het kps een aantal milieu politimannen kunnen worden opgeleid die als taak hebben het opsporen van Illigaal vuilstort criminelen.
  En waarom niet een beetje betalen voor vuilophaal? In Europa en de US wordt Hiervoor betaald dmv speciale Belastingen daarom is de belastingdruk in die landen hoger dan in Suriname.


  Maak melding

 12. Mijn land wordt door Wraakzucht, rancune geregeerd, Alles wordt eerst voorgekookt door bouterse en zijn kliek, dan mogen die loopjongens van Bouterse het nieuws verder doorgeven aan hun volgers.Begrijpt u mij niet verkeerd ik ben niet tegen het onderzoeken van zelf verrijking integendeel zelf, maar op de manier en door wie het wordt gedaan laat bij mij een zeer vreemde smaak achter,ik wordt misselijk van .


  Maak melding

 13. Uit bovenstaande reaktie is weer af te leiden wat voor stom achterlijk volk wij soms wel eens kunnen zijn. De vuilophaaldienst moest al een hele poos geleden geprofessionaliseerd zijn. Als het in andere CARICOM landen kan waarom zou het in Suriname niet kunnen. Weer een paar lummels die emotioneel reageren i.p.v. rationeel. Dan vinden wij het vreemd dat Suriname nooit vooruit zal gaan.


  Maak melding

 14. en wie gaat het vuil verwerken; nog niemand; de avr is nog niet geintroduceerd in suriname; nee al het stroom wordt aan de goud smelter en aliuminium smelter gegeven, de de burger piernaart met regelmaat met stroom onderbrekingen en kapotte apparaten; mijn ijkast is ook zo aan zijn einde gekomen; slects na 5 jaar oud…


  Maak melding

 15. Goed idee! Alleen de zon komt voor niets op. Hoe ze het tarief gaan bepalen en hoe het geld geïnd zal worden is nog de vraag. Hoe doen ze het eigenlijk in het buitenland? Als het daarna een minder grote troep is dan het nu is, kan niemand daar bezwaar tegen hebben.


  Maak melding

 16. Prima idee, en ook boete voor die rare gasten die flessen en troep op straat blijven gooien. Maar er moeten wel prullenbakken opstraat moeten worden geplaatst want die ontbreken. Jou vuil jouw troep jij betaald.


  Maak melding

 17. Wikileak
  Het gaat niet over Bouterse en Abrahams het gaat over de kosten van het ophalen van afval,dat te duur is geworden.Overal ter wereld vooral in de grote steden moet je voor het ophalen betalen.De mensen moeten grondig informeert worden hoe de staat denkt deze betalingen in te voeren.Er moeten verschillende mogelijkheden zijn,naar grote van de familie en inkomen.


  Maak melding

 18. Ik vind het is terecht dat de vuilophaald moet betaald worden ,en ieder die een woning heeft moet tenminsten Srd 30.00 per/mnd betalen en die gene die een winkelpand heeft die moet zeker Srd 100.00 betalen
  wat vinden jullie allemaal ,


  Maak melding

 19. DAS vind het een goed plan, maar in DAS zijn schrijven kunnen we merken dat hij als een stekker baalt dat front nooit op zulke goede ideeen is gekomen. DAS de Super regering regeert dus maak je niet druk, moro e doro.

  Trouwens dit is geen front waar alle bestedingen op OW&V alleen naar vhp vrienden en familieleden gingen. DAS ik begrijp dat dat die nieuwe frisse wind, wennen is voor jouw.

  Wikifreak op 15 is totaal de kluts kwijt, overal ziet hij Bouterse. He mafkees, maak je niet druk, niemand hoeft te betalen om jouw met het grofvuil mee te sturen.


  Maak melding

 20. Beste ibrahim,
  Ik wordt een beetje moe van al die geweldige plannen van deze regering die met hun smoelwerk beleid wordt.zover ik weet beging je bij iedere bouw eerst bij de fundering, maar de regering Bouterse begint van boven naar beneden als je snapt wat ik bedoel? Maak eerst een gedegen plan kijk naar de financiele kan van jou plan en de haalbaarheid en als je dat alles hebt gedaan dan pas kan je naar buiten treden. als ik al die plannen van deze regering op een rijtje zet dan vraag ik mij wie ze gaat betalen en wat ze allemaal gaan kosten. wanneer wordt er daad werkelijk begonnen met al die geweldige plannen van deze regering ibrahim?


  Maak melding

 21. Ach ja M.Doorn Niemand neem jou serieus mi boi, jij geloofd nog in 5 december.Ik kijk naar de feiten en de realiteit en die zijn niet in het voordeel van deze regering en de president.
  Een mooi voorbeeld Bouterse heeft om de podium staan loeien hoe erg het is dat Surinamers in armoede leven, en dat de regering vene niets doet om daar een eind aan te maken.En nu komt het, de inkomen van de bevolking is het zelfde gebleven en deze regering knijpt het laatste beetje nog uit de bevolking met dure bezinnen, belastingen straks betalen voor vuil ophaal, en niet vergeten dat het levens onderhoud in 8 maanden tijd sterk is gestegen ,wie houd wie nou voor de gek??


  Maak melding

 22. Wikifreak,
  Just wait and see. Keulen en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd.

  Deze president gaat het doen! Al Jullie beridoi ten spijt.

  Nimmer heb ik mensen zich als een stelletje krabben zien gedragen als nu.

  Hopen dat die bus over de kop gaat terwijl jij er zelf in zit is uitgesproken dom en bovendien naief!!!


  Maak melding

 23. hahahaahaha, weet je wie naief is?
  Naief zijn de mensen die geloven in die grootspraak van Lijder Bouterse,Naief zij die mensen die weten wat Bouterse in de jaren 80 met ons land heeft gedaan en toch geloven dat hij goed gaat maken, dan ben je niet alleen naief maar ook geestelijk gestoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.