Regering Suriname moet grond terug vorderen

29

PARAMARIBO, 5 apr – De regering rest waarschijnlijk weinig anders dan grond terug vorderen die via corruptie is afgestaan. Deze morele plicht is één van de gevolgen van het rapport over corruptie op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. De stelligheid die het rapport uitademt laat weinig ruimte voor andere opties.

Ook een strafrechtelijk onderzoek is wellicht niet te vermijden. Met name oud-minister Michael Jong Tjien Fa en twee topfunctionarissen lijken er een potje van te hebben gemaakt. Het zogenaamde onder curatele stellen door toenamlig president Ronald Venetiaan blijkt niet meer dan een wassen neus. Volgens het rapport ging er van alles fout, vanaf het verstrekken van valse verklaringen tot landjepik-handelingen.

Zo is er grond waar burgers recht op hadden, overgeschreven op naam van anderen. Aanvragen van burgers werden halverwege onderschept. De aangevraagde vrije domeingrond ging rimpelloos naar anderen. Ook nadat de regering Venetiaan demissionair was, ging het uitgeven door. Zo gaf Jong Tjien Fa een stuk grond aan partijgenoot en de huidige minister van Onderwijs & Volksontwikkeling Raymond Sapoen.

29 REACTIES

 1. DE hele front regering , abop ,ktpi en pl moeten inleveren , want het zijn die mensen die het surinaams volk hebben vertrapt .
  als ze het terug vorderen is er niks aan de hand , want dan kan het nu op een eerlijke manier uitgegeven worden .
  maar het top punt is de V.H.P , die partij heeft voor duizende hectaren aan grond geeigend .


  Maak melding

 2. En dan nu?

  Wat doen we nu? Gaan we nu alles uitpluizen en alle vals verkregen grond door wie danook terugvorderen? Of heeft Somo gelijk wanneer hij zegt dat er geselecteerd is door de commissie?

  Wordt Sapoen ontslagen nadat Desi hem eerst gescreend heeft en eerlijk bevonden? Zit in de commissie R. Kromodihardje die door zijn
  baas wegens corruptie is ontslagen?
  Hoe corrupt is de commissie dan niet? Is een onafhankelijke commissie in te stellen die terug op zoek gaat naar corruptie sinds 1975?

  Ik weiger te geloven dat Suriname uit alleen maar criminelen bestaat. Maar gisteren hebben ze bij mij ingebroken. Knullen van pas 19 jaar met hun pistolen tegen het hoofd van de bewoners. Ik had ze verrot geschoten als ik thuis was. Door ze uit te roeien kan je erger voorkomen. Dat moet ook binnen de politiek gebeuren, maar nee! Moordenaars, boeven en verkrachters krijgen allemaal keurig een derde kans.Dat ziet ook de jeugd.
  Weg met politiek in Suriname.


  Maak melding

 3. Eindelijk een positieve beslissing van deze regering. Sluit de boeven op,en voer grondbelasting in. Vooral de gemakzuchtige boeven die meerdere percelen in hun bezit hebben en domeingrond kregen hebben voor het uitoefenen van dergelijke activiteiten of beroepen die tot heden nog bloot staan. Voor deze percelen of gronden moet een extra heffing toegepast worden.Dan zal de heer Jogi voelen waarom hij het volk voor de gek gehouden heeft om zich zelf te verrijken.


  Maak melding

 4. Helemaal eens..

  Alle en dan ook alle gronden vanaf 1975 moeten onderzocht worden hoe die boeven schurken die gronden hebben gekregen..

  Laat ddb ronny brunsie graan-oogst narendorp en al die zestien coup-plegers moordenaars hun bek nu open trekken en verklaren dat zij niet gestolen hebben..

  Laat ze allen verklaren bij de rechter hoe zij aan die gronden en goud velden zijn gekomen en hoeveel zij aan belastingen aan de staat overdragen..

  ddb maak je bek nu open en verschuil je niet.. je bent aan de beurt..

  Het volk moet nu een onderzoek doen,hoe je deze moordenaars oplichters voor het gerechtshof in Den Haag moet slepen en opsluiten..,,

  Want anders komt het land nooit vooruit..

  Revolutie nu..


  Maak melding

 5. Ligt aan mij ,of komt verdomde t goed uit dat deze figuurlijke handgranaat is geworpen op een m.i. bewust uitgekozen moment.
  Dit ,wetende wat t effect zou zijn in de samenleving, en dat men ,terecht overigens,geen spaan heel zou laten van somohardjo ? hem t liefst aan de hoogste boom zou willen opknopen ?
  En dat de vloer aangeveegd zou worden met t beleid van Venetiaan ?
  Denk een even goed na, de coalitie ligt om zoveel andere zaken onder vuur , en ze hadden iets nodig om de aandacht af te leiden .
  Wat doe je dan? Juist , precies ja , de aandacht verleggen,t omkeren in je voordeel , zo van :kijk ons nou voortvarend te werk gaan. Wij pakken t zo reuze goed aan ,zonder aanziens des persoon.
  Politiek is nu eenmaal een smerig spel .
  Uithalen wanneer t zo goed uitkomt en de tegenpartij vooral in een kwaad daglicht stellen en zelf voordeel halen.
  Begrijp me goed, niet dat somohardjo,s handel en wandel op ROGB niet tegen t licht gehouden moet worden, want hij had metz,n chantage praktijken Venetiaan flink in de wurggreep , en dat heeft hem de das omgedaan .Daar gaat t niet om want die vogel , kon niet maar ongestoord z,n lieve gang gaan.
  Maar er moest een een geducht antwoord komen op wat gezien wordt als een aanval van de oppositie, en deze zou zoveel stof doen opwaaien dat coalitie , dacht: de beuk er in , kome , wat komen mag , en wij hebben weer wat lucht, nu de druk van de ketel af is, en t gemor gaat de andere kant op.
  Over deze stuntaanpak is echt nagedacht , gezien t effect dat t heeft gesorteerd.


  Maak melding

 6. De eerste belofte van de N.D.P.,om de grondkwestie te onderzoeken is nu ingelost en dat voor pas 7 maanden regeren
  Ik ben onder de indruk


  Maak melding

 7. Suriname schijnt een beetje op Kenia te lijken daar de partijen hun eigen mensen in topfuncties de beste boutjes gaven en de botten voor het volk,ze namen het beste even als ze het niet nodig hadden.Kenia stikt onder de corruptie en ziet er geen uitweg onder deze druk.Gaat Suriname deze weg dan wordt het land leeg geplunderd door deze grote dieven die in de regeringen gezeten hebben.


  Maak melding

 8. DAS waar maak je je druk om, volgens mij ben je gewoon bang dat ze ook jouw gronden gaan terugvorderen.

  Je geklets zet geen zoden aan de dijk, we gaan alvast alle front gestolen gronden terugvorderen, behalve van mensen die gewoon een paar vierkante meters hebben gekregen voor het bouwen van een woning. Al die honderden hectares van jouw geliefde Jogi moet terug, klaar.

  Enne by the way weet je waarom de jeugd aan het roven is geslagen, ze wisten ook al dat mensen als Jogi honderden hectares grond stelen en zij krijgen niets, al die Marrons die moesten gaan occuperen wisten het, de kinderen dachten als ik niet krijg, ga ik het zelf halen bij de mensen die van de staat stelen.

  Daar zou jij je druk over moeten maken.


  Maak melding

 9. Dit geeft aan wat ik al de hele tijd heb geroepen, Venetiaan is een onkundige bestuurder. Hij was verantwoordelijk hiervoor en als je het mij vraagt moeten ze Venetiaan voor het gerecht slepen.

  Ai mi boi, het zal me wat worden, als Bouterse het voor mekaar krijgt dat de dief Venetiaan (op de uitkijk staan als er geroofd wordt, maakt je nl ook tot een dief) berecht wordt.


  Maak melding

 10. Ik vind ook dat alle grond teruggevorderd moet worden dan wel vanaf 1980. Toen de de volgelingen van Bouterse grote lappen grondeigen maakten zonder enoge procedure. Bpota toon ballen als je die hebt.


  Maak melding

 11. Ik zie dat we straks een heleboel rechters nodig gaan hebben baja. De geschiedenis heeft geleerd dat als er eenmaal een beerbut open gaat er meerdere volgen. Misschien dat Domburg ook in een stroomversnelling raakt dan zijn we sneller klaar met de moordenaars en corruptieve politici. En daaarna kunnen we als een zich gezond ontwikkelende natie verder.


  Maak melding

 12. @10

  Doornlikker ben wel wakker je gaat je grond kwijtraken en je schiet niet in de stress! Euhhhhhh ben je wel wakker of lig je weer aan die lijmpot te snuiven hou er nou eens mee op verdikkeme!


  Maak melding

 13. Bouterse laat wederom zien hoe laf en gemeen hij is, hij schuift zijn loopjongen Ameerali naar voren om zo buiten schot te blijven,dit scenario kunt u vergelijken met de 8 decembermoorden, waarbij Desi Bouterse zegt dat hij de verantwoordelijkheid draagt voor de moorden.Echter dat hij niet schuldig is, want hij heeft de trekken niet overgehaald een grotere onzin heb ik nooit eerder gehoord.
  Iedere fatsoenlijk mens is voorstander van corruptie bestrijding, maar je moet geen politieke show van maken, en dat doet deze regering wel.Het is toch ongeloofwaardig dat de man die en grote smoel heeft over corruptie bestrijding zich omringt met dubieuze figuren, en figuren die een strafblad hebben
  Alibux, dino Bouterse, alice amafo,wijdenbosch,H.naarendorp brunswijk allemaal figuren met zeer besmet verleden.
  Ik heb al eerder aangegeven dat Bouterse zijn eigen zoon zal opofferen om aan de macht te blijven, roy horp kent zeker nog?


  Maak melding

 14. Zij moeten boete betalen…de regering moet behoorlijk belasting bij deze zeer zware rovers vorderen.
  Dan heeft men ook nog de durf mij te komen vertellen dat de criminaliteit cijfers aan het stijgen zijn….zie nu ook wie criminelen zijn en waar zij zitten…..deze rovers komen nu met wortel en tak naar boven…..domme zeer domme NPS aan deze domme jongens hebben wij nu dit alles te danken


  Maak melding

 15. Doornie,

  Ik maak me niet druk om mezelf. Mijn perceel heb ik gekocht toen jouw baas de Gulden liet devalueren in 1983. Voor het te erg werd heb ik mijn geld van de bank gehaald en het in een perceel omgezet.

  Maar nu jouw Baas: Aan de ene oever van de Suriname rivier heb je FORT DESI te Domburg.
  Aan de andere kant van de oever van de Suriname rivier, precies tegenover FORT DESI heb je HUIZE DESI aan de Anton Drachtenweg.

  Rara, hoe komt een sergeant sportinstructeur aan dit kapitaal? Weet jij het Doorn?


  Maak melding

 16. Surinamers weten natuurlijk nooit wat ze willen, ze zijn vlees noch vis, deng wang dede ma deng no wani pori.

  Het ambtenaren apparaat is veels te groot schreeuwen ze iedere keer weer, worden mensen ontslagen is het niet goed.Er wordt land gestolen schreeuwen jaar en dag. Komt er een rapport uit, waarin zaken die verkeerd zijn gegaan benoemd, aanbevelingen hoe het beter moet enz. is het weer niet goed.

  Nu schreewen die schreeuwlelijkerds dat alles onderzocht moet worden tot de 80’er jaren, de commissie is corrupt, een minister moet van DAS zelf weg, commissie is niet onafhankelijk enz.

  Nu is het natuurlijk de eerste keer dat een regering dit probleem structureel probeerd aan te pakken, front zo dat bijv. nooit hebben gedaan want de belangen en gronddiefstal zijn nou precies de zaken binnen front waarom het zo verkeerd is gegaan.

  IPV van dit toe te juichen, is het dus weer niet goed. Gelukkig hebben deze schreeuwlelijkerds geen enkele vinger in de pap te brokkelen, anders zou het nog erger zijn geweest in Suriname, ook dat is een feit.

  Punt is en blijft dat alle gestolen gronden tijdens het vorige front kabinet terug moet, dit is de enigste periode dat Surinamers zo massaal hebben aangegeven dat gronden zijn gestolen, geen enkele periode daarvoor, dus de mensen die schreeuwen onderzoek tot de 80’er jaren, kletsen in de ruimte.

  Als blijkt dat de front regering van 2000-2005 ook zo op grote schaal gesjoemeld heeft, zal ook dat onderzocht worden.

  Als front weer ooit aan de macht is mogen ze 80’er jaren gronddiefstal onderzoeken, het verbaasd me dat ze het nooit hebben gedaan, misschien was de diefstal toch niet zo groot.


  Maak melding

 17. Why worry, het verdwijnt vroeg of laat toch allemaal onder de groene zoden.

  Eens zal het zeewater alles en iedereen verzwelgen!!! Whishfullthinking.


  Maak melding

 18. No 5, bravo er zijn toch nog Surinamers die kunnen nadenken.
  De grootste corrupteling in Suriname is de moordenaar president.
  Laat deze moordenaar president aangeven hoe hij aan de vele grote lappen grond kwam.

  Wat heeft hij toen met de goudvoorraad van de centrale bank gedaan.
  Deze moordenaar die zich boven de wet waant is het grootste struikelblok in de weg voor de ontwikkeling van Suriname.

  Zie wat nu in Argentinie gebeurt, in Suriname zal dat ook plaatsvinden.Deze moordenaar Bouterse zal ooit in de gevangenis belanden.
  Aan alles komt een eind, men is straks niet meer bang voor deze moordenaar en wordt hij gedood of verdwijnt levenslang achter de tralies.

  Het recht zal zijn beloop krijgen.


  Maak melding

 19. Principes!

  Minister Sapoen heeft zich schuldig gemaakt aan corruptieve handelingen door grond onrechtmatig te ontvangen van Jong Tjien Fa.
  Hij moet dus opstappen!

  Als Vene zich ook hieraan schuldig heeft gemaakt, moet hij uit de politiek verdwijnen.
  Dat geldt voor Jogi, Brunsi, Desi, Somo en alle anderen die grond gestolen hebben in welke periode danook. Diefstal is diefstal!

  Maar Doornroosje wil Sapoen behouden als minister en de rest, behalve Desi moet in de bak?
  Principeloos!

  Ik heb trouwens nog steeds geen antwoord van Doornroosje waar de sergeant sportinstructeur al dat geld vandaan heeft gehaald om FORT DESI te Domburg en HUIZE DESI te Antondragtenweg aan te schaffen.
  Toe Doornie, ik ben zo nieuwsgierig, ik wil het ook namelijk. Dit zijn de twee duurste wijken in Suriname.
  Een eerlijke sergeant heeft een woning op Mipro (Militair Project) en niet daar waar Desi heeft gebouwd.


  Maak melding

 20. Das wat jij doet is omtrekkende bewegingen maken, of om de hete brij heen dansen.

  Jij zegt dat Sapoen zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie dooreen stukje grond in ontvangst te nemen, ik heb zelf begrepen dat het niet eens om 600M2 gaat, maar goed.

  Nu komt het woordje uit “Als Vene” ….. Voor mij is het dus niet “als Vene,” deze man zou per direkt zijn koffers moeten pakken, volgens zijn eigen woorden zou er geen enkele beschikking meer uitgegeven worden zonder zijn medeweten, maw hij zit er gebakken bij.

  DAS als je mij met enig bewijs kan overtuigen dat de President veel gronden tot zijn bezit heeft, krijg je antwoord van mij.

  Jouw aantijgingen over gestolen gronden in de jaren 80, zie ik als roddel, leugen en achterklap, ik doe daar dus niet aan mee, verwacht van mij dus geen antwoord, advies verzin maar wat, daar blijk je toch heel goed in te zijn.


  Maak melding

 21. Niet allen het openbaar maken van het rapport moet gewaardeerd worden, maar ook de gronden die illegaal/onterecht verkregen zijn moeten terug inde boezem van de staat. arme chandra sieuw, je zou denken wat een eerlijk mens. door haar toedoen kwamen nieuwe regels op het domeinkantoor. ze was/is lid van de taskfoerce belast met grondzaken en heeft op die manier mensen in haar omgeveing op die manier bevoordeeld met gronden. zo ook mahinder jogi die een proeftuin te bomapolder heeft doen verkavelen en het left heeft om lappen grond toe te kennen aan mensen die verkavelaars zijn en gronden verkopen voor 7000 euro per kavel van driehonderd vierkante meters. foei toch. patr


  Maak melding

 22. M.Doorn laat met zijn reactie op nummer 22 zien uit wat voor soort hout hij is gesneden, onbetrouwbaar hout.Met dit soort ziekelijke geesten is het onmogelijk een gezonde discussie te voeren, ze zijn gehersenspoeld.


  Maak melding

 23. 1 m2!

  Doornie op 22; al gaat het om 1 vierkante meter, Sapoen is corrupt!

  Jouw Baas heeft maar 15 mensen laten vermoorden, is hij dan minder schuldig als iemand die er 20 vermoord?

  Fort Desi en Huize Desi ken je niet?

  Ik zal maar stoppen om op jouw nonsens te reageren want je bent de weg en de tel kwijt.


  Maak melding

 24. DAS ben jij nu zo dom of ben ik zo knap.

  Sapoen heeft voor hij minister was een stukje grond aangevraagd en gekregen van RGB.

  Gekregen begrijp je, hij heeft dus niet zelf de papieren in orde gemaakt of vervalst.

  Tenzij je meer informatie hebt dan ik weet laat ons weten, zoals ik je ken als leugenaar betwijfel ik dat je additionele info hebt.

  Als blijkt tijdens het gerechtelijk onderzoek dat ook Sapoen zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie zoals Jogi of Vene bijv. horen ze niet alleen zijn gronden af te pakken maar ook vervolgen, en ja dat zal hij zijn functie moeten neerleggen, tot die tijd gaat Sapoen nergens.

  Trouwens je weet niet eens wie Chandra Sieuw is, maar durft hier een grote mond op te zetten. Lees je wel andere Surinaamse kranten behalve waterkant DAS?


  Maak melding

 25. als regeren rijkdommen en geld verdelen is – doe mee voor je als enige overblijft – wordt wakker sma. Pak wat je pakken kan…dat wil toch iedereen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.