Goudzoekers willen praten met regering Suriname

9

PARAMARIBO, 5 apr – De Paramaccaners in Oost-Suriname zijn nog bereid te praten met de regering over goudwinning in hun leefgebied. Dit zegt granman Samuel Forster. Het is dan ook nog even afzien van protestacties. Maar pogingen verdeeldheid te zaaien worden niet geduld.

De Paramaccaners vinden het verkeerd dat de regering hen alleen wil toelaten in het goudrijke Meriangebied. “De granman is fel gekant tegen het besluit. Hij zegt, dat hij niet zal meewerken aan scheiding van de marrongemeenschap,” zegt Hendrik Babel, assistent van de granman tegenover De West. Anderen dan de Paramaccaners zullen worden geweerd. Dat zou neerkomen op een radicale omslag.

De honderden illegale goudzoekers in het Meriangebied komen uit verscheidene Marrongemeenschappen. De regering houdt zich aan erkenning van de rechten van uitsluitend de leefgemeenschappen in het gebied zelf. In samenspraak met concessiehouder Surgold is voor de Paramaccaners een stuk gebied gereserveerd. Binnenkort gaat een regeringsteam bij de granman op bezoek.

9 REACTIES

 1. Granman ook jij zal er aan moeten geloven, het binnenland en de grondstoffen zijn nogsteeds eigendom van de staat Suriname, het is schikken of slikken. Die hele goud sector zal geordend worden, wild west taferelen zullen niet langer getolereerd worden.


  Maak melding

 2. Wordt hiermede het onrechtmatig toe eigenen van bodemschatten, welke de staat Suiriname toebehoren gerechtvaardigd of gelegaliseerd?

  De weg is nu vrij voor iedere Surinamer om op hun landerijen te gaan boren naar aardolie of wat dies meer zij.

  Coronianen, mensen van Commewijne, Saramakka en Paranen kunnen nu ook hun gang gaan.

  Dat kan een heel gezellige boel worden.


  Maak melding

 3. Beste Granman,

  Doorgaan.

  Een man, een man een woord een woord!
  Als je iets afpakt, dan moet je minimaal communiceren en een compromis zoeken, voor die mensen die jaren niet beter wisten en die nog steeds bewust gemarginaliseerd worden in vergelijking met de stadsbewoners.

  ja toch pinto, ehh paraman.


  Maak melding

 4. He,Paraman,
  ben je onze Pinto?Goed dat je er nog bent man.Die doornroosje schrijft zulke lange of stompzinnige verhalen dat er nauwelijks te lachen valt.Want we scrollen hem weg.

  Cobie.


  Maak melding

 5. “Ik sek kom uit die bos, u ben illekaal besik”.

  Zo meteen vinden ook de rijstboeren van Nickerie en Totness goud en of aardolie op hun akkers, die zij ook zelf willen gaan exploiteren.

  Wees toch een beetje consequent, rare criticasters.


  Maak melding

 6. Het zou goed zijn als er een regeling bestond van bijvoorbeeld dat alles onder 5 meter in de grond aan de staat toehoorde dat je een vergunning moest hebben om onder die 5 meters te graven.Mineralen en edelstenen horen de staat toe zolang er geen concessies gegeven zijn en dat de houder van deze concessie belasting betaald.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.