Parbode claimt WikiLeaksberichten in handen te hebben

11

PARAMARIBO, 4 apr – Het maandelijkse opinietijdschrift Parbode claimde afgelopen weekend alle 540 WikiLeaksberichten over Suriname in handen te hebben. De redactie zou geruime tijd bezig zijn met het analyseren van de cables en zou vanaf vandaag uitgebreid berichten over de inhoud. Dat meldde het bedrijf op 1 april in een persbericht.

In de komende editie, waarvan de distributie maandag start, publiceert Parbode een eerste artikel over wat zoal in de 540 gelekte cables staat. Een tip van de sluier: de ambassade van de Verenigde Staten heeft geen hoge pet op van de meeste politici in Suriname. Kwalificaties van president Desi Bouterse, oud-president Ronald Venetiaan, Paul Somohardjo van Petjajah Luhur en Ronnie Brunswijk van ABOP zijn niet positief.

In mei verschijnen zeven pagina’s over de inhoud van de cables. Uit een eerste analyse blijkt dat de Verenigde Staten het wel en wee van Suriname nauwgezet in de gaten houden. Niet alleen volgen diplomaten mediaberichten op de voet: in de cables lezen we terug hoe de Verenigde Staten geregeld contact onderhouden met belangrijke figuren in de samenleving. Ook valt in geuren en kleuren te lezen hoe de diplomaten lobbyen bij de Surinaamse overheid.

In de artikelen in het tijdschrift focust Parbode zich met name op de trends die het bespeurt. Parbode sluit zich aan bij de opvattingen van tijdschriften als het Duitse Der Spiegel en kranten als het Amerikaanse New York Times en het Britse The Guardian: het gaat niet zozeer om wát er in de memo’s staat (vaak is het oud nieuws), maar hóe het er staat. Wat zijn bijvoorbeeld de belangen van de ambassade aan de Sophie Redmondstraat?

(Opmerking van de redactie: wij hebben dit bericht wat later gepubliceerd omdat we rekening hielden met een 1-april grap van Parbode)

11 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd hoe de USA denkt over de Surinaamse politici. Maar ik denk dat iedereen die antwoorden al weet. Suriname is de bananenrepubliek bij uitstek waar politici, de president,ministers, beleidsadviseurs een strafblad hebben dat langer is dan de lijst met opleidingen en vaardigheden op hun cv.

  Voeg daarbij dat alle politici op een schofterige wijze hun zakken lopen te vullen ten koste van de eigen bevolking en de cirkel is rond.


  Maak melding

 2. Geruchten over keelkanker,je mag niemand ziekte toewensen maar in dit geval zou ik zeggen het is zijn verdiende straf.
  politiek incompetent, Dit is geen nieuws we weten allemaal hoe dom brunswijk is,dit is meer een bevestiging van wat wij met zijn allen al wisten.
  Koud en afstandelijk, dit is een eigenschap die voordelig zowel nadelig kunnen zijn. de amerikanen zullen best hun reden hebben waarom ze over berichten.
  Zwanger van brunswijk , wat moet je nou hier van zeggen ? de geruchten deden allang de ronde dat amafo en brunswijk wat met elkaar hebben dus wederom een bevestiging van de geruchten, de vraag is waarom WikiLeaks hierover bericht daar ben ik benieuwd naar.


  Maak melding

 3. Serieuze media, waaronder ook opiniebladen als Parbode en de nieuwssite super-suriname.com, houden zich niet bezig met 1 april grappen.


  Maak melding

 4. Dank je Henk Molenaar, je begrijpt mijn punt.

  @Paul ook serieuze media in het buitenland houden nog wel van een 1 aprilmop.

  @Blaka Bakra, In bovenstaand artikel lees ik: Een tip van de sluier: de ambassade van de Verenigde Staten heeft geen hoge pet op van de meeste politici in Suriname. Kwalificaties van president Desi Bouterse, oud-president Ronald Venetiaan, Paul Somohardjo van Petjajah Luhur en Ronnie Brunswijk van ABOP zijn niet positief. Allemaal oudnieuws, we hoeven daar geen speciale artikelen aan te wijden. Trouwens, Amafo zwanger van Brunswijk…. roddel en achterklap. Een april dus. Belang van een Am. ambass. aan de Sophie Redmondstr. : die vraag had menig sur. zich al gesteld bij de aanbouw van het geheel. Oudnieuws dus. een April.


  Maak melding

 5. “de ambassade van de Verenigde Staten heeft geen hoge pet op van de meeste politici in Suriname. Kwalificaties van president Desi Bouterse, oud-president Ronald Venetiaan, Paul Somohardjo van Petjajah Luhur en Ronnie Brunswijk van ABOP zijn niet positief.”

  Gôh…
  Dat wist ik nog niet, wat een wereldnieuws weer zeg!

  Het is allemaal een complot tegen de grote lIJder en zijn graaierige kontekruipers.
  En het is ook de schuld van Nederland die al onze bodemschatten hebben ingepikt en nu jaloers zijn 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.