Intrige troef binnen Suriname’s regeercoalitie

16

PARAMARIBO, 2 apr – Intrige en steekspelletjes blijken meer en meer troef binnen de coalitie. Min of meer verholen verwijten duiden op stevige onderstromen. Die kunnen elk moment de kop op steken en dood en verderf zaaien. En laat nu juist Paul Somohardjo zich rekenen tot de recente slachtoffers.

Coalitiepartner AC van Ronnie Brunswijk geldt als kwaaie pier, met in elk geval een hoofdrol voor AC-adviseur Eddy Jozefzoon. Die schreef het rapport over de rol van Somohardjo’s Pertjajah Luhur in het foute grondbeleid van de vorige regering. “Eddy Jozefzoon probeert AC in een wippositie te plaatsen door ons buiten spel te zetten”, klaagt Somohadjo tegenover de Times of Suriname.

Ook in de Surinaamse politieke bedoening kan het dus flink verkeren. Somohardjo, door menigeen wel eens aangemerkt als meester intrigant, heeft kenbaar moeite met zijn huidige rol. Een duidelijke wippositie zit er nu niet in, getuige zijn eigen woorden. Er zijn meer kapers op de kust en dat zou nu de (onder)toon zetten. In dit opzicht is het rapport alleen maar het meest verse, onfrisse wapenfeit in een halfjaar regeren.

16 REACTIES

 1. Ik ben geen Somo aanhanger ,maar in deze heeft hij gelijk. Hij krijgt nu wat hij altijd zelf heeft gedaan. Eddie Jozefzoon die ik ken is een grote racist. Hij heeft alleen oog voor de DJOEKA’S. Dat had hij al bewezen toen hij oals docent werkte op de Surinaamse kweekschool. Daat speelde hij blakka bakra. Hij hunkert alleen naar macht die Jozefzoon. Als Bouterse slim is dumpt hij de hele AC en PL en start onmiddelijk onderhandelingen met NF om het land fatsoenlijk te besturen met een 5 jarige plan.


  Maak melding

 2. Wanneer houdt deze poppenkast een keer op? En wanneer wordt het Surinaamse volk een keer wakker. Over de ruggen van het volk worden er vieze spelletjes gespeeld.

  Doornroosje heeft zich weer geprikt en is in een diepe slaap gevallen. Pinto zit te broeden hoe hij dit nu weer goed moet praten en de rest zit erbij en kijkt ernaar, want die zijn gewoon te dom om dit in te zien. Wat een hoop bagger zit er in deze regering zeg! Is dit de hechte coalitie waar iedereen zijn mond vol van heeft?


  Maak melding

 3. Blaka bakra op 4

  Het volk is wakker hoor vergis je niet, op 25 mei hebben ze het bewezen. De oorzakers van dit verwerpelijk politieke gedrag hebben ze naar huis gestuurd, het is alleen jammer dat MC niet de 2/3 meerderheid heeft gehad om eindelijk op bestuurlijk niveau orde op zaken te stellen, desondanks durft men het wel, de daadkracht en wil is er toch.

  De intriges die je nu ziet van somo of Brunsie of welke andere partij die met front heeft meegeregeerd, is typisch wat front van het land heeft gemaakt. Vergis je niet dezelfde reacties zou je ook krijgen als MC met VHP of NPS samen een coalitie zou vormen, corruptie, diefstal en eigen belang op elke ministerie die men beheert. Het is nu dus RGB, maar ook OWV, LVV, NH of Financien zou je dit allemaal tegenkomen als die onder de loep worden genomen.

  Lees hieronder maar wat er tijdens de front regering aan de hand was en toch durf je te vragen wanneer het volk wakker wordt, mijn vraag aan jouw wanneer wordt jij wakker.

  “Toppers RGB verantwoordelijk voor chaos gronduitgifte 03 Apr, 06:00
  Voor het goed functioneren van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zijn ingrijpende maatregelen nodig. De commissie ‘reorganisatie ministerie RGB’ heeft een lijvig rapport uitgebracht waarin wordt aangegeven dat veel zaken op dit departement behoorlijk mis zijn gegaan tijdens de vorige regering. “De posities van de huidige directeur, de onderdirecteur ruimtelijke ordening en die van grondbeheer moeten in heroverweging worden genomen”, beveelt de commissie aan.

  De bewindvoerder op RGB was Michael Jong Tjien Fa van Pertjajah Luhur. De commissie laat geen spaan heel van het beleid op het ministerie. Er is sprake van vervalsing, bevoordeling van familieleden en partijgenoten. Stukken zouden zijn vervalst. Niemand vertrouwde elkaar. Er was geen transparantie en de communicatie was ronduit slecht. Het beleid concentreerde zich rond gronduitgifte. Zaken waren niet te controleren.

  “Het gevolg van het niet nemen van verantwoordelijkheid, het terzijde schuiven van voorschriften en procedures, het overmatig zichzelf en familie bevoordelen bij de gronduitgifte zijn gevolgen van gebrek aan competentie en zich onvoldoende realiseren van het belang van de functie die zij in het staatsapparaat vervullen”, zegt de commissie.

  Dit geldt ook voor beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers op RGB. De commissie beveelt aan om de overeenkomsten met alle aanwezige beleidsadviseurs op het ministerie per direct op te zeggen. Er moeten richtlijnen worden gegeven voor het proces van tot stand komen van besluiten. Er moeten ook regels komen voor de te volgen procedures en voor de daarbij behorende bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Er moeten sancties worden opgelegd bij overtreding van de wet, de voorschriften, de richtlijnen en de procedures.

  De commissie werd door de regering Bouterse/Ameerali benoemd op 9 november 2010 onder leiding van Cornelly Strijdhaftig-Culley. De leden waren: Ricky Kromodihardjo, Edwin Heuvel, Robby Dragman, Rudi Soerodimedjo en Eddy Jozefzoon, die tevens als secretaris optrad.”


  Maak melding

 4. Teri dem!

  Teri dem juru en teri dem dee, teri dem wiki ja teri dem mung, tek yu passensi enn teri dem bun, teri dem wan fru wan!

  De dagen van deze regering zijn geteld.

  De bevolking van Suriname slaapt en is slap.
  Wie laat zich regeren door deze bandieten zonder iets te doen?
  AC en PL zijn zeer etnische combinaties die ervoor zorgen dat Desi kan regeren. Hoe eerder deze regering valt, hoe eerder we weer kunnen gaan vooruit kijken.


  Maak melding

 5. Een beetje scenarioschrijver van soapseries zal zich de vingers af likken bij dit alles en zou niet veel voor hoeven te doen, behalve een naam voor de soap te bedenken .
  Alles is aanwezig om een hitserie van te maken .
  Leugens , halve waarheden, wantrouwen , intimidatie, intriges, achterbaks gekonkel en roddel , achterklap ,t is allemaal rijkelijk voorzien en ligt voor t oprapen.
  En dit moet een regering voorstellen.


  Maak melding

 6. @B(etsy)B(oeps)

  Swiet sranan ? met als ondertitel het geld ligt er voor het oprapen … als je de politiek in gaat.

  @M. Doorn

  Vreemd dat de NDP toen ze in de oppositie zaten er niet aan gedaan hebben. Toen zwaaide Doekhie met een CD die leeg bleek, toen is er geen enkele noemenswaardige zaak bij jusitie aangebracht en ook nu zijn er geen concrete beschuldigingen of feiten.

  Nee – hoewel bijna iedereen aanneemt dat er geen goede zaken op dat ministerie plaats vonden – kan hier slechts de conclussie getrokken worden dat dit niets meer is dan een poging van DDB koppen te snellen en zijn stromannen ook op dit bolwerk te plaatsen.

  De bevolking in SME moet eens goed gaan opletten. Straks valt er niets meer te kiezen omdat op alle posities stromannen en strovrouwen van DDB zitten die het land langzaam maar zeker volledig corrumperen.


  Maak melding

 7. @ 5 M. Doorn: Ik ben blij dat je weer wakker bent. Nou de rest van Suriname nog.

  Het ligt nog vers in mijn geheugen dat toenmalig minister van RGB Jong Tjien Fa van Venetiaan een gele kaart kreeg wegens wanbeleid op zijn departement. Hij mocht daarna geen stuk meer tekenen voordat het door de president was geverifieerd. Dat Jong Tjien Fa destijds zijn portefeuille niet wilde inleveren had twee oorzaken. 1. De wispelturigheid van PL-voorzitter Somo die dreigde het kabinet te laten ploffen en 2. De weifelachtige en afwachtende houding van de toenmalige president zelf. Hij had Jong Tjien Fa, met instemming van het kabinet, de deur kunnen wijzen.

  Je hebt het over “vervalsing, bevoordeling van familieleden en partijgenoten”. Vertel me eens in alle eerlijkheid wat er in dat opzicht is veranderd? Werden er na het aantreden van de huidige president geen familieleden, partijgenoten (al of niet deskundig) geaccommodeerd?
  En die commissie die deze misstanden op RGB in het rapport heeft samengevat is nou ook niet bepaald onpartijdig te noemen.


  Maak melding

 8. DAS zegt AC en PN zijn zeer te etnisch. DAS NPS, SPA en VHP zijn ook zeer te etnisch zijn, waarom verbaasd het me niet dat je daar nooit iets over zegt.

  Niet vergeten wanneer deze regering is gevallen krijgen we alleen weer zeer te etnische partijen, wat nu, lees maar weer wat tijdens het bewind van de zeer etnische partijen gebeurde.

  Neus je weet niets en klets maar lekker in de ruimte.

  De oppositie heeft de toenmalige minister een brevet gegeven van ongesciktheid en in de DNA hebben ze een motie ingeleverd deze minister af te zetten, alle 26 fronters hebben toen tegen deze motie gestemd.

  Alleen in je verwrongen geest zie jij dat stromannen daar gezet gaan worden, de heldere geesten zijn allang blij dat er eindelijk daadwerkelijk iets aan dit probleem wordt gedaan.

  Piet paniek dat je mij niet kan peilen, weet ik, maar dat ligt aan jouw. Je bent een tranga ede, ik heb je toen al heel goede adviezen gegeven om dit euvel te verhelpen.

  Blaka B.

  Die nietsnut had TJF niet alleen een gele kaart gegeven, alle grondstukken zouden nu ook via zijn kabinet moeten lopen, geen enkele beschikking zou direct meer door de minister getekend worden. Tot twee keer toe had hij het over druppels en emmers. Lees maar wat tot de laatste dag van de vorige regering geeurde, beschikkingen werden nog gewoon uitgegeven, zonder dat de President ervan wist, wie houd wie voor de gek. Het wakkere volk heeft ze daarom terecht de deur gewezen.

  Sang, nu is de comissie niet bepaald onpartijdig, en waarom niet? VERTEL OP.

  Dat je nogsteeds slaapt is mij duidelijk, het verbaasd mij dat jij die nogsteeds in een diepe slaap bent, het volk die allang wakker is oproept om wakker te worden.

  Het verschil met nu is dat je geen etnische ministeries meer gaat krijgen die beheerd worden door etnische ministers als etnische koninkrijkjes, denk aan RGB, sociale zaken, LVV, OW en Justitie, het zijn allemaal tot etnische koninkrijkjes verworden onder front, de President had daar niets te vertellen, iedereen deed maar wat. Het is over. Men is bezig dit soort etnische koninkrijkjes te ontmantelen.

  Dat jij, DAS en nog een paar anderen schreeuwen dat deze regering moet vallen, DAS telt zelf de dagen, komt gewoon door jullie onwetendheid, of misschien juist door jullie kennis van zaken om dit land bewust onderontwikkeld te houden.

  Je zal toch van de pot gerukt moeten zijn om juist deze regering die orde op zaken probeerd te stellen te laten vallen om juist de etnische rommel politiek weer aan de macht te laten komen. De etnische politiek nochtans die nog nooit iets goed heeft gedaan voor Suriname of de Surinamers in het algemeen.

  Blijf lekker slapen.


  Maak melding

 9. De regering belazerd de bevolking.
  Na zeven maande regering Bouterse Ameerali zullen velen met elkaar eens zijn,dar deze regering alleen in staat is, kleine brandjes te blussen, Strooien met inhoudloze beloften,en alsof dat niet genoeg is , gaat deze regering er ook toe over dat deel van de bevolking, dat extra hulp nodig heeft, ook te belazeren.Compleet disrespect. Dit zijn van dan de nieuwe ”beleid inzichten.” Er zijn, om dit te staven, de volgende voorbeelden.Het volk constant voorhouden dat de criminaliteitscijfers niet stijgen, maar de roofovervallen maken we iedere dag mee.afspraken met de vervoerders, die zich bezighouden met zorgvervoer, niet nakomen. Niet eens de beschaving opbrengen met een telefoontje de afspraak af te zeggen. Het volk in het vooruitzicht stellen een snel weg met viaduct en een diepzeehaven te bouwen, terwijl de regering niet eens huize asiana op tijd van voedsel kan voorzien en de ziekenhuizen niet op tijd hun gelden kan overmaken.Luchtkastelen, so bun! maar wanneer de politiek anders denkenden hun en koekje van eigen deeg geven (valse beloften) dan wordt men boos . Kritiek leveren op de vorige regering, daar is deze regering kampioen in .Maar waar ze nog meer kampioen in zijn, is het volk belazeren.Er was laatst iemand uit nickerie, die zei dat de kruik zolang te water gaat, totdat die barst. gelijk heeft deze burger.Het ia jammer, dat grote delen van de bevolking vóór de verkiezingen geloofden in deze belazerij en nu de gevolgen daarvan moeten ervaren. Nieuw Suriname weet er alles van .De kiezers heeft zijn werk gedaan en de kiezer moet nu het belazeren accepteren.In iedere geval zal belazeraar heel binnenkort moeten inzien, dat hij niet het vol belazer, maar zichzelve.
  aldus keer punt.


  Maak melding

 10. Onderstaand geeft een duidelijke beeld weer, hoe het land geregeerd werd onder front. De President die opdrachten gaf en niemand die zich aan hield, omdat iedereen wist dat hij eigenlijk niets te vertellen had. Hij zou en moest Presidentje blijven spelen at all cost. Deze mensen willen weer aan de macht.

  “Onder curatele stellen Jong Tjien Fa niet gebleken 03 Apr, 20:00

  Ex-minister Michael Jong Tjien Fa. Uit geen enkel document blijkt dat het voormalige staatshoofd, Ronald Venetiaan, de toenmalige minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) onder curatele heeft gesteld. De commissie ‘reorganisatie RGB’ heeft “geen stukken gevonden waaruit blijkt dat het staatshoofd de bereidverklaringen daadwerkelijk heeft gescreend voordat ze door de minister van RGB zijn uitgeven.”

  De commissie stelt in een lijvig rapport dat uitgebracht is over de gang van zaken bij dit ministerie dat “het gronduitgifte beleid van de minister van RGB ook na 26 maart 2009 niet is gewijzigd. Er zijn aanwijzingen op grond waarvan kan worden aangenomen dat het door president Venetiaan veroordeelde beleid van de minister van RGB zelfs slechter werd”.

  Op 26 maart verscheen in de pers dat Venetiaan alle grondbeschikkingen die Jong Tjien Fa wilde verstrekken, vooraf wilde screenen. De commissie heeft geconstateerd dat afschriften van bereidsverklaringen van 26 maart 2009 inderdaad verzonden moesten worden naar de directeur administratieve aangelegenheden van het kabinet van de president. “De commissie heeft bereidsverklaringen gevonden die na 26 maart 2009 zijn gemaakt en waarvan afschriften niet naar de directeur administratieve aangelegenheden van het kabinet van de president van de republiek Suriname zijn verzonden.”


  Maak melding

 11. Val of principes?

  Doornroosje, ik zal deze regering niet laten vallen hoor. Dat doen ze zichzelf aan. Let maar op!

  AC aleen Boslandcreolen, PL alleen Javanen.
  NPS en VHP daar zit van alles in. Ga eens naar een meeting van ze in plaats van de Berm in Ocer. In Ocer komen maar een soort mensen luisteren, gratis eten en drinken en gedragen zich als zijn het kuddedieren.

  Volgens mij denk je dat ik FRONT aanhanger ben maar je vergist je behoorlijk hiermee.
  Je kan het niet hebben of verdragen dat een niet FRONTER tegen Desi en zijn kliekje is.
  Het is een principe-kwestie. Maar die heb je niet!


  Maak melding

 12. M. Doorn: Een commissie is pas onpartijdig als het een buiten-parlementaire commissie was geweest. Maar nee, een commissie die is samengeseld uit leden van de huidige coalitie is niet onpartijdig.
  Kromodihardjo, die zijn eigen werkgever had opgelicht en in 4 zaken voor de rechter moest verschijnen?
  Edwin Heuvel, ondervoorzitter van de NDP?
  Cornelly Strijdhaftig-Culley, die misschien door de NDP vooruitgeschoven wordt als toekomstig RGB-topper?

  Hoezo, onpartijdig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.