Ujala 90’s valt af als organisator Kwakoe Festival

21

De laatst overgebleven kandidaat voor het organiseren van het (Kwakoe) zomerfestival in Amsterdam Zuidoost, de Hindoestaanse stichting Ujala 90’s, is uit de race. Dat antwoordde Stadsdeelvoorzitter Marcel LaRose gisteravond tijdens een raadsvergadering op vragen van Roy Ristie (D66-OZO).

Begin deze maand werd bekend dat de aanvraag van Ujala 90’s, om het Kwakoe Festival dit jaar te organiseren, in behandeling was genomen. Dit veroorzaakte veel commotie in Zuidoost omdat sommigen bang waren dat het afro-Surinaamse karakter van het Kwakoe festival verloren zou gaan. Dat blijkt o.a. uit deze reportage van AT5:

Volgens Ristie heeft een eerder afgewezen partij, de firma Witte tenten, gistermiddag kort voor de vergadering aangekondigd opnieuw een (aangepaste) vergunning te zullen indienen om het festival , desnoods in aangepaste vorm voor dit jaar nog te kunnen redden. Het Stadsdeelbestuur zal in gesprek gaan met deze partij en uiterlijk over 2 weken verslag doen van het resultaat van deze laatste poging om het festival voor dit jaar te redden.

UPDATE: Persbericht van het stadsdeel: “Het stadsdeelbestuur van Zuidoost hecht veel belang aan het festival en neemt dit jaar de regie in handen om ervoor te zorgen dat dit jaar de 36ste editie van het festival plaatsvindt.” De komende weken wordt een plan uitgewerkt met een consortium van partijen, waaronder organisaties en bewoners van Zuidoost. Dit consortium moet ook zorg dragen voor de financiën.
Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose:

21 REACTIES

 1. KwakoeSing!

  Surinamers die op mij lijken kunnen niet op dit niveau organiseren zonder geldproblemen.
  Net als in de Surinaamse politiek zal je ten alle tijden mensen die op mij lijken hebben die hun hand op onrechtmatige wijze in de kas stoppen of zaken achter houden.

  Een Chinees die Mela wil organiseren krijgt ook niet de kans van de Hindoestaan om dat te doen. Dat kan gewoon niet!

  De oplossing is dat een Creools, Chinees, Hindoestaans en Javaanse organisatie dit festival voortzet. Maar dat geeft ruzie.
  Als een Nederlandse organisatie of vereniging dit over neemt, kunnen we nog jaren van Kwakoe genieten.
  Mensen die op mij lijken, kunnen het niet!
  Of ze moeten het aan mij vragen.


  Maak melding

 2. MOET LUKKEN!! VOORWAARTS MARS!!

  Laat Ujala maar zeuren ef eruit. Deze kan zijn rekening niet eens betalen, laatstaan de KWAKOE festiviteit!!!

  Zijn andere die dit niet laat voorbij gaan!
  Wedden dat het goed komt met of zonder Ujala.

  Aan Ujala moet wel tot verstand gebracht worden dat de Kwakoe ook voor de Hindoestanen, Chinezen, creolen, etc.etc een History is om te kunnen uiten, vieren of hoe u dat wilt noemen.


  Maak melding

 3. De reacties en bezwaren tegen een organisatie door Ujala 90’s spreekt boekdelen voor het vertrouwen in het algemeen onder de verschillende entniciteiten in Suriname en onder Surinamers overzee.

  Het lijkt mij niet moeilijk om bij goed geformuleerde randvoorwaarden een festival voor Afro Surinamers te laten organiseren door een andere Etnische groep. Het gaat om marketing vaardigheden. Marktgericht handelen dus. Maar ja, als de Afro Surinamer er geen vertrouwen in heeft, dan maar tijd steken in nuttigere ondernemingen.


  Maak melding

 4. De reacties en bezwaren tegen een organisatie door Ujala 90’s spreekt boekdelen voor het vertrouwen in het algemeen onder de verschillende etniciteiten in Suriname en onder Surinamers overzee.

  Het lijkt mij niet moeilijk om bij goed geformuleerde randvoorwaarden een festival
  voor Afro Surinamers te laten organiseren door een andere Etnische groep. Het gaat
  om marketing vaardigheden. Marktgericht handelen dus. Maar ja, als de Afro
  Surinamer er geen vertrouwen in heeft, dan maar tijd steken in nuttigere ondernemingen.


  Maak melding

 5. Laat het aub doorgaan ik probeer al 2 jaar te gaan maar door omstandigheden mislukt.
  Ik vind het een geweldig evenement en er moet niet zoveel onderscheid zijn en meer samenwerking maar dat is misschien teveel gevraagd??

  love B


  Maak melding

 6. 9!

  Alweer zo eentje die op mij lijkt en door te grote trots en ego weigert toe te geven dat er zwakke schakels zijn in het brein van vele nakomelingen van slaven.
  Ik was mijn handen in onschuld!


  Maak melding

 7. Das blijven lachen hoor!!!

  Mss is het nu tijd voor de “echte” Africanen
  om de orga over te nemen.
  Het stikt er tenminste van de Africanen. Een mooie combi met de anties en suri is weer een evenment kwijt.

  Gelukkig hebben we nog Milan en het Tong tong festival…. meer mijn soort,hihihihi.
  En op zijn suri’s whoeiiiii.. want strax zijn ze weer boos.


  Maak melding

 8. De Ethiopiers zouden het best wel kunnen organiseren. Dan blijft het etnisch karakter behouden. Kwakoe en Abaisa zullen dan weer tot leven komen.


  Maak melding

 9. Keep on smiling!

  Esje, ik blijf lachen om die omhoog gevallen ego’s. Neem me niet kwalijk maar ik heb een collega die het fijn vindt als ik haar Esje noem. Daarom!
  Zullen wij samen Kwakoe 2012 organiseren?


  Maak melding

 10. DAS zegt “weigert toe te geven dat er zwakke schakels zijn in het brein van vele nakomelingen van slaven.”

  Komop DAS hier ben jij of Esmerald het schrijnend voorbeeld van, steek je handen in eigen boezem als je dat nog kan.

  Je bent een zwakke schakel die ook nog aan een hardnekkige soort minderwaardigheidscomplex lijd, dit komt natuurlijk weer omdat de laarzen van de slavenhouders nog diep in je achterste zit.


  Maak melding

 11. Kwakoe festival moet behouden blijven. En natuurlijk is het een groot commercieel gebeuren geworden, maar dat geldt tegenwoordig voor elk soortgelijk evenement.

  Rationeel gezien zou iedereen het moeten kunnen organiseren, ongeacht etnische achtergrond. Iedereen weet onderhand wel wie Kwakoe was. Maar emotioneel gezien zijn we met z’n allen kennelijk nog niet zover….


  Maak melding

 12. Kritiek spuien op het beleid van anderen kunnen we als de beste. Wat wij er zelf van bakken is ook niet om naar huis over te schrijven.


  Maak melding

 13. In tegenstelling tot de overige migranten hebben SURINAMERS de meeste organisaties.
  Verbazingswekkend en in tegenstelling tot de overige migranten zijn de SURINAMERS het minst georganiseerd .
  Ra ra ra , waar zou dat aan liggen ???
  Komt het soms door het feit dat SURINAMERS moeite hebben met het accepteren van leider-schap of is het toch een koloniaal verworvenheid ???
  Dinky na tori , tin no de !!!
  Anders gaat het ping-pongen gewoon verder door .

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI


  Maak melding

 14. Wat Surinamers kunnen organiseren, is een verjaardag. Van grote evenementen moeten ze afblijven, want dat wordt alleen maar jatwerk. Wat men wil is alleen de lusten en niet de lasten. Ik heb Kwakoe in Nederland jaren bezocht, en ervan genoten, dag tot dag. Een multicultureel evenement als Kwakoe moet behouden blijven, hoe dan ook. Maar laat de organisatie over aan anderen. Zoek sponsors, zoek mensen die de schouders eronder willen zetten. Maar ja, zoals in Suriname, zijn deze mensen moeilijk te vinden.


  Maak melding

 15. Waarom werken we niet samen als Surinamers??
  Wat voor onzin is het met hun zijn negers en die zijn hindustanen?
  Als we samen weken komt er zeker iets moois van de grond!!

  Suriname voorwaarts


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.