Steeds meer Surinamers spelen eigen rechter

35

PARAMARIBO, 25 mrt – Steeds meer burgers spelen eigen rechter. Dit stelt de politie. Aanleiding is een reeks gevallen waarbij inbrekers en ander geboefte worden betrapt. Het is dan naar believen schoppen en trappen. Verkeerd, stelt de politie.

Mishandeling levert zonder meer een strafbaar feit op. Maar er dreigt nog meer. “We moeten ervoor waken dat er chaos ontstaat”, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden. De grens is vaak zoek. Meutes hebben nu eenmaal de neiging redeloos te werk te gaan. Vooral de laatste tijd komt het nogal voor dat burgers door het dolle heen raken. In enkele gevallen zijn de slachtoffers in het ziekenhuis beland.

Anderen hebben er zelfs het leven bij ingeschoten. “We mogen geen eigen richting kiezen”, aldus Naarden. Het beste is nog altijd de politie in te schakelen. Maar de klacht is dat de politie nogal traag reageert. Of helemaal niet verschijnt. “Geen transport”, hoor je dan. En dan zijn er nog de oeverloze debatten in het parlement over het wel of niet toenemen van de misdaad. Als burger voel je je dan al gauw in de steek gelaten.

35 REACTIES

 1. Het geboefte, inbrekers, dieven komen met voorbedachten rade en goed bewapend bij de burger inbreken.

  De overheid is niet in staat om de burger te beschermen. Denkt achter het bureau via een statistisch kansspel programmatje te bewijzen dat de misdaad niet toeneemt.

  Baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden worden verkracht, mishandeld en afgeranseld.

  En wat zegt de politie? Ja, dat …

  Ik zou zeggen ROT OP Politie, en geef de burger het recht om zijn familie, baby’s, zwangere vrouwen, kinderen, familie, have en goed te beschermen.

  Als de politie ooit in staat zal zijn de veiligheid van de burger te garanderen, dan ontstaat een nieuwe situatie.

  Neerknallen, het geboefte.


  Maak melding

 2. Wanneer je een boef in je huis betrapt, heb je inderdaad de neiging om die persoon in mekaar te trappen. Dit is niet alleen een probleem in Suriname. Ok in Nederland speelt dit.
  Een aantal maanden geleden heeft mijn buurman een inbreker in zijn woning betrapt
  en hij heeft die inbreker bewerkt met een honkbalknuppel. Wat denk je. Die inbreker heeft toen aangifte gedaan bij de politie waarna de politie mijn buurman heeft opgepakt en hij moest een nacht in de cel doorbrengen. De inbreker (omdat hij niks had gestolen) zelf werd naar huis gestuurd.

  In Nederland heb je een tekort aan politie maar in Suriname helemaal. Dus zullen deze dingen dus ook in Suriname gebeuren.
  Ik heb wel begrepen dat de politie in Suriname meer met burgerwachten gaat werken.
  Dat is een goeie stap.
  Zelf denk ik dat inbraken moeilijk te bestrijden zijn omdat overal in de wereld er mensen zullen zijn die ten koste van andermans spullen of geld rijk willen worden. Maar het zou wel enigszins helpen wanneer de politie in Suriname eerder zou reageren op signalen van inbraken.


  Maak melding

 3. Laat humfry naarden naar de malle donder lopen..

  Laat een inbreker in zijn huis komen en hem een flinke pakslaag geven inclusief zijn vrouw en kinderen met een geweer kolf en in elkaar slaan schopen..

  Dan piept hij heel anders..

  Loop naar de pomp man,je weet niet waarover je praat.

  Als één djoeka ongevraagt op mijn erf komt met dubieuze bedoelingen,en ik ben in staat mijn geweer te pakken,zal ik niet aarzelen..

  DDB heeft duidelijk gezegd,,,, If you opo gong en you no soetoe,dang joem sabie sang o pasa..

  Het zijn niet mijn woorden,maar van onze opperbevelhebber dddb..

  Dus naarden denk goed na wat brult..


  Maak melding

 4. Een vicieuze cirkel van de politie, misdaad en wie hier het slachtoffer is. Als de politie niet daadkrachtig kan optreden gaat het eens escaleren. Buurten zouden een buurtwacht kunnen oprichten zoals reeds ter sprake is op Beni’s park en nog een paar anderen.

  Het zou simpeler zijn als de dieven zouden ophouden met stelen, maar dat zal niet gebeuren. We moeten toch inzien dat niemand op een inbraak staat te wachten. Een geducht pakslaag of zoals ze in de Arabische staten doen, hak die hand er dan af. Het is misschien drastisch, maar de enige manier is het eigen goed verdedigen, want tot nu toe laat de politie het massaal afweten. Geef de burgers dan eens ongelijk!


  Maak melding

 5. Dit krijg je als de burgers geen vertrouwen meer hebben in de overheid of als zij het idee hebben dat bepaalde groepen in de samenleving flink mogen roven en moorden ,want de overheid kan ze toch niet arresteren.


  Maak melding

 6. Inkoppertje

  Wablief; geen transport om de burgers te beschermen?
  Dan leen je toch effe de gepimpte wagies van je bazen.
  Kogelvrijglas, donkere glazen, leren bekleding, gloedjenieuw.

  Alstublieft meneer de agent!


  Maak melding

 7. Als de regering, je veiligheid niet kan garanderen, dan vind ik het helemaal niet vreemd dat burgers het heft in eigen handen nemen. Dat krijg je dan.

  Wat dat betreft heeft de regering Bouterse me erg teleurgesteld. Ik dacht dat de criminaliteit in de tijd van Bouterse juist bestreden zou worden maar volgens velen is het juist verruwd en toegenomen.


  Maak melding

 8. ‘Tot welke bevolkings groep horen de mensen die gegeseld worden als dief zijnde ? ‘
  Als de ene bevolkings groep de andere als potentieel dievengilde aanschouwt , dan krijgen wij ongewild een ander konflikt.
  ” Wereld wijd is er een toename van rassen haat . “


  Maak melding

 9. Ik heb het RECHT om mijn bezittingen te beschermen! Met of zonder politie. Dit ministerie van JusPol blinkt uit door gebrek aan daadkracht en beleid. Vindt u het gek dat burgers het recht in eigen hand nemen? De rechtsstaat Suriname bevindt zich op een hellend vlak. Wie van u is er verbaasd? Pinto, M. Doorn, Boni Tula e.a. zullen hier ongetwijfeld een passend commentaar op hebben. We benne benieuwd!


  Maak melding

 10. Vind je het gek !!!! Door toe doen, van de regering Bouterse hebben de criminelen veel meer zelfvertrouwen gekregen.

  Daarom kijk ik persoonlijk ,niet er van op dat de Surinamers op deze wijze voor zich zelf proberen op te komen !Het is geen goede ontwikkeling .Maar ja,het kan ook niet zo door gaan zoals nú het er aan toe gaat!!!

  Blijf dood gewoon van anders mans spullen af !!!! KAN JE OP DEZE WERELD GÉÉN GOEIE DINGEN DOEN, DOE DAN TENMISTE SLECHTE DINGEN !!!!!ZÓ zijn wij op gevoed!!!!!!

  BASTA!!!!!

  Groet,ram,ram(Veel wijsheid!!!!)


  Maak melding

 11. Wie weet wordt het nu wel veiliger in SU met al die buurtwachten die ontstaan.
  Of gaat SU zijn eigen Billy the Kid krijgen?
  Time will tell


  Maak melding

 12. je slaapt en ontwaakt van het lawaai wat vanuit de balkon komt.
  op een gegeven moment sta je oog in oog met mijnheer inbreker.
  waar ga ik de tijd halen om de politie te bellen. vechten voor mijn leven of ….


  Maak melding

 13. Iedereen die heeft gereageerd snapt het niet.
  jullie hebben volkomen gelijk maar jullie snappen toch wel dat jullie aan het personeel van je president komt.
  Dat was bij deze lieve jongens niet bekend en dit stond niet in hun arbeidsovereenkomst.
  De bijlage betreft deze secundaire arbeidsvoorwaarden eventjes gewijzigd worden door aanpassing van de wet Hahaha.
  En je kan je personeel jammer genoeg hiervoor bij geen enkele verzekeringsmaatschappij verzekeren.

  Pinto en M(ietje) doorn reageren niet dat is toch niet vreemd ze lopen risico.


  Maak melding

 14. Als jij in het holst van de nacht, nota bene ongenood mijn territoor betreedt zal ik alle mij ten dienste staande middelen aanwenden om mij van jou te ontdoen. Op dat moment ligt de politie heerlijk te meuren, wat dan???


  Maak melding

 15. ENQUETE !

  Wat doet Naarden zelf als er bij hem ingebroken wordt.

  a….. de dief vragen of hij gearresteerd wil worden,
  want hij heeft toch rechten

  b….. de dief een klap geven en dan arresteren.

  c….. de dief zodanig mishandelen, en dumpen langs de Kwattaweg.

  d….. de dief laten stelen, de politie bellen en hem toch laten gaan.

  e….. beven totdat de dief weg is, dan zeggen dat ze met 10 waren.

  f…… de dief neerknallen. zo dat is een opgeruimd.


  Maak melding

 16. Wat wil je, die minister loopt er nog steeds verloren bij en gedraagt zich net als kat in een groot pakhuis. Verder is hij net zo goed Surinamer als zijn voorganger!!!

  Als de gedachtengang postvat dat het daarom niet lukt kan ik meegeven dat de afgewezen kandidaat wellicht als politieman een veel betere job zou doen.


  Maak melding

 17. als jij of ik,oog in oog komt te staan met
  een inbreker of berover,probeer je zelf te
  verdedegen,ga niet denken van poitie komt zo
  of wat een lieve jongen,want dan kan het te
  laat zijn,ik zou zeggen breek gelijk zijn
  mars voor hem


  Maak melding

 18. Zo gaat het ook toe in Lagos.Als je betrapt wordt op diefstal brada,yu faya troe-troe.Na de pakrammel wordt je nooit meer de oude.Meestal ontbreken er enkele vingers als je het levend vanaf brengt.

  Cobie.


  Maak melding

 19. Er is wat scheef gegaan wanneer de burgers eigenhandig te werk gaan.De oorzaak moet gezocht worden in de scheve veredeling in de Surinaamse gemeenschap.De elite, ze leven goed betalen zeker weinig belasting of niet, de winsten worden zeker overgemaakt naar Miami of andere landen.De minister van Justitie,die altijd verdiept is in de Statistiek zou nu de waarheid voor ogen moeten nemen.Het zijn jonge mensen die het vertrouwen in de gemeenschap volkomen verloren hebben,Je mag zeggen dat ze een zeker etnische groep toe horen,maar de vraag is hoe is het ontstaan?Het is niet van de ene dag op de andere dag ontstaan.Je hebt grotere dieven in Suriname die zeker meeste Surinamers weten wie ze zijn maar deze linke kerels doet men niets tegen.Het helpt niet met meer politie er moet een Socialenverandering komen in het land die elke burger een goede zekerheid geeft.Geen nieuwe Ambassades gebruik deze gelden waar de nood het grootst is.


  Maak melding

 20. weet je nog wat bouta zei:op de vlucht dood
  geschoten,het waren wij of zei.
  dus niet aarselen maar reageren desnoods ga
  je hard gillen en schreeuwen,en niet toe kijken voor het te laat is.
  denk aan het gezegde:de koe bij de horens
  pakken


  Maak melding

 21. Motie van onvermogen, incapabiliteit, kortom Naarden is niet geschikt voor de baan. Boevenbendes mogen hun gang gaan en hij verwacht van de gemeenschap dat zij het pikt. De maatschappij is niet van het tegendeel overtuigd.

  Dat de burgers buiten zinnen raken door dit brevet van onvermogen van ’s lands beste vrienden is toch geen wereldschokkend nieuws. De brutaliteit waarmee een boef denkt mijn huis over hoop te mogen halen, vaak met geweld, moet ergens toch ophouden. Laat Naarden opstappen. Bij een pakkans van nul, worden ze alleen maar honds brutaler.

  Bij gebrek aan kordate politieagenten is het eigen recht het enige alternatief. Want het is of de boef of ikzelf. In oorlog en slappe democratien is alles geoorloofd. Preesi heeft toch ook een eigen leger ?


  Maak melding

 22. volgens mij gelooft naarden nog in sinterklaas.
  je gaat aangifte van inbraak doen op rijsdijk
  en er wordt gezegd dat ze zullen langskomen maar ze komen niet. doe je navraag dan zeggen ze dat ze geen aangifte kunnen vinden.
  vraag je naar een kopie van een proces verbaal dan krijg je die niet.


  Maak melding

 23. @ pinto,
  Minister Santokhi bekijkt wettelijk uitbreiding bescherming van de burgers, tegen indringers.
  Ik weet nog precies hoe jij reageerde pinto je was bang om laat in de avond een boro pasi te nemen omdat men jou voor een indringer kon zien.


  Maak melding

 24. Als jongen weet ik dat wij bepaalde dieven en pedo’s graag te grazen namen….dus op heterdaad mi boi bij diefstal dan gaan de mensen jouw stevig pai-pai geven……..en pedo’s kregen vaak harder pakslag.

  Dus dan heeft de politie de tak om de verdachte snel te komen bevrijden….want de politie loopt het liefst te spelen.

  Maar als jou spullen weg zijn of kind misbruikt is geworden, dan ga jij niet wachten op spelende politie manschappen……..daarom zweep dief en blijf zwepen tot dat de politie komt.(en als politie niet snel komt bel (Poelsingh…die heeft lijken wagen.)


  Maak melding

 25. 27 beidi

  Je kan gerust komen naar Suriname.Het is echt niet onveilig en ik kan je dat zeggen want ik woon er al me hele leven.
  Als je in Suriname bent merk je helemaal niets van dit soort geweldadigheden.
  Suriname is een heel vredig land met gezellige mensen.

  Natuurlijk gebeurt er overal eens wat maar het is echt niet schering en inslag,dus geloof niet alles wat je leest omdat Surinamers altijd heel ver gaan om hun Politieke doelen te bereiken en schromen er zelf niet voor om da naam van hun land te grabbel te gooien.


  Maak melding

 26. Hallo Beidi,
  Jij wille deze jaar gaan? Waarom jij niet uitstelle tot volgende jaar?

  Mensen doen alsof het in Holland koek en ei is. Overal ter wereld is het wel eens hel en donder. Die Jappen wten er alles van.


  Maak melding

 27. @27

  Jij moet uit Suriname wegblijven!
  Denk je dat de rest van de wereld veiliger is?
  Ooit ’s avonds in Utrecht of Amsterdam rond gelopen met je gezin?
  Moet je doen en dan afvragen of het in Nederland ook veilig is?

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 28. he Pino!!

  Ik wil dit jaar ook naar Suriname verhuizen.
  Wil jij me dan van Zanderij afhalen en op me willen passen?
  Want ik vind Nederland een steeds enger land worden, zie je.
  Hoor graag van je.
  groetjes


  Maak melding

 29. Ophangen/ 6 voet onder de grond bewerken.

  Is die Naarden zelf een crimineel soms???

  Mishandeling levert zonder meer een strafbaar feit op. Ja natuurlijk!! Moet ik dan met mij laten gebeuren? Mr Naarden! Waar gaat dan al mijn WAARDEN??

  Opkomen voor deze boeven/ verkrachters/ roofovervallers rechten is zelf niet minder!! De gedachte is al scheef. Maar ja! wat doe je als stront in je kop hebt he H. Naarder.

  Ik zou niet achter het net gaan vissen!! sterker nog! Ik ben bang voor pak slaag of schoten op mij van deze criminelen de boeven verkrachters en of de overvallers!

  Sla ze gewoon naar de AZ of een andere ziekenhuis en als kan 6 voet onder de grond of crematorium/ weg naa zee!!

  De heer Naarden denk ( pak me dan als je kan spelletje is)dat de boeven op de politie gaat staan wachten voor de arrestatie en de slachtoffers tijd voor heeft voor eigen verdediging of bescherming.

  Laat dit soort boeven geen adem krijgen in jou buurt want anders als zij bij jou binnen zijn, knijpen zij gelijk jouw keel dicht en wie weet nog meer! Nou ik wil nog lang leven hoor!!!
  Laatst is een vrouw midden in haar slaap bewerkt met hete strijkijzer op haar buik en rug door deze soetertjes!! Jawel mr H Naarden!!
  Ik hoop niet dat zij bij de heer Naarden binnen komen! anders zingt hij wel een ander liedje!!

  Be attent/ prepared!!! Denk ook aan mijn naam!!!!

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.