Solo-expositie beeldend kunstenaar George Struikelblok

0

PARAMARIBO, 24 mrt – Van 29 maart tot en met 3 april is Readytex Art Gallery de host van een spectaculaire solo-expositie van beeldend kunstenaar George Struikelblok. Uiteraard zijn er van de kunstenaar zoals altijd prachtige, kleurrijke en dynamische schilderijen te zien, maar bij de expositie Lob’ mi tu tamara, leeft hij zich grenzeloos uit in verschillende technieken, media en materialen.

Struikelblok opent zijn expositie met een bijzonder optreden. Speciaal voor Lob’ mi tu tamara is hij een samenwerking aangegaan met een groep dansers van de Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur, onder leiding van Dwight Warsodikromo. Zij zullen op de openingsavond en op zaterdag 2 april, tegen, om en tussen een reeks beschilderde doeken, op muziek van percussionist Bongo Charlie, een prachtige choreografie uitbeelden. De dansers die zelf ook volledig door George Struikelblok beschilderd zijn, vormen op enkele vaste beeldmomenten dan samen met de schilderijen een levendig driedimensionaal schilderij.

struikelblokHeel bijzonder en ondertussen gebruikelijk voor George Struikelblok is ook de toevoeging van ruimtelijke werken die een speciale sociale boodschap met zich meebrengen. Met Lob’ mi tu tamara borduurt hij voort op werk van zijn eerdere tentoonstellingen die als thema hadden Lob’ makandra. Het accent ligt ook hier, vooral in zijn ruimtelijk werk op kinderen, en wel kinderen in kindertehuizen. Met zijn moderne conceptuele installaties confronteert hij de kijker met het lot van deze eenzame en vaak verwaarloosde groep kinderen in Suriname. De titel spreekt hierbinnen dan ook voor zich. Vandaag, morgen en in de toekomst moeten wij aan deze kinderen onze steun bieden. Hulp, maar ook liefde en aandacht, van de gemeenschap, maar vooral ook van ouders die zij om welke redenen dan ook maar heel weinig nog zien, zijn basisbehoeften die zij jammer genoeg vaak moeten ontberen.
In de schilderijen ligt de nadruk meer op liefde en geluk in familieverband. De menselijke behoefte aan liefde, nu, morgen en in de toekomst staat er ook centraal, maar de sfeer en uitstraling zijn opgewekt, positief en boordevol energie. De bekende ‘Struikelblok’ figuren lijken speels en beweeglijk met elkaar te communiceren tegen dynamische achtergronden die krachtig en impulsief bewerkt zijn met spetters, lijnen en vormen in een sprekend kleurenpalet. Om het effect te verhogen hangt hij een deel van zijn schilderijen tegen gekleurde achtergronden en laat het publiek zo zien hoe ook zij thuis met kunst en kleur prachtige resultaten kunnen bereiken.

Dan maakt Struikelblok voor de expositie ook ander ruimtelijk werk voor publieke locaties buiten De Hal om. Hij wil hiermee een groter algemeen publiek laten zien dat kunst in openbare ruimten veel meer kan zijn dan borstbeelden en ‘mannen op sokkels’ en hoopt hiermee het bewustzijn en de appreciatie voor kunst te prikkelen. Hij wil met zijn initiatieven een impuls geven aan de overheid en de totale gemeenschap, zodat kunst in openbare ruimten uiteindelijk een grotere rol gaat spelen in dit land dat zich er perfect voor leent. Als deel van de expositie plaatst de kunstenaar een drijvende kunstinstallatie in de kreek tegenover de Maretraite Mall en ook op het Onafhankelijkheidsplein zet hij een aantal grote mixed media sculpturen neer.

Lob’ mi tu tamara is open voor het publiek in De Hal aan Grote Combéweg 45, van woensdag 30 maart tot en met zondag 3 april, van 19:00 – 21:00 uur. Op donderdag 31 maart geeft de kunstenaar een informele en interactieve presentatie van zijn werk. Op zaterdag 2 april is er een feestelijke finissage waarbij de dansers wederom aanwezig zullen zijn om de presentatie van het 3D schilderij te performen. Zondag 3 april is de laatste dag waarop het publiek de expositie nog kan bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.