Skeer

21

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Mijn vorige bijdrage ‘Duurder’ was amper gepubliceerd of de NPS lanceerde haar antipropaganda filmpje ‘Skeer-remix’. Daarbij hebben ze het nummer ‘Zoveel jaren Front’ (maar ik ben nog steeds skeer) van de artiesten van T.I.K. gebruikt als een boomerang. Richting zowel de NDP, die het tijdens de verkiezingscampagne heeft ingezet, als de makers van het nummer.

Zij vinden dat hun geesteskindje op ‘lafhartige wijze vervalst, misvormd en gemanupuleerd’ is. NPS-propagandist John van Coblijn gaat wel een beetje kort door de bocht door te stellen: “Het moment dat je de politieke arena betreedt, dan spelen geen copyrightaspecten maar politieke rechten.” Maar Van Coblijn heeft wel met zijn piraterij gelijk in die zin: wie de bal kaatst moet hem terug verwachten.

Het is een krachtige en indringende protestsong van T.I.K. Een zeer kritische kijk op drie Frontregeringen en een terechte aanklacht daartegen. Ik kan me helemaal terugvinden in de boodschap. Het is triest dat kansarme kinderen spijbelend knippa’s staan te verkopen op drukke verkeerspunten, als gevolg van armoede en kinderarbeid. Ook mijn hart bloedt als ik dat zie. Het Front heeft gewoon geen oog gehad voor de verloedering en verpietering van het volk, omdat het eenvoudig weg niet onder het volk kwam. Vandaar ook dat de groene NPS-vlaggen en masse verdreven waren door de paarse NDP-vlaggen.

Bouterse is te lang puur uit electorale overwegingen als het kwaad afgespiegeld door het Front. Als je dan bedenkt wat voor enorm mandaat de kiezers het Front in 2000 hebben gegeven – na vroegtijdige verjaging van Wijdenbosch – dan heeft men er relatief weinig van gebakken. Je hoeft maar getto’s als Ephraim Zegen en Ramgoelam in te rijden, dan word je geconfronteerd met een schokkende verpaupering. In de regentijd verzuipen de mensen in hun krotten en in de droge tijd is de stank van het stilstaande modderwater niet te harden.

Maar het moment dat de artiesten van T.I.K. de rechten van hun protestsong aan de NDP verkochten, verwerd het tot politiek wapen voor de ene partij tegen de andere. De jongens stonden achter hun keus. “Nee, we voelen ons niet misbruikt door de NDP”, klonk het destijds tegenover Parbode. Dan moet je nu ook niet gaan lopen piepen over ‘lafhartige manipulatie’. Blijf evenzo mans zoals in je videoclip. Terecht dat de NPS nu voor open doel scoort. En geheel volgens de rapcultuur: sampelen door vooral ‘ik ben nog steeds skeer’te herhalen. “Wij retourneren slechts, nu zijn we allemaal skeer”, beweert Van Coblijn.

Dat is heel dramatisch gesteld voor een lid van de politieke elite. Feit is wel dat na zeven maanden regering-Bouterse, Suriname skeerder dan skeer is. Maar om dat nu in de schoenen te schuiven van de huidige regering, is wel iets te makkelijk. We zitten nu vooral opgescheept met de ‘stabiliteit’ waar het Front zo prat opging, waarvan ook wel werd gezegd: ‘stabiel in het dal’. Eerlijk gezegd vraag ik me af of het wel zo goed voor Suriname was geweest als het Front een mandaat voor nog eens vijf jaar had gekregen; hoeveel groter zou die stinkende wond dan zijn? Wie weet ondraaglijk groot.

Met Bouterse aan het roer is er aanzienlijk minder kredietwaardigheid als toen met Venetiaan met zijn ‘tien schone vingers’. Daarom bevaart Suriname nu gedwongen de koers van reële besteding. En dat voelen we met zijn allen. De Skeer remix van de NPS is hooguit ludiek de lachspiegel voorhouden: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Meer niet. Tegelijkertijd houdt NPS zichzelf hiermee ook een lachspiegel voor, zij het één met weinig zelfreflectie. Als oppositioneel antwoord zegt het vooral hoe politiek skeer het Nieuw Front is. Wat dat betreft sluit ik me aan bij de conclusie van jongens van T.I.K., dat ze bij Grun Dyari “niet tegen hun verlies kunnen”.

Iwan Brave

21 REACTIES

 1. Iwan,

  Na zeeeeeer lange tijd weer een objectief stuk geschreven. Want meestal prijs jij het Front de hemel in en maak je alles wat paars is gelijk met de grond.


  Maak melding

 2. Eindelijk een objectieve stuk van Iwan en zie maar 2 reacties totnutoe. Wedden dat dit de negativisten niet zint, Iwan speelt met vuur.


  Maak melding

 3. hahahaahahahaa !
  Dus die vragen aan Abrahams Waren niet objectief genoeg ? Vertel ons dan maar waarom moordenaars hoge onderscheiding moeten krijgen , vertel waarom zoveel geld uitgegeven moest worden aan een monument die de herinnering oproept van moord onderdrukking achteruitgang en genocide.Jij bent degene die met vuur speelt kijk naar de geschiedenis van jou president dan weet jij wat deze man allemaal in het verleden heeft gedaan en nog kan doen, stelletje leeghoofden dat jullie zijn.


  Maak melding

 4. Doorn je leest weer tussen de regels door.
  Het blijkt weer dat jij niet objectief ben.
  Want iedereen die dit leest ziet dat jij Iwan alleen objectief vindt als hij iets negatiefs over de NPS schrijft.
  En het is niet de eerste keer dat Iwan een objectief stuk schrijft waar NPS er niet goed vanaf komt.


  Maak melding

 5. mooi stuk waar ik helemaal in kan vinden. een mooie passage was het deel van “stabiel in de dal” nu gaat suri nog dieper het dal in. ik moet ook toegeven dat ik geen ndp’r ben maar wel goede hoop had. wat ik tot nu toe van deze regering zie is een overdaad aan daadkracht, ongekend tijdens front. helaas getuigen de daden niet van visie. het liedje “skeer” gaat over armoede en na 7 maanden deze regering is armoe troef


  Maak melding

 6. Joka!

  Met knikkeren was ik niet skeer te krijgen.
  Ik was de Beul en de Rambo van de buurt. Wie het tegen me opnam, ging skeer terug naar huis. Met mijn zelf gemaakte lotto-reis nam ik een ieder te grazen. Maar dat was toen!

  De bevolking klaagt. Op menig verjaardags feestje ontkom je niet aan de discussie over politiek. En dan heb je twee kampen, NDP/MC of FRONT. Wat je het meeste hoort tijdens deze discussie is: “is nie waar!”
  Af en toe hoor je: “maar ik zie nog steeds geen vooruitgang!” Dan volgt ineens een rare, zware: “oen njang KA! sou sabie!”

  Iedereen denkt zijn eigen waarheid te kennen en niemand gelooft de waarheid van een ander.
  Discussieren is een nette manier van het bespreken van problemen om tot oplossingen te komen. Wie gelijk heeft is in eerste instantie niet belangrijk.
  Bij een columnist speelt hetzelfde. Hij/zij voert een discussie met zijn/haar lezers maar de lezer mag pas achteraf reageren. Lezer kan op internet en andere bronnen gaan zoeken naar halve en hele waarheden die de columnist verkondigt.
  De bron van de columnist is meestal zijn hersenen. Een eigen verhaal, aangevuld met feiten uit het dagelijks leven. De columnist kan nooit van een ieder gelijk krijgen wanneer ieder denkt te weten dat zijn eigen waarheid de waarheid zelfe is.
  Dan krijg je ook te lezen: “sou sabie! Oen njang KA!”

  Iwan voor of tegen deze regering, ik vindt zijn redenering altijd goed.
  Als Iwan tegen me zou knikkeren, dan zou ik hem nooit skeer naar huis sturen. Ik zou hem een bonjo-joka(restant) geven om zijn verlies bij een ander te proberen goed te maken.


  Maak melding

 7. Prachtige column! Het maakt feilloos duidelijk dat zowel ‘de paarsen’ als ‘de groenen’ steken (hebben) laten vallen.

  Het heikele is dat beide partijen alleen elkander’s fouten zien cq uitvergroten en jammer genoeg zelfreflectie ontberen!


  Maak melding

 8. risti, ik wil heel veel geld wedden dat je niet weet wat het woordje objectief betekend.

  Speciaal voor jullie, alleen zijn jullie veels te dom om dit te snappen.

  “Bouterse is te lang puur uit electorale overwegingen als het kwaad afgespiegeld door het Front. Als je dan bedenkt wat voor enorm mandaat de kiezers het Front in 2000 hebben gegeven – na vroegtijdige verjaging van Wijdenbosch – dan heeft men er relatief weinig van gebakken. Je hoeft maar getto’s als Ephraim Zegen en Ramgoelam in te rijden, dan word je geconfronteerd met een schokkende verpaupering. In de regentijd verzuipen de mensen in hun krotten en in de droge tijd is de stank van het stilstaande modderwater niet te harden.”


  Maak melding

 9. risti, lees onder maar weer en toch vinden die jongens van Grun Dyari dat ze weer aan de macht hadden moeten zijn.

  “Regering dient jaren geen slotrekeningen in

  Geplaatst: 24/03/2011

  Paramaribo – Na 2003 heeft geen enkele regering een slotrekening ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). In artikel 156 lid 5a van de Grondwet staat dat de overheid de slotrekeningen voor elk dienstjaar afzonderlijk moet vaststellen bij wet. In 2003 werden de jaarverslagen van de regering uit de jaren ‘90 in een openbare vergadering goedgekeurd. Daarna is dat nooit meer gebeurd.
  “We zullen hard ons best doen dat we ons niet schuldig maken aan zaken waarvan wij anderen verwijten’, zei vicepresident Robert Ameerali gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Dat antwoord gaf de vp nadat Dagblad Suriname de staatsman erop wees dat de regering de afgelopen jaren geen slotrekeningen heeft ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). Deze krant vroeg hem of deze regering het goede voorbeeld zal geven.
  Ameerali gaf tijdens de persontmoeting de parastatale bedrijven, ziekenhuizen en zorginstellingen ervan langs. Volgens de bewindsman kunnen die instellingen niet verantwoorden hoe zij de financiële middelen van de afgelopen jaren gebruikten. De vp zei dat zolang dit niet in orde is, het voor de minister van Financiën moeilijk wordt om subsidiegelden op de rekeningen van die bedrijven te storten.
  In 2008 (Dagblad Suriname, 3 oktober 2008) klaagde Jenny Simons, toen oppositielid, over dit probleem. Ze noemde een praktisch voorbeeld waarbij de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling in de begroting had opgenomen dat er landelijk 134 schoollokalen zouden worden gebouwd. Op Latour zouden er 40 lokalen bijkomen. ‘We krijgen nu de nieuwe begroting en er is niet één lokaal gebouwd. Dan vraag je, je af hoe dat zo is. Wat moet ik aan de minister zeggen?’, zei Simons toen.
  Ook ex-parlementariër Jiwan Sital vond dat het niet indienen van de slotrekeningen het werk van de parlementariërs ondermijnt. Hij zei dat in andere landen er geen begroting wordt goedgekeurd zo lang de slotrekeningen niet zijn ingediend
  Ameerali zei dat tenminste zijn kabinet voor eind maart een financieel verslag presenteert. ‘Wij zijn van mening dat het kabinet van de vp qua financieel overzicht het voorbeeld moet geven.’ De vraag of deze regering de slotrekeningen tijdens de aanstaande begrotingsbehandeling indient, liet Ameerali staan.

  Gregory Rijssen “


  Maak melding

 10. Hahahahaa. Suriname wordt zo een nieuwe Grun Dyari monument rijker.

  Brug Carolina wordt monument onafgemaakt werk regering Venetiaan

  Moro bo doro, met deze flapdrollen.

  “Geplaatst: 24/03/2011

  Paramaribo – De onafgebouwde brug over Carolina wordt niet afgebroken, indien de nieuwe er eenmaal staat. Het zal staan als een monument van onafgemaakt werk van de regering Venetiaan. “Wij zullen ervoor moeten zorgen dat er een vaste oeververbinding daar komt. De optie om de ‘oude brug’ te laten staan is een keus’, zei vicepresident Robert Ameerali aan Dagblad Suriname op de persconferentie van de Raad van Ministers (RvM).
  ‘Het slopen van de brug kost handenvol geld. Indien het meer kost om de ‘oude brug’ te renoveren of half af te breken dan een nieuwe brug te bouwen, zullen we dat zeker overwegen en dat kan dienen als een monument van een onafgemaakt werk van de vorige regering’, zegt de vp. ‘Dit regiem staat erom bekend dat wat ze bouwt ze daadwerkelijk afmaakt en wanneer we ons committeren voor het bouwen van een vaste oeververbinding, zal dat gebeuren binnen de periode vastgesteld in het bestek’, zei de zelfverzekerde Ameerali. De nieuwe brug komt via het eiland tegenover de Jodensavanne, waarbij er ook een wegomlegging te Carolina zal plaatsvinden. De brug over de Carolinakreek is nooit meer afgebouwd, nadat een boot van Rudisa NV deze had aangevaren.

  Satis Baldewsingh”


  Maak melding

 11. wikileaks ik wacht ook nog op antwoorden van mijn vragen aan desbetreffende.
  Maar vreemd genoeg krijg ik ook geen antwoorden.
  Wat mij opvalt is dat bepaalde mensen o zo blij zijn nu Iwan een bepaalde partij nu in een bepaalde hoek zet.
  Wat Iwan nu verteld is al lang bekend over front.
  We weten allemaal dat door te slap beleid front een populist in het zadel heeft geworpen.
  Dus voor al die aanhangers van Wanted als we tegen deze regering zijn is het niet vanzelfsprekend dat we voor front zijn haal dat domme idee uit jullie hoofden en dat zou niet zo moeilijk zijn want veel kunnen jullie daar niet in hebben.


  Maak melding

 12. Doorn ik hoef hier niet meer op te reageren
  Je laat het zelf met jou woorden hier zien
  Je bent de volgende Limbo
  Ik zou zeggen ga bakana tori nu doen op de radio je zou een waardig opvolger zijn van Limbo.
  En wie weet wat het je opleverd kijk maar naar je voorganger.
  En alles wat je hier schrijft is door iemand anders al geschreven dus kom eens met je eigen mening.


  Maak melding

 13. Beste Iwan,

  Interessant stukje weer.
  Het zal best wel kloppen wat je hier neerpent, maar sa oenoe sa doe.
  Het suri-volk heeft er geen moeite mee, ik hoor niemand klagen?

  Maar.. nu wat tegengas!
  Voor een op regelmatige basis terugkerende toerist;Ikke dus..
  is Suri behoorlijk vooruitgegaan de afgelopen 10jr!

  -Veel meer geasfalteerde wegen
  -Sneller in het binnenland vanwege de vergrote bereikbaarheid.
  -Meer hotels en overige verblijfplaatsen.
  -Uitgebreid aanbod binnenlandse reizen
  -Meer restaurants en uitgaansgelegenheden.
  -Redelijk veilig.
  -Droog, vanwege verblijf in de Grote Droge Tijd
  -Veel vers fruit en verse groenten.
  -Eigen (voorkeur)producten overal verkrijgbaar
  -Meer internetcafes en meer telecom.
  -Prachtige Amazone.
  -Aardige bevolking.

  Ik moet wel eerlijk zijn, ramgoelamweg en ephramzegen, nu noem je nog eens wat,
  never heard of them.
  Maar tsja, ik ben ook maar een eenvoudige toerist.
  En waarschijnlijk zijn dat verboden locaties voor toeristen.
  ikke nie wete ikke buitenlander…

  Solly hoor.


  Maak melding

 14. hahahahaa ai mi gado ik moet soms echt lachen om sommige reactie hier op dit net .
  Iemand beweerd dat front niet heeft geinvesteerd in de bevolking.
  Hebben jullie daarom gekozen voor de man die zijn bevolking koelbloedig heeft afgeslacht onderdrukt geknecht en vernederd? sterker nog hij investeert nu in zich zelf zijn familie en zijn vrienden.In het verleden heeft deze man niets anders gedaan dan zich zelf verrijken ten kosten van de arme bevolking .


  Maak melding

 15. we kunnen dus concluderen dat wikileaks profront is en niet prohetvolk. niet objectief dus.

  ik denk dat voor wat betreft de clip van TIK het meer gaat om respect hebben voor de auteur en eerst om toestemming vragen. deze gasten respecteren auteursrechten niet.en ook al hebben de jongens van TIK de beat ofzo overgenomen van een buitenlandse artiest maar de artiesten van Su zijn op weg naar de goede kant, in die zin dat ze langzaam aan met geheel eigen producties zullen komen en dit zou gestimuleerd moeten worden en niet zoals nps dat doet (o.a demotiverend)….of kent men binnen de nps geen creatifiteit.wees origineel en een voorbeeld. de stelling “die doet het dus gaan wij het ook doen” houdt het land achter.


  Maak melding

 16. @Esmerald
  ramgoelamweg en ephramzegen ken je niet?ooh moet je dan een keertje een wandelinkje daar nemen dan leer je de buurt direct in 1 keer goed kennen. Vertel je me hoe het was?

  Su redelijk veilig of opweg naar geheel onveilig?
  kon no hoor un srifie na spotu jere


  Maak melding

 17. Dirty dadoe!

  Vriendelijk bedankt voor je voorstel, maar ik pas….
  Als ex-uitvlughter ging ik al niet, dus waarom nu wel.

  Anyhow, bedankt voor het feit dat je het maar op 1 puntje oneens bent.
  De rest klopt dus wel….
  Ik ben in een veilige omgeving opgegroeid en ervaar suri nog steeds als redelijk veilig.
  Ondanks alles…

  Ps, Oom Ro heeft onze buurt mooi opgepimped. Hahahaha…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.