Nu of nooit voor Suriname’s nationale oliebedrijf

18

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 22 mrt – “Ik wil bijna zeggen dat als we het nu niet vinden, we het nooit vinden.” Dit zegt August Nelson, topfunctionaris bij Staatsolie. Het bedrijf begint binnenkort met boringen in Nickerie. Die moeten uiteindelijk aangeven of er ook echt winbare hoeveelheden aardolie te vinden zijn aan het uiterst westelijke tipje van Suriname.

In Nickerie zullen dit jaar tien putten worden geboord. “Dit wordt zowat ons meest intensieve jaar”, zegt Nelson tegenover RTV. In Coronie wordt nu druk geboord door Staatsolie dochterbedrijf Paradise Oil. De resultaten moeten over niet al te lange tijd bekend zijn. Ook in andere districten wordt druk gezocht naar aardolie. Het boorprogramma aan land komt bovenop het vorsen langs en buiten de kust. Daar zijn buitenlandse maatschappijen actief.

In Nickerie spelen de privé rechten van burgers. De boringen zullen ook plaatsvinden in woon- en landbouwgebieden. “Het is wel concessiegebied van Staatsolie. Maar dat geeft ons geen vrijbrief”, aldus Nelson. Burgers zullen gecompenseerd worden, vooral als het om rijstarealen gaat. Voor het schatten van schade worden experts aangetrokken. Staatsolie wil over enkele jaren de lokale markt compleet voorzien van brandstof en aardgas.

18 REACTIES

 1. In Suriname zijn we op de goede weg bezig met deze regering, ook dat zal beloond worden met het vinden van meer dan genoeg olie zodat we Suriname eindelijk met vereende krachten en onze eigen grondstoffen duurzaam kunnen ontwikkelen.

  God Bless Suriname


  Maak melding

 2. Doornroosje,

  Hou op met veertjes steken in de gaten van deze regering. Staatsolie-exploitatie heeft niets met deze regering te maken. Het is een bedrijfstaktiek die je nooit zal begrijpen en niet in 6 maanden kan worden gerealiseerd.

  Hoop voor Suriname dat de boringen in het uiterste westen wat opleveren in plaats van kontje likken bij Desi. Een volwassen mens kan nooit alle meevallers op het konto van de regering schrijven. Wat doe je dan met de tegenvallers? Doorschuiven naar de vorige regering? Hou toch op met likken!


  Maak melding

 3. DAS onze sardine eter, begrijpend lezen kan nooit je sterkste kant geweest zijn op de lagere school. Is dat de reden waarom je de school vroegtijdig heb verlaten.


  Maak melding

 4. #3 helemaal mee eens.
  Een volwassen iemand kan relativeren.
  Echter wil ik aan toevoegen dat Staatolie alleen grote hoogte kan bereiken, wanneer deze regering zich zover mogelijkhoudt van dit bedrijf.
  Gebeurt het niet, dan vrees ik het ergste


  Maak melding

 5. Prima verwoord nummer 3.
  @ M.Doorn olie is soms een vloek voor sommige landen dan een zegen mi boy, kijk om je heen wat er gebeurd, in bijna alle landen die olie velden bezitten is volk de dupe libie is daar een voorbeeld van een kleine kliek heeft miljarden op hun rekening staan en de rest niets.Reactie nummer 1 laat zien dat ze hun mening op niets baseren ze roepen maar wat zonder erbij na te denken, het zelfde gebeurd wanneer het over staatolie en Atony Nesty gaat deze uilskuikens pronken met ander mans veren ze denken dat iedereen die op dit net komt het zelfde is als de aanhangers van DDB, in ocer kunnen jullie die kudde van alles wijs maken maar niet hier op dit net, stelletje malloten.


  Maak melding

 6. Soh #3! U heeft wederom een voltreffer
  richting #1.
  Ik vrees alleen dat de alles ontkenner #1 u
  niet kan volgen. Ik onderbouw voorgaand met
  reactie #4, doorspekt van lariekoek!

  Ik moet er nog om lachen. Zoals u ook weet
  was er onder de regering van 600.000.000 en
  700.000.000 miljoen ook een Spaanse
  maatschappij die voor de kust boringen
  verrichte. Uiteraard was deze opdracht door
  de maatschappij zelf verstrekt en niet door
  de toen zittende regering.


  Maak melding

 7. als er een vloek bestaat zijn dat de mensen die zich zo negatief uitlaten omtrent het ontwikelings beleid van onze swietie sranang .
  vooruitgang wordt niet bepaalt door zulke parias .


  Maak melding

 8. Sardines!

  Een van de heerlijkste vissoorten die de mensheid in leven houden. Wie geen Sardines eet of nooit heeft gegeten, woont op een andere planeet. Buitenaardse wezens noemt men ze in het algemeen. Ze kunnen niet normaal zien, horen, denken, praten of schrijven zoals de mensheid gewend is. Maar ze zijn niet dom! Ze hebben alleen een andere God. Wie, Desi-Gado? Maar die eet wel Sardines.


  Maak melding

 9. In sardine zit vitamine B12.
  Een tekort aan vitamine B12 leidt uiteindelijk tot geheugenverlies. Nou uiteindelijk! #1 heeft nu reeds last.


  Maak melding

 10. He whome B12 zit ook in verse vis en dit is precies wat ik prefereer. Eten jullie maar lekker je ingeblijkte sardien.

  Speciaal voor jullie negativisten, alle goede dingens bestaan uit drie;

  De eerste goede zaak hebben we al gezien.

  1. De beste regering die Suriname ooit heeft gehad.

  2. Hopelijk het vinden van meer dan genoeg olie.

  3. Het land eindelijk duurzaam ontwikkelen zodat elke Surinamer in voorspoed en welvaart kan leven.

  Hier zullen jullie niets en nogmaals niets tegen kunnen doen, nr. 1 heeft het al bewezen, nu de rest nog.


  Maak melding

 11. Bryan op 13

  Bij bosjes zullen ze neervallen dus goed gezien. Het verbaasd me dat sommige 25 mei en 13 augustus 2010 hebben overleeft.


  Maak melding

 12. @ 13 Bryan: Als m’n tante een tollie had gehad, was het mijn oom geweest.

  Als, als, als. Daar leeft het Surinaamse volk al jaren op.

  Ik ging gisteren naar de bakker om een brood te kopen. “Hoe wilt u betalen?” vraagt hij. “Als ik geld heb”, zei ik. Ik werd meteen de winkel uitgeschopt…

  Als er werkelijk olie wordt gevonden, praten we verder. Als…

  En ik zal de laatste zijn die Suriname geen economische welvaart gunt. Laat dat wel duidelijk zijn. Maar de huid verkopen voordat de beer geschoten is? Nee.


  Maak melding

 13. Beste M. Doorn,

  Niemand op deze site neemt jou betaalde NDP geleuter nog serieus.

  “Het land eindelijk duurzaam ontwikkelen zodat elke Surinamer in voorspoed en welvaart kan leven”.

  Woon JIJ wel in Suriname op dit moment? Ik zie een zeer kleine groep zeer rijk worden en de rest van je volk kan niet meer rondkomen. Tot welke groep behoor jij?


  Maak melding

 14. Als ik het goed begrepen heb uit het geleuter
  van de nd(ebielen)p is de eventuele vondst van
  aardolie toe te schrijven aan de
  N(ationale)D(ebielen)P(artij) deze partij
  heeft het namelijk in de jaren 80 in de grond
  gestopt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.