vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaatsolie wil bezit Chevron Suriname overnemen

Staatsolie wil bezit Chevron Suriname overnemen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – Staatsolie is geïnteresseerd in de bezittingen van Chevron (Texaco) in Suriname. Dit meldt de Ware Tijd. Het bedrijf mikt op overname van zowel opslagfaciliteiten als pompstations. Het tijdperk van de oliegiganten in Suriname lijkt ten einde.

Chevron doet met zijn vertrek de deur dicht. Shell en Esso verkochten eerder hun bezittingen aan het Barbadiaanse Sol. Formeel geeft Chevron niets toe. “Er kan pas worden gesproken als er officiële mededelingen worden gedaan door de maatschappij”, zegt marketing manager Ernst Wolfram tegenover de Ware Tijd. Geen bevestiging dus, maar ook geen ontkenning. Narpat Bissumbhar, bestuursvoorzitter van Staatsolie,bevestigt wel de interesse.

De bezittingen in Suriname behoren de laatste van Chevron in het Caribisch gebied. Mocht Staatsolie overnemen, dan klapt het meerdere kanten uit. Als enige aandeelhouder krijgt de overheid direct toegang tot de lokale brandstofmarkt. Ook wil Staatsolie tegen 2013 zelf gasoline en diesel produceren voor de lokale markt. Tegen die tijd moet de raffinaderij te Tout Lui Faut gereed zijn. Tot nu toe wordt het gros van de productie geëxporteerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Goed nieuws!

    Dit is goed nieuws. Vooruitstrevend Staatsolie is op de goede weg.
    Wat belangrijk zal zijn is dat tzt de zelf geproduceerde producten door Surinamers worden afgenomen. Dus gewoon bij Chevron gaan tanken ipv bij Esso of bij Shell.
    De Surinaamse automoilist zal zijn chauvinisme aan de dag moeten leggen en de “late hale” mentaliteit vergeten.


    Maak melding
  2. In principe heb je gelijk, DAS. Maar als het prijskaartje van Sol een lagere prijs aangeeft dan die van Staatsolie in de toekomst, dan denk ik dat de Surinamer zijn chauvinisme gauw aan de kant zet, en in zijn eigen portemonnee kijkt. Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd bijven.


    Maak melding
  3. Goed zo, met het aantreden van deze regering, de beste die Suriname ooit heeft gekend totnutoe, zullen Surinamers groot moeten gaan leren denken, geloof in eigen kunnen wordt weer onze lijfspreuk.


    Maak melding
  4. Dit resultaat kan alleen bereikt worden wanneer je het bedrijf overlaat aan technocraten dus geen inmenging van politike loyalisten die aan een baan geholpen moeten worden.
    Dit geeft de mens moed en hoop dat er toch Surinamers die van het land iets willen maken.
    Dit moeten wij vooral zo houden en geen interventie /inmenging van de politiek.


    Maak melding
  5. Goed zo, met het aantreden van deze regering, de beste die suriname ooit heeft gekend tot nu toe, zullen surinamers groot moeten gaan leren denken, geloof in eigen kunnen wordt onze lijfspreuk. aldus onze megalomaan op nummer 3.
    Lijfspreuk van deze regering is houd ze dom en onze zakken vullen.


    Maak melding
  6. Blaka Bakara,

    Laten we hopen dat we tzt de prijzen gelijk kunnen houden. Dan tanken jij en ik toch Staatsolie? Zeker weten!

    Toff,
    Je hebt gelijk! Geen politieke inmenging.


    Maak melding
  7. Mensen die geen economisch inzicht hebben en zich puur en alleen bezighouden met persoonlijke aangelegenheden zullen het belang van dit bericht niet bevatten.
    Stel je eens voor: een Surinaams bedrijf dat in staat is een ander buitenlands bedrijf over te nemen en dat bereidt is om verder te investeren is een mijlpijl in de Surinaamse economie. Dit is uniek voor Surinaamse begrippen en waar wij eigenlijk met z’n allen trots op zouden mogen zijn.
    Ik heb reeds eerder aangegeven dat deze regering niet perfect is maar wel eentje is met een visie om de surinaamse economie te versterken.
    De tijd om constant weer te gaan moeten bedelen bij Nederland om de surinaamse economie te versterken is defenitief voorbij. Suriname moet en zal het alleen moeten klaren. Met zo’n eventuele overname van de bezittingen van Chevron zal Suriname een grote stap zetten richting volwassenheid.
    Specialisten op het gebied van economie (dus mensen die echt weten waarover ze het hebben)
    van IMF, IDB, het ratingsbureau Moodys en recentelijk het ratingsinstituut Standard en Poor’s zijn eenduidig over hun bevindingen over de economie van Suriname; het financieel en monetair beleid van de huidige regering biedt goede perspectieven ten aanzien van de groei van de Surinaamse economie.

    Mensen die constant maar beweren dat dit propoganda is en holle woorden zijn moeten we plaatsen in de categorie naïvelingen die
    met al hun hart hopen dat er geen economische vooruitgang plaatsvindt in Suriname. Uiteraard is het voor zulke mensen zeer teleurstellend dat hun doem scenario (totale internationale isolatie en een economische malaise) niet is uitgekomen
    waardoor ze allerlei onzinnigheden uitkramen om alsnog hun gelijk te kunnen krijgen.
    Ik hecht veel meer waarde aan woorden van internationale economisten die weten waar ze over praten dan mensen waarvan hun uitspraken puur emotioneel is en gebaseerd is op irreeële sentimenten.

    Maar ondanks deze pessimisten wijzen alle
    tekenen uit dat de economische ontwikkeling wel zal plaatsvinden.
    Het zegt meer dan voldoende over het vertrouwen wanneer het vooraanstaande ratingsinstituut Standard en poors’ bereid is om na te denken over het verhogen van de kredietwaardigheid van Suriname.


    Maak melding
  8. @M. Doorn

    Leg eens uit wat de bijdrage van deze regering hierin is? Het plan is helemaal gedragen door Staats zonder enige bemoeienis van de huidige regering. Sterker nog onlangs beweerde jullie dat Staats een NPS bol werk is, dan is dit toch een verdienst van de NPS?


    Maak melding
  9. Domme neus op 10.

    De staat Suriname is de grootste aandeelhouder van Staatsolie, de regering van Suriname is in deze gemachtigd namens de staat van Suriname alles goed of af te keuren wat Staatsolie doet. Zo’n mogelijke grote investering zal dus door de regering goedgekeurd moeten worden, als zo’n bericht de deur uitgaat betekend het dat het al met de grootste aandeelhouder is besproken.

    Neus je bent duidelijk niet alleen heel erg dom, maar je schaamt je totaal niet om het zo schaamteloos te etaleren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES