Kiesstelsel Suriname moet worden omgegooid

31

PARAMARIBO, 18 mrt – Het Surinaamse kiesstelsel moet dringend worden omgegooid. Dit stelt parlementariër Carl Breeveld van eenmansfractie Doe. Het is eenvoudig niet meer vol te houden. Het stelsel is ondemocratisch en onrechtvaardig. Politieke partijen komen desondanks niet verder dan wat lippendienst. Dat moet nu eens ophouden.

Doe overweegt het indienen van een initiatiefvoorstel bij het parlement. Dat moet op zijn minst gaan prikkelen. “Al jaren wordt er gesproken over wijziging van het kiesstelsel. Maar we zien geen echte acties vanuit regering en parlement komen” , zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Onder meer Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo behoort tot de grootste klagers. Somohardjo voelt zich bestolen.

Bij de laatste verkiezingen had hij meer binnen moeten halen dan zijn huidige zes parlementszetels. Maar het aantal benodigde stemmen voor een zetel verschilt per district. Zo zijn in Paramaribo duizenden stemmen nodig. Maar voor Coronie geldt een norm van slechts een paar honderd. Breeveld ziet een landelijk evenredig kiesstelsel als het beste alternatief. Elke stem telt dan overal even zwaar.

31 REACTIES

 1. De heer Breeveld moet echt blij zijn dat hij als eenmansfractie bestaat in sommige landen hebben ze wat ze noemen een drie of vier procent grens en lig je onder deze grens dan kom je niet in.Suriname zou echt zo iets moeten invoeren dan had je zeker met een minder aantal partijen te doen.Hij heeft zeker gelijk dat er en evenredig systeem toe gepast moet worden,en wanneer gebeurd dat zeker niet nu,waarschijnlijk bij de volgende verkiezing dan zullen we zien of zijn partij nog bestaat.


  Maak melding

 2. Openbaring!

  Wat een openbaring! Ik stem Breeveld en DOE. Wie volgt mij? Doet u mee zodat iedere Surinamer gelijk wordt geacht. Nu zijn er Surinamers die 7 keer belangrijker zijn dan u en mij!

  Maar ik ben bang dat deze actie van Breeveld in een hele diepe la verdwijnt. Spoorloos!


  Maak melding

 3. Laat die 100 man uit Nickerie dan ook de kosten voor die parlementarier betalen!

  Gewoon 1 persoon 1 stem en voor elke district 2 stemmen voord e grootste partijen in dat district.

  Verder een afname van het aantal politicie. SME komt alleen vooruit met daden, niet met tories.


  Maak melding

 4. one man/woman one vote.
  dat was een van de leusen in Zuid Afrika bij de strijd tegen de apartheid. En in Suriname is de apartheid opnieuw uitgevonden door de NDP.
  In de Goslar zit waarschijnlijk nog duits goud


  Maak melding

 5. Omgooien van het kiesstelsel is een illussie. Waarom? Degene die wint profiteert van de oneerlijkheid van dit stelse en zal natuurlijk nooit zijn medewerkingverlenen om het systeem te veranderen. Het kiesstelsel is daarom net als het boedelprobleem een hebi voor ons geworden.
  Het voorstel van de heer Breeveld is niet nieuw. In 1965 waren er diverse AMSers, waaonder ik, die het kiesstelsel hadden aangevallen. Professor Ooft, toen minister van Binnenlandse zaken, heeft ons ongelijk gegeven.
  Intussen is hij bijgedraaid.
  Heer Breeveld. Ik wens u alle succes en sterkte toe.


  Maak melding

 6. Breeveld ziet een landelijk evenredig kiesstelsel als het beste alternatief. Elke stem telt dan overal even zwaar.

  Het Surinaamse kies stelsel is er opgericht om de Rechten van de bevolking in de Districten en Binnenlanden beter te kunnen beschermen tegen het over vertegenwoordigde zijn van stemmen in Paramaribo bij een evenredig verkiezing stelsel zou er vrees ik helemaal geen rekening gehouden worden met de Rechten van de bevolking die wonen in de Districten en Binnenlanden van Suriname.


  Maak melding

 7. One man one vote,

  Elk stem moet evenzwaar tellen. Het verbaast me wel dat alleen Somohardjo hiervoor zijn vingers in de vuur wil steken.
  Hoe zit het met de andere partijen die hier ook over gingen klagen. Die moeten nu Somohardjo volop gaan steunen. Het huidige kiesstelsen is sowiezo ondemocratisch en onrechtvaardig.

  Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is.


  Maak melding

 8. -Ik denk niet dat de partijen in DNA deze situatie waarin ongelijkwaardige positie van Surinamers zullen willen veranderen,daar men zelf voordeel aan heeft.Echte democratie is nog ver te zoeken in ons land.


  Maak melding

 9. nr 8 Kleine troost dat jij niet in het parlement zit. Sur. is een democratische republiek. Zo is je president ook gekozen. Als Breeveld zo’n voorstel indient, hoop ik dat er ook in jouw partij een paar met gezond verstand zullen reageren. Of heb ik het mis en bij jij boegbeeld van je partij?


  Maak melding

 10. Het aantal kiesgerechtigden in de laatste verkiezing 2010 was: 324490

  Het aantal uitgebrachte stemmen (mensen die daadwerkelijk gestemd hebben, was:237775

  Op DOE hebben 12085 (5,09%) mensen gestemd. DOE heeft 1 DNA zetel. Bij One Man One Vote zou DOE 3 DNA zetels halen. DOE komt dus 2 zetel tekort.

  Op AC (Brunswijk e.a.) hebben 11176 (4,705) gestemd.
  AC heeft 7 DNA zetel. Bij One Man One Vote zou AC 2 DNA zetels halen. AC heeft dus 5 zetel te veel.

  Op BVDPVF hebben 12043 (5,07%) mensen gestemd. BVDPVF heeft 0 (nul) DNA zetel. Bij One Man One Vote zou BVDPVF 3 DNA zetels halen. BVDPVF komt dus 3 zetel tekort.

  Op VA (Somo e.a.) hebben 30844 (12,98%) mensen gestemd. VA heeft 6 DNA zetel. Bij One Man One Vote zou VA 7 DNA zetels halen. VA komt dus 1 zetel tekort.

  Uitgaande van AC (Brunswijk e.a.) met 4,70% van de stemmen en 7 DNA zetels, zou VA (Somo e.a.) met 12,98% van de stemmen zeker 19 DNA zetels halen.

  Op dezelfde manier uitgerekend zou NF 16 DNA zetels halen in plaats van nu 14 zetels.

  Slechts 73,21% hebben gestemd. Dus er is voor alle politieke partijen een hoop ontwikkelingswerk te doen om de 26,79% van de wegblijvers te motiveren. Hier valt dus winst te behalen.


  Maak melding

 11. Sorry voor de overlast:
  1. Het aantal uitgebrachte stemmen (mensen die daadwerkelijk gestemd hebben, was:237775 moet zijn 237575

  2. Op AC (Brunswijk e.a.) hebben 11176 (4,705) gestemd. Moet zijn (4,70%)


  Maak melding

 12. De ogen schijnen nu open te gaan in Suriname.
  Ik hoop alleen dat Breevelt dit pleidooi doorzet.

  Waarvoor ook sterk gepleit moet worden is dat er een profiel moet komen voor een toekomstige President van het land.

  In dat profiel moet onder andere opgenomen worden dat de President:

  a)nooit met justitie in aanraking is gekomen

  b)nooit eerder is veroordeeld, niet in Suriname maar ook niet in het buitenland.

  c)tenminste 50 jaar oud en van onbesproken gedrag.

  d)hij of zij maximaal 2 termijnen van 5 jaar mag dienen en daarna nooit meer President mag worden; ook als hij of zij na 1 termijn niet is herkozen mag hij of zij nooit meer dingen naar dat ambt.

  Dit moet grondwettelijk worden vastgelegd en alleen gewijzigd kan worden door unanieme ja stemmen in de DNA.


  Maak melding

 13. Koloniale tijd.

  Dit kiesstelsel is ontstaan in de koloniale periode.
  Wel frappant dat ze daar zo anti-kolonie zijn, maar alles is nog steeds gebaseerd op vroegrrrrr.
  Geen eigen mening, geen eigen ideeën, geen innovatie, geen eigen identiteit, niets nada op bestuurlijk gebied. In principe is alles in Suri “late hale”.
  Politiek, jullie lezen ook wkn heb ik begrepen.
  I dare you: begin met het veranderen van het kiesstelsel en lees wat Afro schrijft.
  Jullie hebben zoveel mensen in dienst genomen, dus het excuus van “ andere zaken
  hebben prioriteit“, gaat er bij mij niet in. Laat ze werken voor hun geld.


  Maak melding

 14. @Pardesi

  Dank voor de info. Ook moeten we ons realiseren dat de bevolking de kosten voor die politicie moeten opbrengen. Als we kijken naar het aantal zetels per kiezer dan zien we dat hier veel te veel politicie betaald moeten worden:

  Kiezers per zetel:
  Doe 12085
  AC 1597
  BVDPVF 0 hun stemmen zijn verloren gegaan.
  VA 5140

  Overigens 237575 kiezers moeten er voor betalen.


  Maak melding

 15. he Pardesi hoeveel zetels zou de mega combinatie dan hebben gehaald,grote reken deskundige,of is dat niet de moeite waart om te vermelden


  Maak melding

 16. Pardesi,

  Dank voor de info.
  Laat trouwens Bryan hierboven zelf uitrekenen hoeveel zetels MC van NDP heeft behaald. Doet ‘íe ook wat!

  Volgens Ray is het beschermen van de belangen van de binnenlandbewoners vele malen belangrijker dan de wens van het totale volk. In een democratie geeft de meerderheid de doorslag en niet de minderheid. Dit stelsel dient te veranderen anders zit AC de volgende verkiezing in de Palmentuin te vrijeren met VHP en VA.


  Maak melding

 17. Een dappere poging van Carl Breeveld, dat wel, maar ik denk dat het een Don Quichote-achtige actie zal blijken. Of hij moet genoeg adhesiebetuigingen uit zowel coaltie- als oppositiekant krijgen. Maar aangezien het huidige kiesstelsel alleen voordelig is voor partijen die overduidelijk de macht zoeken, verwacht ik toch een lange weg voor Carl.

  @ 16: De MC is niet alleen de verkiezingen ingegaan maar als combinatie van diverse partijen. De MC kan dus nooit zelfstandig een aantal zetels halen. Je zou b.v. wel naar het aantal zetels van de NDP apart kunnen kijken.


  Maak melding

 18. @15 neus en @17 DAS: Bedankt voor jullie waardering.

  Naar mijn mening is discussiëren op basis van feiten/cijfers evenwichtiger en helderder. Neemt een heleboel ruis weg.

  Uit eerder gepubliceerde cijfers op dit forum kan je afleiden dat 1 uitgebrachte stem in het district coroni evenveel waard is als 9,27 stemmen uit het district wanica.

  Dus de bewoners van het district wanica zijn 9,27 keer minder waard dan de coroniaan. Hier is duidelijk sprake van discriminatie. Ik neem aan dat discriminatie in de grondwet van Suriname verboden is.

  Een vreemde gang van zaken en een zeer ongezonde situatie op de lange termijn.


  Maak melding

 19. Lonnie heeft al gezegd dat hij voor zich de komende vijftig jaren een grote rol in de politiek ziet weggelegd.Hij gaat abusievelijk niet voor verandering van de kiesstelsel zorgen.Eerder moet er gedacht worden om de president door het volk gekozen te krijgen in plaats van door vertegenwoordigers.Twee vertegenwoordigers kan je nog omkopen maar niet een halve volksstam.

  Cobie.


  Maak melding

 20. Esmerald opruiming van de koloniale overblijfselen is weldegelijk een prioriteit van deze regering. Omgooien van de huidige kiesstelsel zal vroeg of laat ook gbeuren maar is zeker geen prioriteit.

  Waar Surinamers zeker voor zullen moeten waken welke kiesstelsel men ook gaat instellen, de mensen in het binnenland of de districten moeten hun eigen en genoeg kandidaten hebben om hun belangen te behartigen, dat was de bedoeling met dit kiesstelsel. We weten maar al te goed dat de mensen in Paramaribo geen ene zikkepit geven om de districten en de binnenlanden.

  Iemand komt met een berekening, terecht dat 16 ook vraagt naar de cijfers van MC. En waar komt 18 mee

  ” De MC is niet alleen de verkiezingen ingegaan maar als combinatie van diverse partijen. De MC kan dus nooit zelfstandig een aantal zetels halen. ”

  Dit terwijl de cijfers van de rekenaar betrekking hebben op alleen maar combinaties behalve DOE natuurlijk.

  De cijfers van de rekenaar hebben betrekking op one man one vote, dit is natuurlijk grote kul, omdat one man one vote nergens ter wereld wordt toegepast voor wat betreft landelijke verkiezingen.

  Een landelijke verkiezing is geen referendum waar one man one vote principe wordt toegepast.

  Trouwens als we onze kiessteklsel gaan omgooien zoals DOE voorstelt horen we naar het totale plaatje te kijken.

  Dus ook;
  – instellen van een kiesdrempel voor partijen

  – het verbieden van politieke combinaties die mee mogen doen

  – het verbieden van partijen die enkel op etnische leest geschoeid zijn zoals NPS of VHP of PL

  – het verplicht stellen van verkiezingsprogramma’s geschreven in het Nederlands

  – het verplicht transparant stellen van partij financien, hoe komen de partijen aan hun financien

  – het verplicht stellen van partij statuten en reglementen

  Enz. enz.

  We gaan niet halfbakken te werk te gaan, laten we het voor eens en voor altijd goed doen. Anders kunnen we ook dit voorstel als een DOE eigen belang zien, alsook een eigen belang van partijen die het zo willen laten.

  Trouwens alleen NDP heeft omgooien van het kiesstelsel in hun partijprogramma, voor de rest geen enkele andere partij.


  Maak melding

 21. hahahhaha ai mi gado hoe gek kan een mens zijn om die leugens en bedrog van de NDP-ers te geloven. Iemand hier beweerd dat alleen Bouterse het omgooien van het kiesstelsel in hun partijprogramma heeft opgenomen, is toch treurig dat er nog mensen zijn die geloven in die leugens en bedrog van Bouterse en zijn criminele bende.


  Maak melding

 22. Doorn je klets weer!

  “opruiming van de koloniale overblijfselen is weldegelijk een prioriteit van deze regering”
  Dat geloof ik pas als alle ndpérs hun kids terughalen en niet z.g veiligstellen in Nederland.
  Is Suri te min voor hun kids, hoe zit dat eigenlijk?

  “De MC kan dus nooit zelfstandig een aantal zetels halen.”
  Goed onthouden, want zonder lonny of somo zijn jullie nergens.

  Boi, als die l(e)ijder van je komt te ontvallen, dan vraag ik me af wat je de rest van je leven zult doen. Op z’n suri’s: “Ie lasie ie srefie zodanig”, dat je je eigen yeye kwijt bent!

  Wanneer ga je eens een keer aan jezelf denken ipv 7x24uur in de bres te springen voor je l(e)ijder? Volgens mij ben je best wel een aardig kereltje, maar hebt nu op het verkeerde paard gewed.
  Wat schuift die opdracht van je?

  Doorn het is tijd op een wasie te nemen en terug te keren op aarde.
  Je leeft in een roes en je ziet wazig!

  Btw, krijg je strafpunten als je niet genoeg tegengas geeft op deze site? Indien zo, dan zal ik rekening met je houden
  Aardig van me he?

  bosies!


  Maak melding

 23. @ 21 Doornroosje: Ik weet niet welk partijprogramma je bedoelt, maar in het partijprogramma van de NDP wordt hier niet over gesproken. Onder het hoofdstuk politiek-bestuurlijke orde vallen de volgende punten:

  1. Grondwetswijziging
  2. Institutioneel versterken van de RR en DR
  3. Geen partijpolitiek met ministeries bedrijven
  4. Toepassen van ICT in de overheidsadministratie
  5. Rechtstreeks gekozen DC
  6. Rechtstreeks gekozen president

  Geen enkel woord over verandering van het kiesstelsel. Maar ja, je bent niet in je eerste leugen gestikt, dat blijkt nu maar weer.


  Maak melding

 24. Esmerald op 24 toch,

  Leg me het verband uit wat het opruimen van de koloniale overblijfselen in Suriname en NDP’ers die kinderen hebben in Nederland.

  Bedoel je zoiets van, omdat NDP’ers kinderen in Nederland hebben moeten die koloniale overblijselen in tact worden gehouden.

  ““De MC kan dus nooit zelfstandig een aantal zetels halen.”
  Goed onthouden, want zonder lonny of somo zijn jullie nergens.”

  Bovenstaande snap ik al helemaal niet, MC heeft 23 zetels gehaald, dus hoe dan.

  Kijk dit is de reden waarom ik tegengas hier geef. Jullie zijn zo dom en achterlijk, en ik probeer te voorkomen dat lezers gaan denken dat dit het gemiddelde niveau is van Surinamers.

  Deze vind ik wel een mooie van je.

  “Op z’n suri’s: “Ie lasie ie srefie zodanig”, dat je je eigen yeye kwijt bent!”

  Dit terwijl ik hetzelfde over jij denkt, ik ben consequent, maar jij, de ene keer heb je niets met SDDuriname te maken, je gaat er ook nooit meer wonen, je hebt geen contact meer met het thuisfront, het is een en al Nederland voor jou om direct daarna op alles wat Suiriname betreft negatief te becommentarieren. Volgens mij ben je niet alleen je yeye kwijt maar ook totaal de weg kwijt en zolang je de weg kwijt bent, kan die yeye je niet meer vinden.


  Maak melding

 25. @25

  Kijk als je niet weet wat een partijprogramma is kan ik begrijpen dat je stom komt vragen welke partijprogramma ik bedoel.

  Wat jij hebt gecopieerd zijn gewoon de kernpunten. Desondanks zouden de laatste twee punten al een belletje moeten rinkelen.

  Ik zou het gedeelte van vernieuwing van het kiesstelsel hier kunnen copieren maar doe dat niet.

  Je krijgt huiswerk van mij. Zoek het NDP partijprogramma, dat is een groot document met heel veel hoofdstukken en zoek naar het hoofdstuk “vernieuwing van het kiesstelsel”.


  Maak melding

 26. Ach 25 dat je niet weet wat het verschil is tussen kernpunten en een partijprogramma verbaasd me helemaal niet.

  Als huiswerk, mag je voor mij het partijprogramma gaan zoeken en lezen. Zoek naar een hoofdstuk met de titel “vernieuwing van het kiesstelsel”.

  Als je het hebt gelezen, verwacht ik dat je hier komt schrijven “ik ben stout geweest om Doorn een leugenaar te noemen. Mijn excuses daarvoor”


  Maak melding

 27. hallo hou toch op met jou vernieuwing Bouterse is al jaren bezig met de zelfde oude klootzakken die dit land op de rand van de afgrond hebben gezet, dankzij vene en Nederland is Suriname weer op de been gekrabbeld, M.Doorn is blinde koe die zich zelf belachelijk hier maakt met zijn leugens en bedrog die door de waarheid al zijn ingehaald,Bouterse bishop van grenada, gadaffi van libie chavez van venezuela zijn allemaal gasten die vanuit een oude en domme ideologie, dogma denken, in al deze landen is het de bevolking die de tol betaald ten koste van deze megalomaan idioten.


  Maak melding

 28. Doorn,

  Ondanks alles krijg je van mij toch complimentjes.
  Een “nieuwe” lezer zou bijna in die val van je trappen!

  Maar…..
  Ons kent ons, de lezers met enige kennis van zaken snappen wel degelijk wat je uitprobeert.
  Ja uitprobeert, als ik je niet kon, zou ik bijna zeggen; mensen laat Dorie met rust, “t” is blond!
  Maar goed, wij weten beter.

  Omdat ik weet dat je onlangs op je donder heb gekregen laat ik je met rust! Ik ben geen klokkenluider. Linksom of rechtsom, je moet ook je brood verdienen door zoveel mogelijk reageerders te bashen!

  Maar…
  Ik blijf aan je staart trekken, om je te laten landen op aarde, omdat ik je, ondanks alles toch aardig vind.

  30% mc stemmers van het totaal van 70% stemmers, is nog geen overwinning, lonny en somo waren hard nodig! D8 een omkoping van circa 2 miljoen euries, of was het meer?

  Maak je niet druk, binnenkort zal een journalist uitzoeken hoeveel Top-NDPérs, geen plebs he, hun kids veilg hebben gesteld in Nederland, maar ondertussen zogenaamd, continu afgeven op Ned.
  Je l(e)ijder is een schoon voorbeeld! Nu de rest nog.

  Pas op dat je niet “draaierig” wordt van het verdraaien van de Echte Feiten.

  Doegh doegh.


  Maak melding

 29. Esmerald waar heb je het over?? Van wie heb ik op me donder gehad, laat het me weten hoor, want het is me helemaal ontgaan.

  Ik blijf versteld staan van mijn kondremnangs, ze zijn zo dom maar proberen het hoogste woord steeds te hebben.

  Neem die labiele wikifreak bijvoorbeeld, deze ezel vind het waarschijnlijk leuk zijn nick steeds te zien op waterkant, dat hij niets te vertellen heeft siert hem niet, als hij zijn nick maar ziet staan.

  Maar nu effe terug naar je dom geklets en als ik jullie hierop wijs, noemen jullie het bashen.

  Eerst zeg je doodleuk

  “““De MC kan dus nooit zelfstandig een aantal zetels halen.”

  En daarna

  “30% mc stemmers van het totaal van 70% stemmers, is nog geen overwinning, lonny en somo waren hard nodig!”

  Blijkbaar vind je nogsteeds dat MC niet zelfstandig 23 zetels heeft gehaal, toch.

  IPV gewoon toegeven dat je stomiteiten uitkraait kom je met een kul verhaal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.