“In Suriname mag je niet bang zijn oud te worden”

15

PARAMARIBO, 18 mrt – “Wat ik erg vind is dat de president in zijn jaarrede zegt: In Suriname mag je niet bang zijn om oud te worden. Maar de mensen die het beleid uit voeren hebben dat niet begrepen.” Dit zegt directeur Dennis Rust van bejaardenhuis Ashiana. Hij is ten einde raad. Het is aan de ene kant de sociale kaart spelen en anderzijds oude mensen laten verhongeren.

Want dat hangt Ashiana boven het hoofd. Als publiek tehuis is het geheel afhankelijk van de subsidies. Dat zeker wat betreft de voeding en zorg voor de ruim driehonderd bewoners. “Maar alles wat we aanvragen wordt simpelweg gehalveerd. Je blijft in een vicieuze cirkel draaien”, zegt Rust. Het geld is niet alleen niet genoeg. Het komt vaak ook veel te laat. Dit keer kostte het een publiek pleidooi.

De directeur moest via de media zijn ei kwijt. “En het heeft onverwachts gewerkt. We kregen van alle kanten hulp uit de gemeenschap, slagerijen die vlees leverden en rijstbedrijven rijst, boeren uit Rijsdijk stuurden groente”, aldus Rust. Maar over de aanpak op het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting geen goed woord. Als het geld uiteindelijk komt, is het al uitgegeven. Aan de lange rij schuldeisers.

15 REACTIES

 1. Ik hoop dat de bevolking wakker wordt en beseft dat deze regering ze alleen als stemvee nodig had.Er zal niets en dan ook niets veranderen.Sterker nog,het zal alleen maar erger worden.


  Maak melding

 2. Het was een kleine verspreking van Bouta, hij zei: in Suriname MAG je niet bang zijn om oud te worden, hij bedoelde echter te zeggen: in Suriname HOEF je niet bang te zijn oud te worden, daar zorg ik wel voor.


  Maak melding

 3. Niet alleen in zijn jaarrede heeft hij leugens verkondigd ook zijn verkiezingsprogramma zit vol leugens en bedrog,Bouterse staat om bekend dat wanneer hij rechts zegt hij links bedoeld.
  Bouterse zal ten onder gaan aan grootheidswaanzin, waar zijn al die geweldige plannen van voor de verkiezing? wat hij zegt doet hij niet hij heeft altijd een dubbel agenda.


  Maak melding

 4. Dat wat gezegd was ,is dus bedoeld geweest om mensen zgn te overtuigen van zgn. oprechtheid en gemeend zijn met t volk. Zo,n holle frase die alleen geldt voor intimi en de incrowd,die hooeven niet bang zijn oud te worden , ze zullen niet in Ashana terechtkomen , want t is nu gebleken ,dat senioren niet alleen bang zijn om oud , hulpbehoevend en afhankelijk te worden , maar om nog VEEL MEER.En echt niet zij alleen
  Bang om ziek te worden is er , bang als men naar bed gaat, bang in huis, alles achter slot en grendel, zoveel sloten soms dat t lijkt op een vesting, t huis maken tot een onneembare vesting , klein ALCATRAZ, voor t geboefte. Daarbij t risico lopend dat als er brand zou zijn iemand kansloos is, voor die alle sloten open heeft gekregen.
  Bang om de mond open te doen en kritisch te zijn , zoals ze in t parlement zijn afgesnauwd en hun kop zowat afgebeten , met de duidelijke boodschap , kop dicht en blindelings eens zijn met belissingen die genomen worden .Toen dropen ze met de staart tussen de benen af en antwoordden braaf , ja. Bang zijn niet alleen senioren , maar t gros van de samenleving
  Dus deze oude mensen worden nu als noodzakelijk kwaad beschouwd, nu ze, na een leven van hard werken en plicht ook hun bijdrage hebben geleverd, t nodig hebben dat ze een zorgeloze oude dag beleven , t liefst bij t oud en grof vuil gedumpt, tot aan hun sterven.
  Toen ze nodig waren om hun stem uit te brengen , werden ze met de bus opgehaald , en ze zijn net als de jeugdige stemmers ingepakt, met mooie , maar loze beloftes, en zie nu hoe ze afgedankt worden .GGGRRRRRRRRRRR


  Maak melding

 5. niet bang om oud te worden in suriname
  dat is mijn grootste wens altijd geweest
  maar dat maakt de regeering niet mogelijk.
  het was altijd een droom:daar geboren en daar
  sterven,op mijn oude dag
  maar je stuit op 38 procent van je inkomen,
  paspoort inleveren,ziekte kosten,problemen
  met medicijnen
  en dan de problemen in het verzorgings huis
  helaas zullen ze me hier moeten begraven


  Maak melding

 6. Weer een bevolkingsgroep de deze regering in de steek gelaten na holle beloftes tijdens de verkiezingen: de Surinaamse ouderen.

  Bouterse vond het belangrijker om: gepantserde auto’s aan te schaffen, zijn kabinet een enorme loonsverhoging te geven, de werkkamers van ministers voor een vermogen te verbouwen, de first lady een salaris te geven en het Plein van de Revolutie voor miljoenen te renoveren.

  Eigen familie/soort eerst


  Maak melding

 7. Wat volgens mij moet gebeuren is dat de ouderen zo lang mogelijk ,eventueel met dagelijkse professionele ondersteuning, in hun eigen vertrouwde omgeving moeten kunnen blijven wonen.Ik denk dat ouderen dan het gelukkigst zijn.Pas wanneer zelfstandig wonen niet meer mogelijk is en de familie niet in staat is of onwelwillend is de ouderen te ondersteunen zou men in een bejaardentehuis geplaatst moeten worden.Wat we nu zien is dat men vanaf de zestigste in een tehuis wordt geplaatst.Stel dat iemand honderd wordt dan heeft men 40 jaar in het tehuis doorgebracht.Dit kan niet ,omdat velen die wel hulpbehoevend zijn niet opgenomen kunnen worden.Bovendien is het huidig systeem op den duur onbetaalbaar.


  Maak melding

 8. Niet bang om oud te worden in Suriname???

  Gaat u maar eerst onderzoeken hoeveel ouderen er zijn doe geopereerd moeten worden maar het ziekenhuis vraagt hun eerst o Euro’s te storten terwijl zij een zeer klein bedrag maandelijks ontvangen om ervan rond te komen. Ze kunnen nu al geen normaal leven leiden omdat het leven onbetaalbaar is geworden en steeds duurder wordt.

  Ik hoop niet dat de ouderen van dagen van de lucht kan leven!


  Maak melding

 9. Triest dat in een land waar ministers een half miljoen dollar uitgeven voor een toiletpot, er daar ouderen zijn die omkomen van de honger, omdat er geen geld is.

  In welke werelddeel komt me dat ook bekend voor?????? U mag raden…


  Maak melding

 10. DRAMA! DRAMA! DRAMA het is een en al een drama! Door deze poppenkast regering!!

  Ik wou juist in Sme oud worden maar gezien de comedie van de comedianten ben ik inderdaad bang daarginds oud te worden. Ik ga uit Suriname nu werkelijk vluchten. Kom niet meer terug door de angst voor de inlevering van de 35% van mijn oudedagen inkomen.

  Suriname: SCHANDE, SCHANDE, SCHANDE! HOE DURF JE DIT AL DIE MENSEN AAN TE DOEN! De ene z’n dood en de andere zijn brood??

  Jawel! op de oudjes z’n dood zeker!!!
  Oudjes laat je niet leeg plunderen door de plunderaars van Surinaamse tering bendes zg regering.

  Regeringsbendezooi! stikken jullie maar in je eigen stront!! Alle ongeluk van de wereld aan jullie toegewenst!! in elk geval geen Subh Holi!!

  Wiep-Ding heeft hekel en haat aan deze bendezooi!! Bandieten zijn ze!!!

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 11. Leuzen!

  Het leuzen roepen is een sport geworden in Siriname. Roep maat wat, het kan echt niet schelen wat, maar het moet een leus zijn.
  Mensen blij maken met uitspraken en beloftes die men niet wil of zal, noch kan waar maken.

  Een volk dat nu reeds vele katten in vele zakken heeft gekocht en toch de ogen niet opent, is gedoemd te gaan lijden.

  Ik hoop om ook oud te worden in Suriname maar zeker niet in een bejaardentehuis. Ik weet dat er ouderen zijn die niet anders kunnen maar dat wil niet zeggen dat de regering ze niet serieus moet nemen.


  Maak melding

 12. jaren geleden,hoorde je dat de kinderen voor
  de ouderen zouden zorgen in suriname.
  helaas is de mentaliteit veranderd in de
  hollandse afstandigheid.
  wat men vergeet is dat ze ook oud zullen
  worden


  Maak melding

 13. @ nummer 13 ,
  Het was traditie, let wel het was traditie om voor jou ouders te zorgen maar dat is lang niet meer het geval in Suriname.Het is in en in triest om te zien dat zelfs met de ouderen worden bedrogen door deze criminele regering .\
  Wang sari torie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.