Straatventers moeten uit straatbeeld Suriname

19

PARAMARIBO, 15 mrt – Alle wilde venters moeten uit het straatbeeld verdwijnen. Dit is de kern van het jongste streven van de stedelijke autoriteiten. Honderden leurders zullen ergens een plekje krijgen op de drie markten die Paramaribo rijk is. Maar of daarmee de chaos op straat eruit is?

Waarschijnlijk niet. Als het streven werkelijk is schoonschip te houden, is er nog een lange weg te gaan. Zoals met de tientallen taxi’s die het voormalige veerplein langs de Waterkant hebben ingenomen. Die hebben het nog immer voor het zeggen, de dagelijkse ergernis bij duizenden verkeersgebruikers ten spijt. Anders dan de venters weten de taxihouders de ene na de andere politieke bezembeurt te pareren.

Geen politieagent of hogerhand die er tegen op gewassen lijkt. De venters hebben maar te buigen voor de ijzeren hand der wet. Volgens Mohamed Kasto, districtscommissaris van Paramaribo, is er geen weg terug. Voor de straatventers wel te verstaan. Die zijn eerder ook al “aangepakt”. Sociaal verschijnsel als ze zijn blijven ze zich herhalen. Hoe goed ook de bedoelingen der autoriteiten. De taxi’s blijven intussen ongestoord het verkeer terroriseren. “Niemand haalt ons hier weg”, wordt nu al geschreeuwd.

19 REACTIES

 1. De stad Paramaribo is een chaos. Ik wil de regering zien die daar orde in brengt. Als deze regering het gaat proberen zal men schreeuwen dat het weer de jaren 80 zijn.
  Het lijkt wel alsof de Surinamer van wanorde, troep, smerigheid houdt. Op geen enkel vlak, voorzover ik weet, is er regelmaat en orde.

  Ik wens de autoriteiten sterkte toe met de maatregelen!


  Maak melding

 2. Ik was met mijn gezin in 2009 in Su. Ik ergerde mij aan de straatventers en ook de kinderen die je fruit probeerde te verkopen. Het is natuurlijk te begrijpen, er moet geld verdien worden. Maar als je het imago van ontwikkelingsland kwijt wil, dan moet je dit verbieden.


  Maak melding

 3. Ach,de venters vormen toch zo een prachtig beeld.Geeft heel goed weer hoever wij als derde wereld land zijn.Vooral de boutique op straat voor de kerk is een echte bezienswaardigheid.Een unicum in de regio.Eerder is het aanbevelen waard om de verkopers op de markt aan te sporen ook langs de straten hun waar aan de man te brengen.Hoe meer zielen hoe……

  Cobie.


  Maak melding

 4. Tijdens front is het allemaal meerdere malen geprobeerd, zonder een structureel beleid tegenover te stellen, hetzelfde als die clean sweep enz. enz. halfbakken beleid, niets structureels.

  Heel goed idee om de straatventers uit het straatbeeld te krijgen, alsook de taxi’s en dergelijke, maar laten we de zaken eerst goed in kaart brenegen en beleid maken, ga niet halfbakken te werk zoals tijdens front, los zaken structureel op.


  Maak melding

 5. Zolang er te weinig werk is en geen behoorlijke uitkering voor werkzoekenden moet je maar op de één of andere manier zien dat je je hoofd boven water houdt.
  Dus hebben deze venters groot gelijk.


  Maak melding

 6. Laat mij niet lachen met jou geciviliseerde samen, weet jij wat geciviliseerd inhoud?
  Die lijders van jou weten niet wat dat betekend mi boy en jij ook niet dus laat mijn niet lachen.


  Maak melding

 7. Grappig……juist deze mensen hebben voor Bouta en Tante Jenny gestemd ,en voooor deze Regering! Wie is nu de lachende derde…arme straat venters…..zoals ze zeggen…ba zoekoe ba fenie ba tjarie…..succes mensen…leef met jullie meee .

  Groet,ram,ram (Veel wijsheid !)


  Maak melding

 8. Die straatventers zorgen voor de minste overlast. Die taxi’s aan de Waterkant des te meer. Probeer er maar eens tussen te parkeren. Dit is anarchie ten top. Enne, waren er geen mensen die klaagden over een bepaalde bevolkingsgroep? Ik ben geen racist, maar het zijn geen Chinezen die daar staan…


  Maak melding

 9. Het probleem met de auto,s in Suriname is zo opgelost.
  Verhoog de benzineprijs naar het niveau van Turkije. 2,10 euro:-) Het is daar dus heerlijk rustig op straat.
  Maak het centrum van Paramaribo autovrij.
  Dat kan heel eenvoudig door parkeerterreinen in de buitenwijken te maken en grote stadsbussen naar het centrum te laten rijden.
  Maar Hokkie bouwt liever een nieuwe stad.


  Maak melding

 10. @BlakaBakra

  Reageer nou even niet zo bekrompen.

  In andere dan West Europese landen verkopen straatventers hun spullen. Nee, Chinezen zijn het niet, want die doen het in hun eigen land. Dat is ook in de andere Aziatische landen zo. Daar vinden toeristen het een charme van het land. Kom nou niet zo belachelijk doen, Suriname is een III Wereldland. Waar moeten ze anders staan, als ze geen winkelhuur kunnen betalen? Of heb je liever dat ze gaan stelen? Ga jij maar op betaalde plekken parkeren waar ze een wachter voor hebben zitten. Zo help je de economie ook een handje. Of ben jij een van die types die dwars op de trottoirs gaat staan? Laat die mensen met rust, of help mee aan een plek waar ze kunnen staan, desnoods tegen een lage standprijs.


  Maak melding

 11. Winston @ 13 als iemand bekrompen is zal hij ook alszodanig reageren. De reactie van 11 is dus van een bekrompen persoon. trouwens de meeste reacties hier geplaats zijn van bekrompen personen.

  Laten we onderstaande reactie van ene R.Lalbhadoer op 10 als voorbeeld nemen.

  “Grappig……juist deze mensen hebben voor Bouta en Tante Jenny gestemd ,en voooor deze Regering! Wie is nu de lachende derde…arme straat venters…..zoals ze zeggen…ba zoekoe ba fenie ba tjarie…..succes mensen…leef met jullie meee .”

  Deze mensen hebben volgens hem op MC gestemd dus de huidige regering zou ze niet mogen verwijderen. Advies is eigenlijk stem een andere keer front en jullie kunnen gewoon straatventer blijven.

  Hoe bekrompen kan een mens niet zijn.


  Maak melding

 12. De vraag is waarom zijn er zoveel straatventers om dat er een markt voor is,anders had je hun niet gehad.Je kunt ook de vraag stellen waarom hebben de regeringen die geweest zijn het laten gaan dat een groot gedeelte van Paramaribo tot een China Town geworden is?Er zijn vele landen die nu zoetjes aan begonnen zijn wat aan het transportvervoer te doen op grond van het toename van het verkeer.Er zijn vele options zoals “Reageerder” het had over Turkije met een verhoogd benzine prijs, het aantal auto`s in de stad te beperken zoals de Chinezen dat hadden een groep rijd bepaalde dagen in de week de andere groep andere dagen.


  Maak melding

 13. Brood!

  Elke straatventer probeert zijn brood te verdienen met straatventen.
  Elke taxi-chauffeur probeert zijn brood te verdienen met taxi-ritten.
  Voor de straatventers gaat men plaats zoeken op 1 van de 3 markten in Paramaribo. Goede zaak als de controle hierop ook werkt.

  De taxi-chauffers proberen het keihard te spelen terwijl een heleboel geen vergunning heeft. Ga daarop controleren, stuur degene die geen vergunning hebben om een te halen en verdeel de taxi’s in 2 groepen. Om de ene dag rijden of een week ‘s-morgens en een week ‘s-middags.
  Dizelfde doen we ook met de “wilde bussen”.
  Er zijn er gewoon te veel waardoor de helft de halve dag motordraaiend, milieuverpestend in de weg staat te staan.

  Wie zegt “niemand haalt ons hier weg!” moet onmiddelijk zijn vergunning voor een maand of langer inleveren. Optreden! Het land is voor ons allen!


  Maak melding

 14. Zie hier die achterlijke en domme redenering wat ik bedoel , in andere landen gebeurd het ook dus dat mag ook in Suriname, opvallend dat ze allemaal reageren volgens de zelfde dogma.als je het hebt over de misdaden die Bouterse heeft gepleegd verschuilen ze zich achter indonesie de slavernij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.