Suriname moet nadenken over nieuwe hoofdstad

52

PARAMARIBO, 14 mrt – Het is tijd dat Suriname begint na te denken over de bouw van een nieuwe hoofdstad. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Er zijn zoveel redenen waarom Paramaribo op den duur niet meer zal voldoen. Belangrijker wordt het te bepalen waar de nieuwe stad komt te liggen.

Dat is niet zo eenvoudig geregeld. Wat wel zeker is, is dat er bepaalde voorwaarden gesteld moeten worden. “We moeten ergens een nieuwe stad plaatsen, omdat we daar ontwikkeling willen brengen”, zegt Hok. Daar leent met name het binnenland zich uitstekend voor. Als er een plek is in Suriname waar ontwikkeling hard nodig is, is het daar wel. Het idee van een nieuwe stad is uiteraard niet nieuw. In de jaren zeventig waren de ogen en de planning gericht op Apoera.

Dit gebied in West-Suriname werd ook korte tijd het centrum van grootschalige ontwikkeling. De staatsgreep van 1980 bracht er abrupt een eind aan. Onder meer de politieke partij Palu waar Hok nu voorzitter van is, was gekant tegen dit zogenaamde West-Suriname plan. “Apoera was onder meer te dicht bij de grens met Guyana en we kunnen onze grenzen nauwelijks bewaken.” Hok is eerder geneigd te gaan voor Pokiegron, in Sipaliwini.

52 REACTIES

 1. ze sporen totaal niet meer in suriname met hun nonsens ideeen over een nieuwe hoofdstad en ook nog in pokigron of sipalwini.die jim hok moet zich zelf daar maar gaan ophokken met z,n boslandgenoten en nooit meer terug komen.ze kunnen iet eens een goeie weg aanleggen laat staan een hoofdstad.

  M.R. SUNIL MAHABIERSING


  Maak melding

 2. Er is niet eens geld om de Waterkant op te knappen of de tientallen vervallen huizen te renoveren, de straten te repareren. Wat een kulverhaal weer


  Maak melding

 3. Wat een idiooot verhaal neem alleen de manier van argumenteren:

  “Apoera was onder meer te dicht bij de grens met Guyana en we kunnen onze grenzen nauwelijks bewaken.” dus werden daarom de miljoenen die toen al geinvesteerd waren en nu heel goed van pas zouden komen weggegooit?
  En de snelweg en spoorlijn naar Brazilie die kunnen we toch ook niet bewaken? Of de brug naar Guyana.
  En waar vindt je voorbeelden dat er met echt succes een nieuwe hoofdstad is gemaakt? Heb je wel een idee wat er voor komt kijken? Heb je wel een idee hoelang de reistijd dan wordt voor iemand die naar de hoofdstad moet reizen? Heb je wel een beeld en kennis van het gebied waarover je praat?


  Maak melding

 4. Inderdaad moet Suriname gaan nadenken over een nieuwe Hoofdstad. Paramaribo ligt te dicht gevaarlijk bij de kust (Atlantische Oceaan) en een enkele Tsunami zou het binnen een enkele dag kunnen wegvagen. Zie wat er momenteel met Japan aan de hand is. Dus een briljant idee meneer Hok om zo snel mogelijk ‘liefs gisteren’ een commissie ‘NIEUWE HOOFDSTAD REPUBLIEK SURINAME’ te benoemen, alvorens het te laat is.

  http://www.youtube.com/watch?v=M5B6kp_kraw&feature=related


  Maak melding

 5. Laten wij eerst al onze oude plantage’s tot ontwikkeling brengen. Van daaruit zal de contoeren van een nieuwe stad , zich dan duidelijk manifesteren.


  Maak melding

 6. ha,ha,ha.

  En dat neemt zichzelf ook nog serieus. Los eerst de echte interne en externe ( voedsel, brandstof, armoede, enz. ) maar eens op.

  Lolbroek, doet zijn naam eer aan HOK. Hier wonen nog steeds teveel suri’s in. Sociale woningbouw wellicht een punt van nog meer aandacht geven.


  Maak melding

 7. Nieuwe stek!

  Om economische en tactische redenen is de plaats voor een nieuwe stad simpelweg Noord Paramaribo (Morgenstond, Tourtonne, en ook Charlesburg).

  Breng de stad naar het water om afstanden te verkleinen. Breng de stad naar Zee en leg daar een zeehaven aan. Maak brede, vierbaans verbindingswegen over oud Paramaribo heen naar Commewijne. Bouw grote, stevige, betonen gebouwen in de nieuwe stad en verhuur ruimtes aan handelaren en zakenlieden
  Neem voldoende ruimte voor een goede riolering uitkomend in open zee en gebruik daarvoor kolossale duikers. Leg een industrie-terrein aan vast.
  Breng de Ringweg naar Weg Naar Zee en verbindt deze met verharde wegen met de aan te leggen Boulevard langs de Zee-oever. Bedijk de Boulevard op proffessionele wijze en plant er mooie palmen langs.
  Leg open kanalen aan waarover stevige bruggen eindigend bij sluizen om zo de waterhouding te controleren. Leg desnoods een windmolenpark aan voor het verkrijgen van energie. De wind in Noord Paramaribo is oneindig en gratis.

  Vernietig alle vervallen prasie-ossos in oud Paramaribo en zet er parkeergelegenheden of nieuwe gebouwen. Handelaren en winkeliers in oud Paramaribo kunnen een ruimte huren in de nieuwe stad en een filiaal beginnen zodat hun handelkans niet verkleind wordt.

  Voordelen van het kiezen van deze plaats is dat er geen grote afstanden hoeven te worden aangelegd om materialen en werkende mensen te vervoeren. Rimboe-toelages hoeven niet betaald te worden en iedereen kan thuis bij moeders en kinderen slapen. Eenmaal een gedeelte haven klaar is kan ook over zee
  getransporteerd worden en kunnen toeristische schepen aanleggen in het nieuwe gedeelte. Een excursie naar oud Paramaribo is dan aan te bevelen.

  Meneer Hok wil naar Sipaliwini om de mensen daar een kans te geven om mee te groeien met de nieuwe stad. Hij zal bedrogen uitkomen omdat de hutten en pinakampen deel gaan uitmaken van de nieuwe stad, zuiver omdat dit een niet te vervangen gebruik is bij de plaatselijke bewoners. Sommigen zullen veel geld vragen voor het stukje land waar hun hutten op staan. Meneer Hok wil een nieuwe stad met Hokjesbouw en daar moeten we hem van weerhouden. In de zovele (honderden) landen die ik bezocht heb is de nieuwe stad nooit verder dan 10 km van de oude gebouwd.
  Zij zagen de voordelen en ook de nadelen. Meneer Hok ziet ze niet!


  Maak melding

 8. PARAMARIBO, 14 mrt – Het is tijd dat Suriname begint na te denken over de bouw van een nieuwe hoofdstad. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Er zijn zoveel redenen waarom Paramaribo op den duur niet meer zal voldoen. Belangrijker wordt het te bepalen waar de nieuwe stad komt te liggen.

  Jim Hok NH een nieuwe hoofdstad wie gaat er daar dan wonen????
  Suriname heeft amper 400.000 inwoners de Overheid heeft nu al moeite om alles in het gareel te houden het ambtelijke bestuur en de voorzieningen in de districten en binnenlanden laat veel te wensen over. Jim Hok NH zorg maar eerst dat de Overheid zijn zaken op orde heeft alvorens met zulke mooie plannen te komen die gedoemd zijn te mislukken vanwege het geringe aantal inwoners in het land.


  Maak melding

 9. “Suriname moet nadenken over nieuwe hoofdstad”

  Ja en laten ze dat “Nadenken” nou net niet kunnen 😉

  Dus dat wordt weer werkkrachten importeren…
  Want ze zijn zelf te bedonderd om de handen uit de mouwen te steken 😉
  Vervolgens de rekeningen niet betalen en dan weer lekker klagen dat er maar half werk wordt afgeleverd!

  De stumpers leren het ook nooit 😉


  Maak melding

 10. Dat wordt NIKS,ze kunnen amper het bestaande Paramaribo onderhouden.Minister noem de redenen aub.En een gebied tot ontwikkeling brengen kan ook op andere manieren.


  Maak melding

 11. Nadenken over een stad/hoofdstad?Voor iedereen is het idee nieuw.
  Waarom nietParamaribo herbouwen tot een “werelstad”metropoliet”?Paramaribozal en blijft de hoofdstad van Suriname.
  Andere plekken is gedoemd tot mislukking,zie west-suriname….er staan nog spoorrails te roesten en huizen door vleermuizen bewoond.Geen mens wil paramaribo verlaten.Een dagje Nickerie krijg ik al heimwee,laatstaan in Apoera of ergens bij Inggie Kondr’e.
  Geef mij maar paramaribo en een parbobier erbij..


  Maak melding

 12. Begin een ieder een lap-top te geven,dan hoeft die persoon niet meer naar de stad te komen.

  Zet in elk district een goed ge-olied bevolkings register,zodat je niet dagen hoeft te reizen naar de parbo om een kwietantie te halen en tamara terug te komen,want vandaag kan niet eigen belang gaat voor.

  Wat een goed voorstrel zou zijn..,,zet alle ambassades buiten de stad in een speciale wijk b.v. tussen parbo en zanderij een nieuwe ambassade dorp..zonder tussen komst van criminelen..


  Maak melding

 13. Nu even serieus. Erover nadenken mag, maar er uitvoering aan geven is een heel ander verhaal. Ik verwijs even naar de nieuwe hoofdstad van Brazilië, Brasilia. Brasilia is sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië, en is aan de einde van de jaren 50 in enkele jaren uit de grond gestampt. Ook met de bedoeling een economische ontwikkeling van het binnenland te bewerkstelligen. De voorbereidingen werden al gestart in 1892 (!). Dit even om aan te geven dat het vele jaren kost om zo’n nieuwe stad te ontwikkelen en bewoonbaar te maken. Ik denk dat Jim Hok zich deze zaken niet realiseert. Nog afgezien van het kostenplaatje.


  Maak melding

 14. Een nieuwe hoofstad is geen slecht idee, Paramaribo is verouderd en kan niet veel meer ontwikkeling hebben. De wegen zijn verouderd en vaak veels te smal, de afwatering is slecht en zal rigoreus gerenoveerd moeten worden.

  Goed idee dus om alvast over een nieuwe stad na te denken, plaats heel Paramaribo met al zijn houten gebouwen op Unesco erfgoed en verplaats alle bedrijvigheid naar een andere plek, begin met de landskantoren die vaak in embarmelijke gebouwen zitten.


  Maak melding

 15. Starks komt er een idioot die zegt dat suriname rijp is voor een skyline dus wolkenkrabbers moet bouwen aan de waterkant of aan de oevers van commewijne. Sosoh Kah.


  Maak melding

 16. Laten we meedromen met Jimmy Hok.
  Een nieuwe stad. OK, krijgt de rest van het land ook inspraak (dus niet alleen Parbo) of blijven we het houden op Paramaribo.

  Al sinds mensenheugenis moet alles van de districten voor afhandeling naar Parbo. Heen en weer reizen, geld benzine noem maar op. Als Jimmy voorzichtig is, gaat hij eerst een haalbaarheidsonderzoek doen.

  Niets is zo frustrerend dan te moeten toegeven dat ons land uit Parbo en daarbuiten bestaat. De houding van Parbo zelf laat bovendien te wensen over. Natuurlijke hulpbronnen zitten daarbuiten om maar wat te noemen. Iedereen die in het buitenland gewoond heeft, komt tot een conclusie: Parbo is niet meer dan een dorp en niet te vergelijken met andere steden in andere landen.

  Laten de andere steden tot ontwikkeling komen, maar ga het aub niet zoeken in Apoera. Dat wordt dan een echte joke. Breng ontwikkeling in Coronie of Nickerie, geef zelfbestuur en mogelijkheden tot ontplooiing van die gebieden zodat er in het westen een echte stad kan verrijzen. Albina of Moengo zijn ook goede opties van het oosten.

  Ik hoop dat Jimmy niet weer bezig is met gebraden duiven te volgen. Als het land vooruit wil komen is het niet meer dan normaal dat er meerdere steden gebouwd moeten worden. Laat Parbo zichzelf maar bedruipen. Ze heeft genoeg genoten van haar unieke status tot nu toe.

  Hoevelen uit Parbo zijn hun leven lang niet verder dan de bruggen over de sur.riv en de saramaccariv geweest. Voorstellen om buiten de grenzen van Parbo te kijken, wordt vanuit Parbo spottend beantwoord. Behalve dan als er stemmen te winnen vallen, dan wel.
  Ik hoop gauw te lezen dat Jimmy pro-actief is en er echt voor gaat.


  Maak melding

 17. Weer een luchtkasteel erbij. Het begon met de brug over de Corantijn, de spoorlijn naar Brazilië, de diepzeehaven te Commewijne, de snelweg naar Zanderij en nu dus een nieuwe hoofdstad (El Dorado, Parima of Zeepbel lijken me toepasselijke namen), waar het geld vandaan moet komen mag de duivel weten. Straks na vijf jaar kan deze regering wijzen op de vele mooie luchtkastelen die ze voor ons gebouwd hebben.


  Maak melding

 18. Wordt het Hong Kong, Brazilia, Georgetown of alweer fort nieuw Amsterdam??

  Doe maar het liefst Fort Zeelandia!!

  Stju- Namie (klinkt als Suriname)lijkt mij het best.

  Labaria


  Maak melding

 19. i have a problem with my neyghbourhood, so home to Bel air. sorry, to Pokigron. wat een gedachte. de afstand nieuwe Haven tot Pokigron is 200 km. Als hij Onverwacht zei, dan zou dat wel denkbaar zijn en serieuzer klinken.


  Maak melding

 20. Goed idee.
  Ik zou zeggen: 100 km. naar het noorden!!
  Kunnen ze van een eiland van plastic afval een nieuw eiland vormen. Hierop alle ministeries, Santa Boma, de banksector en Naskip!!
  Oja, en bijna het belangrijkste vergeten: omu snesi op de hoek!

  In Nederland is er ook nog wel plek.
  heeft Bouterse meteen een mooie zomerresidentie in de BB


  Maak melding

 21. De infrastructuur rondom paramaribo is al op maximale belasting,er kan niet veel meer bij. Alle kantoren, ziekenhuizen, banken, scholen enz.enz.enz. zitten hier geconcentreerd..

  Ik ga voor uitbreiding te Meerzorg en heel Commewijne. Waarom daar geen kantoren en ziekenhuizen, haven. Ook om de stad te ontlasten.

  Binnenland zie ik niet zitten. Gaat te veel kosten, er is geen geld ervoor. Onhaalbaar.


  Maak melding

 22. 2e Henkie/27/Je vergist je. Het begon geloof ik toen werd medegedeeld dat de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty de Republiek Suriname zou vertegenwoordigen op de Olympische spelen in Seoul in . . . denk ik 1988. Dat was lachen. Totdat de spelen afgelopen waren en hij weer huiswaarts keerde. Zooooo en dat was lachen, maar nu massaal van Zanderij tot aan de overzijde. Feest in Paramaribo. Jammer, een deel zweeg.

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html


  Maak melding

 23. @ 23 M. Doorn: Sinds wanneer plaatst Unesco vuilnisbelten op zijn erfgoedlijst? U bent waarschijnlijk niet op de hoogte van het feit dat Unesco overweegt om de historische binnenstad van Paramaribo VAN de lijst te halen! Uw reactie snijdt absoluut geen hout, nog afgezien dat ik u niet hoor over het eventuele kostenplaatje. We moeten deze uitspraak van Jim Hok in het kader zien van de spoorweg naar Brazilië, de nieuwe diepzeehaven, de vierbaans autowegen naar Zanderij en vanaf Adjoni naar Brazilië, de bouw van dit, het ontwikkelen van dat. Allemaal “geblèr uit Ocèr”, maar u ziet dat niet in. Wat is er sinds het aantreden van deze ragering allemaal gerealiseerd? Inflatie, prijsstijgingen en meer armoede. Haal de schellen een keer van uw ogen!


  Maak melding

 24. deze regering van bouterse is een lachertje met hun zogenaamde top idieen .eerst komen met een brug bouwen van nickerie naar guyana en daarna een brug bouwen van albina naar frans guyana over de heel brede marowijne rivier wat een wereldwijd een top prestatie zou zijn zonder al te grote economische belangen voor de staat.en nu nog een nieuwe hoofstad bouwen terwijl ze niet eens een fatsoenlijke geasfalteerde weg kunnen aanleggen.als ze een weg aanleggen met asfalt ligt deze na een week al vol gaten en ze hebben nooit zelf een troitwaar aangelegd laatstaan afwateringsystemen. ik denk dat bouterse na zijn presentatie hiervan met zijn plannen s,avond in zijn bed heel hard zelf moet lachen dat die ezelbevolking ook alles geloven.

  hoogachtend
  m.r. s.m. mahabiersing
  mahonielaan


  Maak melding

 25. M. Doorn,

  Het wordt toch wel eentonig met jouw slaafse steun aan alle onzin wat deze regering produceert.
  Als er morgen een mededeling komt van één of andere flut minister om om jou kop te gaan schijten, vind jij dat ook een goed plan, want dat bevordert de haargroei.

  Je bent echt te zielig voor woorden.


  Maak melding

 26. Maak Nickerie tot de hoofdstad en zie hoe Suriname zal floreren.
  Bouw een internationale vliegveld in Nickerie en zie de toeristen binnenstromen


  Maak melding

 27. Paramaribo is een klein plaatsje.
  Sinds de zelfstandigheid is dit plaatsje hollend achteruit gegaan.
  Het is een kul verhaal over de stijging van de zeespiegel. Met een paar kleine dijkjes van hooguit 1 meter hoog is dat verhaal teneinde.
  Voor een stad heb je meer nodig dan een locatie.
  Dus laat die Chinezen maar in de Sahara een stad gaan bouwen. Nog even en hun economie ontploft.


  Maak melding

 28. Een nieuwe hoofstad is geen slechte gedachte. Alleen een nieuwe hoofdstad bouwen in het binnenland bij Pokigron lijkt mij een dom voorstel.

  De enige plaats in Suriname die zich leent voor een nieuwe hooofdstad is Lelydorp en omgeving, met name het gebied tussen Lelydorp en Meursweg.

  De infrastructuur is nagenoeg aanwezig en het ligt tussen de hoofdstad Paramaribo en het internationale luchthaven Zanderij in.

  Dit gebied kan over een periode van 30 jaar goed ontwikkeld worden tot een volwaardige hoofdstad, met een verbeterde infrastructuur,sociale- en medische voorzienigen en als laatste met overheidsdiensten.

  Zodoende kan vanaf Paramaribo tot aan Onverwacht een groot gebied in ontwikkeling worden gebracht rondom de nieuwe hoofdstad LELYSTAD.


  Maak melding

 29. man man die goeie man droomt alleen maar,,en dat mag tog,,waarom zo negatief..ik bedoel ned heeft meer dan tien steden…suriname is 8x groter als ned.. kunne en mogen we tog dromen en erover praten en een aantal steden bij bouwen,,,,we trekken ons zelf zo de diepte in surinamerssss shit man,,,


  Maak melding

 30. Het is maar goed dat het gros van de mensen die reageren niet regeren. Natuurlijk moet er worden nagedacht over een nieuwe stad en of (in ieder geval) urbanisatie in bepaalde delen van het land.

  Ingewijden weten al veel langer dat Paramaribo niet kan uitbreiden en dat door geologische omstandigheden de stad waarschijnlijk steeds vaker en dieper onder water zal komen te staan.

  Het is een schande dat er niet al veel eerder aan deze plannen wordt gewerkt. Elke verkaveling en uitbreiding is met de kennis die er nu is in feite geld verspilling.

  Kijken hoe bepaalde woonkernen uitgebreid kunnen worden is een optie. Door een dergelijk plan bespreekbaar te maken is de kans ook grot dat er particulier initiatief komt.

  Als je naar de reacties kikt op dit forum zijn er veel mensen die klein denken en dus ook geen vooruitgang zullen boeken. Ze projecteren hun eigen beperkingen op anderen en op de staat.

  Als een tiende van de plannen die op stapel staan zou doorgaan is Suriname al weer en stuk verder. Doemdenkers helpen niets en niemand verder. Afgeven en kritiek hebben is makkelijk, ben benieuwd naar de plannen en vooral de trackrecord van die schreeuwers.


  Maak melding

 31. @33 en 35

  Jullie zijn gewoon veels te dom, om het bericht te begrijpen maar ook om kritiek op mij te leveren.

  Nogmaals voor oude koeien als jullie, de gedachtegang van een nieuwe stad had jaren geleden zijn grondslag moeten krijgen in Suriname. Paramaribo kan niets meer hebben, als je stad niets meer kan hebben is dat niet bevorderlijk voor je ontwikkeling.

  Nu weet ik dat jullie allebei de ontwikkeling van Suriname niet voor ogen hebben. De meeste reacties inclusief die van jullie plaats ik onder de noemer bagger.

  Wat totnutoe gerealiseerd is, is de fundering om Suriname duurzaam te ontwikkeling, het belangrijkste dus. Ik hoor je al denken wat is een fundering??


  Maak melding

 32. Ik vraag me af!

  Ik vraag me af waar al die wijsheid vandaan komt dat geologisch wetenschappelijk is bewezen dat een beetje zeewater Paramaribo zal doen onderlopen. En waar Tamara denkt dat welke Tsunami ook Suriname zal raken. Suriname ligt echt niet op de aardbevings bepalende breuklijn. Ook niet op de Orkaanlijn van welke jonges of meisjesnaam danook. Een klein beetje rukwind is alles wat we krijgen en een beetje donder en zware regenbuien. Meer niet!
  Suriname ligt geografisch Paradijselijk aan de Noordkust van ZudAm. Als Paramaribo ooit onder water loopt en blijft, komt het door dom waterbouwkundig denken van de huidige en toekomstige regeerders.

  Veel stellingen van geleerden die Al Ghore flink hebben wijs gemaakt zijn ondertussen achterhaald. Ghore is binen, de rest in grote paniek achterlatend. Deze wijsheid in acht nemend om over een eeuw over te lachen.
  Elke Papegaai heeft een voorzegger.

  Bebouw Noord-Paramaribo tot stad en haal de economische voordelen binnen.
  Nederland ligt al eeuwen onder de zeespiegel.
  Toch durfde men ruim 35 jaar geleden een heuse kerncentrale in Borsele te plaatsen.
  Angst is een goede zaak, maar gemaakte angst is NEP.
  De nieuwe stad in Noord- Paramaribo mag voor mijn part El DoradoDorado gaan heten.


  Maak melding

 33. Uit welingelichte bronnen heb ik vernomen dat de oude spoorweg word opgewardeerd naar een metro (lightrail) verbinding vanaf Poelpantje naar Zanderij met haltes op Lelydorp, Leiding, Republiek, Cola Kreek etc. Dit is een kadootje van de Chinezen.


  Maak melding

 34. Nadenken is heel goed meneer Hok !Dromen zijn mooie…idee zij ook mooie..goed begin !!Blijf niet alleen dromen en ideeen lanceren!!!!Ga nu iets waar maken van jullie ideeen….potverdike me. Hoe ga je ze waar maken????? Benoem dit óók een keer meneer Hok !

  ÉN natuurlijk is Paramaribo voor een deel om niet aan te zien. Als je in de stad rond loopt,is er regelmatig/altijd een vreselijk stank !!!! Deze Regering gaan wij later herinneren als één…..ja..ideenbus leger regerig !!!!DADEN TELLEN MENSEN…….zoals ik al eerder heb benoemd !!!!!

  Groet,ram,ram (veel wijsheid!)


  Maak melding

 35. Ik vraag me af, je hebt het je goed afgevraagd. 🙂

  Nu hebben we aan de kust veelvuldig te maken met erosie. Overigens loopt ook Parbo Noord bij elke regenbui onder water en zit de stad voortdurend vast door files. I.p.v. met zijn allen op een kluitje te zitten in Parbo e.o., zouden de dorpjes/steden in de districten beter gefaciliteerd moeten worden qua werk en wonen. We hebben anders dan NL hier meer dan genoeg ruimte voor. Overigens acht ik hierbij een 2e hoofdstad niet oppertuun.


  Maak melding

 36. Tamara, wat heeft Anthony Nesty hiermee te maken? Die jongen wist (23 jaar geleden!)waar hij mee bezig was, hij trainde hard en zette zich honderd procent in voor Suriname, ik had geloof in hem en ik acht Surinamers tot heel veel positiefs in staat. Jammer dat we dat allemaal moeilijk kunnen beweren over dit regeerteam. Bosje had, als vazal van Bouta, Anthony een woning beloofd, ook toen bleek dat een luchtkasteel te zijn want Anthony heeft nog steeds die woning niet gezien. Ik denk ook niet dat hij dat huis binnenkort zal zien, nu de mensen in huize Ashiana door toedoen van je briljante leider niet eens te eten hebben. Tamara, ik ben niet van gisteren, je kunt me het niet kwalijk nemen dat ik, door schade en schande, wijs geworden niet veel vertrouwen heb in dit regeerteam. Ik hoop voor jou en voor Suriname, dat ik ‘tamara’ (morgen) ongelijk heb.


  Maak melding

 37. Maxi-ster
  Uit welingelichte bronnen heb ik vernomen dat de oude spoorweg word opgewardeerd naar een metro (lightrail) verbinding vanaf Poelpantje naar Zanderij met haltes op Lelydorp, Leiding, Republiek, Cola Kreek etc. Dit is een kadootje van de Chinezen.

  Maxi-ster

  Maxi-ster hoe betrouwbaar zijn wel jouw bronnen??


  Maak melding

 38. Goed idee minister Hok om de gemeenschap aan het werk te zetten na te denken over de toekomst. De ouderen hebben inderdaad meer zicht waar een geschikte plek is om een nieuwe stad te laten rijzen, gezien hun ervaringen. Voordat de plannen tot uitvoering komen, zijn wij 15 tot 20 jaar verder. Dit plan zal door de jongeren worden uitgevoerd, dus kunnen zij er alvast op gaan studeren zodat het een succes wordt. Kijk maar naar Almere in Nederland. Het zal ook de jongere generatie zijn die van die nieuwe stad in Suriname gebruik zal maken. Tegen die tijd zullen er ook velen teruggaan. Paramaribo en omgeving wordt nu grotendeels door de ouderen bevolkt. Kijk maar wat er nu al gaande is; de meeste mensen trekken nu richting Commewijne. De ouderen (waaronder ik) moeten er voor zorgen dat wij alvast de basis leggen voor onze nakomelingen, zodat zij daarop verder kunnen borduren.


  Maak melding

 39. Surinamers geven zichzelf bij voortduring een brevet van ongeschiktheid.

  Suriname is bijkans 5 x zo groot als Nederland. Met gemak reizen we zonder erbij na te denken naar Maastricht, Middelburg, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Groningen, Assen, kaarkong. Hoewel wij nooit slaven gehouden hebben en geen wereldzeeen hebben afgeroofd(Piet Heyn) mogen wij toch hard op nadenken? Het begint allemaal met een droom.

  Ontwaakt Srananman/Yes wi can!!! Die bruggen werden ook niet voor mogelijk gehouden. Als het aan sommigen had gelegen zaten wij anno 2011 nog met twee gammele- en zeer brandgevaarlijke veerbootjes over de Coppename- en Surinamerivier.

  Get alive.

  Waarom is het pas goed als Jan het doet.


  Maak melding

 40. Pinto
  Ontwaakt Srananman/Yes wi can!!! Die bruggen werden ook niet voor mogelijk gehouden. Als het aan sommigen had gelegen zaten wij anno 2011 nog met twee gammele- en zeer brandgevaarlijke veerbootjes over de Coppename- en Surinamerivier.
  Get alive.
  Waarom is het pas goed als Jan het doet.
  Pinto

  Pinto
  Nederland behoort tot de 10 rijkste landen van de wereld en heeft 17.5 miljoen inwoners. Suriname is een ontwikkelingsland met nog geen 400.000 inwoners. De Surinaamse overheid heeft nu al moeite met haar eigen begroting er wordt constant gekeken naar buitenlandse multinationals om wat extra inkomsten te creeren voor de staat. Een nieuwe Hoofdstad bouwen met 400.000 inwoners dat vraag ook naar goede gezondheidszorg overheidsvoorzieningen, werkgelegenheid, veiligheid etc. pas als je er aan kunt voldoen en over een bevolking van minimaal 250.000 inwoners kunt laten bevolken (zonder met die bedoeling dat je de huidige inwoners van Paramaribo doet verruilen met de dan nieuw te creeren Hoofdstad)
  Het zou dus niet de bedoeling mogen zijn dat Paramaribo leegloopt omdat je een nieuwe Hoofdstad hebt gecreerd.
  Dan zou het wel bespreekbaar kunnen zijn voor eventuele uitvoering.


  Maak melding

 41. Tamara,
  Ik wil jou aanraden om het echte verhaal achter atony nesty te vertellen dan zal ook jij er achter komen hoe onbetrouwbaar Bouterse en zijn criminele ben zijn. Ze hebben deze jongen van alles en nog wat beloofd en helemaal niets waargemaakt. Atony nesty zijn vader moest zijn levensverzekering verzilveren om zijn zoon naar amerika te sturen niets bouterse niets revolutie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.