Evaluatie Surinaams regeerteam is vooral laveren

28

PARAMARIBO, 14 mrt – De evaluatie waar president Desiré Bouterse het kabinet aan onderwerpt, zal vooral neerkomen op laveren. Hoe gefrustreerd het staatshoofd ook mag zijn over de resultaten tot nog toe, meer dan dat is hem niet gegund. Het heeft te maken met de politieke cultuur in Suriname, zegt bestuurskundige August Boldewijn.

Zowat elke coalitiepartner zit op de wip en houdt de rest in een wurggreep. De bewegingsruimte om bijvoorbeeld ministers te verwisselen is uitermate beperkt. Dit ondanks het monopolie van het staatshoofd. “Als je als president toch een minister wil verwijderen, kan de partijvoorzitter weigeren en zeggen: dan stappen we uit de coalitie”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd. De evaluatieronde van Bouterse zal dan ook enigszins beperkt zijn.

Toch besloot hij met de overige partijvoorzitters rond de tafel te gaan. Dat geeft op zijn minst aan dat het hier en daar nogal hapert en dat de leiders zich daar ook bewust van zijn. “Het is niet vroeg. Als je werkt moet je constant evalueren, zodat je weet wat je gedaan hebt en wat de resultaten zijn”, aldus Boldewijn. Of het ook echt tot handelen komt, zal moeten blijken. Onder meer over de bestrijding van de misdaad is er nogal wat gemor bij onder meer de oppositie.

28 REACTIES

 1. Misschien omdat hij zo kan googelen.In de 80 ‘jaren verdwenen ook heel veel gasten ,die hem dwaars zaten. zelf in zijn BENDE “DE GROEP VAN ZESTIEN ” Bouta is een kunstenaar…..die heel snel ontmaskerd moet worden.VOLK van SURINAME Stre deh fu stre !!!!


  Maak melding

 2. Ik vraag mij af wat deze poppenkast de samenleving kost? Bouterse heeft het parlement wederom buitenspel gezet en dat past niet binnen een democratie.Hij hoef alleen aan zich zelf verantwoordelijkheid af te leggen en bij niemand anders, dat is een verkapte vorm van dictatuur.Hij zal ten onder gaan aan arrogantie, machtswellust en onwetendheid.


  Maak melding

 3. In ieder geval is deze evaluatie meer dan Veniksaan ooit heeft gedaan. Die had een emmer mt een groot gat. Die liet zich openlijk chanteren, beledigen en kleineren, alleen maar om persident te blijven.

  Wat Boldewijn vergeet is dat Bouterse uit een heel ander hout is gesneden dan Veniksaan. Bouterse kan mensen overreden om hun eigen fouten in te zien. Bouterse is iemand met visie en laat zich niet het mes op de keel zetten.

  We zullen zien wat hier uitkomt, maar het is goed dat er wordt geevalueerd.


  Maak melding

 4. Woelig Water!

  Bij woelig water ga je laveren. Kop van de boot in de golven steken en dan de kont van de boot. Zigzaggend doe je er zo twee keer zo lang over. Allemaal tijdverlies!

  Geeft te denken dat partijen bij onvrede uit de coalitie kunnen stappen en zo de val van deze regering veroorzaken.
  Desi moet niet bij mij komen met het niet kunnen ontslaan van ministers want die ene goeie minister die de CORRUPTIE hard wilde aanpakken heeft hij zonder tegenspraak de laan uit gestuurd, toch?

  Passen en meten en nu komt ook laveren er bij. Wat er over blijft is pure angst want “ie boto kan sungu!”
  Eindeloos laveren in woelig water houdt alleen maar op. Gooi de handdoek in de ring bij de eerste de beste dreiging van een partij die uit de coalitie wil stappen. Zien of ze het durven doorzetten.


  Maak melding

 5. Wikileaks,
  Als buitenlander mis jij elk recht om je wat dan ook af te vragen omtrent Suriname.

  Je mag dan wel stoken, maar het allemaal nog geen zoden aan de dijk.


  Maak melding

 6. Naar camp David noh! De eerste scheuren zijn
  reeds zichtbaar. Zoals reeds eerder gesteld,
  dit komt allemaal door de stijl van de leider.
  Een DICTATOR kan nu eenmaal niet gedijen in
  een DEMOCRATIE!

  Vroeg of laat bost deze M(oord) C(ombinatie)
  en inderdaad wat kost deze poppenkast de
  belastingbetaler?


  Maak melding

 7. het zal mij een zorg zijn wat jij wil vinden oom tom , ik constateer dat er een verkapte dictatuur is in Suriname is, ik kan het staven met voorbeelden .
  1)Bouterse benoemt ontslaat wie hij wil.
  2) Bouterse stel commissie samen zonder zijn coalitie partners te herkennen.
  3) het zet het parlement van Suriname bewust buitenspel de hoogste orgaan in het land omdat hij geen kritiek kan hebben. @ nummer 7 ik word zo zoetjes aan moe van die stomme onzin van jou verzin iets nieuws achterlijk ding dat je bent.Nog even dan zijn de chinezen baas in Suriname want zwarten zoals jou doen geen moer alleen maar liggen in jou hangmat.


  Maak melding

 8. Bouterse is een marjonet geworden van Somo en Brunsie.
  Er zal weer niets eruit komen uit de evaluatie.Trouwens wat moet hij evalueren. Bouta hou jij jezelf en je zg aanhang voor de gek.


  Maak melding

 9. “In ieder geval is deze evaluatie meer dan Veniksaan ooit heeft gedaan. Die had een emmer mt een groot gat. Die liet zich openlijk chanteren, beledigen en kleineren, alleen maar om persident te blijven.”

  Patricia op 3, je zegt het precies zoals het, vreemd dat Boldewijn meer aan deze evaluatie wil verbinden dan het mogelijk is.

  Evaluatie is voor Boldewijn waarschijnlijk ook zo’n vreemd woord.

  Dit soort evaluaties in een Surinaamse regering is nieuw in Suriname en moet daarom alleen toegejuichd worden.

  Goede move dus van onze President hou ze scherp en gefocused op de doelen en beleid die verwezenlijkt moeten worden, wie nu niet voldoet zal nog een kans krijgen maar daarna is het over en uit, regeren is geen spielerij.


  Maak melding

 10. Hi Patricia, ondanks de grote lekkende emmer van Venitiaan bleef er voor de burgers veel meer in hun portemonnee zitten dan nu. Venitiaan liet zich openlijk chanteren, Bouterse laat zich in het verborgene chanteren, hoe is het anders te verklaren dat A-Combinatie, met zo weinig stemmen, zoveel ministersposten kon binnenhalen, zelfs Abena kreeg een ministerspost terwijl Bouterse minder ministeries beloofd had? Als Misiedjan, Pinas en Abena, die nog niets positiefs hebben laten zien, ontslagen worden, trek ik ‘het zich in het verborgene laten chanteren’ van Bouterse in. Bouterse is heel goed in het mensen overreden met de knuppel als hulpmiddel, Venitiaan is misschien niet zo goed in het overreden van mensen maar hij heeft naar mijn weten nooit een knuppel gebruikt, hij gebruikt het woord, hij ontwijkt de discussie niet.


  Maak melding

 11. Wat is er te evalueren in een regeerteam dat je zelf hebt aangesteld? Het zoveelste bewijs van onvermogen, wantrouwen, machtswellust en onkunde van DDB.


  Maak melding

 12. Nr 1: ga svp je mond spoelen!! Ja, inderdaad Bouta kon en kan kunst baren!! 16 mensen opruimen is inderdaad een kunst!!

  Het enige wat hij kan, is SURINAME naar de klote helpen!!! wees niet blind!! doe je ogen open, tenminste als je dat hebt!!

  Waar is hij nu??/ alcoholist, Dealyseren, naweeen, poepen in zijn broek, baart afgeschoren en wat nog meer, weet hij en zijn volgelingen meer!!. en vandaar dat hij geen deel meer neemt in het parlement. Alles op voet gevolgd!!! Hij is naar de klote en laat sme ook naar de hel!!

  BEN GISTEREN VANUIT SME!!! met vak. in Nl.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 13. hallo Patricia,
  Je bedoelt waarschijnlijk:
  – Bouterse is uit het verkeerde hout gesneden, is niet in staat naar zijn eigen fouten te kijken en is een meester in het mes zetten op iemands keel.

  Pino, als Surinamer mis jij elk recht om wat dan ook over Nederland en Nederlanders te zeggen. En helemáál over de Nederlandse geschiedenis. Bemoei je dan ook alleen met die van Suriname, ok? Verwijt anderen niet wat je zelf doet. Ken je die van: de pot verwijt….? Vast niet. Zoek maar eens op.

  Marcel: eerst een Nep-top, dan een Lap-top.
  Nog even geduld…………..


  Maak melding

 14. Ergo,
  Wij Surinamers zijn het produkt van jullie barbaars- en medogenloos handelen. Dat is een niet uit te wissen gegeven. Laten wij dit onderwerp maar laten voor wat het waard is. Wat gebeurde ook weer met een beetje grieperige slaaf aan boord van zo’n slavenschip?


  Maak melding

 15. Het moge duidelijk zijn dat Brunswijk en Somo Bouterse in een wurggreep houden.Ze zullen blijven chanteren.Bouterse stopt ze wat toe en zo zal het blijven doorgaan.Het is heel tiest om het land zo te zien wegglijden.


  Maak melding

 16. @16. Ivm met onze slavernijh verleden waar Nl een kand zonder grondstoffen of enig rijkdom ,welvarend is geworden door het bloed van mijn voorvaderen hebben wij niet alleen het recht …
  Pinto mag zeggen wat hij wil idioot

  Wat doe Jij eigenlijk hier?


  Maak melding

 17. @ patricia,
  Die NDP malloten proberen alles wat krom is recht te praten.
  Patricia Suriname zit nu met een incompetente minister van justpol in zijn maag die niet ontslagen kan en mag worden van brunswijk.


  Maak melding

 18. Ai baja.

  “Wat is er te evalueren in een regeerteam dat je zelf hebt aangesteld?” vraagt een of andere kneus.

  Ik zie die vraag al aan de manager van bedrijf X stellen, die een medewerker 6 maanden geleden in dienst heeft genomen.

  Wat is er te evalueren, je hebt het team toch zelf samengesteld?

  Bij sommige gaat het om kritiek leveren, hoe dom het ook is.

  Jullie geven SME alleen maar schande.


  Maak melding

 19. @ 21 M. Doorn: Als een werknemer van mij blijkt na een half jaar niet te functioneren, schop ik hem a bout portante de straat op. Duidelijk?


  Maak melding

 20. Ai baja, willen jullie ex president Venetiaan a.u.b nu erbuiten laten? Dat gezeik steeds wordt vervelend.

  Jullie wilden een andere wind met veel daadkracht, die is er toch?

  De daadkracht zit hem o.a in de evaluatie op Colakreek die weer een kapitaal heeft gekost.
  Echt niet gratis hoor Patricia?

  Heb je die entourage gezien in het STVS nieuws om half acht?

  En de oudjes van Asiana hebben voeding tot woensddag a.s.door het uitblijven van de overheidssubsidie.


  Maak melding

 21. Willen jullie ex president Venetiaan a.u.b nu erbuiten laten? Dat gezeik steeds wordt vervelend.

  Jullie wilden een andere wind met veel daadkracht, die is er toch?

  De daadkracht zit hem o.a in de evaluatie op Colakreek die weer een kapitaal heeft gekost.
  Echt niet gratis hoor Patricia?

  Heb je die entourage gezien in het STVS nieuws om half acht?

  En de oudjes van Asiana hebben voeding tot woensddag a.s.door het uitblijven van de overheidssubsidie.


  Maak melding

 22. Seniore burger we kunnen vene niet erbuiten laten, de toestand waarin in Suriname zich nu bevind, hebben we mede te danken aan deze haatdragende, rancuneuze en koppige man die met zijn emmer zonder bodem alles heeft toegestaan in zijn regeerperiode.

  Op zich was dit wel te verwachten van deze zwakke figuur, maar dat hij vandaag de dag denkt dat hij het recht heeft zijn mond open te doen, vind ik schaamteloos en beledigend naar het Surinaamse volk toe.

  We kunnen de daden van deze regering nog niet bespreken zonder naar de vorige te kijken. De huidige regering ruimt nogsteeds alle rommel op van de vorige regering.


  Maak melding

 23. Hallo Pinto,

  Ik word echt doodmoe van jou gezeik over je gezeik over de slavenhandel van 300 jaar geleden. Elke volk en ras heeft ellende doorgemaakt in haar geschiedenis maar jij blijft het maar als excuses en troefkaart gebruiken in elke discussie.


  Maak melding

 24. Bent u toe aan een cursus geschiedvervalsing?!
  Schrijft u zich dan in bij #26.

  De cursusleider is nog jong maar heeft ondanks zijn leeftijd veel ervaring. Is tevens cum laude geslaagd aan de ndp-jugend college (met als afstudeerrichting volks
  misleiding).

  Hoe weet ik dat de cursusleider nog jong is
  vraagt u zichzelf af. Wel de lege schappen,
  kapotte straten, kortom de totaal verwaarloosde staat van onze infrastructuur,
  tekort aan medicamenten allemaal teveel
  om op te noemen zijn veroorzaakt door het
  MOORDDADIG en RANCUNEUS militair
  regiem van de huidige keizer Bigi Mofo I.

  De toestand was dermate miserabel, dat men
  de koopavonden LOOP EN STROOP avonden noemde.
  De schappen waren namelijk LEEG.
  Maar om de ellende te vergeten ging men
  toch de stad in en deed alsof het nog de
  periode was van voor de KWELLING die ons
  nu als nationale feestdag is opgedrongen
  als zijnde dag van “bevrijding en
  vernieuwing”.

  Gezien de reactie van de cursusleider
  geef ik hem het voordeel van de twijfel.
  Hij was nog niet geboren toen deze rampspoed
  over Suriname tuimelde.
  Anders ben ik gedwongen om deze demagoog
  (#26) als crimineel neer te zetten.
  De eerlijkheid gebied echter u mede te delen
  dat voornoemd voordeel van de twijfel tegen
  beter weten in gegund is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.