Duurder

31

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Stom! De avond voor de laatste verhoging van de brandstofprijzen, afgelopen vrijdag, was ik nog bij een tankstation om mijn voorband op te pompen. Pas de volgende ochtend, bij het luisteren naar het nieuws, realiseerde ik me dat ik mijn tank nog even had kunnen volgooien, voor de oude prijs. Zou een flinke slok op de borrel hebben gescheeld. Maar het was niet in mij opgekomen omdat er geheel geen drukte heerste bij de tankstations.

Surinamers hebben simpel weg geen geld meer, zelfs niet om in hun voordeel even te hamsteren. Ze staan compleet droog. Sinds de recente devaluatie van de SRD met twintig procent, en de toen daarmee gepaard gaande forse verhoging van de brandstofprijzen, is het verkeer aanzienlijk rustiger geworden. Ook tijdens de spitsuren. Daarvoor tankte ik altijd voor 50 SRD en kon ik weer een heel eind vooruit. Nu stelt het nog nauwelijks iets voor.

Nee, consumeren doe je in Suriname niet echt meer voor je plezier. Ik heb eerlijk gezegd niets te klagen, maar het is gewoon een verschrikking hoe je zuurverdiende geld uit je zakken vliegt. Vooral bij lokale fruit en groente is dat moeilijk te verkroppen. Alles gaat of begint met 10 SRD; of nu om een ‘hoopje’ sinaasappels, manja’s of tomaten gaat. Om even de verhouding weer te geven. Als je maar 600 SRD per maand verdient dan is 50 SRD voor wat groenten en fruit een astronomisch bedrag. Ook als je veel meer dan dat verdient, is het even slikken. Toen ik een keer hierover een opmerking maakte tegenover een fruitverkoper, reageerde hij beledigd met: “Dat is normaal.”

Maar het is alles behalve ‘normaal’. Naast het gevoel van belazerd worden is het tragisch hoe Surinamers voor een groot deel zelf inflatie en devaluatie in de hand werken. En iedereen schuift alles maar af op de ‘dure brandstof’. Ook al hebben ze die awara’s en knippa’s op hun achtererf geplukt en staan ze voor hun deur te verkopen: alles begint met 10 SRD! Terwijl de brandstof met twintig procent duurder wordt, gooit iedereen het dubbele boven op zijn prijs. De Surinaamse economie is één groot natte-vingerwerk. Fantasy Island!

Laatst bracht ik een vriendin naar Zanderij. De lucht geurde aanlokkelijk zoet van de awara’s die in overvloed langs de weg te koop aangeboden werden. Ik heb niet eens de moeite genomen om te stoppen; had geen zin in chagrijnig worden. Ook toen ik zaterdagmiddag bij Centrale Markt hing, begon ik niet eens met vragen naar prijzen. Het is moeilijk verteerbaar dat je in een ‘gezegend land’, waar alles bijna van zelf groeit en bloeit, kapitalen moet betalen voor lokale landbouwproducten. Wat je ook vaak hoort is dat er ‘schaarste’ heerst. En dat zou niet hoeven. De kleine landbouwers en tuinbouwers worden op geen enkele wijze door de overheid gesteund waardoor hun productie gestimuleerd wordt. Integendeel. Landerijen stromen vaak over omdat afwateringen niet goed worden onderhouden of omdat dijken doorbreken.

Al die ‘harde werkers’ van het Kabinet van de President toucheren naast hun riante salaris of ‘schadeloosstelling’ een ‘kabinetstoeslag’ van 50 procent, wegens ‘overuren’! Ondertussen lees je dat staats- en parastatale bedrijven ‘opgescheept’ zitten met tientallen ‘wurgcontracten’, waarvan eenzijdige beëindiging door de staat miljoenen aan claims kan kosten. Dan begrijp je ook beter waarom hier de doctrine heerst dat “alleen Surinamers” bepaalde topfuncties mogen bezetten. Niks nationalisme, maar ordinaire positievrees van een elite die er warmpjes bij zit.

Ik kan tenminste nog uit keuze weigeren mijn geld uit te geven, maar het gros heeft niet eens dat geld om uit te geven. Dat betekent dat vele kinderen onvoldoende vitamine en voedingsstoffen naar binnen krijgen. De ‘kleine’ Surinamers zijn sociaal-ecomisch nog steeds bij af en lijken er maar niet weg te komen. Gelukkig is de overhangende manjaboom troostrijk zwanger van de vruchten.

Iwan Brave

Bekijk ook:

31 REACTIES

 1. De jongeren de armen iedereen zou het beter krijgen als ze voor DB zouden kiezen, nu het zover is staan ze allemaal erbij en kijken ernaar, ze vragen hun zelf af was dit nou de afspraak? waar zijn al die beloftes die in ocer zijn gemaakt. Waar is misiekaba , waar is melven Bouva , waar is limbo met zij kritiek, waar is parmessar.iedereen is stil zo mogen geen kritiek leveren van de baas.


  Maak melding

 2. en waar zijn de movie-nas..tante en moesje..

  Ik ben blij dat er geen andere lijders aan de macht zijn dan de njang dringie en presie boys.
  Laat ze maar creperen..

  ALs een hindoestaan aan de macht zou zijn,dan was parbo één grote brand-hard ..

  Waar zijn die blakaaa-mangs van nps,waarom zeggen ze niks,wat doet el vene el somo el sardjoe..

  Ook de opositie is heden ten dage dood gezwegen..

  Waar blijven de demostraties,wie komt op straat..


  Maak melding

 3. Paradijs!

  En toch is Suriname een Paradijs. Een Paradijs waar alles groeit en bloeit.
  Het zijn de mensen (leiders) die er een boiti-pranasie van maken.

  Verhogingen en belastingen horen bij een gestructureerde samenleving. Het is de manier waarop je die invoert.
  Het is de regering misschien niet opgevallen dat de vele subsidies die het geeft op allerlei zaken zullen moeten verdwijnen. Zeker op zaken die de al welgestelden in hun voordeel uitkomen. Daarom is het intrekken van de min-bedeelden pasjes een goede zaak.
  Alleen zij die er recht op hebben mogen in het bezit zijn hiervan.

  Dure Awarra heeft niets met de benzine-prijs te maken maar wel met de duurder geworden levensmiddelen die de Awarra-verkoopster moet aanschaffen om haar kroost te verzorgen.
  Ze moet tenslotte ook leven.

  Het overheidspersoneel heeft met Fiso al een verhoging van het salaris ontvangen, nu het bedrijfsleven nog. Daarom is werken naar een minimum-loon prioriteit nummer een.

  Duurder wordt alles altijd. Want die liktongo die ik voor een halve cent kocht, is er niet meer. Het gaat erom dat de lonen ook hoger worden.
  De regering moet hierover met het bedrijfsleven aan tafel gaan zitten voordat ze allerlei zaken verhoogd. Dan kan iedereen naar een normaal leven streven.


  Maak melding

 4. Gezien hoe solidair de Japanners naar elkaar toe zijn? Geen enkel supermarkt heeft in de tijd van (echte) schaarste haar prijzen verhoogd, integendeel hebben ze hun prijzen verlaagd. Daarom zul je ook merken hoe snel ze in Japan de tsunami ramp te boven komen. De Desforpres ramp die Suriname nu treft zullen wij door gebrek aan solidariteit de komende 50 jaar nog niet te boven zijn.


  Maak melding

 5. Sinds jaar en dag worden de Surinamers in de steek gelaten door de overheid,het s wel erg gemakkelijk om deze regering de schuld te geven.Tjdens Front keek geen van hun naar de schoolkinderen om,daar heb ik Iwan nooit over gelezen.Prijsstijgingen door marktverkopers is een gewoonte ook tijdens vorige regeringen.
  Als de prijszetting in Suriname niet uit hun neus zaten te vreten al die jaren,zou het nu anders zijn geweest met de prijzen in supermarkten en op de markt.
  Waarom,waarom Iwan besteed je daar geen woord over?Een eerlijke journalist had dit ook meegenomen in zijn colum,dit maakt Iwan tot een niet objective columnist maw je mistbruikt de noden van het Surinaamse volk voor je haat tegen deze regering.

  Dommies als wikileaks gaan gewoon mee met je.


  Maak melding

 6. Sandy lees al Iwan zijn colums en dan kom je erachter dat je wartaal hier aan het spreiden bent.
  Worden jullie eens wakker daar in sranan ipv steeds een van de weinige journalisten die de waarheid durft uit te spreken te veroordelen.
  Slaap zacht Sandy want dat doen vele van jullie daar in sranan.


  Maak melding

 7. Meneer Brave heeft niks te klagen… hij kan het wel lijden. Fijn voor hem! Maar hoe lang nog, eigenlijk? Als de zaken zich in dit tempo blijven ontwikkelen…

  Maar hij kan altijd weer op de taxi natuurlijk.. fijn om dat achter de hand te hebben.

  Ondertussen wijst hij naar degenen die dat logischerwijs al niet meer kunnen en die alternatieven zoeken voor wat extra inkomen. Hij registreert, beklaagt, oordeelt… Ben benieuwd hoe lang dit nog leuk is. Tot het geld op is?

  Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter, en het gewone volk is daar de dupe van.

  Maar het is wel dit volk dat de regering heeft gekozen.. En daar moet dus de verandering vandaan komen. Het is toch een democratie? Weliswaar van een locale vruchtsoort..

  Maar misschien is het volk wel helemaal niet ontevreden en vindt het situatie wel best zo! Gezien de reacties op deze website is het niet de Surinamer die klaagt. Die accepteert zijn lot en richt al zijn frustratie en ongenoegen op de betweters, de economische vluchtelingen, de landverraders…. Die zijn de echte schuldigen van alle problemen in Suriname. Ook goed. Waar hebben we het dan eigenlijk over?

  Probeer misstanden aan de kaak te stellen door het volk te mobiliseren, praat met en niet over…

  Ik heb een beetje moeite met de rol van deze colomnist. Hij maakt een analyse van de situatie (journalistiek prima), maar dan schept hij afstand (het zijn hunnie die eronder lijden, raakt mij niet) en dan toch die vermenging met het persoonlijke situatie(je wordt belazerd, ik wil niet chagerijnig worden etc).

  Dit is overigens inhoudelijk commentaar. Voor de man zelf heb ik bewondering voor zijn moed en inzet.


  Maak melding

 8. Sandy, zowel tijdens de vorige als deze regering is de voertaal Nederlands!!
  Als je nu eerst eens begint dit te gebruiken!!
  Vervolgens: lees het verkiezingsprogramma van de NDP eens door en vink iedere belofte die is nagekomen aan. (aanvinken is aanstrepen)
  Volgens mij heb je je pen niet nodig!

  Hierna ga je de heer Brave je excuus aanbieden voor je uitspraken jegens hem en ga je je vrienden bij elkaar roepen en dan hup……
  de straat op om te protesteren tegen de hoge prijzen van bijna alles!!
  Succes ermee

  Lon


  Maak melding

 9. Sandy op 5.

  Je slaat de spijkers op zijn kop. Mensen als Brave zijn medeplichtig aan alle problemen waar Surinamers mee te kampen hebben.

  De meest journalisten in Suriname zijn niet eerlijk en objectief, ze hebben allemaal een politieke agenda, waardoor het volk steeds op de verkeerde been wordt gezet. Het lijkt wel alsof deze mensen het volk bewust dom houden tot taak hebben verheven.

  Lon op 8
  “lees het verkiezingsprogramma van de NDP eens door en vink iedere belofte die is nagekomen aan”

  Nee lon Sandy hoeft dat niet te doen.

  En dit soort reacties krijg je wanneer je columns van Brave blijft lezen en niet verder denkt.

  Lon verwacht in al zijn wijsheid dat beloften gedaan in een verkiezingsprogramma na 7 maanden regeren al zou moeten zijn nagekomen.

  lon is zo wijs dat hij dus verwijst naar de NDP verkiezingsprogramma, waarschijnlijk weet deze wijsneus niet eens dat het geen NDP regering is, maar een coalitie van verschillende partijen die aan de macht zijn.

  lon is typisch het gepeupel die bij iedere
  column van brave die afgeeft op de huidige regering, hoera schreeuwt.


  Maak melding

 10. M; Doorn

  “Je slaat de spijkers op zijn kop. Mensen als Brave zijn medeplichtig aan alle problemen waar Surinamers mee te kampen hebben.

  Leg dat eens uit M. Doorn: een onafhankelijk journalist die zijn werk doet is schuldig aan ALLE problemen. Dus: criminaliteit, fraude, hoge prijzen levensonderhoud etc.

  En jou geliefde regering is natuurlijk hier volkomen onschuldig aan..


  Maak melding

 11. Henk molenaar op 10

  Brave is volgens jouw onafhankelijk, maar is hij ook objectief, eerlijk, plaats hij vooral niet alleen subjectieve berichten om het volk onbeschaamd te manipuleren.

  Voor mij is een journalist of columnist die zich sculdig aan dit soort zaken maakt, medeschuldig aan de staat waarin het volk zich bevind.

  Dat jij dat allemaal niet ziet, zegt mij genoeg over je inborst.

  Eigenlijk is het onnodig om op je rommels te reageren want het Surinaamse volk en de ontwikkeling van Suriname kunnen jouw en Brave weinig verdommen.


  Maak melding

 12. Jemiggg,sommige dwazen nemen direkt aan dat ik in Suriname woon,ai baja,typische gedachte van de leeglopers hier.Ter jullie informatie lon en risti,ben hier geboren en getogen,protesteren doe ik hier wel tegen Wilders als dat zou moeten ,in tegenstelling tot jullie die graag hun smoel houden hier,maar allees wat Suriname aangaat staan jullie in de eerste rij om vanaf Nederland te zeiken een land waar jullie helemaal geen binding mee hebben uf.En nu zeg ik tegen jullie ga hier in Nederland de straat op,om te protesteren tegen de allochtonen-hater Wilders stelletje lafbekken,slaafse onderdanen van de Blanken.

  Ik blijf er bij :Iwan is niet objectieft en misbruikt de noden van het Surinaamse volk om zijn haat tegen dze regering te uiten,BASTA.
  En nog iets,als hij zo een perfekte journalist zou zijn,waarom hier toen voor taxichaffeur spelen en niet bij 1 van de landeljk of regonaledagbladen als journalist aan slag is gegaan?Ai baja de domme massa bestaat nog steeds.


  Maak melding

 13. Misschien wordt het tijd dat de surinamers zelf massaal in aktie komen tegen het beleid en niet lijdzaam toezien dat hun de strot langzaam wordt dichtgeknepen. jullie laten je alles maar welgevallen en de hoge heren daar leven onder het mom van: niet lullen maar zakken vullen . We leven in een tijdperk waar mensen dergelijke praktijken van hun leiders niet meer pikken zie de landen waar men nu in opstand komt Open jullie ogen mensen


  Maak melding

 14. @2e Henkie. #4

  Je poosting in tendentieus en leugenachtig. Je laat het lijken alsof de supermarkt de grote boosdoeners zijn en gebruik maken van de schaarste om hun prijzen te verhogen. In de eerste plaats is er geen schaarste in de aanbodzijde. Als de klanten het willen kopen en kunnen betalen dan staat het gewoon in het schap. Het is niet zoals in de jaren 80 toen de militairen feitelijk de import beheerste en een kunstmatige schaarste creerden waar zij beter van werden. Samen met hun handlangers. Zo ver is DDB gelukkig nog niet.
  Wel kan het zijn dat supermarkts nu minder producten in het schap hebben om de dood eenvoudige reden dat er minder van het product verkocht wordt. Immers de schaplengte (aantal stuks van zelfde soort) mag nooit groter zijn dan enkele dagen omzet. Anders zou je verouderde producten verkopen.

  En de prijzen. Wel als de SRD met 20% devalueert, de prijzen van de goederen op de internationale markt met 10% stijgen en de bedrijfskosten door de belastingen met 20% dan zullen de winkelprijzen stijgen met ongeveer: 1,20 * 1,10 * 1,20 = 1,584 Dwz ongeveer 60%.

  Nee niet de eigenaar van de supermarkt krijgt meer geld binnen. De enigste die op dit moment heel veel meer geld binnen krijgt is de overheid. En toch stijgt het te kort op de begroting met 100%. Vreemd. Heel vreemd. Heel dubieus dat dit gebeurt.

  Normaal zouden we die overheidsuitgaven kunnen staven met de verplichte publicaties maar deze regering onder DDB publiceert geen feiten. Deze regering geeft de voorkeur aan tories, hete luchtballonen, OCER praat, moddergooien en leugens.


  Maak melding

 15. Hallo Iwan,

  O, Fa. Weer een interessant stukje voor degenen die geen contact hebben met het thuisfront.
  Dat je nog de moeite neemt om het hier neer te pennen, petje af!

  De afgelopen 7 maanden evaluerend, zijn het juist de stemmers die heel veel op hun bordje krijgen en de kleintjes helaas via hun ouders.
  Maakt niet uit, ze hebben het voorover, no problema! Ze zijn bereid offers te brengen
  voor een beter suri. Bakra basi a keba of zoiets…..
  De rest red het wel. Jij ook!

  Het is back to basic. Net als vroeger een ruilhandel opzetten. Met een groepje vrienden op jullie kostgrondje, verschillende gewassen planten en ruilen. Een paar kippen en eenden en je bent voorzien van je eieren en je vlees. Even volhouden. En let op je spullen.
  Ondertussen je euries bewaren in case off.
  Een gouwe ouwe is: “Let Them Talk”.
  Hahaha suri’s je blijft lachen met ze…

  Doorgaan is het advies. Prima werk!

  Ciao!@!


  Maak melding

 16. een bekend gezegde is”klagers hebben geen nood”
  denke jully dat een mens die het echt moeilijk heeft nu tijd zou hebben om een berichtje te zitten tiepen voor dit forum.


  Maak melding

 17. Ik zie waarom men steeds meer een hekel krijgt aan surneds. Altijd maar klagen maar dan liefs aan de zijlijn.
  Weer doen netof ze het veel beter weten,terwijl in Nederland ze geen rol van betekenis hebben.Ga eens kijken hoeveel Surneds in de eerste kamer en tweede kamer zitten
  Altijd weer het zelfde liedje,klagende Surneds,echt mensen die geen raad weten,als je echte,echte van dit land houdt en geen hipocrisie”van su ik hou van je maar…….,kom dan mee helpen ,word een kind van dit land,ga in de politiek of doe mee in een ander proces.
  Surinamers zijn heel slimme mensen en weten precies wat er aan de hand is,je hoeft ze echt niet te komen zeggen dat dingen duurder zijn geworden want dat zien ze wel en dat je ze gaat wijs maken dat het duurder worden van benzine alleen te maken heeft met de regering,daarvoor hebben ze hier ook CNN,NOS,BBC enz….
  Dat het hier in Su geen paradijs is dat weten ze ook,maar dat ze in Indonesie,India enz… van minder dan 1 euro per dag moeten leven weten ze ook.
  Het is niet Makkelijk leven in Su als je het op een europese manier wilt doen,we leven hier immers in de tropen
  Suriname is niet het beste land om te wonen maar zeker niet de slechtste en Nederland nog minder.


  Maak melding

 18. Beste Sandy,
  Het interreseerd mij helemaal niet waar jij geboren en of getogen ben.
  Wat me wel opvalt dat het je ontbeerd van goede informatie wat betreft de zittende regering.
  Als Iwan jou berichten leest zal hij alleen maar zijn hoofd schudden en nog geen eens de moeite nemen om op jou te reageren.
  En dat is nou jammer wat is er mis mee om even tot jezelf te komen met een baan als taxi chauffeur.
  Ik hoop dat je nog vele malen zal reageren op deze site want ik vindt visie van personen zoals jij best wel lachwekkend.
  Het ontbeert jullie allemaal aan kennis in welke vorm dan ook.
  En nogmaals Sandy je bent niet de enige die geboren en getogen is hier in holland die deze visie heeft geloof me je kan een club beginnen met al die dwazen die hier wonen.
  En als je niet weet wat ik bijvoorbeeld denk
  van Wilders en zijn gedoogde regering aub hou het dan voor je.
  Ik heb een tip voor al die NDP aanhangers lees het boek “de decembermoorden in suriname verslag van een ooggetuige” en dan wil ik weten als die mijoenen srd die gebruikt gaan worden om het revolutie monument op te knappen niet beter besteed kan worden


  Maak melding

 19. @Me bar yu

  Wat een onzin. De SuriNed is volgens jouw dom en de Surinamer heel slim. Vreemd want normaal vertrekken bij migratie vooral de hoger opgeleiden dus iets klopt niet aan je verhaal. Verder staaf je die bevinding met het feitje dat je in de krant las dat er relatief weinig SME politicie in NL zijn.

  Wel daarmee komt dan de aap uit de mouw. Heel veel SuriNeds hebben hoge posities in NL. Alleen al in de medische sector werken 100-de met een doctoraal en hoger niveau. Dus de vraag die je moet stellen is waarom ze zo weinig met politiek ophebben. En ja dat is begrijpelijk want sinds DDB en matie hun intreden hebben gedaan is politiek voor de meeste SME iets wat heel smerig is en geen status geeft.

  En een vriendelijk verzoek om volgende keer niet zo emotioneel te reageren en gewoon inhoudelijk te reageren. Is beter voor iedereen.


  Maak melding

 20. In elke economie is het zo: alles heeft met alles te maken.Met andere woorden ieder berekent de prijzen door .Uiteindelijk is de consument de dupe er van.

  NIET EEN IEDER DIE KAN KIJKEN,……….KAN OOK ZIEN!!!!!

  In Suriname leeft nú een ieder in (verborgen )Angst….Je hebt niet alleen wurgcontracten in Suriname,maar een ieder is in wurg-greep genomen doooor..ja……..wie…Bouta en de NDP. NIEMAND durft iets te doen!!!!!

  Groet,ram,ram (Veel wijsheid !)


  Maak melding

 21. “Weer een interessant stukje voor degenen die geen contact hebben met het thuisfront.”

  Sang dus geen contact met het thuisfront. Als ik het niet dacht. Wel een hoop geklets die nergens opslaat van degenen die geen contact hebben met het thuisfront. Dat sommige Brave nodig hebben om ze op de hoogte te houden, zegt me dan ook genoeg.

  En weer heeft Sandy gelijk als ze stelt;

  “Ik blijf er bij :Iwan is niet objectieft en misbruikt de noden van het Surinaamse volk om zijn haat tegen deze regering te uiten,BASTA.”

  Je hoeft niet in Suriname te wonen om tot die conclusie te komen. Iedereen die ze allemaal op een rijtje heeft zou tot die conclusie kunnen komen, alleen dwazen zullen het tegenovergestelde beweren.


  Maak melding

 22. Risti,ga aub wat aan je spelling doen,want het is een hap bagger wat je allemaal neertypt.Kom dan maar terug ,ja.Doen he.

  Zo is het en niet anders M.Doorn.


  Maak melding

 23. Neus

  Ik moet wel emotioneel reageren.
  Denk je dat een volk steeds erop gwezen wil worden hoe arm en dom ze zijn door mensen die niet zo lang terug hun broeder,buurman en collega’s waren.
  Vertrokken naar nederland en ze hebben plotseling alle kennis hoe een land bestuurd moet worden om te komen tot economische vooruitgang.
  Als het zo makkelijk was,denk je dan niet dat we het dan niet samen met jou al hadden gerealiseerd.
  Surinamers doen hun best om waar ze kunnen hun land beter te maken en we hebben niet een meneer Brave nodig om ons te komen vertellen hoe ver achter we zijn tenopzichte van Nederland,om zo zijn graag geziene politici aan de macht te helpen.
  Zij hebben 15 jaar lang geregeerd in dit land en het is even genoeg geweest,Wij wllen geen situatie’s waarbij een groep maar aan de macht blijft in dit land
  Voor mij mogen ze na een tijdje weer terug liefs met andere gezichten.

  Bij mij gaat om de ontwikkeling van mijn geliefd land,maar ik wil niet steeds herrinerd worden door mijn broeder aan de noordzee hoe goed hij het heeft en hoe achtergesteld we hier zijn.Dat weten we al.


  Maak melding

 24. Doorn klets niet!

  Jullie zijn al 200. 000 suri-neds kwijt! Het boeit ze totaal niet wat zich in Suri afspeelt, dus wees maar blij dat er nog een honderdtal suri-neds zijn, die nog enige affiniteit hebben met het land. De vraag is: hoe lang nog?
  Enne, het cliché om te zeggen “het boeit je niet”, want het boeit je wel!!!

  Het valt me van je tegen dat je steun zoekt bij een mens, die hoog en droog aan de Noordzee zit te razen en tieren!

  Sisa het is nu 400 euries one way ticket , wie houd je tegen?
  Gaat lekker les geven in Dan Ta Bai of zo. Of ergens in Flora bijlessen verzorgen aan de kindjes, wiens ouders tot laat, moeten ploeteren en zwoegen om een warme maaltijd op tafel te zetten.
  We zullen je gedenken met een standbeeld op het Toemak- Hoemakgebergte dicht bij de Emmatop dus…

  Heb je wel een inburgeringscursus gevolgd, want je ABN, is in een (1) woord verschrikkelijk, schrijnend, niet om naar huis te schrijven.
  Daarom dachten de lezers dat ze met een “florist” te maken hadden (florist is bewoonster Flora)

  Backoff…


  Maak melding

 25. Sandy en Doorn

  Ik krijg steeds sterker het vermoeden dat jullie hier op de site doen wat Limbo jaren op bakkana torie heeft gedaan nl propaganda voor Bouterse en consorten voeren.
  En zoals je ziet loont het want die schoft Limbo is beloont met de functie van adviseur van de “President”.
  Slim want hij zou nu bakana torie moeten doen voor het arme volk maar ja ……..
  daar begint hij niet aan.
  Slapen jullie verder ……ik ben wakker.


  Maak melding

 26. Sang Esmerald we zijn 200.000 kwijtgeraakt noh, heeft dat allemaal op 25 mei 2010 plaatsgevonden of daarna en wat is er met ze gebeurd dan.

  De vluchten vanuit Nederland zijn nogsteeds volgeboekt hoor, nu vraag ik me af wie al die mensen zijn, misschien die hondertal die steeds op en neer reist, toch.

  Ik zoek geen steun, ik ben het met Sandy eens, weet je wel wat het verschil tussen die twee is?

  He risti ik heb het vermoeden dat jij een verstokte nps’er bent, die zijn verlies nogsteeds niet heeft verwerkt en nu met leugens en verdraaiingen zijn gram wil halen.

  Je denkt gewoon dat je wakker bent terwijl je gewoon slaap wandelt.


  Maak melding

 27. @Me bar yu

  In die 15 jaar is er heel veel verbeterd. Onder DDB kon je alleen nog maar halve rollen toiletpapier kopen, onder Veni is het gemiddeld besteedbaar inkomen flink gestegen, is de welvaart voor het overgrote deel toegenomen, zijn de economie en werkgelegenheid flink gegroeit, zijn de schulden de DDB gemaakt heeft nagenoeg geheel afgelosten. En ja het kost vaak 5 tot 10 maal langer op de puinhopen op te ruimendan om ze te maken.
  Ook nu – en dan ben ik heet feitelijk, cq emotieloos – heeft DDB in 7 maanden al weer meer schade aangericht dan in 3 to 6 jaar herstelt kan worden.

  En wat is er slecht aan als de SuriNed een waarheidsgetrouw beeld van SME heeft. Lijkt mij dat de meeste SuriNed juist veel steun aan SME kunnen geven en dit ook doen, mits ze de indruk hebben dat de SME ook verantwoordelijk bezig zijn. De recente verkiezingsuitslag doet ze terect twijfelen. Waar ter wereld zijn de kopstukken in de regering stuk voor stuk veroordeeeld voor ernstige vergrijpen die blijkgeven van puur egoisme en onmaatschappelijk gedrag? Ik denk dan mn. aan DDB, Bruns, Somo, Walli.

  Lijkt mij dan ook dat je emoties vooral gevoed worden door ongeloof dat de SME kiezers instaat waren om dit soort schoften aan de macht te brengen. Waar ze in Libie worden weggejaagd halen de SME ze binnen??!!


  Maak melding

 28. Neus raaskaalt weer en zoals we inmiddels weten heeft deze zwakzinnige geen flauw idee waar het over gaat.

  “onder Veni is het gemiddeld besteedbaar inkomen flink gestegen, is de welvaart voor het overgrote deel toegenomen, zijn de economie en werkgelegenheid flink gegroeit, zijn de schulden de DDB gemaakt heeft nagenoeg geheel afgelosten.”

  Als we bovenstaande lezen, dan breekt mij de klomp want je zou bijna denken dat vene een goede president is geweest. Tijdens zijn bewind hebben ze niets en nogmaals niets verwezenlijkt, dankzij ontwikkelingshulp, betalingsbalanssteun en gestegen grondstofprijzen konden ze inderdaad schulden af betalen. Hetzelfde wat de regering natuurlijk ook doet met de onafbetaalde schulden tijdens vene.

  Wat vene wel heeft gedaan is het onderstaande.

  “Castelen had een contract van tien jaar bij NV Havenbeheer. Indien het contract niet verlengd wordt, moet dat zes jaar van tevoren worden aangegeven. Het contract is in 2009 vervallen. “Dan gaat automatisch een nieuw contract in voor een periode van tien jaar”, zegt Castelen.”

  Als dit geen gedrag is van criminelen dan mogen ze wat mij betreft alle dieven en rovers uit het gevang halen.

  Het Surinaamse volk heeft de front schoften verjaagd. Wat dat betreft lopen de Libiers achter, waarom verbaasd het me niet dat neus dat nog niet doorhad.


  Maak melding

 29. Beste neus en alle andere mensen hier die proberen de ogen van die ndpers open te maken
  Zoals jullie zien het is onbegonnen werk.
  Doorn beschuldigd mij van leugens te verspreiden op deze site noem ze dan met naam en toenaam doorn.
  Alles wat ik hier schrijf is niet uit mijn duim gezogen maar de keiharde waarheid.
  Wat ik ook zo grappig vind is dat als je geen ndper ben je meteen een groene jas krijg aangedaan door die domme ezels als Doorn.
  Dat jullie ndpers geen eigen mening hebben en alleen naar het geschreeuw van die populist luisteren is jullie zaak.
  Laat een ding duidelijk zijn Doorn en Sandy ik heb net als de meeste hier het beste voor mijn geboorteland al woon ik daar op dit
  moment niet.
  Maar ja jullie ndpers zijn tevreden met lentjes voor ciminelen en verbouwing van een monument wat miljoenen kost en die arme oudjes in asiana die moeten blij zijn als een bakker nog brood over heeft zodat ze kunnen eten.
  Ik slaapwandel niet doorn dit is de keiharde realiteit.maar ja wat kan jou dat schelen


  Maak melding

 30. Ach risti de huilebak, kan je het niet alleen af en zoek je daarom steun, bij neus nochtans. Alleen het feit dat je neus in je reactie aanhaalt zegt me genoeg over je inborst.

  If you can’t stand the heat get out of the kitchen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.