Surinamers rijk genoeg voor aandelen New Mont

21

PARAMARIBO, 12 mrt – Surinamers zijn in staat aandelen te kopen in de goudwinning van multinational New Mont. Dit stelt voorzitter Anand Jagessar van de Vereniging voor Effectenhandel in Suriname, SSE. Het percentage dat de overheid wil reserveren voor particulieren is weliswaar nog niet bekend. Er speelt nog een probleem.

Dat werkt tot nog toe remmend op de groei van zowel de lokale effectenhandel als de economie zelf. “Goedkoop investeringskapitaal”, zegt Jagesar tegenover de Ware Tijd. De rentevoet bij de algemene banken is veel te hoog. Investeringen worden er door bemoeilijkt. Dit blijkt ook uit onder meer de ongewoon trage groei van de effectenhandel. Het aantal deelnemende bedrijven staat al jaren op elf.

Het grootste succes tot nog toe was het binnenhalen van het beheer over het obligatiefonds van Staatsolie. Het fonds is ruim vijftig miljoen dollar waard. Jagesar denkt dat het tijd is voor de overheid om in te komen. Dat kan onder andere door publieke bedrijven te verhandelen via de effectenbeurs. Lokaal kapitaal krijgt dan de kans zich te ontwikkelen. Ook de uitgifte van schatkistpapier is een optie. “Dat willen wij beheren”, aldus Jagesar.

21 REACTIES

 1. Je mag wel rijk zijn, maar je moet de rijkdom op de juiste manier weten te benutten ! Kunnen zij dat in Suriname ?? Hebben ze daar genoeg integere menskracht die de kar willen/kunnen gaan trekken ? Ik heb mijn twijvel…..

  Groet,ram,ram (veel wijsheid)


  Maak melding

 2. Surinamer rijk genoeg voor aandelen New Mont.
  mijn advies doe wat meer voor de arme bevolking aldaar, en misschien kunnen die rijke gasten wat geld inzamelen voor die zieke vrouw met een nier aandoening. Ik heb nog nooit ergens gelezen dat rijke Surinamers wat doen voor hun eigen bevolking en dat stuit mij tegen het borst.


  Maak melding

 3. Het grootste succes tot nog toe was het binnenhalen van het beheer over het obligatiefonds van Staatsolie. Het fonds is ruim vijftig miljoen dollar waard. Jagesar denkt dat het tijd is voor de overheid om in te komen. Dat kan onder andere door publieke bedrijven te verhandelen via de effectenbeurs. Lokaal kapitaal krijgt dan de kans zich te ontwikkelen. Ook de uitgifte van schatkistpapier is een optie. “Dat willen wij beheren”, aldus Jagesar.

  Jagesar ik hoop dat er nog eens zo’n grote succes in het verschiet ligt voor de SSE (Vereniging voor Effectenhandel in Suriname) voor het beheer van de Obligatiefonds van het Eigen Mont Bedrijf.


  Maak melding

 4. Stichting SurNed New Mount.

  Weer een mogelijkheid om mbv suri-neds het land op te bouwen.
  Geef suri-neds de kans om aandelen op te kopen. Is tenminste eerlijk verdiend geld.
  No offence. Er zijn genoeg investeerders beschikbaar!
  Ach ja, is maar een illusie, het zal niet gebeuren he, dat suri-neds ook maar 1 % invloed krijgen in hun geboorteland.

  Gelukkig zijn de suri-neds creatief genoeg…
  Dus dat…


  Maak melding

 5. Esmerald
  Stichting SurNed New Mount.

  Weer een mogelijkheid om mbv suri-neds het land op te bouwen.
  Geef suri-neds de kans om aandelen op te kopen. Is tenminste eerlijk verdiend geld.
  No offence. Er zijn genoeg investeerders beschikbaar!
  Ach ja, is maar een illusie, het zal niet gebeuren he, dat suri-neds ook maar 1 % invloed krijgen in hun geboorteland.

  Gelukkig zijn de suri-neds creatief genoeg…
  Dus dat…

  Esmerald

  Wanneer de Surinamers in Suriname de potentie (Kapitaal) van de Surinamers in Nederland eens eindelijk zouden benutten zouden ze ophouden om achter de Amerikanen en Canadezen aan te hollen die uiteindelijk met de rijkdom van het land vandoor gaan.


  Maak melding

 6. Beste Sranamangs,

  Ik stond er niet even bij stil en dach eraan: Waarom horen wij zo weinig van onze SuriBelgen en SuriVSers e.d.? Het lijkt alsof zij zich niet met het land verbonden voelen of vergis ik mij?


  Maak melding

 7. Als iedereen in Suriname belasting zou betalen zoals het hoort was er ook geld voor de armere bevolkingsgroepen je kunt nu eenmaal niet 1000srd uitgeven als er maar 100srd binnenkomt,de mentaliteid van een groot deel van de Surinaamse bevolking zal moeten veranderen.


  Maak melding

 8. Suriname is heel rijk aan baby moordenaars te Moiwana die allen (circa 60 in aantal) in het kabinet van de opperhoofd zitten en ook GOUDEN STER van de baby moordenaar hebben opgespeld gekregen.

  Suriname is zeer rijk aan kontenlikkers, moordenaars, rovers, dieven en geestelijk gehandicapten. Niet op nr. 17 maar op nr. 1

  Surinaamse volk is laf als zij de moorden op Baby’s, kinderen, vrouwen en bejaarden op 29-11-1986 te Moiwana niet accepteren als een misdaad tegen de menselijkheid.


  Maak melding

 9. Stichting surneds new mont

  He he Surneds weer van twee wallen willen eten he.Eerst Su ontvluchten om als economische vluchteling elders je geluk te zoeken en wij die niet konden vertrekken en hard moesten zwoegen en nu lekker rijk zijn geworden moeten nu ruimte maken zodat jully aan je trekken kunnen komen.
  Surinamers blijven Surinamers waar ook ter wereld,maar je moet ook weten” opgestaan plaats vergaan” en als je plaats terug wilt moet je er wel wat voor opgeven en dat is juist wat jully niet willen.


  Maak melding

 10. Pinto, als jij nu eens het verstand had, zou je weten dat b.v. Esmerald vrij is om aandelen Philips te kopen. De aandelenmarkt in Nederland (en heel Europa) is voor eenieder (met geld, dat wel) vrijelijk toegankelijk. Is dat in Suriname ook zo? Eerlijk antwoorden. Een publieke Surinaamse aandelenmarkt met maar 9 deelnemers, het is toch om je te bescheuren?


  Maak melding

 11. Jagesar geeft niet echt het vertrouwen. Als ik in een artikel lees dat:
  -1- Er effecten moeten komen omdat dit goedkoper kapitaal aan bedrijfen ter beschikking stelt dan banken (klopt maar is niet de hoofd reden: bedrijven behoeven risico dragend kapitaal)
  -2- Dat er geen effecten ( hij bedoeld obligaties) komen omdat de banken een hoge rente rekenen (onzin, bij obligaties verstrekken particulieren het geld – gewwonlijk – tegen een vergoeding die iets lager is dan de bank).

  Nee Jagesar gaat voorbij aan de echte obstakels voor een goede kapitaalmarkt:
  -1- Betrouwbaarheid van de jaarcijfers. De wetgeving en controle op de Jaarrekeningen is zwaar onvoldoende. Iets wato.a.Ameerali aangerekend moet worden. Publicatieplicht, accountants controle, etc.
  -2- Een betrouwbaar beurs orgaan voor de handelen administratie.
  -3- Uitgifte van emissies via de reguliere banken.


  Maak melding

 12. als het zo verder gaat met contracten,
  wordt het niets met de regering die nu aan de macht is .
  Het lijkt wel uitverkoop .waar de arme bewoners er niets aan heeft.zoveel goud en nog bedelen.Schaande kijk hoe de hoofdstad eruit ziet.
  Mr.Bouterse praatjes vullen geen gaatjes.
  Goud industrie moet 90% surinaams zijn.
  Kijk naar die afrikaanse landen,veel grondstoffen maar nog steeds bedelaars.
  Leren jullie niets van het verleden.de meeste regerings leiders zijn goed voor de gevangenis .Brood met zoutwater verdienen ze .
  Dus baas maakt die fout niet dat de meeste landen makenlaat su een voorbeeld zijn voor de 3e wereld landen.les 1 geen afrikaanse toestanden in Su.


  Maak melding

 13. Hallo Ai boi..

  In Suri geldt nog steeds 3xCeee: Corruptie, Connectie & Cash.
  Dus doe geen moeite zodra het aan de orde is, richt ik een stichting op, met de naam: Stichting SuriNed New Mount, Stichting SNNM, schrijf het op!
  Natuurlijk op naam van mijn ahumm familie, je kent die procedure of niet?
  En dan heb jij het nakijken, je zal aan me denken.

  Maar nu we toch bezig zijn, leg eens uit waarom wij suri-neds van 2 walletjes willen eten? Wat is jouw achterliggende gedachte hierbij.
  Wat is het verschil met Brazilianen, Guyanesen, etc etc, die geen bloedband hebben met suri en die geen koperen cent belasting betalen? Wat voor toegevoegde waarde hebben die gasten behalve plunderen en de natuur vernietigen?
  Als ik aandelen koop, dan zal ik vermogensbelasting betalen, ik bedoel de fam. Ja toch.

  Leg uit.
  Wat is je pijn en verdriet, want het is niet mijn probleem, dat je daar bent gebleven omdat je zogenaamd patriottisch bent ingesteld en niet gewerkt hebt aan je eigen toekomst!

  Leg eens een keer uit waarom die eeuwige jaloezie….. net zoals vriendje pinto.
  Pinto is een deserteur die gevlucht is naar Nederland, nu “waarschijnlijk” terug is, en de grootste mond heeft! Toen was Ned wel goed hé pinto, om je op te vangen en nu kun je Ned afschieten! Toen was het bordje linzensoep wel lekker hé !!!!!!

  Leg eens een keer uit, namens je vriendjes waarom al die haat en nijd.
  Dit gedoe moet eens een keer goed uitgesproken worden.

  Die Indianenverhalen dat suri-neds huizen met complete inboedels hebben gekregen en gratuzzz geld uit de muur “trekken”, moeten eens een keer ophouden. En mocht dat ooit het geval geweest zijn, dan is dat 2 generaties geleden.

  In plaats van trots te zijn op je landgenoten, die have en goed hebben Moeten achterlaten, geploeterd en gezwoegd hebben om iets op te bouwen voor hun gezin, in weer en wind naar hun werk gaan, in een totaal andere maatschappij en cultuur beland zijn en nu eindelijk profiteren van hun “bloed zweet en tranen”, gun je hen niets!

  Dus spiet kong ……


  Maak melding

 14. Jantje lacht,
  Probeer jezelf te ontmaskeren en alzo in te zien dat Mooiwana formeel nooit een opdracht kan zijn geweest. Wij zijn hier geen kannibalen!!!

  Er is veeleer sprake van repressaille van op hol geslagen mannen wier vrouwen, moeders, zusters en mogelijk ook oma’s door JC’s bruut verkracht zijn geworden.

  veel meer is hier niet aan de hand.


  Maak melding

 15. “Surinamers zijn in staat aandelen te kopen in de goudwinning van multinational New Mont. Dit stelt voorzitter Anand Jagessar van de Vereniging voor Effectenhandel in Suriname, SSE.”

  Bovenstaande stelt dus ene Jagessar. Nu weten we natuurlijk niet wie die Jagessar bedoelt met Surinamers, zou het ook kunnen dat hij ook Surinamers in het buitenland met bovenstaande bedoeld.

  Wat we wel weten is, dat Surinamers in Suriname meer dan 900 miljoen Euro bezitten op Surinaamse banken. Voor de mensen die straks zullen schreeuwen, dit zijn cijfers verstrekt tijdens de front periode, dus misschien niet zo nauwkeurig.

  De obligaties van Staatsolie hebben overwegend ook Surinamers gekocht en die waren allemaal in US dollars uitgegeven.

  De vraag die direkt in mij opkomst waarom zouden Surinamers op Esmerald haar stichting wachten en wat voor kans wil Esmerald precies. Hoort ze zich niet in de rij van Surinaamse investeerders te voegen of verwacht ze een speciale behandeling enkel en alleen omdat ze Surned is.

  blaka bakra als jij verstand had, dan had je geweten dat Esmerald ook vrij is aandelen te kopen in Suriname, er is geen enkele wetgeving die Surneds verbied aandelen te kopen.

  Neus,
  “De wetgeving en controle op de Jaarrekeningen is zwaar onvoldoende. Iets wato.a.Ameerali aangerekend moet worden.”

  Laat ons lachen en vertel ons weer wat de Vice President precies aangerekend moet worden en hoe je je dat voorstelt.

  Ze worden met de dag gekker hier, dat is een feit.


  Maak melding

 16. Esmerald is ook een van ze die een loopje wilt nemen met ons verstand. Probeer jij eerst maar aandelen te kopen bij Philips.

  Pinto

  Pinto zelfs kinderen in Nederland zijn in staat aandelen te kopen waar heb jij het nou eigenlijk over!


  Maak melding

 17. Doorn in de bocht.

  Je hebt absoluut geen idee wat bedoeld wordt met bovengenoemde constructie van Stichting SuriNed New Mount.
  Dus tjoep k’here.

  Denk aan de 3xC, je hebt het, of je hebt het niet dus…
  Niet bemoeien laat Esmerald rustig haar eigen ding doen!

  Ray bedankt voor je constructieve reacties


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.