Hoogtijd voor wet tegen corruptie in Suriname

28

PARAMARIBO, 7 mrt – Het is hoogtijd voor invoering van wetgeving tegen corruptie. Dit stelt parlementariër Guno Castelen van het oppositionele Nieuw Front. Het duurt al veel te lang. De zogenaamde Anticorruptiewet ligt al ruim tien jaar op invoering te wachten. De vraag is alleen: waar trek je de grens?

De ‘grote’ gevallen zijn uiteraard duidelijk. Zoals wanneer een minister een privé feestje zou bouwen met publieke middelen. Maar er zijn ook van die grijze zones waar het minder duidelijk is. “Zoals met relatiegeschenken en geschenkpakketten. Dit soort zaken moeten we recht trekken”, zegt Castelen. Zo zou je je kunnen afvragen hoe duur een geschenk mag zijn.

Het moet allemaal fijn worden gezet om een eventuele heksenjacht te voorkomen. Het ziet overigens wel naar uit dat het parlement het wetsvoorstel binnenkort behandelt. “We hebben de wet nodig, corruptie is verderfelijk voor de samenleving. Nationaal en internationaal ga je achteruit”, aldus Castelen. Het parlement behandelde het voorstel ooit al. Maar ex-president Venetiaan trok het in om vaag gebleven redenen.

28 REACTIES

 1. Hahaha Guno,het blijft lachen met deze fronters. Maar goed, tuurlijk is het hoogtijd voor de anti-corruptiewet, het staat ook op de agenda en wordt besproken na de begrotingsbehandeling, dat weet Castelen ook. Vreemd dat je mensen als Castelen tijdens de vorige regering Nooit hierover hoorde babellen, want van Vene , Somo en Sardjoe mochr het niet behandeld worden terwijl de oppositie dat juist wilde.

  Surinaamse politiek ten top.

  No worries Guno, nu zijn het mensen die serieus bezig zijn met het land aan de macht, dus er komt 100% zeker een anti-corruptie wetgeving.


  Maak melding

 2. Wet Wat?

  Corruptie is de deken over de Surinaamse overheid. Eenieder die het een beetje koud heeft, trekke de deken over zich heen.

  Castelen noemt een aantal corruptieve zaken die verboden moeten worden waar ik volkomen mee eens ben. Maar het inzetten van ambtenaren om huis, tuin en keukenarbeid te doen bij huize van top ambtenaren is samen met het gebruik of misbruik maken van materieel van de overheid het ergst. Ook het mee naar huis nemen van overheids artikelen lijkt klein, maar het gaat om miljoenen SRD’s.

  Deze Wet aannemen wil zeggen dat er sancties moeten volgen. Wie de sanctie gaat toepassen en hoe, is nog niet bekend. Dit zijn zeker de voornaamste redenen waarom Venetiaan destijds deze Wet in de ijskast stopte.

  Heksenjacht, wantrouwen, kravanna’s, allert zijn, ruzie onder collega’s, voorzichtigheid en jaloezie zullen volgen wanneer de Wet met terugwerkende kracht wordt aangenomen.
  Dan zal de deken veels te groot zijn voor de dan nog overgebleven Ambtenaren.


  Maak melding

 3. Je kan wel lachen als een boer met kiespijn maar dit was één van de verkiezingsbeloftes van DESI maar de man vertikt het om in het parlement te verschijnen de plaats waar wetten worden gemaakt.De beurt is nu aan die criminele president van jou M.Door om het woord bij de daden te voegen, enige waar deze man sterk in is, is lege hulzen aan de man brengen voor de rest loopt hij mooi weer te spelen met zijn nieuwe aangemeten BRIL.


  Maak melding

 4. Natuurlijk moet die anti corruptiewet komen en ik heb graag,dat ze ook zaken onderzoeken van de afgelopen 10 jaren. Die onduidelijke redenen zijn overigens duidelijk. Vene moest zijn politieke vriendjes beschermen!


  Maak melding

 5. In dit geval verwacht ik van de NDP regering net zoveel daadkracht als van de Front regering. Mensen, de enige manier om deze wet snel aangenomen te krijgen is dat jullie allemaal geld op mijn privé rekening storten, dan kan ik met dat geld de parlementariërs, van Front en NDP+ samen, OMKOPEN zodat ze het wetsvoorstel er snel doorheen jagen (als DOE erbij moet is het niet de doen, we doen het dus even zonder DOE). Alleen op deze manier zijn we snel van corruptie verlost in Suriname, als jullie het een goed idee vinden maak ik de volgende keer mijn privé rekening bekent.


  Maak melding

 6. Beste M. Doorn,

  Er kom volgens jou voor 100 procent zeker een anti corruptie wetgeving…..

  Zeker ingevoerd op de laatste dag van deze regering als ze genoeg uit de staatskas hebben gegrepen. GET REAL!


  Maak melding

 7. Guno zit de boel voor de gek te houden.
  Toen hij minister van transport was zei hij ook niets tegen de SLM. Ze leveren al jaar en dag geen (financieel)jaarverslag in. En ze zeggen dat ze net geen verlies hebben gemaakt. Hoe is dat te controleren???. Guno hoe heb jij het toen gedaan.
  Met je vinger in de lucht om te voelen van waar de wind komt. En Vene zit ook in die njang patoe. Hij heeft dan waarschijnlijk niet meegegeten, maar hij wist ervan. Dan ben je ook medeschuldig Vene. Zoek het maar op. Ai sranang mi moi switie kondre.


  Maak melding

 8. In de vrije republiek Suriname is er geen corruptie; maar wel Surinaamse Netwerken.
  Op de lijst van Transparency International
  (the global coalition against corruption)zijn er geen data te zien van Suriname waarschijnlijk omdat de corruptie zich in een zo ver gevorderd stadium bevindt dat metingen geen zin meer hebben.
  overigens ben ik van mening dar de Goslar uit de Surinamerivier gelicht moet worden


  Maak melding

 9. @1 M. Doorn

  “No worries Guno, nu zijn het mensen die serieus bezig zijn met het land aan de macht, dus er komt 100% zeker een anti-corruptie wetgeving.”

  En dat zegt de persoon die middels omkoping is ontsnapt uit de psychiatrische inrichting!
  Tjonge, wat ben jij achterlijk zeg…

  De regering bestaat (en dat zijn helaas de feiten anno 2011) voor 99,9999% uit:

  a. Moordenaars
  b. Drusdealers
  c. Drugsgebruikers
  d. Bankovervallers
  e. Verkrachters
  f. Dieven
  g. Oplichters
  h. Fraudeurs
  i. Graaiers
  j. Meelopers

  Ben ik nog wat vergeten?, vul de rest zelf maar in, is toch om te huilen..


  Maak melding

 10. Ach,, je weet wel,, houdt de dief zegd men in surbo..

  Zal onze lijder dddb dit toestaan..

  De hele regering zonder uitzondering is één grote dieven moordenaars drugs bende bij elkaar..

  Wie zal dat doen..

  Dit volk is een poep volk en moet zelf de vruchten plukken wat zij zelf gezaaid hebben….

  succes..


  Maak melding

 11. @ M.Doorn,
  Droom maar lekker met jou mensen die serieus bezig zijn.
  Boeterse is weer bezig met staatsolie overal wil deze man zijn pion neer zetten .in de jaren 80 was het ook zo onschuldig begonnen de gevolgen voelen wij nog steeds in suriname .
  Surinamer open jou ogen want die Criminele bende die nu aan de macht is zijn voor hun eigen belang en niet voor het landsbelang.Het heeft niet veel gescheeld of bouterse en bosje hadden staatsolie aan daewoo verkocht.


  Maak melding

 12. Dat deze wet , dringend en nog eens zeer dringend moet komen , dat staat buiten kijf
  Dezelfde belanghebbers van nu, waren ook al de belanghebbers van toen, om door te traineren t niet kunnen bewerkstelligen, omdat degenen die er belang bij hebben dat deze wet er NIET komt , nu nog steeds en meer belang bij hebben dat de alles blijft bij t oude .
  Ondanks dit alles moet er naar gestreefd worden dat de wet er WEL komt.
  Voor hen die t een obstakel zal vormen is dat dan pech, wat niet wil zeggen dat er maar geen actie ondernomen moet worden.
  t Zal helemaal mooi worden dat omdat er belangen van deze of gene spelen , en dus heilige huisjes in mekaar zullen donderen, t maar zo moet blijven.
  Corruptie is al “a way of life” geworden in Su. en zo verweven in de samenleving , dat de scheidingslijn al vervaagd is , en dat, in alle gelederen van de bevolking .
  Maar dit mag never ,nooit niet een reden zijn om achterovergeleund, oogluikend toe te staan omdat iedereen t doet.
  Zal helemaal mooi wezen.


  Maak melding

 13. Jojo op 9 maak je niet druk met je lijstje, want tijdens 15 jaar front zaten alleen mensen met eenonbeschreven blad in de regering, not dus.

  Suriname is een klein land met een heel kleine bevolking, we weten dus precies wie wat op zijn kerfstok heeft. Ga door met je lijstje, we weten wel beter, gek.

  wikifreak op 11 de Surinamers hebben op 25 mei hun ogen geopend en hebben de front criminelen juist naar huis gestuurd. Wat wil je nog meer, malloot.

  2e henkie front toonde geen enkele daadkracht ze hebben gewoon niets verwezenlijkt, vergelijk de huidige regering nooit met front, wake up.


  Maak melding

 14. Ik zou de belastingaangifte van Bouterse & Co wel eens willen inzien. Heeft deze man ooit wel eens een cent belasting betaald? En hoe verklaart hij zijn enorme rijkdom.

  Eerste case voor de anti corruptie wet..


  Maak melding

 15. @ M.Doorn,,
  Bouterse is veroordeeld voor drugshandel, alibux voor oplichting van de staat suriname, dino Bouterse heeft ook een strafblad , brunswijk is ook voor drugshandel veroordeel , de president van suriname moet voor de rechter verschijnen voor mensenrechten schending amafo moest aftreden voor het misbruiken staatsgeld.
  Bouterse en zijn benden zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van alle normen en waarden in suriname, daar maakt jij propaganda voor je moet jou schamen gek.


  Maak melding

 16. @ M. Doorn

  “Suriname is een klein land met een heel kleine bevolking, we weten dus precies wie wat op zijn kerfstok heeft.”

  Juist!
  En daarom is je gedrag ook zo verderfelijk!

  Je weet het, de bewijzen/feiten liegen immers nooit!!!
  Maar praat vervolgens alles goed en doet net of het eerlijke vakbekwame politici zijn!

  Dus wie is hier nou de gek?
  Een eerlijk mens met schoon geweten, neemt afstand van deze overduidelijk criminele lieden…
  Je bent dus niet alleen gek, maar ook een fout mens!

  Ga voor de verandering eens gewoon werken voor je geld!
  Dan hoef je tenminste geen genoegen te nemen met de kruimels die je leiders laten vallen!
  Misschien krijg je dan je trots weer terug!

  Nu de criminelen de macht naar zich toe hebben getrokken…
  Is meneertje uit zijn schulp gekropen en denkt…
  Ik heb ook een grote smoel, net zoals mijn grote leiders, dus ik probeer ook maar een graantje mee te pikken!

  Gewoon zielig gedrag van een zielig persoon àla de Surinaamse politici.

  Maar gelukkig wonen er ook nog een heleboel eerlijke mensen in SR, dus is alles slechts een kwestie van tijd!


  Maak melding

 17. Onuitvoerbaar
  Deze wet zal waarschijnlijk onuitvoerbaar blijken te zijn. Als je aan zowel de oude als de nieuwe machthebbers zou vragen wie niet corrupt is zal weinig tot geen opgestoken vingers zien/tellen. Maar ja, elk volk krijgt een regering dat het verdient. Zijn tenslotte democratisch gekozen. Ook door de niet-stemmers. Want niet stemmen is ook kiezen.
  Dus arme bevolking: Ba soekoe Ba finnie, Ba tjarie!! Veel sterkte!


  Maak melding

 18. Wie had het in Suriname voor het zeggen de afgelopen 10 jaren?
  Castelen zat er toen ook bij en keek ernaar.
  Hoe belachelijk kan je jezelf maken Guno?


  Maak melding

 19. Hij zit al 7 maanden. Tijd geneog om deze wet er door te krijgen en vermogensbelasting in te voeren, maar hij heeft zijn verkiezingsbeloftes nog steeds niet waargemaakt terwijl dit typisch “laag hangend fruit” is wat je als eerste realiseerd. immers volgens de kundige M. Doorn is de wet al lang af.


  Maak melding

 20. Waarom zijn de SurNed zo negatief? Is het verkeerd een anti corruptie wet in te voeren dat hebben de meeste landen in Europa.Er bestaan twee vormen van Corruptie “Petit Corruption en Grand Corruption”.Wat het meest voorkomt in Suriname is Petit corruption.
  Grand corruption heb je bij grote contracten als het aankoop van vliegtuigen of grote industrie complexen.Gezegd heb je corruptie overal er bestaat geen land dat het niet voorkomt.De Duitsers zijn niet meer corrupt dan de Hollanders.Daarom zegt men” it takes two to tango”.waar of niet?


  Maak melding

 21. M.Doorn: “2e henkie front toonde geen enkele daadkracht ze hebben gewoon niets verwezenlijkt, vergelijk de huidige regering nooit met front, wake up.”
  Beste Doorn, het was voorbarig van mij om de twee regeringen met elkaar te vergelijken, tenslotte heeft Front 15 jaar geregeerd, NDP+ zit er pas 6 maanden. Ze nooit met elkaar vergelijken is natuurlijk niet logisch, over 5 jaar zullen we ze qua prestaties met elkaar vergelijken. Intussen hou ik mijn hart vast, jij lijkt optimistich te zijn. Omdat wij als Surinamers het beste voor Suriname hopen, zal ik intussen ‘kraken’ dat jij gelijk krijgt.


  Maak melding

 22. @24 Galatasaray

  “Waarom zijn de SurNed zo negatief?”

  Negatief is niet het juiste woord!
  Houdt het maar op “bedachtzaam”, dat is hier beter op zijn plaats 😉

  Maar feit is wel dat de SuriNed’s veel slimmer zijn dan de gemiddelde Surinamer 😉

  Want zij hebben wel hun oogkleppen achtergelaten, hun mouwen opgestroopt en hebben zich ontwikkeld!
  Ik als bakra (wonend & werkend & belastingbetaler in SR) kan daar alleen maar diep respect voor hebben!
  Want ik weet hoe moeilijk het is om je in een ander land staande te houden!

  De (onontwikkelde) Surinaamse achterblijvers hebben (nog steeds) medelijden met zich zelf!

  Deze achterblijvers hadden geen geld voor vliegtickets, omdat hun ouders meer van feestvieren hielden dan van hard werken en sparen 😉
  Vandaar de altijd blijvende jaloezie tussen de achterblijvers versus SuriNed’s.

  Een SuriNed denkt dus gewoon beter na, en komt dan tot de simpele conclusie…

  Als een regering bestaat uit moordenaars/drugsdealers/drugsgebruikers/verkrachters/dieven/fraudeurs/oplichters/graaiers/meelopers en andere onbekwame idioten…

  Dan komt het, als je meer dan twee hersencellen bezit, en deze ook eens gebruikt!, allemaal heel lachwekkend over als dergelijke idioten het woord “corruptie” alleen al in de mond durven nemen.

  Wie gaat wie oppakken ???
  Wie moet er dan uit de staatskas graaien,??? er blijft niemand over ???

  “Is het verkeerd een anti corruptie wet in te voeren dat hebben de meeste landen in Europa.”

  Nee natuurlijk is dat niet verkeerd!, maar wel heel lachwekkend omdat het SR betreft!

  In een beschaafd land, stelt men namelijk iets andere eisen aan hun politici 😉

  Dus gaat SR nou niet met Europa vergelijken.

  Een vergelijking met Venezuela of Columbia, is meer op zijn plaats, daar geldt immers ook alleen de wet van de domme grootsmoelen 😉


  Maak melding

 23. die wet zou niet komen en zal niet komen ook. zo’n wet zou de val van dit kabinet en alle vorige betekenen. om regeermacht te hebben heeft ddb somo en bruinsie nodig. dat had vene ook en al die gasten willen zo graag regeren. somo en bruinsie hebben hun ziel voor ddb verkocht om …. te kunnen regeren. trouwens binnen de huidige wet en regelgeving zullen zat mogelijkheden zijn om te straffen maar die wordt niet gebruikt. neemt niet weg dat er iets gedaan moet worden tegen corruptie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.