Handelsoverschot Suriname blijft groeien

20

PARAMARIBO, 7 mrt – Suriname’s handelsoverschot met de rest van de wereld blijft toenemen. Uit cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Handel & Industrie, HI, blijkt de groei er flink in te zitten. Volgens de laatste cijfers zit het overschot op ruim een half miljard dollar. Dat het om vooral grondstoffen gaat mag de pret niet drukken.

Menige scepticus zal al gauw wijzen op de dominantie van goud, aardolie en bauxiet. Claimen dat het steeds beter gaat met de handelsbalans zou dan ook misleiding zijn. “Het zijn onze producten. Het zou pas misleiding zijn als het producten uit Canada of een ander land waren”, zegt Mauro Tuur, topfunctionaris op HI, tegenover de Ware Tijd. Staatsolie alleen droeg ruim vijfhonderd miljoen dollar bij.

Maar nu blijken ook plastic producten, drinkwater, sappen en staalproducten het goed te doen. Grondstoffen als grind en steenslag worden ook steeds griffer afgenomen in de regio. “Het is leuk om te kijken naar het volume van je export, maar uiteindelijk gaat het om de waarde van de producten”, aldus Tuur. Een groot deel van het exportvolume gaat naar het Caribisch gebied.

20 REACTIES

 1. Resultaat!

  Dit is echt niet het resultaat van de afgelopen 6 maanden. Het zat er al 10 jaar aan te komen en is opgebouwd uit en met beslissingen van de vorige regeringen.
  Theo, wees dus gematigd optimistisch. Dit kan niet in 6 maanden gerealiseerd worden.
  Wel is het heel fijn om te weten.


  Maak melding

 2. @1 TTheo

  “Het gaat goed met Suriname”

  Ja hoor… natuurlijk heb je gelijk!

  Het is maar net wat je gewent bent! dus dat zegt al heel veel over jou persoontje!

  Man, kom uit je boom, en maak eens een praatje met je buren, winkeliers, leraren, medisch personeel!

  Kortom vraag dat eens aan mensen die moeten werken voor hun geld!

  De nieuwe wind komt er aan, maar alleen uit verkeerde richting en neemt gelukkig iedereen mee, zowel de (mis)leiders als ook de meelopers 😉


  Maak melding

 3. Is dat iets anders dan grondstoffen wegdragen en verwerken tot eindproducten om die tegen hogere prijzen te verkopen? Straks is Sur. uitgeplunderd want de Chinezen gaan massaal meedoen en niemand die denkt aan de uitbreiding van de industrie naar eindproducten. Direct geld in het laatje is voor even prettig, maar hoe zit het met de langere termijn? De generaties van de toekomst vangen dus bot?


  Maak melding

 4. Hallo Theo,

  En dat baseer je op de gestegen binnenlandse productie, de welvaart van de bevolking, de groei van de beroepsbevolking en de gestegen export?

  Toch>?


  Maak melding

 5. Yesss

  Nu ff wachten op de nederlandse reacties van. Wikileaks henk molenaar jacobus en cornuiten.
  Durf te wedden dat ze slapeloze nachten hebben na dit bericht


  Maak melding

 6. JoJO op 3 je bent gewoon ziek, het is diep trist.

  “Het gaat goed met Suriname. En dit is maar het begin van diversificatie van de Surinaamse Economie, alle tegenstanders ten spijt.”

  Theo op 1
  Niet vergeten voor sommige van die zwakzinnigen hier moet je zaken in jip en janneke taal schrijven. Ze hebben vaak geen flauw idee waar het allemaal over gaat.


  Maak melding

 7. Hallo Boni Tola,
  Ik slaap vanavond prima hoor. Suriname wordt leeggeplunderd voor een habbekrats en de Surinaamse bevolking profiteert voor geen cent.


  Maak melding

 8. TTheo en Boni Tula, het gaat nu zelfs beter met de export van Suriname dan uit het bericht blijkt en jullie vermoeden, weet je hoeveel groter het overschot zou zijn als alle drugsexporten er ook in verdisconteerd waren (of zijn die er niet meer?) Dit is slechts het topje van de witte berg die nu weer met rassé schreden groeit.


  Maak melding

 9. Boni Tula @,
  Wat zijn jullie gauw te vreden zeg! Één zwaluw brengt nog géén zomer ! Zo als je misschien weet ! Continuenering van belied ,jaar in jaar uit. ? Dan kun je pas tevreden zijn. En niet eerder….ga zo door zou ik zeggen .

  Groet,ram,ram, (Veel wijsheid !)


  Maak melding

 10. Het ligt voor de hand om te denken dat het positief is om een handelsoverschot te hebben. Toch is dit niet waar. Een handelsoverschot betekent dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat en daardoor groeit de voorraad vreemde valuta. Hier staat echter wel iets tegenover. De waarde van de produkten die het land uitgaan is hoger dan de waarde van de produkten die het land binnenkomen. Er gaan dus meer goederen het land uit dan dat er binnen komen. En met die goederen hadden we de welvaart kunnen verhogen. Terwijl die voorraad vreemde valuta voorlopig niets toevoegd aan onze welvaart.

  Er is dus sprake van het verschuiven van comsumptie. Bij een handelsoverschot sparen we vreemde valuta. Later kunnen we hier weer goederen van kopen. Is er sprake van een tekort dan zijn we nu extra aan het consumeren en daalt onze voorraad vreemde valuta of we maken schulden in het buitenland.

  Daarom vinden economen het ideaal als er evenwicht is op de handelsbalans. Het aanhouden van grote hoeveelheden vreemde valuta heeft niet echt een voordeel en hoe groter je voorraad hoe groter het valutarisio. Denk hierbij maar aan China. De voorraad dollars wordt steeds groter (2000 miljard dollar). Dit betekent een zeer groot valutarisico en China heeft weinig voordeel van deze grote voorraad dollars.

  Met andere woorden: Er past een gematigd optimisme. Een deel van het handelsoverschot zal aangewend moeten worden om lopende schulden af te lossen. In dat geval zal er weer een balans zijn.

  Jezelf rijk rekenen kan ik ook.


  Maak melding

 11. Boni Tula,Bazjan Carpata,Toussaint L’Overture,Aponte,
  het overschot is ontstaan doordat de prijzen op de wereldmarkt hoog is.En niet dat onze landgenoten plots over ijverig geworden zijn.Niets is op de binnenlandse markt verandert en dat geeft geen redenen om te juichen.En met de huidige onzekerheid is het heel moeilijk te plannen.Er wordt gewerkt met ramingen en dat valt altijd in het nadeel van de consument uit.In tegenstelling van wat jij denkt,vaar ik wel bij,bij een sterke Sur.munt.

  Cobie.


  Maak melding

 12. @7 M. Doorn
  Over ziek zijn gesproken…
  Jij wordt nooit meer beter, dat is voor iedereen hier duidelijk.

  Als jij nu ook je school had afgemaakt, had je zelf kunnen uitrekenen, dat men zich zelf weer eens rijk rekent!
  Maar helaas is dat te moeilijk voor je, zelfs in Jip & Janneke taal!

  Bovendien…
  Zolang de werkende burgers, steeds minder en minder SRD’s in de knip hebben zitten, de SRD’s geen drol meer waard zijn, de prijzen de pan uit rijzen, dan gaat het helemaal niet beter met SR.

  Je moet niet alles geloven wat ze je graag willen vertellen!
  Je moet juist geloven wat ze je niet willen vertellen 😉


  Maak melding

 13. @TTheo

  Veni is je dankbaar voor het compliment want de cijfers zijn van VOOR de verkiezingen. De 16% inflatie is van na het aantreden van DDB.

  @M. Doorn
  Je posting getuigt van ontluikend zelf inzicht van jouw.

  @Boni Tula
  Is toch normaal dat je slapeloze nachten hebt als je hoort dat voor het aantreden van DDB de economie groeide en bloeide en dat we sinds DDB 16% (en waarschijnlijk veel meer) inflatie krijgen.

  @blaka bakra
  Heb je die onzin zelf verzonnen of heeft wonder boy geholpen toen jullie samen aan de lijntjes zaten?

  @Jacobus
  Niet helemaal juist, maar gelukkig niet van die crab die sommige hier posten. 😉


  Maak melding

 14. Nee Neus, deze “onzin” komt niet van mij. Ik heb geen bronvermelding vermeld, foutje. Deze “onzin” komt uit de koker van de Economische Universiteit Tilburg. In Jip en Janneke-taal, speciaal voor enkele ongeletterden op dit forum. Maar, zoals je zelf weet, zijn er in Suriname weinig economen die dit zullen onderschrijven. Ze weten niet beter. Maar het is wel waar.


  Maak melding

 15. Alles op zijn tijd…. Toen vene 10 jaar lang president was kon hij niet eens de Gosslar uit hett water halen.. Die man is een product van het ouwe Kolonialisme..
  Vene was een man zonder plannen.Een slappe lamlul die je zodra je hem op tv zag je schaamde om surinamer te zijn hoe hij in zijn stoel zat op balkon net een kip zonder kop met zijn rijst met pom terwijl de halve bevolking krepeerde.

  Vroeger hoopte men op goed nieuws maar men kreeg helemaal geen nieuws
  Ik vin de jacobus en cornuiten daarom ook een beetje hypokriet
  Waarom hoor ik julllie nooit iets over Vene zeggen?
  Bv waarom hij Suriname 15jaar achterheeft gehouden

  Suriname gaat nu Voorwaarts!
  We hebben de juiste man,de juiste mindstate en god aan onze zijde.

  Vergeet niet wij allemaal zijn afstammelingen van Slaven en Contractarbeiders… De mensen die het meest hebben geleden onder het juk van het Kolonialisme
  Dus cobus en fiends,
  Het gaat goed in Suriname omdat dat Gods wil is en het zal beter gaan .
  Wist je nog… Suriname .. Bouta presi.. Isoleren.. Nex van gekomen toc


  Maak melding

 16. Jojo zegt op 13
  “Je moet juist geloven wat ze je niet willen vertellen”

  Je gelooft te veel in je eigen onzin.

  En zoals ik eerder schreef ze snappen totaal niet waarover het gaat, neus is daar een typisch voorbeeld van, maar ook dat is typisch Surinaams volgens mij, niet snappen waar het over gaat maar willen meepraten en vraag niet hoe.


  Maak melding

 17. Zie de overeenkomst van Gadaffi,Bouterse sadam,nicolea ceausescu en M.doorn op nummer 17 hun zijn de enige die hun zelf snappen.


  Maak melding

 18. Nu nog mensen die echt willen werken in plaats van de hele dag bij de centrale markt te lopen hosselen,komt er ook nog wat belastinggeld binnen dat op het ogenblik op alle mogelijke manieren wordt ontdoken.


  Maak melding

 19. M.doorn Pinto en theo,

  Wat doen jullie voor de Dagelijkse kost?
  Wat is jullie functie?
  Betalen jullie wel belasting?
  Waarom krijgen we hierop nooit antwoorden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.