Gespleten

36

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik ben flink wat wijzer geworden rondom de herdenking van 25 februari. Eén ding kunnen we vaststellen: Suriname is een zeer ‘gespleten natie’. Maar minister Ramon Abrahams van Openbare Werken – van wie wordt gezegd dat hij de facto de ‘vice-president’ is – redeneert dat zijn regering “aan de macht” is en daarmee staat de Surinaamse bevolking “grotendeels” achter hen. Verder wenst hij zijn tijd “niet te verdonderen” aan een minderheid.

Hiermee versmalt hij die ‘minderheid’ – geheel in overeenstemming met zijn enge kokervisie – tot de nabestaanden van de Decembermoorden en een handvol sympathisanten die onverminderd hoorbaar hun ongenoegen laten horen. Je zult maar als ‘echte Surinamer’ zo’n slechte kijk op je eigen samenleving hebben. In elk geval ben ik dat niet in zijn ogen. Integendeel. En Abrahams houdt een simplistische stelling erop na. Vanwege mijn Nederlandse paspoort ben ik een ‘grote landverrader’ met ‘blauwe ogen’.

“Wat doe je nog hier?” blafte hij richting mij op de receptie van 25 februari op het Presidentieel Paleis, puur op basis van dat Nederlandse paspoort dat ik maar niet inruil. Dus dan weet u allen die een Nederlands paspoort hebben – en al helemaal zij die in Nederland wonen – hoe Abrahams tegen u aankijkt. Maar we weten ook dat zelfs de meest verstokte NDP’ers familieleden hebben, tot aan eerstegraads toe, met een Nederlands paspoort.

Abrahams aanval was natuurlijk persoonlijk. Want vlak nadat hij en twaalf andere nog levende coupplegers, door president Bouterse waren gedecoreerd tot ‘Drager van de Gouden Ster van de Revolutie’, had ik gedurfd hem lastige vragen te stellen. Vragen waarmee overigens veel Surinamers zitten, die de buikriem tot ver over het laatste gaatje moeten aanhalen. Waarom die haast met decoreren en onderscheiden van mensen en met het renoveren van het Revo-monument voor miljoenen, terwijl deze regering nog resultaten moet boeken? Presteer eerst, zou ik zeggen!

Sta ik daar temidden van een overvolle receptie met voornamelijk paarsgezinden en revomeelopers; begint zo’n kersvers als ‘held’ gedecoreerde ex-couppleger je luidkeels uit te kafferen voor ‘landverrader’. Abrahams trachtte me daar toch een smerig sentiment aan te roeren. Maar hij had één pech. Hij mag dan ‘eens een militair, altijd een militair’ zijn, maar ik ben voor eens en voor altijd een bijdehante Amsterdamse mavo-scholier. Voor even was ik vooral door verbijstering van slag en waande ik me in het hol van de leeuw. Maar al snel hervond ik mezelf en kreeg die ouderwetse treiterneiging waarmee we onze mavo-leerkrachten op de kast joegen. “Waarom pak je geen microfoon erbij; kan je het nog harder schreeuwen”, porde ik hem.

Tegen een Nederlandse journalist zei ik: “Stel hem niet te kritische vragen, want hij kan er niet tegen.” Daarop sperde Abrahams zijn muil nog verder open: “Brave, je bent een grote landverrader!” Ik liet hem uitrazen en toen die journalist eindelijk wilde beginnen, zei ik: “Kijk uit hè, niet te kritisch.” Ik vond het belangrijk het laatste woord te hebben; we laten ons in een rechtsstaat niet door intimidatie het zwijgen op leggen door nota bene een ‘minister’. Voor zijn tweede pech had ik ook de helderheid om mijn memorecorder weer aan te doen, waardoor zijn bevuiling van het Presidentieel Paleis op vier belangrijke radiostations te horen was. Het was slechte reclame voor hem, voor zijn regering en jammerlijk ook voor Suriname.

Figuren als Abrahams menen nog altijd blaffend en bluffend hun pad te effenen naar macht en en passant – als middel daartoe– de Surinaamse democratie uit te hollen. En ik doe gewoon mijn werk. Ik loop niet à la Watergate te graven om mensen te ontmaskeren, zo dapper ben ik niet. (Abrahams bewijst overigens dat slechts speldenprikjes voldoende zijn). Maar ik draag graag mijn steentje bij om het pad te effenen voor het vrije woord in een gespleten natie. Vooral omdat de grootste splijtzwammen vermomd als ‘nationalisten’ de tweedeling hardnekkig ontkennen. Dat lijkt mij voldoende vaderlands liefde.

Iwan Brave

36 REACTIES

 1. Ée ma Brave jé wer deng mang ede drapé toe jere. (ha ha).
  Ik begrijp ook niet waarom Abrahams zich zo uit zijn tent laat lokken.
  A djebri fa boi ne tang fara. (ha ha)


  Maak melding

 2. Hallo Iwan,

  Ik heb de radio uitzending gehoord en deze held, deze “Drager van de Gouden Ster van de Revolutie” viel weer eens volledig door de mand door zijn gebrek aan zelfbeheersing. Om een journalist als landverrader te bestempelen is een teken dat deze minister geen kaas gegeten heeft van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Een bewindsman onwaardig op zijn minst.
  Een echte bewindsman die het goed met zijn volk op heeft doet ook geen uitspraken als “ik ga mijn tijd niet verdonderen” aan een minderheid”.

  Hij zei dit luid en duidelijk in de microfoon. Met het schuim op de mond maar met een lintje op zijn borst.

  Er komt een tijd dat de slachtoffers van de december moorden postuum als echte helden worden geeerd. Want ondanks de kleur van hun paspoort, de kleur van hun ogen waren zijn zij de echte helden van Suriname.


  Maak melding

 3. “Maar ik draag graag mijn steentje bij om het pad te effenen voor het vrije woord in een gespleten natie”.

  En dit zegt iemand die uiteindelijk als ‘junk’ Suriname verliet en terug naar Nederland kwam om af te kicken. En een ieder weet dat een (voormalige) drugsverslaaf dan NIET meer te vertrouwen is. Dat is de prijs die je betaald. Helaas.


  Maak melding

 4. @Iwan

  ………………………
  We hebben al tijdje al niks meer van je vernomen…

  Of moest je onderduiken om te ontkomen aan de intimidatie praktijken van deze eerlijk en democratisch gekozen regering?

  Eerlijk gekozen???
  Ja wel, maar slechts door het achterlijke deel van Suriname! dat vertel men er nooit bij!

  Als er professionele moordenaars in de regering aanbeden worden door het achterlijke deel van de bevolking, weet je het maar nooit met je eigen veiligheid.

  Goed dat je je paspoort nog hebt en voorlopig ook maar niet inruilen voor zo’n Surinaams exemplaar… daar heb je dus duidelijk helemaal niks aan!

  Is misschien een wijze les, voor de SurNed’s!
  Zoals je ziet… je mag wel bergen eurie’s belasting betalen zodat die hypocrieten kunnen blijven feesten op jouw kosten!

  Maar als puntje bij paaltje komt…

  Ziet men je (nog steeds) als een landverrader!
  Hoe idioot kan een mens zijn?

  Dat een ongeschoolde idioot dit zegt, kan ik me nog wat bij bedenken, hij weet niet beter!

  Maar van een politicus?

  Het is en blijft een triest 3e wereldland met veelal trieste mensen, gedoemd om te mislukken….

  Ik zou zeggen…
  Laat ze maar lekker op de blaren zitten in SR!, anders leren ze het nooit!

  Zolang je die idioten in de regering te vreten blijft geven, blijven ze tenslotte in leven…


  Maak melding

 5. Hallo Tamara,

  Volgens mij zit jouw geliefde president ook flink met zijn neus in de poeder, gezien zijn glazige blik bij bijeenkomsten.
  Is een voormalige moordenaar ( helaas eens een moordenaar altijd een moordenaar) dan wel te vertrouwen.

  Iwan verdient alle respect,hij is het morele geweten van Suriname.


  Maak melding

 6. Erg goed stuk ! Vele spelden prikken zullen zelfs de grootste lafbek doen vallen !
  Lang Leve de vrijemenings uiting ! Eis het herstel van de Parlementaire Democratie !
  Ik EIS ook een verbod op deelname aan het landelijk bestuur, in welke vorm dan ook, van Criminelen !


  Maak melding

 7. Surinamers zijn doorgaans kortgelont. Zij zijn niet zo verdraagzaam als men verondersteld.

  Wij zijn één altoos getergd volk en totaal niet vervaard, vooral niet en-publiek voor opzettelijke plagerij.

  Brave heeft de man willens en wetens op het verkeerde been willen zetten, hetgeen hem helaas ook is gelukt.

  Dit is een open deur intrappen.

  Srananman no e plei, studeer efu no studeer.

  Brave had het kunnen weten!!!

  Alle persvrijheid verhalen ten spijt.

  Ga zo door en gij zult keistenen eten.

  Het werkt hier niet zo.


  Maak melding

 8. Rustig maar, rustig maar.

  Wat mr Abrahams bedoelde is of dhr Brave ook op dezelfde manier dhr Wilders zou (durven) “aanpakken”.

  That’s all.

  En zo lang Iwan niet zoiets probeert zal de waas van landverrader boven hem blijven hangen.


  Maak melding

 9. Iwan de Verschrikkelijke!

  Even dacht ik dat er klappen zouden vallen die dag, maar dat was nog net niet zo.
  Want zo verschrikkelijk vechtlustig ben je niet Iwan, had dat toch maar gedaan.
  Een ministertje op de vuist met een journalist is groot nieuws. Dit had je moeten uitbuiten, en dat weet je. Een paar klappen van die magere armen van Abrahams had je wel overleefd hoor. Maar dan had je samen met hem zijn ontslag getekend, toch?

  Schandalig hoe Tamara hierboven je verleden misbruikt. Het doet Tamara goed om te gaan kijken naar het verleden van de moordenaars en drugsdealers die ze/hij steunt en belikt.

  Ik blijf het zeggen brave Iwan; ga door met wat je bezig bent want iedereen, ook Tamara weet, dat Abrahams niet de held is maar dat
  jij het uiteindelijk toch zal zijn, zodra nette mensen weer aan de macht zijn en het geboefte van gele sterren is verdreven.

  Dat onze bevolking verschrikkelijk is gespelten kan je goed merken op een sidon-frijarie. Elk politiek onderwerp op dit feest is genoeg voor een oorlogsverklaring of vechtpartij. Hoezo eenheid?


  Maak melding

 10. Gespleten,

  Mooie titel van Iwan.

  Vraag maar aan Iwan wanneer hij een column heeft geschreven tbv Eenheid of saamhorigheid. Niets moeilijk, gewoon een column die het volk kan verheffen waardoor ze met vereende krachten in eenheid eindelijk aan de ontwikkeling van Suriname gaan werken.

  Nee nog nooit, elke column van Iwan heeft maar een doel het volk verder gespleten en verdeeld houden.

  I rest my case


  Maak melding

 11. @ Tamara,
  Een grote huichelaar als de aanhangers van Bouterse heb nooit eerder in mijn leven ontmoet. omdat Iwan verslaafd was, dan is hij in jou ogen niet betrouwbaar toch?
  Bouterse heeft journalisten vermoord radio en kranten gebouwen in brand geschoten,hij heeft het vrije woord in suriname helemaal kapot gemaakt toch geloven jullie hem.ik ga nog een stapje verder. Bouterse heeft op de staats tv de STVS verklaard dat er mensen op de vlucht zijn neergeschoten wat achteraf een grove leugen was toch geloven jullie hem.dat gedrag van abrahams komt niet uit de lucht vallen Bouterse heeft het zelfde gedaan in redi doti.Iemand die incompetent ongeschoold en onwetend is reageert altijd met fyziek ze zijn te dom om diplomatisch te reageren.dit zelfde gedrag zie terug bij zijn aanhangers van Bouterse hier op het net en elders.Wie is betrouwbaar Tamara? een massamoordenaar die tot op de dag van vandaag ontkent dat hij onze landgenoten heeft vermoord of een ex junk die eerlijk toegeeft dat hij verslaafd was en nu niet meer is.


  Maak melding

 12. @ 3 Tamara; Dat geldt ook voor een voormalige couppleger en moordenaar. Iwan heeft zich uiteindelijk zelfstandig ontworsteld aan zijn verleden. Daar heb ik respect voor. Dat kan ik niet zeggen van die blaaskaken als Bouterse en Abrahams, die denken dat ze de jaren ’80 weer laten herleven. Dat is pas onbetrouwbaar.


  Maak melding

 13. @7 Pinto

  “Brave heeft de man willens en wetens op het verkeerde been willen zetten, hetgeen hem helaas ook is gelukt.”

  Gaan we weer op die toer, zielig doen?

  De man in kwestie is gewoon een waardeloze idioot en hoort overduidelijk helemaal niet in de politiek thuis, dat is met deze actie nu wel weer bewezen.

  De man heeft zijn emoties/gedrag totaal niet onder controle, dus ongeschikt, om over zijn verleden nog maar te zwijgen!

  “Het werkt hier niet zo.”
  Eerlijkheid werkt over de hele wereld het zelfde, dus ook in SR!
  Wen er maar aan laffe “internet-held”, dat is nu de nieuwe wind die waait 😉


  Maak melding

 14. Hallo Iwan,

  Leuk weer eens stuk van jou te mogen lezen op wkn.

  Wat een jaloezie zeg, niet normaal.
  Er zijn heel wat coupers gevlucht naar Ned, God alleen weet waarom (gevlucht voor wie).
  Sommigen zitten er nog. Aba heeft die kans niet gehad, dus dat is dat ding….

  De rest heeft heel braaf hun kindjes hier in Nederland “opgeborgen”. (leuk om dit uit te zoeken in het kader van de “nieuwe” transparantie) 🙂

  Er waait een nieuwe wind in de wereld, they call it Social Media!
  Een beetje surined heeft geregeld, (wekelijks, sommige dagelijks) contact met het thuisfront!
  Daarvoor heb je internet, skype, etc etc.
  Dus die surineds weten wat er speelt.
  Het gaat niet goed in Suri basta!
  Heel veel ndpérs hebben spijt van hun impulsieve stemgedrag.
  De stemming is nihil.
  Velen hebben hun vermogen veilig gesteld.
  Anderen zijn van plan/bezig te verkassen.
  Vwb de mofinawangs van de regen in de drup.

  Next no verander, dus die indianenverhalen daar trappen we niet in!
  We zijn dichterbij dan ze vermoeden!
  Thx 2 social media.

  Typical Dutch: “wie schrijft, die blijft”.
  Keep on going!!!!.


  Maak melding

 15. Iwan moet beter weten dan blafpartijtjes aangaan met mensen die intellectueel ver beneden zijn niveau zitten.

  Abrahams had gewoon bij zijn eerste antwoord moeten blijven en consequent moeten doorzeveren dat erkenning voor de revolutie, herdenking van een historisch feit is en dat dit weinig te maken heeft met de verwachte daden van de huidige regering.

  Abrahams is niet slim..een heleboel beetje dom zelfs maar van Brave had ik een iets betere analyse van de situatie verwacht dan hier boven staat.


  Maak melding

 16. Beste meneer Brave,

  Het doet me altijd weer ontzettend veel pijn als men het steeds over de moeilijke periode in Uw leven heeft welke U gelukkig achter U hebt gelaten.

  Vreselijk dat gepeupel! Ik bid God dat hij U zal behoeden voor alle kwaad.

  Ga door met Uw werk het wordt door velen zeer gewaardeerd. Diegenen die geen oogkleppen op hebben.

  God’s molen maalt langzaam, maar zeker!


  Maak melding

 17. Deze regering bezit een boel lieden die een vorm van nivo ontberen. Het enige wat ze kunnen doen is afgeven op Nederlanders en de grote baas napraten. Maar dat gaat niet lang meer duren,wanneer ze geen resultaten boeken zullen we Ocer in de fik steken en ze bedekt met pek en veren de Frans Guyanese grens uitmeppen. Dan kunnen ze verkassen naar hun grote vriend Chavez of naar hun Columbiaanse vrienden.
  Onze ouders,die waren banmg,wij niet.
  Dat een figuur als Abrahams,zonder enige vorm van intelligentie,minister is zegt al genoeg vd kwaliteit van deze regering. En dan heb ik het nog niet over die sportinstructeur die geen ene flikker weet over de economie.
  Nee,de druppel gaat maar zolang totdat de emmer overstroomt. Dan zullen we zien wie paars durft te dragen.


  Maak melding

 18. Fantastisch Iwan wat ben ik blij met jou
  als journalist imn sranan ik wou dat ik erbij was om die gluiperige abrahams zijn reactie te zien.
  Vreselijk om zoveel geld te spenderen aan een monument die je met minder geld af zou kunnen breken, want hoe durft men trots te zijn op deze periode.
  Ik leef met de nabestaande mee en bid god om deze misdadigers te straffen voor het leed wat ze hebben aangebracht aan zoveel mensen.


  Maak melding

 19. geen enkele suri is opgewassen tegen kritiek..

  ze kunnen het niet hebben dat jij meer beter weet dan hem/haar..

  sinds wanneer heeft bbd in het openbaar iemand het woordt toegestaan nadat hij benoemd werd tot opperhoofd van het domme elitie..

  geen enkele onderdaan minister kan mag het vrije woordt voeren allen zijn ze bang en poepen in hun broek..

  onder deze omstandigheden is twintig duizend srd per maand een zeer goed inkomen,ookal verkoop je je eigen moeder en dochter voor geld..

  lang leve suri..


  Maak melding

 20. beste brave zolang er mensen zijn als jou is er toch nog hoop voor surinaame we moeten van die troep af het is een schande dat deze mensen een lintje hebben gekregen maar ik hoop dat ze snel allemaal gestraft worden voor wat ze gedaan hebben in suriname weg met ze de dag dat suriname verlost wordt van dit tuig moet de grootste feestdag worden van het landt dan is het volk van suriname echt vrij ik ben nog steeds verbijstert dat ronnie brunswijk met deze regeering mee doet dit hadden die mannen toch niet gewild die hem steunden toen de tijd van uit ned was dan alles voor niets en al die mensen die daar bij om het leven kwamen dat men hier zo over heen stapt en vergeet ik vind het niet kunnen en dat deze mensen ook nog een lintje krijgen schande schande


  Maak melding

 21. Dat holle vaten t hardst bommen, is nu ook weer gebleken. Tsjonge , tsjonge , je zo laten kennen , waar iemands gestalte , hoe groot ook duidelijk maakt, klein(weing) van inhoud te zijn.Als t niet zo belachelijk zou zijn , zou t nog als zielig bevonden kunnen worden. Maar ja, als niets komt tot iets , kent iets zichzelve niet meer.
  Iwan , wees je ervan bewust , dat te joe e njang naga didibri, joe moesoe habi langa forkoe.
  However , don,t you make any nobody turn your brown eyes to blue.
  By the way, wij, je lezers ,hebben je gemist.
  .


  Maak melding

 22. Iwan ik lees jou artikelen met erg veel plezier omdat je een bijzonder goeie observator bent en zonder enige vrees processen in Suriname beschrijft. Weinige journalisten in Suriname hebben het lef om een kritisch interview af te nemen van ministers. Er zou jaarlijks een prijs moeten worden uitgereikt aan journalisten die durven om misstanden in Suriname aan de orde te stellen.
  Heel wat journalisten in Suriname kunnen van Iwan leren.


  Maak melding

 23. laten wij niet vergeten wat deze president van Suriname in de jaren tachtig heeft gedaan met het vrije woord in Suriname, deze didibrie Bouterse heeft journalisten vermoord bedreigd radio en kranten gebouwen in brand geschoten.
  Toch heb je een aantal pseudo journalisten die hun kop helemaal in de …. van DB steken limbo is er een van .


  Maak melding

 24. @Tamara

  Figuren als DDB an Abrahams zijn nog steeds verslaafd aan coke, machtsmisbruik, zelfwaan, adrenaline, etc. Die zijn dan ook helemaal niet te vertrouwen.


  Maak melding

 25. 23@Morena,
  Jij woonde in de Stad of je bestond nog niet in de jaren ’80?
  Bouta en R Brunswijk zijn nooit vijanden van elkaar geweest! Ook zij die R.B. vanuit NL steunden wisten het niet. Als de Cooc niet in het Zuid-Westen kon worden gedropt, ging het naar het Oosten.Zij stonden ondanks de gevechten, en daaruit voortvloeiende gewonden en doden van hun aanhang,regelmatig via Satelietverbinding in contact.


  Maak melding

 26. Beste Iwan ,

  ik vind dat je erg dapper dat je kritische vragen stelt aan de leden van de regering . Normaal gesproken moet dit kunnen in een land waarin men de mensen rechten respecteert.Maar besef wel dat de huidige machthebbers in Suriname uit gewetenloze criminelen bestaat, en erg wraakzuchtig zijn !Wees voorzichtig !!Deze mensen hebben bloed aan hun handen !!


  Maak melding

 27. Molenaar/5/Nogmaals, je gedraagt je geruime tijd als een ‘pyromaan’ op deze site. In het Surinaams zeggen wij: “Yu lobi sutu faya”. Daarom ook dat ik je als ‘pyromaan’ kwalificeer. Mede vanwege je hebberige gewoonte om reacties van anderen bewust een ‘valse’ draai te geven. Maar nogmaals Srananmans zijn NIET gek. Brave zegt dat “figuren als Abrahams menen nog altijd blaffend en bluffend hun pad te effenen naar macht en en passant – als middel daartoe– de Surinaamse democratie uit te hollen”. (Trouwens ik begrijp die ‘en en passant’ in de zin niet zo goed). Maar dat iemand als Brave met zulks een drugsachtergrond dat durft te stellen. En nog jegens iemand die ‘drager’ is van de ‘Gele Ster van de Revolutie’ en beëdigd is door de President van de Republiek Suriname, getuigt van weinig respect voor de Republiek. Geeft zelfs aan dat hij Brave kennelijk NIET in zijn eentje opereert bij zijn artikelen of de realiteit volledig uit het oog verloren heeft. Want terwijl hij Abrahams bezig was de elementaire noden van het volk in versneld tempo op te lossen, was hij Brave in een achterhoek in Suriname al die tijd buiten ieders zicht totaal met foute zaken bezig. Dus who is talking. Maar zeggen Surinamers ten aanzien hiervan ook zeer toepasselijk;

  “wie in z’n eigen tuintje wied. . . .

  http://www.youtube.com/watch?v=lteZYVhV0_s&NR=1


  Maak melding

 28. @ tamara,
  jij durf echt waar, jij geeft brave de schuld van het onbeschofte gedrag van abrahams te geven.Bouterse heeft met het uitdelen van die sterren laten zien dat hij geen respect heeft voor de surinaamse samenleving hoe wil jij dat anderen respect voor een massamoordenaar hebben tamara je moet jou diep schamen.


  Maak melding

 29. Tamara mijn lieve hemel hoe durf je.
  Haal die oogkleppen van je hoofd.
  Zonder sjene geeft hij zijn vrouw een salaris van meer dan 8000 srd
  Zijn vriendjes van de coup hoge posities
  Zijn zwager een top functie
  Zijn criminele zoon een heel prive leger.
  En jullie domme ezels die op hem hebben gestemd pinaren nu.
  En nog steeds dragen jullie deze moordenaar op handen.
  Wat zijn jullie ndpers een stelletje domme ezels.
  Iwan ga zo door misschien misschien worden deze domme aanhangers hun ogen een keer geopend.
  Gaan jullie eens op internet en lees wat deze man allemaal heeft gedaan sinds februari 1980.
  Maar nee jullie gaan alleen maar naar oceer om te dansen en klappen voor een man die suriname naar de afgrond zal leiden.


  Maak melding

 30. Beste Tamara,

  Omdat jou gerespecteerde politicus een inteelt lintje krijgt verdient hij respect?
  Iemand die geen enkele zelfbeheersing kan opbrengen en een kritische journalist als landverrader betiteld is geen knip voor zijn neus waard.

  Zolang er types zo als jij rondlopen in Suriname en geen behoefte hebben aan een regering die op zijn minst niet crimineel is, komt het land geen centimeter vooruit


  Maak melding

 31. –VERWIJDERD–

  Grote stukken tekst, die verder niets toevoegen aan het oorspronkelijk bericht, met irrelevante links naar Youtube worden niet (meer) geplaatst…

  MVG, de Moderators


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.