Suriname is makkelijkste importland Caricom

6

PARAMARIBO, 3 mrt – Het is misschien informeel, maar Suriname moet zowat het makkelijkste land zijn voor importen uit de Caribische Gemeenschap, Caricom. Het is blijkbaar het enige land dat geen problemen heeft met het begrijpen van regionale importregels. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken hebben andere Caricom-landen die luxe niet.

Onder meer Trinidad hanteert moeiteloos een afwijkende verklaring voor de regels. En dan te bedenken dat die regels in het Engels staan. Suriname, het enige Nederlands sprekende land, snapt het boekje van kaft tot kaft. Het bewijs: de schappen in de super staan vol met Caribische producten. Aan de andere kant hebben Surinaamse exporteurs de grootste moeite de regio binnen te komen. “Regelgeving speelt. Er zijn zaken die nog goed geregeld moeten worden”, verklaart Lackin.

Surinaamse exporteurs zoals frisdrankfabrikant Rudisa zullen dus wat geduld moeten betrachten. De politiek werkt eraan. Intussen staan producten van Rudisa wel al wekenlang op de haven in Trinidad. Maar in dagen van benauwdheid is er altijd troost. “Het is niet Suriname alleen”, meent Lackin. Ook andere landen schijnen moeite te hebben met steeds weer nieuwe bureaucratische rompslomp. Alleen Suriname weet die niet te bedenken. Volgens Lackin zal het zo blijven ook. Niks reciprociteit. Zou hij dan toch opzet vermoeden?

6 REACTIES

 1. Als jullie denken dat Surinaamse politici daar zitten voor het welzijn van zijn volk, dan slapen jullie nog. Wat interesseert hun nou die export.
  Export is voor Sme politici bijna een scheldwoord.

  Het enigste wat nu telt is hoe ze zo snel mogelijk hun zakken kunnen vullen.

  Als dat is gebeurt denken ze ook aan hun familie en vrienden.

  Als de volgende verkiezingen komen denken ze hoe ze de volgende verkiezingen weer kunnen gaan winnen om nog meer te kunnen graaien.

  Meer aktiviteiten kan ik helaas niet bedenken.


  Maak melding

 2. maar natuurlijk behoort Suriname tot de makelijkste importland.

  10 jaar front heeft de import poorten wijd open gegooid, en de export poorten daardoor gesloten, want geen enkele productie werd gestimuleerd.

  Wie in Suriname geld wilde verdienen kon liever handelaar worden, importen en doorverkopen met soms 1000% winst.


  Maak melding

 3. @ pinto en M.Doorn
  Dus daarom die exportbedrijven van DDB en zoon DB, 1000% winst.M.Doorn ik hoop dat jij nog weet welke export producten werden gestimuleerd in de jaren 80.kortgeleden waren er nog berichten in de krant.


  Maak melding

 4. Lackin, heb je je wel eens afgevraagd waarom de importen zo makkelijk en vlot worden ingevoerd.
  Juist… smeergeld, dat is al zo gewoon dat je het als vast onderdeel van een transactie beschouwd.
  Natuurlijk hebben we het er niet over, veel te link, toch !


  Maak melding

 5. Paagal,

  Nu weet ik zeker dat je niet paagal bent.
  Je bent wel Paagal, maar niet gek. Ik volg je reacties al een tijdje en heb gemerkt dat je er nooit ver naast zit. Ook nu weer niet.
  Keep on going!

  Export is moeilijker om op te schrijven dan import. Voor vele Surinaamse politici sinds mijn geheugen mij geraakt heeft, is import groot zaken doen. Met importeurs of met handelaren en ook de duane wordt er via corruptie rijker van. Sommigen hebben een heel imperium opgebouwd en niemand vraagt hoe dat kan. Ook nu niet!

  DE regering die het lukt om onze export te bevorderen en onze roekeloze import te beperken moet nog gekozen worden. Want met lapzwanzen als de minister van buza zullen we Dadels blijven eten in plaats van Djamoen.
  Dat de regeerders van andere Caricomlanden slimmer zijn dan die van ons en het beter menen met hun volk en land heeft te maken met ethische waarden. Eigen zakken vullen, beter gezegd.
  We hebben nog een lange exportweg te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.