Suriname rijkste poot multinational Iamgold

16

PARAMARIBO, 1 mrt – Suriname blijft de voornaamste pijler in het succesverhaal van multinational Iamgold. Volgens Paul Korpi, de nieuwe manager van de Rosebel goudmijn in Brokopondo zal het de komende jaren ook zo blijven. De Surinaamse mijn levert de meeste productie, ruim veertig procent van het totaal. Dit geeft steeds meer perspectieven.

Zo wordt overwogen deel te nemen in de mijnoperaties van New Mont. “De hoge prijzen voor goud, koper en bauxiet werken alleen maar in Suriname’s voordeel. Het trekt investeringen aan”, zegt Korpi. Zijn werkgever weet er alles van. De Surinaamse poot boert al enkele jaren goed. De jaarrekening over 2010 spreekt boekdelen. De mijn leverde ruim een miljard dollar op met een netto winst van ongeveer tweehonderd en tachtig miljoen dollar.

Net zoveel redenen dus om zich beretrots te voelen. “We zijn het vlaggenschip. We zijn er om te blijven”, aldus Korpi. De investeringen zullen blijven toenemen, uiteraard. Het afgelopen jaar is ruim driehonderd en vijftig miljoen geïnvesteerd in Suriname. Iamgold wil ook naar nieuwe mijngebieden zoeken. De huidige voorraden zijn goed voor naar schatting zo’n vijftien jaar. “We willen blijven zoeken.”

16 REACTIES

 1. Ik kan uit dit verhaal niet wijs worden hoeveel winst voor Suriname is en hoeveel voor het buitenland.

  M.a.w. wat houd het volk van Suriname ervan over, als je de kosten van milieuverontreiniging erbij op zou tellen.

  Het moet niet als afrika worden waarbij shell alsmaar rijker en rijker wordt en de lokale bevolking straatarm is en honger lijd.


  Maak melding

 2. Dan wordt het tijd ze de deur te wijzen.Nationaliseren.Goud vindt overal afzet.De wereld gaat onze productie wis en zeker afnemen.We moeten niet bang zijn voor boycot.Weg met ze.

  Cobie.


  Maak melding

 3. 1 miljard aan opbrengsten? 350 miljoen dollar aan investeringen in suriname? waar is al dat geld gebleven dan? het is duidelijk dat dit weer een uitverkoop is er word niks besteed in suriname alles word gekocht in het buitenland en daarnaast worden alle opbrengsten naar canada gestuurd. EN SURINAME BLIJFT ACHTER MET EEN LEGE JUNGLE. TRIEST, HEEL TRIEST


  Maak melding

 4. hier zeggen ze 280 miljoen netto winst en in dbs zeggen ze dat ze 265 miljoen in allerlei vormen hebben terug gegeven aan het land.
  ik blijf bij mijn mening dat wij ons land eigenhandig moeten ontginnen. niemand komt ons rijk maken. dat is de afgelopen 75 jaar wel duidelijk geworden. investteringen binnen halen tegen 5% is armoede oogsten voor de rijkdommen van mamma sranan.
  wanneer gaan w wakker worden.
  als bouterse maar roept om hulp komen alle
  knappe koppen bij elkaar die suriname rijk is
  om een goudindustrie op poten te zetten die zijn weerga niet kent.
  net zo als met staatsolie.roep en gij zult gehoord worden. maar speel bigi en zelfs 50%
  is niet haalbaar.
  a tang so


  Maak melding

 5. De huidige voorraden zijn goed voor naar schatting zo’n vijftien jaar. “We willen blijven zoeken.” Hoogtijd dus voor herziening van de gouddeal overeenkomst.De Surinaamse mijn levert de meeste productie, ruim veertig procent van het totaal. Dit geeft steeds meer perspectieven.De Surinaamse poot boert al enkele jaren goed. En wat heeft die Baviaan de afgelopen 15 jaar met I’amgold kunnen bereiken? 0,00000


  Maak melding

 6. Maar SURINAME moet deze multinationale goed in de gaten houden , want als de vos zijn passie preekt hmm is het boer pas op goed je ganzen .
  want er schuild een addertje onder het gras .


  Maak melding

 7. “Suriname rijkste poot Multinational Iamgold”, alleen jammer dat deze poot ons uitgedraaid wordt.
  “We zijn er om te blijven”, aldus Korpi. Net zo lang tot alles op is natuurlijk en Suriname met een verwoest milieu blijft zitten.


  Maak melding

 8. Slapen de mensen in Suriname het schijnt alvast zo te zijn als je nagaat hoe groot de winst voor dit bedrijf geweest is je kunt begrijpen dat dit bedrijf niet uit Suriname wil gaan want de winsten zijn zo goed dat ze daar willen blijven tot dat al het goud op gegraven is.Hoe is dit ontstaan door dat je inbelzielen had die het land bestuurden die alles voor niets weggaven.Surinamers moeten meer lezen wat er buiten de grenzen van het land gebeurd.China is het land dat de grootste goud reserve ter wereld heeft ze kopen zeer veel goud op ze hebben dubbel zo veel goud als de VS,daar ze weten dat het niet zo goed is met de koers van de dollar willen ze een goede dekking hebben met grote goud reserve.De VS is de Chinezen zeer veel geld schuldig en zijn bang voor de Amerikaanse geldpers om meer geld te drukken.Heb je een eigen goudmijn dan kun je heel veel verdienen in plaats van kruimeltjes te ontvangen van Iamgold.Ik zou graag willen weten wat de slaperige Venetiaan er over denkt van de grote winsten van Iamgold het was toch onder zijn regering dat zulke contracten getekend werden.


  Maak melding

 9. Suriboy
  1 miljard aan opbrengsten? 350 miljoen dollar aan investeringen in suriname? waar is al dat geld gebleven dan? het is duidelijk dat dit weer een uitverkoop is er word niks besteed in suriname alles word gekocht in het buitenland en daarnaast worden alle opbrengsten naar canada gestuurd. EN SURINAME BLIJFT ACHTER MET EEN LEGE JUNGLE. TRIEST, HEEL TRIEST
  Suriboy
  Ten eerste twijfel ik ten sterkste dat het Canadese bedrijf voor 350 miljoen US dollar geïnvesteerd heeft om zijn Surinaamse Tak op te zetten. De regering (MC) van Desire Bouterse zou naar mijn mening een parlementaire onderzoek moeten laten plaatsvinden naar de toedracht van de deal die de Surinaamse Overheid tijdens de regeerperiode van (NF) Ronald Venitiaan heeft gesloten met het Canadese bedrijf Iamgold waarbij de Overheid slechts een belang van 5% is toegekend zelfs in de armste Afrikaanse land worden dergelijke contracten door buitenlandse multinationals niet afgesloten.
  De Surinaamse goudvoorraden zullen op een gegeven moment op zijn en het bedrijf zal haar biezen pakken en opzoek gaan naar andere streken om weer naar de delfstof goud te gaan winnen terwijl wij in Suriname dan met lege handen staan hoe kunnen wij dit aan toekomstige generaties verklaren de manier waarop wij zijn omgegaan met onze natuurlijke rijkdommen.


  Maak melding

 10. Dit is een heel raar verhaal.
  IamGold lacht zich rot met deze deal waarbij Suriname wordt afgeschept met een fooi, want meer is dit niet


  Maak melding

 11. Sodebanana
  dit is een onderhandeling geweest met een aap. Hier heb je een banaan en ik mag al die blinkende dingetjes van jou. Oh je wilt 2 bananen. Weet je wat je krijgt er van mij elke dag 5 oké?
  Ps. Nu weet ik weer wat desi aan het doen is. Hij moet leren rekenen van mams daarom heeft hij geen tijd om het volk te woord te staan.
  1 dollar voor jou en 1 dollar voor mij.

  Sterkte jeugd.
  Grtn piet paniek


  Maak melding

 12. Zijn ze in Suriname echt zo dom?
  Sorry ik bedoel niet het volk dat zich nu aangesproken voelt.
  Ik bedoel de infantiele malloot incl. Achterban (klankbord) die zoveel kennis van zaken heeft gehad (nou ik bedoel niet gehinderd door enige kennis)van goudwinning en zaken doen met topbedrijven.
  Is dit ook weer een erfenis van de enige echte LIP.?

  Laat nu eens op zijn minst studenten meedenken en meekijken die doen het al beter dan die apen die er nu zitten.
  Excuses voor mijn taalgebruik maar ik baal er van dat de kundige en de kennis dragende jeugd niet serieus word genomen in deze
  bananenrepubliek!

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 13. Venieksi had een heel groot gat in z,n broek en daar hebben die Canadesen handig op in gespeeld. De kennis van die doktorandus ging niet verder dan dat van een dorpshoofd, klein denken dus.


  Maak melding

 14. Miesabie
  Jullie weten het altijd beter! Alleen maar theorieen.
  Miesabie
  Dit wat er gebeurt (zie de bovenstaande comments) met Suriname door buitenlandse multinationals en de Surinaamse Overheid is geen theorie maar de praktijk. Just think about it.


  Maak melding

 15. VRAAGJE wie heeft die boeven in Brokopondo gebracht om ons van ons rijkdom en onze voedingsbron te beroven

  Lamgold moet met goede plannen komen en 14 jaar lang goud winnen te lang laten wij 10 jaar ons eigen ding doen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.