NDP in verlegenheid door gespleten Nieuw Suriname

22

PARAMARIBO, 1 mrt – De NDP van president Desiré Bouterse is nogal in verlegenheid gebracht tijdens het bezoek van een Chinese delegatie. Het voorstellen van de partners die Mega Combinatie vormen, brak de partijleiding lelijk op. Aanleiding: de machtsstrijd binnen combinatiepartner Nieuw Suriname.

Resultaat: twee voorzitters van dezelfde partij op de kennismaking. Met de buitenlandse gasten, die nota bene de banden komen versterken. Clary Linger, tussenpaus bij de NDP, wist ook even niet hoe ze het had. Of wat te doen. Dus viel het accent maar op de andere partners, Palu en KTPI. “Ik had het best moeilijk, ja. De coalitie moet de knoop maar eens doorhakken”, vindt Linger. Een keuze maken dus tussen de twee kemphanen.

Want de vuile was buiten met je vrienden op bezoek is het niet echt. Maar ook voor de interne consumptie ligt het een beetje te zwaar op de maag. “Op gegeven moment zul je één van ze moeten erkennen”, aldus Linger. Voor parlementariër Harish Monorath die zich onlangs liet kronen tot partijvoorzitter, is het een uitgemaakte zaak. “Niets moeilijk, we hebben MC schriftelijk geïnformeerd dat er een nieuw bestuur is en daar hebben zij alleen maar goed nota van te nemen.”

22 REACTIES

 1. Kijk, kijk. Het volgende scheurtje in de coalitie. De scheuren worden binnenkort zo groot dat de hele regering erin dondert, mark my words.


  Maak melding

 2. Kunnen jullie het niet even laten tot over 4 jaar, en nu samen je schouders zetten onder de ontwikkeling van Suriname? Jullie gedragen je als een stelletje ratten.


  Maak melding

 3. Harten troef!

  En ze zingen en ze springen en ze zijn zo blij tot ze allemaal zinken in ’t gebrei!

  Alles splitst zich dat niets van elkaar verdraagt. Hoe kom je als landvooruit?


  Maak melding

 4. Gelukkig kan de jeugd van Sur. ook nadenken: hiep,hiep,hoera.

  BEP-jongeren tegen vastleggen 25 februari in Grondwet
  01 Mar, 16:00

  De jongeren in de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) keren zich tegen het plan om 25 februari in de Grondwet te verankeren als Dag van Bevrijding en Vernieuwing. “Ondemocratisch en moreel onverantwoord” noemt Samantha Waterberg, voorzitter van de BEP-jongerenraad, het plan in een ingezonden stuk.

  Waterberg stelt, namens de BEP-jeugd, dat de morele onderbouwing onderbreekt. “Moraal tekent de achtergrond en bepaald de gronden van politiek, en anderzijds ondersteunen politieke instituten het moreel raamwerk dat zin en ruimte geeft aan persoonlijke opvattingen”, stelt Waterberg.
  Zij stelt dat staatsgreep van 25 februari 1980 in strijd was met de Grondwet en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij brengt in herinnering dat de coup gepaard ging met perscensuur en een avondklok en zo grondrechten vertrapte. Ze refereert aan de decembermoorden en de Moiwana-moorden als dieptepunten van het regime. “Tot nu toe is het moeizame en zenuwslopende decembermoordenproces niet afgerond en zijn er nog overwerkte trauma’s bij nabestaanden van de binnenlandse oorlog.”
  Waterberg: “Tijdens de binnenlandse oorlog is het onderwijssysteem ingestort. Er was verpaupering, noodgedwongen en onbeheerste urbanisatie, slechte opvang en begeleiding van de vluchtelingen en slachtoffers van de binnenlandse oorlog, gettovorming, gezinsontwrichting. Vele onderzoeksrapporten over ontwikkelingvraagstukken in het binnenland onderkennen dat de binnenlandse oorlog mede geleidt heeft tot de onderontwikkeling van het binnenland.”

  Bovendien is het besluit op ondemocratische wijze tot stand gekomen, menen de BEP-jongeren. “Omdat bepaalde coalitiepartners niet betrokken zijn bij het besluitvormingsproces.” Zij refereren aan het feit dat Ronnie Brunswijk zegt niets gevraagd te zijn.
  De BEP-jongeren zijn ook boos dat Brunswijk in een documentaire over de staatsgreep die is uitgezonden op de STVS, getypeerd wordt als crimineel en terrorist. “Dit terwijl de coupplegers en Brunswijk momenteel in een politieke samenwerking zitten. In het belang van wederzijds respect en gelijkwaardigheid hadden wij verwacht dat deze typering eruit zou zijn geknipt.”
  Waterberg: “Indien men iets in de grondwet wil vastleggen, laten zij dan beginnen met de erkenning van de grondenrechten van de tribale volken.”


  Maak melding

 5. Is brunswijk dan geen crimineel of worden al je misdragingen en misdaden van je lei geveegd zodra je in het Surinaamse regering zit. Bij ons is dat zoiets van schijnheiligheid en niet respectvol tegenover de eerlijke bevolking. Maar ja BEP vindt dit normaal zo te lezen. Bahbah sterkte voor de echte jongeren in Suriname

  Grtn Piet paniek


  Maak melding

 6. -BERICHT VERWIJDERD-
  dat gedoe van je over “Stre de fu stre…. en het vaderland of de dood” gaan we niet plaatsen. Dus zo lang dat er nog bij wordt gevoegd deleten we je bijdrage…

  ….


  Maak melding

 7. Negatief, negatief en nogmaals negatief! Jullie zijn n net als een batterij Alliance-krabben in een verroeste verroeste vat. Waarom zitten sommige Surinamers zo dwars georienteerd. Ik durf haast te geloven wij niet in staat zijn om samen te werken.

  Hopelijk komt dat besef niet wanneer het land volledig is ondergelopen.


  Maak melding

 8. Is het brunswijk of bouterse die achteruitgang, dictatuur, genocide moord onderdrukking wil vastleggen in onze gronwet? piet paniek kan jij daar antwoord op geven a.u.b.
  Deze jongeren laten toch zien dat ze voor hun mening opkomen en gelijk hebben ze.


  Maak melding

 9. @ nummer 11 pinto
  Wat ben jij een hele vreemde vogel.
  Aan de ene kant beweer jij dat een militaire niet debatteer en nu wil je samenwerken je lijkt Bouterse wel hij steekt zijn hand uit om samen te werken maar hij bepaald de agenda, mooie manier om samen te werken. Het is onmogelijk om met Bouterse samen te werken pinto hij wil alle macht in handen hebben die man is macht dronken.


  Maak melding

 10. Beste Wiki,

  Ik zal het proberen.

  De jeugd die probeert met 2 maten te meten en gebruiken daarom woorden als respectvol en begripvol voor de personen die in de regering zitten.
  Ik ga niet herhalen wat hun misdaden en criminele achtergrond is van de desbetreffende personen.dat is reeds bekent.

  Wat niet respectvol is van deze jeugd beweging is het volgende:
  -niet respectvol voor alle criminelen die in het gevangenis zitten zoals het hoort. Maar anderzijds hebben ze net zoveel recht om vrij gelaten te worden. Ik bedoel daarmee te zeggen, het kan toch niet zo zijn dat als je een ministerpost heb gekregen via vriendjes politiek je in een keer ontschendbaar bent en nog een veel grotere criminele activiteiten mag opzetten.
  -niet respectvol richting alle slachtoffers van al deze misdaden

  Maar ja als deze jeugd zijn kop in het zand steekt en alleen de krenten uit de pap wil hebben. Veel sterkte toegewenst.

  Een beetje geschiedenis zou wel gepast zijn dan had de jeugd zich misschien geschaamd voor hun reactie.

  BEP: ben een primaat

  Dat wil zeggen geef mij maar elke dag een banaan en ik doe wat jij wilt baas. zo kom je ze tegen in het circus.

  De jeugd is de toekomst alleen moet men wel weten wat respect en begripvol betekend.

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 11. # 17
  PIET Paniek volgens mij heb je deze dame verkeerd begrepen. Jij begint meteen over respect naar alle criminelen toe, die zich terecht in de gevangenis bevinden. Mevr. Waterberg komt hier op voor de slachtoffers van Moiwana in relatie tot de verankering van 25 feb. in de Grondwet. Deze jongeren geven hun visie op wat er te Moiwana en in de rest van de binnenlanden gebeurd is. Ze schetst zeer duidelijk de relatie tot de binnenlandse oorlogen en de gevolgen van deze acties.

  Dat jij stelt dat ze met 2 maten meten vind ik onterecht. Hier wordt aangegeven dat DDB met zijn ‘schaduwkabinet’ alle legale wegen omzeilt en zijn wil doordrukt. Ik vind het dapper van haar om dit aan de kaak te stellen. Ze refereert naar Brunswijk die ook bij de oorlogen betrokken was en nu deel uit maakt van de regering, in de uitzending wordt neergezet als crimineel, terwijl de overigen met lintjes en noem maar op, als helden worden gevierd.

  Voor de BEP jeugd is dat pijnlijk, omdat Brunswijk hun held is. Dat is hun persoonlijke keus. Daar hoeven wij het niet mee eens te zijn. Mijn aandacht gaat uit naar de dagelijkse confrontaties van de jeugd met al die problemen die zij in het artikel noemt. Heel veel van de hedendaagse criminaliteit vindt hierin (de oorlogen) zijn oorsprong.

  Zelf ben ik van mening dat 25 feb. nooit zo’n lovend karakter mag/ moet krijgen als Bouterse voorstelt, omdat op de geringe bevolking van Sur. dit volledige ontwrichting tot gevolg heeft gehad. Paramaribo kon de druk niet aan en mensen gaan vanwege het surviving principe toch daar heen waar ze het veilig menen te hebben. De problemen in Paramaribo zijn daardoor ver-tig-voudigd, zie daar het gevolg van 25 feb.

  Kortom van mij mag deze dame best wel de politiek in omdat zij een heldere kijk heeft op het geheel, academisch geschoold is, en tevens niet bang om zich te verstoppen voor DDB en zijn aanhang. Een dame met lef, die net als de rest van Sur. wil zien dat er zaken opgelost worden. Voor de Marrons en ook voor de rest van Sur. Wat zij stelt is waar. Wat de criminelen betreft, wel, die hebben nu zitting in de regering en/of het schaduwkabinet.

  Mijn oplossing zou zijn de hele meute (incl. DDB en Bruns) naar huis, nieuwe verkiezingen en een duidelijke rol voor mevr. Waterberg. Sur. heeft genoeg te kampen met grote problemen, alle hulp is nodig en er is geen plaats voor zelfverheerlijking.


  Maak melding

 12. @ piet paniek,
  je ben op jou wenken bediend op nummer 18.piet paniek
  ik had geen zin om op jou verdraaien van de feiten te reageren maar nummer 18 heeft het wel gedaan en daar kan ik mij in vinden.


  Maak melding

 13. Beste groen,

  Allereerst excuses richting deze dame nu ik jouw verhaal 2 maal goed hebben gelezen. En met je laatste conclusie ben ik het dan ook helemaal mee eens.

  Grtn piet paniek


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.