Uitbreiding economische zone Suriname nabij

6

PARAMARIBO, 28 feb – De Verenigde Naties zijn niet veraf meer van een besluit over uitbreiding van Suriname’s exclusieve economische zone. Dit zegt jurist Hans Lim A Po, die namens Suriname de aanvraag voor uitbreiding indiende. De adviescommissie komt in maart nog één keer bijeen in New York. Dan volgt het grote besluit.

Suriname wil een extra honderd en vijftig zeemijlen. Die komen bovenop de tweehonderd die nu de economische zone uitmaken. “Het zou me verbazen als het besluit niet dichtbij is van wat we hebben gevraagd”, zei Lim A Po in het radioprogramma Welingelichte Kringen. Suriname heeft de uitbreiding nodig voor zijn economische belangen. Dat is ook zo aangegeven in de aanvraag. De regering Venetiaan diende die in.

Dat was ruim voor de deadline van 2009. Krijgt Suriname zijn zin dat komt de zone tot die van Guyana, Barbados en Trinidad. “Het zal wellicht een belangrijke aanwinst zijn. Dit hebben we goed gedaan”, aldus Lim A Po. Een exclusieve economische zone, EEZ, strekt zich tot buiten de kust van een staat uit. De EEZ gunt een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van aanwezige grondstoffen, op visserij en op wetenschappelijk onderzoek.

6 REACTIES

 1. Hartelijk bedankt met deze uitbreiding van 200zeemijlen tot 350 zeemijlen.Als je na gaat vissen buitenlandse vissers voor de monding van de Surinaamse rivier en dat is geen nieuws je hoeft alleen met de vissers van Marineburg er over te praten dan kunnen ze je nog vertellen tot welke nationaliteiten ze toe horen.Als je je eigen wateren niet goed kan bewaken waarom moet je nog een uitbreiding hebben?Probeer al vast deze buitenlandse vissers van je visgebied te houden.Het is het zelfde met het goud de Braziliaanse illegale goud dieven nemen het goud voor niets naar hun eigen land.De Europeanen en Aziaten zijn bezig in de wereld alle Oceanen aan het uitvissen.Noorwegen is een exportland van zalm wat op zijn Noors lax heet en die worden in grote dammen gekweekt en deze heb je langs de hele lange Noorse kust.De voeder van deze vissen bestaan uit pellets en die worden uit andere gevangen vissen gemaakt zoals makreel,sardine,kabeljauw en andere.voor een kg pellets heb je 4 kg vis nodig en gezegd is het vis die ze gebruiken geen tweede sortering.Er worden enorme mengden lax gekweekt die voor de export naar heel Europa toe gaan.Daarom zeg ik als de Surinamers zo dom zijn dan komen de buitenlanders en nemen alles met zich mee.


  Maak melding

 2. Hi Galatasaray, doe me een plezier en lees nogmaals wat je geschreven hebt, breng correcties aan dan kan ik misschien snappen wat je wil zeggen. Vanaf ‘Noorwegen is een exportland’ ben ik de draad kwijt.


  Maak melding

 3. Die Gala hoeft niet te werken voor zijn brood.Dat krijgt hij van de gemeente in Nederland.Waarom dan in Sur komen ploeteren?

  Cobie.


  Maak melding

 4. Amar
  Ik ben geen SurNed woon niet in Nederland zoals jij dat doet waarom ga je zelf niet naar Suriname.

  Jacobus
  Ik ben geen SurNed,ik werk voor mijn eigen inkomen waarom ga je als SurNed niet naar je land toe om Bouterse te helpen hij heeft je zeker nodig.

  Henkie
  Ten eerste wil ik je vragen als je de inhoud van het artikel begrepen hebt omdat je je druk maakt met een zin die anders klinkt zoals je gewoon bent te horen en het heeft ook met je ontwikkeling te doen , dit is een typische Surinaamse gewoonte een Hollander doet dat niet, ik weet dat je een SurNed ben.Het is zo een Surinamer houd niet van een andere Surinamer die een beetje beter weet het licht soms aan de kleur van de Surinamer je hebt sterker onder de Creolen.Ik ben geen SurNed maar een Surinamer.


  Maak melding

 5. Goedemorgen heren,

  Paniek paniek laat gala met rust en lees het berichtje een paar keer goed voordat je je mening over Gala geeft.

  Het is wel jammer dat hij een Turkse naam heeft maar zijn hart zit volgens mij op een goeie plek voor de Surinaamse bevolking. Ik Zie Gala zich zelf niet verrijken over iemand anders zijn rug!

  Peace vrienden want ik mag jullie die commentaar op Gala hebben gegeven heel graag.

  O ja voor de rest van mijn maties. Pinto heeft geen tijd meer op te reageren want hij is mijn vrienden aan het verwennen.

  Grtn piet paniek


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.