Rijbelasting splijtzwam Surinaamse coalitie

38

PARAMARIBO, 28 feb – Het lijkt verre van pais en vree binnen de coalitie. De partners van de Desiré Bouterse NDP zijn er boos om dat ze niet gekend worden bij belangrijke besluiten. De voertuigenbelasting is daar een voorbeeld van. Maar ook binnen de door Bouterse geleide combinatie MC is er wrijving.

Aanleiding is ook weer de voertuigenbelasting. “Wij gaan niet voor stemmen”, zegt Prem Lachman van Nieuw Suriname tegenover de Ware Tijd. Dat betekent twee van de MC-stemmen minder. Het herinvoeren van deze belastingvorm zou net een druppel te veel zijn. De regering heeft al veel kritiek te verduren door de devaluatie en de verhoging van de heffing op brandstof.

Daar ook nog minimaal vijfhonderd Surinaamse dollar (ongeveer honderd en twintig euro) per jaar aan voertuigenbelasting op gooien, is te gortig. Bovendien is er binnen MC geen overleg geweest. “We erkennen dat er maatregelen moeten komen om de zwakke economie aan te pakken, maar deze aanpak van de regering is verkeerd”, aldus Lachman. Tegenstemmen zou een ware dreun betekenen voor MC en gezichtsverlies.

38 REACTIES

 1. Pino! Werk aan de winkel! De dictatoriale
  stijl wordt niet voor zoete boyo gegeten.

  Niet vergeten in het parlement heeft men
  geen uniform aan. Alleen in het kampement
  en vroeger (december 1982) in Fort Zeelandia.


  Maak melding

 2. Ik ben voor deze regering en we beseffen allemaal de we de broekriem moeten aanhalen, maar van het een op andere moment deze maatregelen nemen is een beetje teveel van het goede. Dat is het volk straffen voor 15 jaar wan-beleid van Venetiaan. Dit kan ook geleidelijk aan, het herstel duurt wel langer maar het is altijd beter dan de kiezer de nek omdraaien.


  Maak melding

 3. inkomsten-belasting, benzinebelasting (gouvernment take),sopie belasting enz; staks ook nog onroerendgoedbelasting: dit alles begint te lijken op het Nederlands belstingstelsel. Ik dacht dat DDB niets moet hebben van zijn ex werkgever Nederland.
  Dit zijn wel leuke items voor Bouterse de Musical.
  Waarom biedt hij zijn Revo vriendje Khadafi geen politiek asiel aan?


  Maak melding

 4. Wanneer eindig deze poppenkast?
  Bouterse en zijn criminele bende zijn geen aanwinst voor de democratie, ze zijn eerder een schande voor suriname.Die klootzakken zetten suriname te kijk in de wereld.


  Maak melding

 5. @ john,
  De problemen waar Suriname nu mee zit is niet de schuld van vene maar dat van Bouterse en bosje hun wanbeleid.
  Ik heb een hekel aan liegen en bedriegen.
  1) wie heeft onze sterke gulden laten devalueren.
  2)wie heeft onze economie kapot gemaakt
  3)wie heeft onze goudvoorraad verkwanselt
  Bouterse,Bosje en goedschalk hebben ons land financieel economisch verkracht.
  Er is geen geld maar bouterse gooit miljoenen over de balk terwijl hij het volk dieper de armoede in wordt getrapt.


  Maak melding

 6. Het begin van de opstand. PL, ABOP zullen hierop ook moeten inspelen, willen ze nog geloofwaardig naar hun achterban zijn. Als één schaap over de dam is…..


  Maak melding

 7. Een bende van boeven is aan de macht.
  Het volk is blind en laat zich leiden door valse propaganda en eigen individualistische motieven.

  Jullie kiezen je leiders en gaan pijnlijk lijden.


  Maak melding

 8. @wakaman
  Waarop baseer je dat de USA mild geworden is t.a.v. SME? Zeker net in je hangmat op die tv aan de binnenkant van je ogen gezien?

  De USA heeft opdit moment heel weinig aandacht voor SME door alle andere gebeurtenissen in de wereld. Gebeurtenissen die opzich voldoende duidelijk moeten maken aan DDB om zich te gedragen. Hij en zijn matie weten dit blijkbaar en trachten nu door belasting verhogingen en devaluaties zo veel mogelijk geld ongemerkt binnen te halen.

  Waarblijven de staten van de overheid? Waarom zijn de gebruikelijke informatieve statistieken op de site van de CBvS recent vervangen door non-informatieve en hoogst waarschijnlijk onjuiste grafieken??

  @John
  Het lijkt er veel op dat jij je broekriem aanhaalt of beter gezegs dat iemand dat heel drasties bij jouw doet zodat hij zijn geldbuidel kan losmaken om geld te storten.


  Maak melding

 9. AdhÁ HÉ Kanoen…..Lalbhadoer staat met zijn mensen klaar ervoor ! Dat is de echte redenen ,dat Bouta niet durf te komen in het DNA. Wij wachten rustig op `t juiste moment !

  Don`t worry !You can`t fool al the peopele al the thaime !!!!

  Groet,ram,ram,(veel wijsheid !)


  Maak melding

 10. Bewaar dit overzicht voor verdere discussie op zeer korte termijn. De andere politieke partijen worden wakker en gaan dit rotte kiessysteem veranderen. De meeste partijen hebben hier last van. Dus op naar One Man One Vote. Is eerlijker.

  District stemmen voor 1 DNA zetel
  Coronie……809
  Brokopondo…1377
  Sipaliwini…2268
  Marrowijne…2685
  Saramacca….3029
  Para………3273
  Nickerie…..3612
  Commewijne…3887
  Paramaribo…6447
  Wanica…….7512

  Totaal:
  Aantal kiesgerechtenden 324490
  Aantal stemmers ……..237575
  Aantal wegblijvers 86915

  Dus 1 stem uit coronie is gelijk aan 9,29 stemmen uit Wanica. Met andere woorden iemand uit Wanica is 9,29 keer minder waard dan 1 stemmer uit Coronie.

  Dit heeft een zeer hoge prioriteit van Somo. Zou hij eindelijk gaan voor het land en niet alleen voor persoonlijk gewin? Als dit waar is, dan is dit de eerste goede zinnige daad van hem. Kom op Octo-poesje.


  Maak melding

 11. Ik word langzamerhand een beetje ziek van die Suris. Allemaal willen ze een land dat onwikkeld is, waar er lage prijzen zijn in de winkels, schone straten, toevoer van water en electriciteit zonder onderbrekingen, huisvuil op tijd wordt opgehaald, vliegtickets bijna niets kosten, prachtige gatenvrije wegen zijn aangelegd, benzine next to nothing kost en meer van dat aangename en goede in het wonen en vertoeven in Suriname. Bovenal een riant salaris waarvan je minimaal de helft kunt sparen.

  Alleen een koe van zondag denkt dat dit allemaal niets kost en uit de lucht komt vallen. In elk ander land moppert men op eht betalen van belasting, maar weet elke burger dat het een plicht is waar je niet onderuit komt. Surinamers zijn gewoon verwende, luie, gemaktzuchtige mensen die vooral alles gratis willen!


  Maak melding

 12. Geloof ik niks van. Preesi zal ze allemaal stil houden. Beloning links en rechts en iedereen stemt weer braaf mee. Ze mogen het irritant vinden, maar dwingen Preesi nog steeds niet naar het parlement. Logisch, want Dino wil nog extra speelgoed hebben voor zijn legertje: Extra schip, extra vliegtuigje, noem maar op. Zolang ze niet daadwerkelijk laten zien dat hun stem niet te koop is voor weer een wetje van Preesi geloof ik er niks van. Het artikel suggereert dat de kruimels van de tafel naar de oppositie leunen. Onzin, we wachten niet op kruimels, maar op onafhankelijke denkers die niet alleen praten over wat ze wel of niet zullen doen, maar het ook doen. Sta op tegen de president, of hou anders gewoon op met dat gezeur !


  Maak melding

 13. Waar moet de Surinaamse regering het geld halen om te investere in de infratsructuur, scholen,huizenbouw enz.Het ontwikkelings geld is op.De Surinaamse overheid moet met eigen verworven middelen lonen uitbetalen, de gezondheidszorg financieren,enz.enz.Als de berichtgeving klopt heb ik vervolgens sterk het vermoeden dat de leden van Nieuw Suriname slapen bij het besprekingen om de belangrijke maatregelen door te voeren.Het autogebruik in Suriname mag weg degelijk aangepakt worden.Het milieu wordt vervuild,mensen worden ziek van de vele uitlaatgassen,wegen gaan kapot door het groot aantal autovoertuigen,het aantal verkeerdoden in Suriname wordt tot een van de hoogsten in de wereld gerekend,mensen die blijvend invaliede zijn geworden alsgevolg van verkeersongelukken worden aan hun lot overgelaten, en de automobilisten gaan maar gewoon verder door om hun staussymbool in ere te houden.De auto is in velen hun ogen meer waard dan een vrouw en het lijkt alsof de overheid in Suriname het buitensporig autogebruik in het land niet mag belasten.


  Maak melding

 14. Prem Lachman heeft zeker een grote wagenpark, dus joe moes go pay mi boi, Hahahah, Goedzo Desi, aanpakken die hap. als jullie betalen krijgen jullie ook mooie wegen. sang oeng e klage?

  Tax


  Maak melding

 15. @ 5, de USA is op dit moment niet geinterresseerd in Su, bovendien stelt Su op zijn hollands gezegd geen flikker voor, niet economisch noch militair.

  Het is een schande dat Su anno 2011? geen wegen/voertuigbelasting kent, hoe moet de staat immers haar inkomsten verderven voor het onderhoud van de infrastructuur.
  Er moeten meer belastingen bijkomen en strakker op worden nagekeken op ’t betalen van deze anders blijft Su tot in den eeuwigheid een bananenrepubliek.


  Maak melding

 16. #3
  CORR UPTIE
  Want alleen Nederland heeft zo een stelsel he,Brazilie heeft al deze dingen ook.

  Daarom hoe serieus moet je het commentaar van een gedoodverfde tegenstander en of voorstander nog nemen,die kunnen niet echt zo goed meer nadenken omdat hun denken word beheerst door hun voorkeur of afkeer


  Maak melding

 17. @ Patricia no 13. Ik citeer: “Ik word langzamerhand een beetje ziek van die Suris. Allemaal willen ze bovenal een riant salaris waarvan je minimaal de helft kunt sparen.” Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat Patricia nog meer wensen van de Surinamers heeft opgenoemd, maar ik beperk me even alleen tot het bovenstaande. Dat is toch niet te veel gevraagd, wie zou dat niet willen? Jammer dat Bouterse er nu binnen zes maanden slechts in geslaagd is dat alleen voor zijn kliek en naaste familie te realiseren. Denk je dat, na wat je tot nu toe gezien hebt, het hem de komende vijf jaar zal lukken de rest van ons volk ook blij te maken?


  Maak melding

 18. Prem gaat niet voor voertuigenbelasting stemmen, zegt ie. Waar gaat hij wel voorstemmen. Heeft hij zelf al aangegeven wat het beste zou zijn om de begrotingstekorten terug te dringen, waarschijnlijk niet, alleen eigenbelang die waarschijnlijk hier speelt.

  We moeten misschien helaas wel vaststellen dat Suriname anno 2011 nog niet rijp genoeg is voor zelfstandigheid en duurzame ontwikkeling. Wat willen ze eigenlijk wel in Suriname is de vraag, alles gratis misschien zoals onder front en niets zelf opbouwen.


  Maak melding

 19. Sardjoe zei een paar jaar geleden al, onroerendgoed belasting over my dead body.

  Nu zegt Prem lachman voertuigenbelasting daar stem ik niet voor.

  Misschien moet in Suriname een regering aan de macht komen zonder partijen waar Sardjoe en Prem bij horen om eindelijk zaken op orde te stellen en Suriname eindelijk modern in te richten waar iedereen gewoon belasting betaals zoals het westen dat ook kent.

  Een land die niet eens belasting kan innen is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 20. Belasting moet, alleen valt wel te discussieren waarover en hoeveel. Een land wat geen belasting heft is ten dode opgeschreven. Het is niet wat een land voor jou kan doen maar wat jij voor het welzijn van een land kan doen. Er zijn heel veel rijke mensen in Sme…..Suriname moet geen belastingparadijs zijn voor hun. Aan de andere kant moet Sme ook luie mensen die alles gratis willen, stimuleren om wat te gaan doen. Niets moet gratis zijn. Inkomstenbelasting, onroerendgoedbelasting, wegenbelasting, verontreinigingsheffing, rioolheffing, vermogensbelasting, successie rechten, middenstanders die hun vermogen wegsluizen naar het buitenland moeten gestraft worden. Elk burger moet naar vermogen betalen.

  Werk en leerplicht voor iedereen, rondhangen moet verboden zijn. Dit kun je met de belasting inkomsten financieren.

  De regering moet ook als voorbeeld gelden, want de uitgavenpatroon is soms absurd. Oppimpen van auto’s en toiletpotten van een half miljoen is belachlijk, tenzij sommige ministers denken dat ze Michael Jackson zijn.


  Maak melding

 21. Persoonlijk vindt ik dat Patricia een buitengewoon heldere kijk op de gang van zaken in Suri heeft,gewoon betalen voor wat je hebben wil zo gaat het in alle beschaafde landen dus zo zou het ook in Suri moeten gaan,niets is gratis in het leven,maar ja lekker in je hangmatje liggen en het eten je mond binnen laten komen ,die vlieger gaat niet op.


  Maak melding

 22. Ik heb die bedragen gezien en vind ze absurd hoog. De helft ervan zou al voldoende zijn.

  Niet elke burger verdient netals de minister boven de 10000 srd per maand die trouwens alles gratis krijgt.

  Degene die deze bedragen voor wegenbelasting heeft verzonnen of berekend is een koe of een ezel.

  Wegenbelasting is goed maar deze bedragen zijn zelfs naar Europese begrippen enorm hoog.

  Om het gebruik van zuinige, milieuvriendelijke auto’s te stimuleren zou je ook consessies kunnen maken.


  Maak melding

 23. @2 John

  Niet huilen John!
  Je bent nu een grote jongen, dus gewoon op de blaren zitten…

  Jij hebt tenslotte zelf voor deze regering gekozen!

  Een regering bestaande uit moordenaars/drugsdealers/bankrovers/verkrachters/oplichters/graaiers en andere idioten, wat had je dan verwacht?

  Die nieuwe wind, bestaande uit eigengewin en gebakken lucht, mag jij nu per direct gaan betalen…

  De feestjes moeten tenslotte ergens van beteaald worden!

  Enne…
  Niet Venetiaan de schuld geven!
  Maar je afgod Bouterse heeft het land toen naar de afgrond gebracht, gesteund door dezelfde sukkels waar jij nu op hebt gestemt!
  En nu is hij hard op weg voor deel 2.

  Veel succes bij de verwerking van je daden.


  Maak melding

 24. Surinamers zijn verwende egoïsten…

  De vooruitgang heeft dat een prijs!

  In het “zogenaamd” rijke westen betaalt men zich ook al eeuwen blauw aan allerlei idiote belastingen, nog net geen “ademhaalbelasting”, maar dat komt vroeg of laat ook nog wel.

  Je houdt net genoeg over om van te leven en te weinig om dood te gaan.

  Wen er dus maar aan!


  Maak melding

 25. Suriname betaald een forse rekening voor het feit dat Bouta zo nodig president wil zijn. Wanneer krijgt Su zijn eigen tahirplein.

  Dat een land een paar idioten heeft begrijp ik, maar toch niet een land vol?


  Maak melding

 26. Wegenbalasting kan je pas vragen als, als alle wegen goed zijn onderhouden als in Nederland of ergens anders, niet uit niets wegenbelasting kan vragen.


  Maak melding

 27. rijbelasting, de huidige overheid laakt creativiteit. patricia (ook gebrek aan creativiteit) vraagt zich af waar de overheid het geld vandaan moet halen om projecten te financieren. staan er straks mooie scholen met daarin kinderen die omkomen van de honger. dat is waar deze regering op aanstuurt. deze regering neemt alle maatregelen die ook in nl toegepast worden. Nl behoort tot de ontwikkelde landen en su is ontwikkelingsland. de gemiddelde su burger heeft minder besteedbare ruimte. blij dat zowel coalitie als oppositie nu in de bres springen voor die grote groep. ik denk dat de overheid meer acties moet ondernemen om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren en het ambtenaren apparaat te verkleinen en overheidskosten te verlagen. daarvoor zouden ze zelf met minder dure auto’s, kantoren en reizen het goede voorbeeld geven


  Maak melding

 28. Belasting!

  De vele voertuigen in groot Paramaribo zijn een zware belasting voor het wegennet. Er zijn genoeg wegen maar er zijn ook te veel auto’s. Bij sommige breeddoeners voor de deur lijkt het net een autodealer, handelaar in voertuigen. Niks van waar: hij heeft er een, zij heeft er een, hun drie zonen en 1 dochter hebben er een en haar vriendje en de vriendinnetjes van de jongens hebben er ook een. Tel ze maar! Maar niemand betaald wegenbelasting om de wegen te ontlasten.

  Belastingen en/of accijnzen zijn zaken die met geleidelijke tred moeten worden ingevoerd. Onervaren als deze regering is, storten ze de bevolking vol met nieuwigheden en lastenverzwaarders. Dom! Spreiding is de juiste manier om zulke lasten door te voeren.

  Let wel: We moeten allerlei belastingen betalen. Alleen dan zal het volk zich scharen achter goede, eerlijke politieke leiders. Een volk dat geen belasting betaald, zal de politici niet controleren.
  Kijk maar naar de vele, arme Afrikaanse landen. Zodra je een grote muil hebt, wordt je president; neem SU als voorbeeld.

  Vermogensbelasting, grootgrondbezitters belasting, vuilophaalbelasting, trenzen en rioolbelasting dat zijn allemaal belastingen die moeten worden ingevoerd.

  Veel Boeren, Saramaccaners, hindoestanen en enkele corrupte Creolen hebben grote stukken land. Laat ze daarover met TWK belasting betalen dan wil ik zien hoe gauw de kas van de overheid volloopt.
  Die mensen met grote bankrekeningen die rente opstrijken moeten ook belast worden.

  Al deze zaken dienen in overleg te geschieden met betreffende instanties en het parlement. Dictatoriaal deze zaken invoeren zal stuiten op tegenwerking, ook in eigen kring. En dan is opstand niet ver meer.


  Maak melding

 29. DAS op 30

  “Veel Boeren, Saramaccaners, hindoestanen en enkele corrupte Creolen hebben grote stukken land.”

  Kan je ons uitleggen waarom alleen de creolen in je schrijven hierboven als corrupt worden aangemerkt. Bedoel je soms dat de 3 andere groepen die je noemt niet corrupt zijn.


  Maak melding

 30. Ook goedemorgen iedereen,

  Paniek paniek. Rustig en relax dat is toch jullie motto. Gezien er zoveel voor deze regering hebben gestemd.

  Het probleem zit hem niet in het belasting betalen als deze regering eerst zorgt dat de welvaart groeit en dat het volk voldoende heeft om te leven en te besteden.

  Van een kale kip kun je niet veel plukken.

  Deze regering wil met te grote stappen de luxe creëren wat het buitenland ca. 30 jaar of langer over heeft gedaan.

  Ik hoop dat die nep idiaan die het zo druk heeft dat hij nu eens met een echte stappenplan en een fatsoenlijke staatsbegroting dat hij richting het volk kan verdedigen.

  Ik zou graag willen dat er nu eens echt iemand voor Surinaamse volk en land in de regering zit en niet om zichzelf en Fam. Te verrijken.

  Excuses dat mijn laatste zin weer zuur klinkt.

  Sterkte en heelveel welvaart toegewenst en zeker aan de jongeren van Suriname want ik ben bang dat deZe club hun heil en geluk ergens anders gaan zoeken en dan zitten jullie nog steeds met 85% apen die op deze nep ingie/lip hebben gestemd

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 31. M. Doorn,

  Kijk om u heen en kijk naar Bouterse en kornuiten die van 0 naar grootgrondbezitter zijn gegaan, sinds de coupe. Van hun is het bekend, van anderen is niets bewezen. U mag ook doen alsof u blind bent, het zal me niet verbazen.


  Maak melding

 32. DAS op 33 ik ben blij met je eigen woorden.

  “Van hun is het bekend, van anderen is niets bewezen”.

  Van hun is bekend maar dus niet bewezen, maw je klets uit je vette nek en verspreid dus zaken die niet bewezen zijn.

  Zegt de naam Jogi de hindustaan uit Saramacca jouw iets.

  Heb je de lijst van 47 mensen gezien die nog in juli 2010 samen meer dan 8000ha hebben gekregen van front.

  Maar ik begrijp je helemaal. U mag ook doen alsof u blind bent, het zal me niet verbazen.


  Maak melding

 33. Beste M. Doorn,

  Noemt u mij een couppleger die er na 1980 financieel minder van is geworden. Door corruptie, criminele activiteiten behoren ze ( Bouterse voorop) tot de rijkste mensen in Suriname. En iedereen weet waar hun rijkdom vandaan komt. Niet door het Surinaamse volk te dienen in ieder geval.


  Maak melding

 34. Ach henk molenaar je denkt toch niet dat ik je dom geleuter serieus neem. Vraag maar aan DAS hoe het werkt. Het is bekend, maar niet bewezen.


  Maak melding

 35. Mooie vraag, Henk molenaar.
  wedden dat jij geen antwoord krijgt.
  gasten als likdoorntje en pintootje zijn bang voor de werkelijkheid ze steken hun kop in het zand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.