Surinaams product komt Trinidad niet binnen

11

PARAMARIBO, 23 feb – Frisdrankproducent Rudisa Beverages is ten einde raad. Volgens de Times of Suriname heeft het bedrijf al weken geen toestemming producten af te zetten in Caricom-land Trinidad. De opslagkosten op de haven lopen op en de frustratie stijgt ten top. Suriname mag wel de deur wagenwijd open gooien.

Dat moet volgens de regels van de gemeenschappelijke markt die Caricom behoort te zijn. “In Suriname mogen frisdranken uit de Caricom vrijelijk worden geïmporteerd, onder betere voorwaarden. Omgekeerd wordt het ons alleen maar moeilijk gemaakt en niemand die zich daar druk om maakt”, zegt Rudisa-eigenaar Dilip Sardjoe. Trinidad en ook andere Caricom-landen eisen ineens een milieucertificaat.

Het frappante is dat de Surinaamse autoriteiten niet kunnen helpen. Suriname kent zo’n certificaat niet en formeel komt het ook niet voor in de Caricom-voorwaarden. Rudisa Beverages heeft wel de traditionele documenten van lokale gezondheids- en milieu-instellingen. Die zijn plots niet goed meer. “Het lijkt wel alsof onze instituten ook nog niet worden erkend”, aldus Sardjoe.

11 REACTIES

 1. Of ze zijn Dilip Sardjoe het leven moeilijk te maken voor zijn economische interesse op Trinidad het is toch de zelfde persoon met die cement geschiedenis als ik het goed hebt waar of niet.Mijn vraag is waarom moet Suriname als een klein land met een half miljoen inwoners softdrinks en andere producten van Trinidad en andere landen gaan importeren wanneer deze landen de Surinaamse producten dwars zitten?Suriname moet handelen en dat wil zeggen de Caricom te verlaten want ze heeft in deze omstandigheden geen nut aan deze organisatie en betere samenwerking zoeken met de AmSur vind ik beter.


  Maak melding

 2. Minister van Handel en Industrie :Michel Miskin moet ervoor zorgen dat ons ondernemers beschermd worden . vandaag is het meneer Dillip Sardjoe en morgen heb je weer iemand anders . alleen maar inkomsten derving voor Suriname aan deviezen en arbeidsplaatsen .dus zo snel ingrijpen minister


  Maak melding

 3. beste dillip,
  raadpleeg de treaty van de Chaguarama’s. daarin zijn regels opgenomen m.b.t. de handel binnen caricom. als je vindt dat t&t buiten t boekje van de caricom handelt, informeer de carisec hierover. als de belemmering onterecht is, kan die d.t.k.v.van de carisec worden opgeheven. uiteraard moet de importeur op t&t bereid zijn jou product te importeren.

  voor zulke gelegenheden heb ik 1 advies voor rudisa, neem mij – iemand die de regels van caricom door en door kent en zelfs handleidingen voor de imorteurs/exporteurs van suriname mede geschreven heeft – in dienst. voor mobi is indertijd een dergelijke zaak geregeld via carisec, waardoor zij hun gang konden gaan v.w.b. invoerrechtenvrije import van cement uit columbia, alhoewel binnen caricom het ook beschikbaar was.

  succes rudi en dillip


  Maak melding

 4. Beste forumleden, het heeft te maken met paisa (geld). Surinaamse producten bevatten meestal cocaïne en ander hallucinerende rotzooi. Eerst invoeren en vervolgens uitvoeren via Trinidad is een beetje opzichtig. Trinidad wil dit niet. Dus geen cocaïne groenten en frisdranken via Trinidad.

  Gauw op zoek gaan naar andere niet opvallende landen (zoals Venezuela). Als Khadafi daar naar toe gaat, kan hij Suriname in z’n eentje opkopen. Bah, triest toekomst beeld. Ik vind dit ook smerig.


  Maak melding

 5. Door onze eeuwenoude orientatie op het hoge Noorden zijn wij in de eigen regio een vreemde eend in de bijt en zullen dat ook enige tijd blijven ook.


  Maak melding

 6. Lekker zaken doen op deze manier…

  Dan zit er niks anders op dan gewoon je verlies voor lief nemen en per direct je bedrijf opdoeken en verkassen naar de beschaafde wereld.

  Heel zuid-Amerika is gewoon één groot corrupt boevennest, geregeerd door ongeschoolde idioten met een strafblad langer als een wc-rol.

  Als ondernemer begeef je je dan per definitie al op heel glad ijs, risico van het ondernemen!


  Maak melding

 7. Ja, heer Sardjoe; ff lastig!!! Maar regels zijn regels. Wij, Surinamers, moeten leren leven met regels. Niet voor niets hebben wij zoveel moeite met regels. Mentaliteitskwestie???


  Maak melding

 8. Trinidad heeft groot gelijk, Sardjoe zou er met alle plezier Gramaxone in verwerken als dat de smaak zou verbeteren en zijn winst zou vergroten, dit heerschap gaat namelijk over lijken, vaak zie je de gruwelijkste foto’s van verkeersslachtoffers op de voorpagina van zijn ‘Times of Suriname’, klachten van de nabestaanden halen niets uit want door deze foto’s stijgt zijn omzet. De schade die zijn boot heeft veroorzaakt aan de Carolina brug wil hij ook niet vergoeden, hoewel dat een peulenschil voor hem moet zijn, dat veel gezinnen door de kapot gevaren brug inkomsten derven zal hem een zorg zijn. Kortom, hij is een grote @%&#*.


  Maak melding

 9. Ik vind die hele Caricomshit heel nadelig voor het Surinaamse volk. De prijzen worden kunstmatig opgedreven. Ten koste van het arme volk die nu 10 srd. moet betalen voor een fles zonnebloemolie. Dit is slechts een klein voorbeeld van talloze produkten die veels te duur zijn. Goed voor de monopolisten, handelaren als Sardjoe maar zeer slecht voor het arme volk. Daarom zie ik ook geen toekomst met caricom.

  Brazilie kan veel en veel goedkoper. Jammer dat men hier geen handel mee doet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.