Braziliaan niet happig op Surinaamse nationaliteit

12

PARAMARIBO, 23 feb – Brazilianen zijn niet bepaald happig op de Surinaamse nationaliteit. Tot deze opzienbarende ontdekking komt het parlement. Bij de aanvragen voor het Surinamerschap komt geen enkele Braziliaanse naam voor. Opmerkelijk, vinden de de dames en heren politici.

Het kan er eenvoudig niet in dat zoveel andere nationaliteiten wel een aanvraag doen. Zoals Guyanezen, Chinezen en HaÏtianen. Voor Rabin Parmesssar (MC/NDP) is het reden genoeg te vragen om een onderzoek. Liefst zo diepgaand mogelijk. Of heeft de overheid misschien een apart beleid voor de Braziliaan? “We hebben geen speciaal beleid voor een bepaalde groep”, zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie.

Dus ook niet voor de Brazilianen. Het gaat wel om de grootste groep migranten. De autoriteiten vermoeden zeker twintigduizend binnen de grenzen. Tijdens de vorige regering was er een speciale registratieronde voor vreemdelingen. Daar waren wel duizenden Brazilianen bij. De regering beloofde toen dat hun juridische status geregeld zou worden, ook als ze illegaal binnen waren.

12 REACTIES

 1. WAarom zouden ze ook. Het gaat economisch beter in brazilie dan in Suriname. Brazilie is een veel mooier land met een homogener bevolking en weinig of geen rassennijd. een braziliaan voelt zich eerst braziliaan en dan chinees, japanner of wat anders.


  Maak melding

 2. Eigenlijk is de reden dat een Braziliaan geen Surinamer wilt worden heel simpel.
  Brazilianen komen voor werk, met in hun achterhoofd terug te keren.
  Haïtianen, Chinezen en Guyanezen willen niet meer terug, het is in die landen een stuk harder om te overleven. In Haïti bijvoorbeeld was er al niets en is er na de ramp nog minder.
  Suriname is een El Dorado voor deze groep.


  Maak melding

 3. Het geval van de Brazilianen is als volgende zo, zijn het lichtgekleurde Brazilianen dan gevoelen zij zich als Europeanen ze zijn gewoon neer te zien op donkere mensen.Racisme is uitgebreid in Brazilië,de vorige president Lula wilde heel veel veranderen maar de gedachte van mensen gaan niet zo gauw te veranderen. De vraag is waarom zouden ze de Surinaamse staatsburgerschap aanvragen het levert hun in hun manier van zien geen winst op, was het een Noord Amerikaanse waar de grootste deel van de bevolking wit is dan was het heel anders geweest.Het is alleen zo dat je een Werkvergunning en verblijfvergunning van hun kan verwachten en zij die het niet hebben het land uit zetten.


  Maak melding

 4. Brazilie is een van de snelst groeiende economien ter wereld.De brazilianen kunnen in het binnenland van suriname vrijelijk hun gang gaan.Vele honderden kilo’s surinaams goud word naar het moederland gesmokkeld.Complete families leven er goed van en investeren de opbrengsten in de braziliaanse economie,en trouwens in brazilie is het ten strengste verboden om illegaal goud te winnen..Dit zijn de letterlijke woorden van een braziliaanse goudzoeker in het programma Terug naar mijn rotie.En dan verbaast het de surinaamse overheid dat de braziliaan niet staat te springen om de surinaamse nationaliteit.Heeft men dan nog niet door dat suriname voor de braziliaan letterlijk! een goudmijn is.Wat heeft Suriname de braziliaan anders dan goud te bieden?NIETS!


  Maak melding

 5. Met hoe de zaken ervoor staan in Suriname en de opkomst van Brazilie, is het niet zo raar dat geen braziliaan een paspoort van een bananenrepubliek wilt


  Maak melding

 6. Met of zonder Surinaamse nationaliteit kunnen de Brazilianen gewoon werken. Waarom dan inwisselen?

  Stel je eens voor, dat Nederland niet zo lastig was voor Surinamers…..en we gewoon konden werken zonder ons te nationaliseren. Dan had ik nu nog mijn Surinaams paspoort:-)


  Maak melding

 7. Mensen stemmen altijd met hun voeten. SME wordt door hen duidelijk veel lager gewaardeerd dan Brazilie. Onder Veni registreerden zij zich nog, onder DDB denken aze er niet over. Geef ze eens ongelijk.


  Maak melding

 8. Welke sukkel wil nu in deze tijd Surinamer worden?

  Ik kan maar 1 ding bedenken, met name voor de hardwerkende Chineesjes is dat wel handig…

  Te Koop: “Surinaamse paspoorten op internet”
  dinsdag, 15 februari 2011 16:18

  Paramaribo – Een dubieuze website biedt zijn bezoekers het Surinamerschap te koop aan. Wie graag de Surinaamse nationaliteit wil en daarvoor 17.400 Amerikaanse dollar (omgerekend ongeveer 13.000 euro) over heeft, kan terecht op de website van de D&T Group. “Het Surinamerschap biedt meerdere voordelen. Zo kan men met dat paspoort vrij afreizen naar meer dan 82 landen…


  Maak melding

 9. Hey John,
  Jij weet weinig van Brasilie. Criminaliteit viert hoogtij daar. En ze discrimineren verschrikkelijk.Daar zijn surinamers niet van op de hoogte.


  Maak melding

 10. Dit had Suriname toch kunnen voorspellen.

  Brazilie ligt geografisch dichtbij en het contact en bereikbaarheid met het thuisland is groot.
  Verder komt de Braziliaan maar als gelukzoeker naar Suriname.

  Echter kan zich op langer termijn een geopolitieke probleem zich voordoen.

  De Brazilianen kunnen qua grootte zelfbetekenis krijgen en zich uiteindelijk clusteren als een enclave binnen Suriname, met een andere nationaliteit dan de Surinaamse.

  En dan krijg je ze echt niet meer uit Suriname. Hiervan zijn er voldoende voorbeelden in de wereld te vinden.

  De Surinaamse regering zal mijns inziens de grote groep Brazilianen in Suriname moeten afbouwen en zij die de Surinaamse nationaliteit niet willen aannemen, na vijf jaren verblijf in Suriname, het land uitzetten.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.