‘Rehabilitatie staatsgreep 1980 is ongrondwettelijk’

26

PARAMARIBO, 22 feb – De stichting 8 december 1982 verwerpt het voornemen van de regering Bouterse om de dag van 25 februari tot nationale vrije dag uit te roepen. Zij vindt de rehabilitatie van de staatsgreep van 25 februari 1980 in strijd met de letter en geest van de grondwet. De stichting 8 december 1982 is opgericht om de nagedachtenis van de slachtoffers van de decembermoorden, de vijftien voorvechters van vrijheid, recht en rechtsstaat, in ere te houden.

De decembermoorden waren evenals de massaslachting in Moiwana en andere ernstige mensenrechtenschendingen een uitvloeisel van de staatsgreep van 25 februari 1980 omdat met de staatsgreep de rechtsorde omver werd geworpen en daarmee de borging van het recht op leven en andere mensenrechten teloor ging. Met 25 februari 1980 kwam het geweld in plaats van de politiek. De stichting huldigt het principe dat machtswisseling vreedzaam moet plaatsvinden door middel van democratische verkiezingen en wijst daarom de staatsgreep van 25 februari 1980 en de “viering” ervan categorisch af.

staatsgreepHet is voor de stichting en de meerderheid van de bevolking onverteerbaar dat wij anno 2011 een ongrondwettelijke handeling als de staatsgreep en de bloedige periode die daarna volgde, zullen vieren en uitroepen tot nationale vrije dag. Kennelijk zijn ook de architecten van 25 februari 1980 zich daarvan bewust, gezien zij het voornemen tot rehabilitatie van de staatsgreep van 25 februari 1980 bewust buiten hun verkiezingsprogramma hebben gehouden.

De stichting spreekt haar solidariteit uit met de nabestaanden van de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen en alle anderen die geestelijke en fysieke folteringen hebben ondergaan alsgevolg van de gewelddadige en bloedige staatsgreep. Deze keuze van de regering Bouterse om staatsgreep van 25 februari 1980 te bejubelen druist ook in tegen internationale verdragen waarin opgeroepen wordt de rechtsstaat en de internationale rechtsorde te verdedigen en te bevorderen. Het officieel bejubelen van wetteloosheid, moord, schending van de mensenrechten en het zelfbeschikkingsrecht van het Surinaamse volk is kenmerkend voor de cultuur van normvervaging, demoralisatie en straffeloosheid.

De stichting 8 december 1980 roept in de geest van Mahatma Ghandi en Martin Luther King de samenleving op te kiezen voor geweldloosheid in het nastreven van politieke en maatschappelijke veranderingen en onze jeugd voor te houden dat niet de staatsgreep van 25 februari 1980, maar democratie, vrijheid en rechtschapenheid de weg wijzen naar een welvarend Suriname.

26 REACTIES

 1. De ontwikkeling van een heel land kan niet worden opgehangen aan de hartstochten van een 1-mansstichting.

  Dien maar een petitie bij jou a.s. koningin Maxima.
  Die weet er vast wel alles van.


  Maak melding

 2. Honderden onschuldige Mannen,Vrouwen en Kinderen zijn als gevolg van deze onnodige en domme staatsgreep vermoord of verdwenen.Deze dag is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname.25 February moet zijn een dag van herdenking.Herdenk alle zinloze slachtoffers als gevolg van deze coup. Doe mee met de actie op Facebook en zeg NEE! tegen 25 February.


  Maak melding

 3. Dit bericht zeg alles, niets aan toe te voegen.
  Enige wat mij opvalt is de reactie van die zwerf hond die weggelopen is uit een dieren asiel.Hij is zo dom dat het niet door heeft, wat heeft maxima in hemels naam hier mee te maken debiel dat je ben.


  Maak melding

 4. Ho ho ho…. ik ben Surinamers en zoals alle Surinamers weten, is ons land een hele grote puzzel. In belang van een objectieve benadering van het geheel moet NIET een deel van de puzzel weggelaten worden. Een belangrijk punt wat weggelaten wordt, is de reden van de staatsgreep. Waarom heeft in Suriname een staatsgreep plaatsgevonden. Laten wij eerst ons best doen om die vraag beantwoord te krijgen. Ik durft te stellen dat 90% van de Surinaamse bevolking achter de staatsgreep stond. Inclusief de 8 december slachtoffers. De gevolgen van een staatsgreep was van ondergeschikt belang. Ik bestrijd ook de opmerking dat deze slachtoffers voor vrijheid, recht en rechtsstaats gingen. Een deel van deze slachtoffers zag gelijk de kans een greep te doen naar de macht. Zij hadden toen nog niet door dat de militairen ook aan diezelfde macht geroken hadden. Het gevolg is ons allemaal bekend. Letwel; onze huidige president was ook vermoord als de zaken anders gelopen waren. Ik wil niet stellen dat hij slimmer was, maar heeft het vege lijf willen redden door harde maatregelen te treffen. Als militair kan ik me dan wel voorstellen dat er barbaarse ingrepen zijn gedaan. Deze handelingen zijn tot een HEBIE boven het land gegroeid. Laten wij voor waken dat deze niet uitgroeit tot een KONOE. Ik vrees dan dat er meer slachtoffers vallen. Suriname is gewaarschuwd. Als president van Suriname is DESIREE DELANO BOUTERSE aanzet. Zoek de nabestaanden op en kom met een voor alle partijen aanvaarbare oplossing. Zo alleen kan het dossier (HEBIE) afgesloten worden. Een gerechtelijk uitspraak lijkt mij een illusie. Wij praten over aktiviteiten die 20 tot 30 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Hoe wil je in helemsnaam nog een gerechtelijke uitspraak? Jammer dat er zoveel geld reeds in het onderzoek is gestopt. Ik weet zeker dat er nooit een uitspraak komt. En komt er ooit een uitspraak, dan zal dat gebaseerd zijn op persoonlijke belangen. Een objectieve uitspraak zal het zeker niet zijn. ALLE RESPECT AAN DE NABESTAANDEN. Dit is pure realiteit!!!!!!


  Maak melding

 5. Schaamteloos!

  Een volk,gebleven,omdat ze zogenaamd patriottisch is,maar heel erg heeft geleden, onder de revolutie-perikelen vind ik schaamteloos om te feesten!

  Schaamteloos allen die verjaagd zijn uit hun geboorteland en nu stilzwijgend toekijken.

  Schaamteloos alle suri-ned politici die niet thuis geven.

  Schaamteloos de jeugd die a.s vrijdag op de graven van honderden doden zal dansen.

  Schaamteloos alle ouderen die stilzwijgend toekijken.

  Schaamteloos de oppositie die zich niet laten horen.

  Schaamteloos de media die zich niet roert.

  Schaamteloos dat je naast de veroorzaker durft te staan.

  Schaamteloos de binnenlandbewoners die mee feesten op de graven van hun overleden dierbaren.

  Schaamteloos dat je deze datum wilt vastleggen in de grondwet.

  Schaamteloos om zoveel geld uit te geven aan een gebeurtenis die duizenden tranen heeft doen vloeien.

  Schaamteloos dat je de oppositie ervan beticht deze gebeurtenis, politiek te gebruiken, en nu hetzelfde tracht te doen.

  Een grove schande!
  Bah!!!!

  Dit is mijn mening, backoff…!!!!


  Maak melding

 6. Misselijke makend,dom achterlijk bekrompen,ziek noem deze voornemens. Ik vraag mij af of Brunswijk voor gaat stemmen, als hij dat doet dan heeft hij geen respect voor die Massaslachting te moi wana en andere slachtoffers die zijn gevallen tijdens Bouterse zijn militaire dictatuur.


  Maak melding

 7. Tide, tamara, wie e stree go moro fara!

  Schouder aan schouder, zij aan zij!

  De ontwikkeling van Suriname zal niet over rozen gaan. Geen strijd geen kroon. Alles heeft zich voorgedaan omdat de voorzienigheid dat zo heeft geregiseerd. mensen zijn daarbij van ondergeschikt belang.

  Wij zijn nummers slechts. Fort Zeelandia is immers geen simpele nalatenschap van de vroegere kolonisator. Daar is het altijd gebeurd. Ga maar graven in de Tropen-Museun”.


  Maak melding

 8. @Pinto

  Vindt je het wel normaal dat het land te schande wordt gemaakt door één man die getypeerd wordt als moordende, respectloze, psychopatische, dictatoriale drugsdealer?

  Overigens heeft de stichting “8 december 1982” vele leden, veel aanhang en internationaal respect. Iets was DDB en matie absoluut niet gezegd kan worden.


  Maak melding

 9. Iedereen pikt het toch.
  We zullen zien hoe de afkeer is in het openbaar op genoemde dag.
  Het is schandelijke vertoning aan de nabestaanden van de 15 vermoorden Surinaamse broeders.


  Maak melding

 10. Onze dictator en zijn bende pajongwaaiers futubois en profiteurs willen het surinaamse volk nog meer traumatiseren door dat gelul over revolutie.
  Revolutie komt vanuit de behoefte van een volk, het wordt in de harten van een volk geboren. Onze poging als volk om het trauma van de dekolonisatie te ontstijgen en ontwikkeling van eensgezindheid in gang te brengen wordt wreed verstoord door een bende gewetenloze machtsdronkelingen onder aanvoering van el Desi.


  Maak melding

 11. Theo,
  Jij kan het niet helpen. Bij jou opgroeien naar volwassenheid was de voeding er blijkbaar wel bij, maar heeft de op van opvoeding ontbroken. Het beste met je been hoor.

  Donderdagavond te 22.30-uur a spikri!!! I’ll be there.


  Maak melding

 12. als een in suriname wonende surinamer worden de maatregelen van deze regering dagelijks merkbaar. Ik zou toch (en met mij velen) gek zijn te feesten met deze uitbuiters. Het jammere van deze hele situatie is dat bouterse eenmaal aan de macht en onschuldige burgers vermoord zijn vakbond waarom het allemaal begon niet heeft opgericht. Moet ik dit nu goed praten omdat het “al lang geleden” is.


  Maak melding

 13. February 22nd, 2011 at 3:18 pm
  Ho ho ho…. ik ben Surinamer en zoals alle Surinamers weten, is ons land een hele grote puzzel. In het belang van een objectieve benadering van het geheel moet NIET een deel van de puzzel weggelaten worden. Een belangrijk punt wat weggelaten wordt, is de reden van de staatsgreep. Waarom heeft in Suriname een staatsgreep plaatsgevonden. Laten wij eerst ons best doen om die vraag beantwoord te krijgen. Ik durft te stellen dat 90% van de Surinaamse bevolking achter de staatsgreep stond. Inclusief de 8 december slachtoffers. De gevolgen van een staatsgreep was van ondergeschikt belang. Ik bestrijd ook de opmerking dat deze slachtoffers voor vrijheid, recht en rechtsstaats gingen. Een deel van deze slachtoffers zag gelijk de kans een greep te doen naar de macht. Zij hadden toen nog niet door dat de militairen ook aan diezelfde macht geroken hadden. Het gevolg is ons allemaal bekend. Letwel; onze huidige president was ook vermoord als de zaken anders gelopen waren. Ik wil niet stellen dat hij slimmer was, maar heeft het vege lijf willen redden door harde maatregelen te treffen. Als militair kan ik me dan wel voorstellen dat er barbaarse ingrepen zijn gedaan. Deze handelingen zijn tot een HEBIE boven het land gegroeid. Laten wij voor waken dat deze niet uitgroeit tot een KONOE. Ik vrees dan dat er meer slachtoffers vallen. Suriname is gewaarschuwd. Als president van Suriname is DESIREE DELANO BOUTERSE aanzet. Zoek de nabestaanden op en kom met een voor alle partijen aanvaarbare oplossing. Zo alleen kan het dossier (HEBIE) afgesloten worden. Een gerechtelijk uitspraak lijkt mij een illusie. Wij praten over aktiviteiten die 20 tot 30 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Hoe wil je in hemelsnaam nog een gerechtelijke uitspraak? Jammer dat er zoveel geld reeds in het onderzoek is gestopt. Ik weet zeker dat er nooit een uitspraak komt. En komt er ooit een uitspraak, dan zal dat gebaseerd zijn op persoonlijke belangen. Een objectieve uitspraak zal het zeker niet zijn. ALLE RESPECT AAN DE NABESTAANDEN. Dit is pure realiteit!!!!!!

  ….Hallo korsoe,
  Als je een gelovig mens ben zou ik het erg vinden om jouw te kielhalen wanneer ik de kans daartoe krijg en sowieso zonder pardon, en of het nou vrienden-, of vijanden-, of tegen familie-, of tegen landgenoten zijn, maakt voor mij geen verschil….

  Maar met alle respect voor uw mens-zijn, het mag wel gezegd worden dat jouw stuk hierboven van puur verstand-, van gemeenschapszin-, van menslievendheid en van pure realiteit getuigt. Ik snap dan nog steeds niet waarom er niet meer realistische mensen in suriname wonen zoals jij, want dan zou het een grote opluchting en geruststelling zijn voor de rest van het achtergestelde surinaamse volk. Al hetgeen u heeft aangevoerd in uw schrijven klopt als een bus en is onwrikbaar. Ik ben pro-mens, maar wie pro-god is begeleidt ik er gaarne naar toe om van alle door het geloof gebrachte ellende af te zijn, en dat is al het halve werk.

  Het is evident dat de nabestaanden een diep ingewortelde wrok koesteren tegen bepaalde personen in de surinaamse maatschappij. Dit omdat zij de plank hebben misgeschoten , en nu zielig zitten te doen om die pechvogels van 8 december waarmee zij daags voor hun executie uitgebreid gefeest hadden en in verbeelding de poet al hadden verdeeld,. Zo voorbarig als ze waren dachten zij dat zij de enigen waren die de kennis in pacht hadden. De nabestaanden mogen van puur geluk spreken dat Bouterse, en niet ik de leiding had, anders hadden ze dit nooit kunnen navertellen. De vijand dient met wortel en al worden uitgeroeid, ook de achterban en de meedingende familie, kortom de boel, want feitelijk zijn het ook misdadigers doordat zij unaniem waren met de voornemens van hun helden t.o.v. de geplande coup! Toen had niemand de bijbel tevoorschijn gehaald om die pechhelden van hun op handen zijnde coupplannen te doen afzien, gelet op de 10-geboden. Dus wees blij dat Bouterse gelovig is want daarom leeft de achterban en familie van die vrome pechvogels nu nog en zitten ze samen met behulp van hun kerkebroeders (mededaders) de boel op te jutten en te stressen. Dit is op zich ten nadele van de overwinnende clan ook bijna 30-jaar na dato. Maar zo is de gelovige mensheid nu eenmaal, vandaag wordt men goedgekeurd en morgen weer afgekeurd. Typisch het geloof: toen mozes na zijn bedenksels op 2 stenen te hebben gebeiteld en enkele maanden van noeste arbeid de klus voorelkaar kreeg, daalde hij van de berg Sinaï af en trof zijn aanhangers aan, knielend voor een gouden beeld…een gouden kalf, een andere god dus. Dus surinaams volk wie houden jullie feitelijk voor de gek, zeker niet jullie voorouders die in de koloniale tijd zijn vermoord c.q. afgeslacht door aanhangers van uw geweldadige god, daar is de vloek ook op gericht, de konoe. Nu heeft u de hoofdslachter(het godsgeloof) van uw voorouders met open armen binnengehaald, derhalve zijn jullie in feite mededaders en de slachters van uw eigen volk en de onderdrukkers van uw eigen “kondreman”.

  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.