Ex-president Suriname: wij zouden het anders doen

31

PARAMARIBO, 22 feb – “De Surinaamse dollar had nooit gedevalueerd mogen worden. Wij zouden het anders doen.” Dit zegt ex-president en Nieuw Front-topper Ronald Venetiaan. Het economisch aanpassingsprogramma van de regering is niet wat Suriname nodig heeft. “Wij zouden vooral de zaken bestrijden die de stabiliteit bedreigen.” Daar is nu geen sprake van.

De wisselkoersen zijn alles behalve onder controle sinds de devaluatie. “We zien de vernietigende werking al. De officiële koers blijft maar achter de straatkoers aanhollen”, zei Venetiaan tegenover Apintie TV. Dat komt vanwege de instabiliteit. Die heeft dan weer zijn weerslag op de prijzen van goederen en diensten. Inflatie loert om elk hoek. Maar eigenlijk was het te voorzien geweest.

De voortekenen dienden zich al kort na het aantreden van de regering Bouterse aan. “Als wij op deze lijn blijven – men heeft een meneer van het IMF (President Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, red.) binnengehaald – dan zijn we als volk echt in moeilijkheden. Een heleboel landen met grote problemen devalueren niet. Dat was een verkeerd besluit”, aldus Venetiaan.

31 REACTIES

 1. Waarom heeft Vene het in al die 10 jaren dan niet anders gedaan? Hij had daar in totaal 15 jaren de tijd voor. Over welke stabiliteit heeft hij het? Afgelopen jaar is het laatste geld van de ontwikkelingshulp ‘opgegeten’ wat voor goeds heeft dat geld het land Suriname gebracht? Welke productiesectoren zijn ontwikkeld zodat er een buffer was om het wegvallen van het Nl geld op te vangen? Vene is echt aan het dementeren en ziet niet in dat hij thuis moet gaan zitten. Die man heeft zoveel verraad, corruptie, gesjoemel toegelaten dat hij niet eens meer het recht heeft om te praten over beleid in het land.

  Hij heeft geen fatsoen door te praten over ‘die meneer’ van het IMF.Wie schopt hem, arrogant sujet.

  Toen hij president was zag en hoorde je hem nauwelijks nu komt hij elke dag weer in de media met een prutverhaal. Man ga je in een hoek diep schamen.


  Maak melding

 2. Ja jongetje,We weten langzamerhand het wel ,je zou het anders doen! Dat weten we, je hebt het 15 jaren anders gedaan en de gevolgen daarvan dragen wij, het arme volk van Suriname,die gebukt is gegaan onder mensonwaardige arnmoede terwijl de buinlanders stinkendrijk van onze bodemschatten werden. Iám Gold is een goed voorbeeld van je andere aanpak. Suralco die onze eige electriciteit voor 100 miljoen $dollar aan ons vekopen. enz. jongetje Toby venetiaan wel te rusten


  Maak melding

 3. Vandaar dat je Fiso 2 hebt doorgedrukt he Vene?

  Vanwege die zo geroemde stabiliteit. En waar was het inflatie argument toen je dat besluit hebt doorgedrukt?

  De pot verwijt de ketel.


  Maak melding

 4. Het leven voor de surinamers is nu veel zwaarder geworden vanwege de vele prijsverhogingen op alle fronten. Mensen kunnen nauwelijks de eindjes aan mekaar knopen. De jongeren kunnen niet eens een belkaart kopen of naar school gaan vanwege de vele stakingen.
  Komop mensen laat op 25 februari jullie stem horen op het onafhankelijksplein. Surinamers de maat is vol en laat we deze president naar huis sturen. Neks no fout.


  Maak melding

 5. E-president heeft het 10(tien)jaren aanéén anders gedaan vandaar deze puinhoop!!!Nu is er een free-for-all situatie ontstaan zonder wet en regelgeving.Alles wordt naar eigen inzicht doorgevoerd zoals prijsverhogingen in de winkelzaken,marktverkopers langs de openbareweg,goudsector,enz.enz.Wat het meeste opvalt,is dat een bepaald type mensen die nu het meeste klagen,juist de mensen zijn die er een puinhoop van gemaakt hebben.
  Gelet op hun handelingen toen,was het alsof ze konden maken en breken in Suriname.Neem b.v.de brug bij Uitkijk…allemaal weggegooid geld.Venetiaan heeft nu mooi praten maar heeft noooooit iets zinnig gedaan met de gelden uit b.v. Nederland terwijl deze regering het moet doen uit EIGEN zak.Van 1996/2000 heeft Wijdenbosch zonder hulp van buitenaf toch 2 bruggen gebouwd.De pertij waar venetiaan uit voortkomt heeft met zegge en schrijve 3miljard nederlandse gulden nog geen speldekop kunnen realiseren en nu zit hij af tegeven op een regering die nauwelijk 6(zes) maanden aan de macht is.FOEI toch Vene!!!!


  Maak melding

 6. Marrons leggen leugen regering bloot
  Wij hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gevraagd om tijdens de ordening van de goudsector alle aanvragen van concessies aan te houden.’ Dit zei Melvin Linscheer, voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector na een opmerking van Erna Aviankoi, een Marronvrouw die namens Marron Vrouwen Netwerk optrad.

  Aviankoi merkte op dat terwijl de overheid bekendmaakt te ordenen, er informatie is dat er wel goudconcessies worden verstrekt.

  Het bleef een tijdje wazig wie Aviankoi bedoelde. Ook de opmerking van Linscheer zorgde ervoor dat men bleef gissen. Na een tijdje stapt een oude man naar voren en vraagt aan de regering hoe het komt dat zij aan de ene kant zegt te ordenen en de minister vraagt om geen concessies uit te geven, maar tegelijkertijd wel aan Ronnie Brunswijk één verstrekt.

  Tumult. Er kwam geen antwoord vanuit de regering. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) die ook aanwezig was, bleef muisstil. Uiteindelijk stond Marinus Bee (AC/Abop) op. De parlementariër vond het niet eerlijk dat alleen de naam van Brunswijk, zijn politieke leider, genoemd wordt. Hij deed er een schepje bovenop. ‘Ook anderen hebben concessies gehad’, zei hij in het Aukaans.

  De goudconferentie is afgelopen weekend op 18 en 19 februari te Snesi Kondre georganiseerd.


  Maak melding

 7. En bekend spreekwoord luid als volg “de beste stuurlui staan altijd aan wal” meneer Venetiaan als u het mocht weten.Kijk maar naar de koers van de Euro dan heb je het antwoord waarom die zo laag is.Wil Suriname een grote overschot in zijn handels balans hebben dan moet er meer geëxporteerd worden en namelijk landbouwproducten zoals rijst en groenten dat de hele wereld naar vraagt.En ze moeten de goudindustrie zelf in handen hebben.De minister van financiën en de president van de Centrale Bank van Suriname zijn geen amateurs ze weten wel zeker wel wat voor economisch-politiek er gevoerd moet worden in deze tijd, nu er geen geld meer van uit Nederland komt die Vene en compagnie kregen.


  Maak melding

 8. wat is dan wel de goede maatregel.
  Het is fijn dat ook te horen. Ben absoluut geen voorstander van dit beleid maar eigenlijk moet je als je afkeurt ook met het alternatief komen


  Maak melding

 9. De vraag is hebben de NPS’ers geld…want namens wie maakt hij zich druk…Ik zou zeggen gun een ander ook wat, want dat ding van jouw was 10 jaar aaneengesloten..ik kreeg alleen tehoren stabiel maar zonder enige toekomst voor land en volk


  Maak melding

 10. AUB heer Venetiaan houdt u zich in hemelsnaam bezig met de NPS. Mede door uw besluiteloosheid en bovenal slapheid waren wij genoodzaakt u terecht te wijzen. Als u het beter had opgepakt, zaten wij vandaag niet in de shit. U mag met pensioen en maak er gebruik van. Veel plezier….


  Maak melding

 11. U heeft het 15 jaar regeren met de V.H.P. o.a. ook heeeeeeeeeeeeel anders gedaan en dat geloven wij zeker gezien het resultaat welke u achtergelaten heeft. Maar uw aanpakt heeft beslist NIET gewerkt. Integendeel. Blijkt nu nog met de huidige regentijd!

  http://www.youtube.com/watch?v=HPdLfThedoE&feature=related

  Deze regering zit nauwelijk zes maanden in het zadel en u heeft uw beoordeling voor de komende vijfjaar al klaarliggen, nou,nou. Dus wanneer bent u van plan zich bij de kiezers keuze van augustus 2010 jl. toch eens neer te leggen ! Vragen velen zich geruime tijd tot vermoeiens aan toe af.

  http://www.youtube.com/watch?v=8dBE_IRySKM


  Maak melding

 12. Beste Redimusu, u heeft meer dan 15 jaar de tijd gehad om dat, wat u beweert, te bewijzen, nl het beter te doen. U heeft in plaats daarvan het tegendeel bewezen. Onder uw regiem heeft u een regiment van armoede, stilstand, achteruitgang, tweedracht en onderontwikkeling onder het volk gezaaid.
  Enkele voorbeelden hiervan zijn de tekorten aan schoollokalen en gekwalificeerde leerkrachten die geschikt zijn om de toekomstige jeugd te onderwijzen en voorbereiden op een goede toekomst ter bevordering van land en volk. U heeft de tekorten aan sociale woningen niet kunnen oplossen door goed en voldoende sociale woningen voor et volk te bouwen.
  U bent niet instaat de bejaarden en de gehandicapten een goede sociale zekerheidsstelsel te bieden. Geen goede bejaardentehuizen en kinderopvang, onder ander goede AOVen KBW voor de sociale zwakkeren.
  In plaats daarvan heeft u ze verwezen naar de maatschappelijk afgrond o te gaan bedelenen afhankelijk te zijn van liefdadigheid van goedaardige mede burger. U had geen oog en tijd voor uw volk. U was bezig de belangen van de rijken (bazen) en het buitenland(meesters)met raceschreden te dienen(behartigen).
  Het economisch aanpassingsprogramma is juist wat Suriname nodig heeft.
  Suriname is bezig in het Caribische landen, Latijns-Amerikaan en in de wereld een inhaalslag te maken en zicht te voegen in de rij der gestructureerde landen, die bezig zijn zich economisch monetair en financieel te heroriënteren en zich te schaken achter landen die mede kan helpen de economie een slinger te geven, in haar ontwikkelingsstrategie en ontwikkeling.
  In tegenstelling van bovengenoemde heeft u, zeer domme, koloniale oude zak, het land doelbewust verkocht aan het buitenland en de neokoloniale schurken in West-Europa. Uw heeft uw land verraden en al haar rijkdommen weggegeven aan buitenlanders, die het volk duidelijk onder uw toezicht uitbuit.
  U bent duidelijk een slaaf van uw grootheidswaan geweest niet wetende dat het volk op een goede dag wakker zou worden uit haar slaap en u uit het machtscentrum zou wegschoppen. Zonder enige gevoel van schaamte en zonder enige fatsoen naar het volk to komt achteraf zulke onzin in de media komen uitbrabbelen.
  Als ik u een goed advies mag geven? Ga u diep en diep schamen van al het kwade dat u dit volk, dat beter verdiend heeft, heeft aangedaan. Een hoop!de geschiedenis zal radicaal met afrekenen en zal u naar het vuilnisbelt van de historie verwijzen.


  Maak melding

 13. Geef pres.D.D.B de tijd en de kans voor de verdere ontwikkeling van Suriname.

  “Wij zouden het anders doen” is in deze context niet meer relevant.

  Srika


  Maak melding

 14. @Basja e.a die oproepen tot opname van vreemde faluta bij de banken:
  We hebben gezien wat dat teweeg heeft gebracht bij de DSB in Nederland. Dit is een gevaarlijk doch helaas wel doordachte doortrapte actie van de mensen die Suriname doelbewust in een enorme economische crisis willen storten. De mensen die al die jaraen de economische touwtjes in handen hadden laten hiermee hun ware gezicht zien. Ook al verzuipt daardoor een ieder, als hun belang maar veilig gesteld is en ze weer dee macht kunnen krijgen die nu afbrokkelt. Medeplichtig en zeer waarschijnlijk initieerders van deze verderfelijke actie moeten vooral in de kringen gezocht worden van rancuneuze, oppositionele groepen als de vele commitees waar dhr Romeo Hoost lid van is. Er bestaan in Nederland sinds Suriname een eigen koers probeert te bewandelen slapende cellen in dienst van Nederland die van tijd tot tijd ontwaken en prikacties uitvoeren. Het moge duidelijk zijn dat de leden van deze cellen de zg bekende Surinaamse Nederlanders zijn die keer op keer worden gemobiliseerd om de Surinaamse zaak onder het mom van bestrijding van Bouterse te torpederen. Het zijn de mensen die telkens weer worden uitgenodigd op de Nederlandse TV en Radio zenders om hun gif te spuwen onder het mom van Surinamekenners te zijn. Het is ziekelijk om te zien hoe gasten als Hoost elk onderwerp weer weten om te buigen tot een Bouterse aangelegenheid. Het is hoogst verdacht dat er geen medestanders van deze democratisch gekozen regering aan het woord komen doch slechts die selecte groep van Romeo Hoost, Norali Beyers, Spong en anderen. Ooit is het dhr Kaikoesie gelukt een ander geluid te laten horen en guess what? Hij is sinds dien niet meer gezien cq gehoord op die media. Ik zeg u, waakt u voor deze mensen, ze zijn uit op het wederom knechten van Suriname door Nederland. Echter vergeten zij dat zij zo gauw Nederland ze niet meer nodig heeft zij zullen worden uitgekotst door deze zelfde baas. De tijd zal mijn gelijk uitwijzen! En wat Venetiaan betreft, zielig om zijn laatste politieke stuiptrekkingen te moeten volgen. Hij was ooit een groot staatsman maar heeft vergiftigd door haat en rancune Suriname meer kwaad dan goed gedaan. De man leeft buiten de werkelijkheid en het is gemeen van zijn politieke vrienden dat zij dit zielig vertoon niet stoppen, maar hem duidelijk nog steeds misbruiken. Lisbeth haal je man thuis en laat hem genieten van zijn oude dag, zijn politiekvoering is niet meer van deze tijd.


  Maak melding

 15. Suriname is maar met 1 ding geholpen en dat is als de Nederlandse regering de mariniers stuurt en weer orde op zaken stelt,desnoods met harde hand halleluja ordnung moet zijn.


  Maak melding

 16. Nee Rudy ,dit zijn de vruchten van die mislukte revolutie draai a.u.b de zaken niet op.
  De aanhangers van Moordenaar Bouterse staan bekend om hun kortzichtige analyse.


  Maak melding

 17. Zijn wij Surinamers nu echt zo dom!
  Stabiliteit van de Surinaamse dollar komt niet uit de lucht vallen.
  Men denkt dat welvaart een cadeau is dat van de regering afkomt.
  Alle inspanningen ten spijt! Suriname gaat terug in de tijd


  Maak melding

 18. De koers van de SRD hangt af van de mate waarin de binnenlandse geldhoeveelheid gedekt wordt door valuta. Wie de koers met 20% laat dalen heeft voor zich zelf de mogelijkheid gecreeerd om hetzij 20% extra geld in omloop te brengen, hetzij 20% van de aanwezige reserves te verkopen, danwel een combinatie van beide.

  Met de informatie die de CBvS in het verleden presenteerde was dit eenvoudig te controleren geweest. Maar sinds vandaag wordt de site van de CBvS opgesiert met een grootaantal statistiese gegeven die weinig informatie geven.

  Het zoveelste rook godijn. 😡


  Maak melding

 19. Emneer Feeniksaan,
  U heeft uw beste tijd gehad. Het regeren van een heel land is niet uw ding gebleken.Met name de jongeren hebben u resoluut afgewezen.

  Trek daar de konsekwenties uit en ga maar kasave planten op Vierkinderen als die Paramangs u tenminste lusten, aangezien er in die vijftien jaren geen sikkepit is gedaan voor hun distrikt.


  Maak melding

 20. beste BZB.
  Kan jij mij uitleggen wat redimusu betekend? Ik heb sterk het gevoel dat een aantal gasten die hier hun reactie plaatsen niet weten waar ze overpraten ze liegen en bedriegen alles aan vast om zo hun gelijk te halen. onder welke regime is de sterke surinaamse gulden gedevalueerd? zelf een kleinkind weet wat gevolgen daarvan zijn.
  De realiteit van nu is dat de massa moe is geworden van al die dictators die hun zelf en hun familie verrijken terwijl het volk sterf van de honger kijk wat er nu gebeurd in de arabische gaande is.Over scholen gesproken Bouterse geeft 2 miljoen SRD uit voor zijn Bloed monument terwijl er kinderen in suriname die met een lege maag naar school, sommigen moeten uren lopen voordat ze naar school kunnen. Daar hoor ik figuren als lucien,srika, Tamara , BZB niets van zeggen .
  Soms vraag ik mij af, als domheid aangeleerd is of genetisch bepaald is, of een combinatie van alle twee????


  Maak melding

 21. @22. Bzb

  Goed gezegt!
  Ik ben in de aanpasingstijd. Naar NL
  Verhuisd en nu pas in jareb heb ik weer hoop.

  Ik vind dat er een comissie moet komen en onderzoek moet doen wat vene WEL heeft gedaan om te kijken als die vingers echt zo schoon zijn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.