Economische data Suriname online beschikbaar

2

PARAMARIBO, 22 feb – Belangrijke economische data over Suriname zijn voortaan online te lezen. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, zet de data over monetaire ontwikkelingen op zijn website. De bedoeling is meer dan alleen maar informatief.

Volgens Ro van Exel, voorlichtingsman bij de bank, wordt de politiek ook wind uit de zeilen genomen. Het moet dan minder voorkomen dat een parlementariër ineens zwaait met data die verder voor niemand toegankelijk zijn. En dat om de regering een hak te zetten. Dat het eerder lukte, wordt nu geweten aan het gebrek aan transparantie. Het venijn gaat er nu uit.

De bank wil voortaan bij zijn met zijn rapportages aan internationale organisaties. Het moeten bijhouden website stimuleert dat ook. Suriname heeft sinds 2004 zijn gegevens niet meer bijgewerkt bij het IMF en de Wereldbank. De achterstand in dataverwerking wordt nu zo veel mogelijk ingelopen. Online is er nu informatie over de schuldpositie, inflatie en Suriname’s financiële positie.

2 REACTIES

 1. De opzet is geheel veranderd en de data roept vragen op. Bv de koersen op http://www.cbvs.sr/dutch/statistieken-gem-maandkoersen.htm

  USD van jan 2004 – dec 2010 ongeveer 2.70, en in Jan 2011 2.916
  De huidige exchange rate is inmiddels 3.35 Zie http://www.cbvs.sr/english/publicaties-dagelijks-koersverloop.htm
  Dus 7 jaarlang lukt het Front de koers stabiel te houden en in amper een paar maanden laat MC het devalueren met 20%.

  Betalingsbalans Veranderingen ten opzichte van jaar vertoond vreemde waarden. http://www.cbvs.sr/dutch/NSDP/Table%2015a.pdf

  Ik had die pagina maar bezocht want op de lijst met statistieken zijn de gebruikelijke cijfers niet meer te vinden. Zie http://www.cbvs.sr/english/NSDP/List%20of%20tables.htm

  Het heeft er wel erg veel van dat Hoef-doodskist-draad-nagel of een enorme statistieken idioot is die niet weet welke statistieken echt relevant zijn, danwel dat hier sprake is van een bewust poging iedereen onder een berg zijnloze statistieken te begraven en daardoor ten onrecht een indruk van transparantie te wekken.

  Ik wacht nog steeds op de gebruikelijke statistieken. Op het overzich van de monetaire reserves. Op antwoord op de vraag of de regering de devaluatie heeft aangegrepen ( dan wel ingang gezet) om de reservees te plunderen en/of ongebreideld zo’n 20% extra aan bankbiljetten rond te strooien.


  Maak melding

 2. Neus,
  wijdt er aub een artikel aan, in belang van Suriname ipv dat je hier verwarring zaait.

  Stuur een open brief aan DWT op de wijze zoals Sweder van Wijnbergen & Nout Wellink met elkaar in de clinch gaan.

  Succes ermee!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.