Politiek Suriname zit met sociale hypotheek

4

PARAMARIBO, 20 feb – Politiek Suriname nam net een zware sociale hypotheek op. Het gebeurde niet in het redelijk geregelde Paramaribo. Nee, het binnenland werd de achtergrond voor één van de grootste politieke risico’s ooit. Het niet koppelen van de grondclaims van Marrons en Indianen aan economische ontwikkeling legt verplichtingen op.

En legt tegelijk de oeroude botsing bloot tussen ‘die’ aan de kustvlakte en ‘zij’ daar in het achterland. Licht zijn die verplichtingen niet. Paramaribo kan niet anders dan het beste willen halen uit welke economische ontwikkeling waar ook in Suriname. Het beste betekent dan niets minder dan baar geld uit, in dit geval, de wilde goudwinning in het binnenland. Dit soort streven had Paramaribo altijd al en ook in de toekomst zal het niet anders zijn.

De beloften en goede bedoelingen van wie ook ten spijt. Dus is wat uit de goudconferentie kwam rollen, niets anders dan kristallisatie van Paramaribo’s wil. Paramaribo kwam over ordening praten en ging terug met een slotverklaring over ordening. ‘Andere zaken’ zijn voor een ander moment. Alleen, dit keer is er geen ontkomen aan. De claims zijn niet meer te negeren. Niet vanwege al die bedoelingen en beloftes, maar simpele logica. Orde houdt het niet zonder bevrediging van het milieu waarin die moet gedijen.

4 REACTIES

 1. Sinds jaar en dag voorziet de overheid het achterland van alles en nog wat voor gratis.Geeft de binnenlanders wat ze willen maar laat ze dan betalen voor alle diensten en goederen die nu nog gratis zijn.In de stad betalen we ook voor alles wat we willen.

  Cobie.


  Maak melding

 2. De geschiedenis van Bouterse en zijn criminele bende is niet anders, ga maar na dan zal je zien dat deze man altijd op de pof leeft, in de jaren 80 was het niet anders nu is weer het zelfde.het heeft niet veel gescheeld of staatsolie was in buitenlandse handen.


  Maak melding

 3. Er moet een oplossing gevonden worden aangaande de grondclaims met voorwaarden dat alles wat boven de grond staat aan de eigenaars die het land bezitten horen,ga je een meter diep dan kom je op staatseigendom,wil je dieper dan een meter graven op zoek naar goud of andere metalen dan is er vergunning voor nodig en dat niemand het recht heeft op jouw grondbezit te graven zonder toestemming van de staat en met vergoeding voor de dan aangebrachte schaden.


  Maak melding

 4. De bewoners van het binnenland hebben groot gelijk. Ontwikkeling is pas mogelijk als zij duidelijkheid krijgen over hun grond rechten. Zonder die rechten is het nagenoeg onmogelijk en onverstandig de nodige ivesteringen te doen omdat je geen lening krijgt en steeds het risico van naasting loopt.

  @Jacobus
  Al die giften die we aan het binneland geven zijn een mooi voorbeeld van misplaatste ontwikkelingshulp. We maken de bewoners slechts meer afhankelijk van giften.

  @Galatasaray
  Elk grootschalig grond verzet in geheel SME moet gewoon aan vergunningen gebonden zijn. Alles wat groter is dan een klein zwembad. Niet alleen in het binnenland.
  Verder moeten de bewoners van het binnenland gewoon allemaal een claim kunnen leggen op een perceel van circa 1 ha en jaag en verzamel rechten voor domeingronden. Dat lijkt mij genoeg voor het levensonderhoud. Een commissie moet dan de aanvragen beoordelen rekening houdend met conflicterende belangen tussen aanvragers onderling en de gewenste ruimtelijke ordening. Dit betekend o.a. dat bepaalde stukken als onvervreembare overheidsgronden aangewezen moeten worden. Bv belangrijke aanlegplaatsen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.