Voor Suriname geen contract meer à la Iamgold

15

PARAMARIBO, 19 feb – Suriname zal geen contract meer sluiten als dat met het Canadese Iamgold. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het voornemen zal al merkbaar zijn bij de eerstvolgende overeenkomst voor grootschalige goudwinning. Dat is binnenkort al.

Dan beginnen de onderhandelingen met New Mont. “Die overeenkomst zal niet mogen zijn zoals die met Iamgold. En die nieuwe overeenkomst zal weer een voorbeeld moeten zijn voor de volgende. We leren”, zegt Hok. Dus is ook uit de overeenkomst met de Canadezen geleerd. De kritiek op die overeenkomst was vooral dat de multinational er goedkoop vanaf kwam. Het was kritiek uit dezelfde politieke hoek die het nu voor het zeggen heeft.

De vorige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, ging voor twintig procent aandelen voor Suriname. “Dat is het meest haalbare”, zei Rusland toen. Volgens de critici moest ten minste vijftig procent te halen zijn. Of het dat ook echt wordt, is lang niet zo zeker. “Als je zegt dat je zoveel aandeel wil hebben, leg je dat op tafel. Het hangt er dan vanaf hoe je aan de linkerkant iets geeft om aan de rechterkant te winnen”, aldus Hok. Realiteitszin dus.

15 REACTIES

 1. Laat zien dat jullie het beter kunnen,wij hebben niets aan die tribune taal van de ndp,ik zie dit meer als vee voer voor die domme massa.
  Vertel de samenleving onder welke voorwaarde china twee miljard in Suriname gaat pompen en ook over de lening uit india. dan ben je in mijn ogen transparant en eerlijk bezig zolang dat niet het geval is, zijn jullie een stelletje bedriegers en leugenaars in mijn ogen.


  Maak melding

 2. als wij een aardolie industrie op kunnen zetten mag goud niet moeilijk zijn.
  ik blijf bij mijn mening dat echte ontwikkeling begint bij het zelf naar boven halen van onze grondstoffen. wie gelooft in buitenlandse investeringen die heeft niets geleerd van de afgelopen 75 jaar.
  50% waarom niet 100%. dan zijn we in een keer uit de armoede. beste landgenoten wie geen geloof in eigen kunnen heeft is een gevaar voor het welzijn van ons volk.
  wij moeten onze grondstoffen eigenhandig ontwikkelen in deze formule ligt rijkdom in al het andere armoede. en onze leiders baden in weelde te midden van de armoede wanen zij
  zich in de hemel. laat ons voor een keer alles op zij zetten zoals bij de bruggen.
  ja alles op alles en alle knappe koppen bij elkaar roepen om zulks mogelijk te maken.
  laten wij elkaar verheffen uit de armoede.
  mamma sranan heeft ons alles gegeven om een rijk leven mogelijk te maken.
  ai mammma


  Maak melding

 3. jaag iamgold het land uit het zijn een stel uitbuiters .
  enook die rusland heeft een dikke vinger in de pap , ik vind hem een hipokriet hij heeft nooit parlemends leden de tijd gegeven om zich hieromtrend te bezinnen , het front heeft alleen gehandeld zonder samen spraak met de bevolking , dat zijn nu de moordenaars van het surinaams volk .
  het waren een handjevol parasieten die genoten van de inkomsten van iamgold , het zijn uitbuiters net als hollanders met hun ( west indo comp ) mentaliteit .


  Maak melding

 4. De Surinaamse regering moet niet in zee gaan met organisaties die claimen alle kennis in huis te hebben op het gebied van efficiente goudwinning.Er zijn grote partijen in de goudbusiness die op basis van wederzijds voordeel zaken doen.Wereldwijd gaan landen in zee met grote Russische ondernemingen.De inkomsten van de landen stijgen en de economische ontwikkeling van de landen neemt toe.


  Maak melding

 5. Wikileaks 1/Dat je niet gemerkt hebt dat wanneer het gaat om industriële projecten omtrent onze natuurlijke hulpbronnen waaronder m.b.t. de goudsector, aardolie en Bauxiet, dan hoor je die V.H.P. intellectuele elite NIET. Terwijl ze ook met hun neus bovenop zaten m.b.t. die Iamgold contract van 5% , maar niets deden. Alsof het NIET hun zaak was of op die manier blij waren een buitenlands belang ‘stilzwijgend’ te helpen dienen. Ook nu m.b.t. die goudconferentie in Snesi Kondre hoor je ze NIET. Want dat zou kennelijk tegen het buitenlandsbelang zijn. En het publiek maar slechts fitten op de N.P.S., Vene en anderen, terwijl de V.H.P. ook mede schuldig was. Want ze zaten (zitten) toch in het Nieuw Front toen de deal gemaakt werd? Het is niet anders als wanneer een jonge vrouw in groepsverband verkracht wordt en je mee staat te kijken. En vervolgens als de zaak bij de rechter ter sprake komt zwijgt in alle talen. Alsof je er NIETS mee te maken had, terwijl je lijfelijk aanwezig was. Bij onderzoek omtrent de totstandkoming van de Affobaka-dam indertijd is trouwens ontdekt, dat ene Radhakishun actief mede ondersteuning gegeven heeft, dat de dam voor 75 jaar eigendom werd van de Suralco. Dus iemand speelt hier politiek ‘kat en muis’ met de Republiek Suriname in het belang van het buitenland. En ook dat a-nationaal gedrag zal in Suriname eens aan de orde moeten worden gesteld. Alvorens velen de dupe van deze houding verderfelijke worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=zenrM1zf6_w&feature=related

  Somebody or some racist-group in Suriname tries to sell somebody or the land ‘secretive’ to foreigners for some purpose! Disgraceful!!!!! Is it in exchange for ‘full power’ in the Republic of Suriname? Who knows!

  But time will tell.

  http://www.youtube.com/watch?v=TWucYbAp8Lk


  Maak melding

 6. Beste Tamara (reactie #6),

  Zeer interessant de informatie die je nu naar voren brengt. Ook over ene Radhakishun die hierbij ‘actief’ bij betrokken was. Waardoor de Affobaka stuwdam voor 75 jaar in handen kwam van de Amerikanen (Suralco). Dit i.s.m. het Nederlands koloniaal gezag indertijd.

  Wij vermoeden dat je het hebt over het boek ‘VERDRONKEN LAND, VERDWENEN DORPEN’ geschreven door de Surinamer Carlo Hoop. Welk boek gaat over de ‘Transmigratie van de Saramaccaners in Suriname 1958-1964’.

  Maar ook willen wij verwijzen naar een verhalen bundel later geschreven door de Surinamer Doris Vrede genaamd: ‘BROKOPONDO VERHALEN VAN EEN VERDRONKEN LAND’.

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya zullen proberen, om nogmaals deze kwestie aan de kaak te stellen d.m.v. de ons nu beschikbare informatie.

  Alvast dank voor je informatie.

  http://www.youtube.com/watch?v=qIxY9hCgxAU


  Maak melding

 7. Patriot
  Ik vind je artikel zeer goed en bedankt er voor.Waarom geloven de Surinamers niet in zich zelf is het zo dat ze het niet durven voor mij is het echt vreemd.Een goudmijn is gezegd het beste bedrijf die je kunt hebben.Groot Mali in Afrika was in de middeltijden de rijkste land met enorme goud reserves die ze naar Europa en Azië geëxporteerde.De grote antieke bouwwerken in Mali van die tijd zeggen heel veel over die tijd.Komen er Amerikanen of Europeanen dan willen ze alles voor niets hebben zo gebeurt het vandaag in de D.R of Congo anno 2011.Daarom zeg ik doe de goudwinning zelf en trap de buitenlandse goudrovers het land uit.


  Maak melding

 8. Het zal dus nooit gebeuren,dat welke multinational dan ook op 50/50 basis zaken zal doen.Om de simpele redenen wij weten niet te onderhandelen en daar komt nog bij kijken,dat de multinational kennis heeft en geld.Wij kunnen grootschalige mijnbouw nog niet zelf ter hand nemen,omdat zoals ik al aangaf de kennis en het geld ontberen.


  Maak melding

 9. Het wordt tijd dat wij de uitbuiters ons land uitzetten.Ze maken mllioenen winst en de bevolking heeft honger.Ook vernietigen ze onze mooie natuur.Het volk moet ze gewoon het land uitzetten.Wakker worden Surinamers.
  We zijn al jaren uitgebuit en dat gebeurd nu nog steeds.Opruimen die ellendige bloedzuigers. Geen woorden maar daden names
  Bigaman from Surinam.


  Maak melding

 10. @ Tamara,
  Waar ik een probleem mee hebt is dat wanneer ik verwijs naar de grote schade die Bouterse met zijn revolutie in suriname heeft aangericht dan zijn jullie niet thuis .
  Tamara vergeet niet dat het een koeli boy uit boiti is die staats olie heeft gemaakt wat het vandaag is. noem mij iets behalve ellende wat die nengre heeft achtergelaten voor zijn nakomelingen A.U.B. ik hou niet van het racistisch gedoe maar die zwarte man is de eerste die zijn vinger wijst naar andere als het fout gaat, terwijl ze geen moer doen om zelf uit die ellende te komen waar ze in zitten.De keuze voor Bouterse is daar kenmerkend in.Jullie weten wel aan te geven wat de vorige (leiders)fout hebben gedaan maar wanneer er naar Bouterse wordt gewezen dan zeggen jullie allemaal in koor geef hem nog meer kansen.Neem nou iemand als EBU precies het zelfde of het is de schuld van de blanken of dat van de hindustaan nooit is het schuld van ons zelf en daar kan ik niet tegen. Alles Wat Bouterse doet is goed in jullie ogen, daar wordt ik kotsmisselijk van.


  Maak melding

 11. Suriname kan wel met Buitenlandse bedrijven in zee gaan , onder een algemene voorwaarde dat er altijd een groot deel van de werknemers inclusief het bestuur de surinaamse nationalitijd dienen te hebben. Het bedrijf moet altijd gecontroleerd dienen op het gebied van explotatie en raportages.


  Maak melding

 12. @14 olrac

  “Suriname kan wel met Buitenlandse bedrijven in zee gaan , onder een algemene voorwaarde dat er altijd een groot deel van de werknemers inclusief het bestuur de surinaamse nationalitijd dienen te hebben.”

  Toe maar…
  SR werknemers een ook nog SR bestuurders!
  Maar wie moeten dan het werk doen?
  De buitenlanders zeker?

  Waar heb je dan die buitenlandse bedrijven nog voor nodig?
  Doe dan alles lekker zelf!

  Elk bedrijf, dus ook buitenlandse bedrijven, willen gewoon “harde” winst maken en doen niet aan liefdadigheid!

  Als een bedrijf wil investeren, dan doen ze dat met personeel/bestuurders waar ze van op aan kunnen.
  Dus dan moet je zeker geen Surinamers (politieke vriendjes van vriendjes)in het bestuur toelaten, dan is het wachten op de bekende problemen!

  Men is gewoon onbekwaam in nagenoeg alles, dat is de harde realiteit anno 2011.
  Nagenoeg alle kennis wordt ingehuurd!

  In zijn algemeenheid geldt…
  Surinamers moeten gewoon eerst maar eens leren om in zich zelf te gaan geloven!

  Vervolgens moeten ze in zich zelf leren investeren door de juiste opleidingen te volgen!
  Dus leer een vak waar je wat aan hebt, i.p.v het volgen van de lokale slaapcursus tot (spook)ambtenaar.

  En daarna gewoon eens leren:
  -Om op tijd te komen;
  -ALLE afspraken na te komen;
  -Minimaal 8 uur per dag, 5 dagen per week, door weer en wind en regen, in hoog tempo te werken, en dat alles zonder te mekkeren!

  Pas dan heb je een mentaliteit waar je wat mee kan opbouwen en dus bereiken, zodat je helemaal geen buitenlandse bedrijven meer nodig hebt, en de winst voor 100% in SR blijft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.