Landrechten schaduw over goudconferentie Suriname

7

SNESIE KONDRE, 19 feb – Ordening van de kleinschalige goudwinning mag van alle betrokken partijen. De regering mag een aanvang maken van de deelnemers aan de goudconferentie te Snesie Kondré. De aanname van een slotverklaring door de meerderheid is een soort groenlicht. Maar de landrechten van de gemeenschappen in het binnenland zetten een valse toon.

Niet een ieder deelde dan ook in de jubelstemming aan het eind. “We wilden dat de landrechten werden meegenomen in de slotverklaring”, zegt activist Erna Aviankoi die verscheidene ngo’s vertegenwoordigt. Uitgangspunt is dat ordening en veiligheid niet te garanderen zijn zonder een goede regeling van de landrechten. De eis werd afgewezen met het argument dat er een speciale conferentie komt over de rechten van Marrons en Inheemsen.

De traditionele leiders van beide groepen gaven tijdens de conferentie een verklaring uit. De regering wordt opgeroepen tot onder meer erkenning van “de historische en traditionele rechten van de binnenlandbewoners op gronden alvorens eventuele overeenkomsten worden gesloten.” Het gaat dan om exploitatieovereenkomsten met investeerders en multinationals. De leiders willen ook officieel erkend worden.

Aviankoi vindt dat de landrechten nu al mee moesten. Erkenning betekent immers niet dat investeringen dan niet mogelijk zijn. “Maar wel dat je de mensen vanaf het begin meetelt. Dat het niet wordt meegenomen geeft wel het gevoel dat landrechten geen prioriteit genieten.” Regeringsadviseur Jennifer van Dijk Silos vindt het wat scherp gesteld. Landrechten zijn een issue apart. “De overheid kan geen regeling treffen die in strijd is met het nationale rechtssysteem.”

7 REACTIES

 1. Al die jaren is er hoe gebrekkig ook aov betaald, electrficatie, onderwijs, schoolbotenvervoer, medische zorg. U hoort mij toch niet optimaal en adequaat?

  Waar moeten die miljoenen jaarlijks vandaan worden geperst.


  Maak melding

 2. Landrechten zijn meer dan welkom maar zullen niet automatisch inhouden dat opdoemende bodemschatten van jou zijn.

  In principe worden alle formeel niet vrijgegeven vindplaatsen ilegaal bewerk.

  Dat is je reinste diefstal. worden er bodemschatten gevonden dan zijn die in de eerste- en laatste plaats van mama Sranan.

  In voorkomend geval zal heralocatie dan wel vergoeding van/voor het perceel of lap grond plaatsvinden door de overheid.


  Maak melding

 3. Beste Pinto (reactie #1),

  Dat is wat ik eens ook tegen mijn geliefde partner zei. Je kunt zo je best voor ze doen, maar het negativisme en zelfvernietigend gedrag zit zo diep verankert, dat je je soms geen raad mee weet. Ze kunnen het waarschijnlijk ook niet helpen.

  http://www.youtube.com/watch?v=O1weggR0FQE&feature=related

  Ik vraag me nu weleens ook af of er met sommige van deze negativisten nog wel een land mee op te bouwen is of is het omdat zij het elders nu “veels te goed” hebben.

  Alsof zij thuis voor hun computer zitten wachten, totdat iemand een reactie geplaatst heeft en komen zij vervolgens in actie om hun negatieve emotie erop bot te vieren. Alsof zij niet anders kunnen.

  http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=772974

  En zelf hebben zij niets opbouwends te melden, dan maar pogen af te breken wat anderen met veel zweet en moeite voor mekaar hebben proberen te krijgen. Alsof zij slechts daarin plezier in beleven. Vandaar ook dat ik op een gegeven moment zo moe van werd, dat ik op een goeie dag zonder te aarzelen met mijn wijsvinger naar de deuropening toe wees met de woorden; “EN KOM DAN NIET MEER TERUG!!!!!!!!

  En gelukkig werden er achteraf dan wel weer excuses gedaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=soZl5t30Lhc


  Maak melding

 4. Pinto(nr.1),

  Ik begrijp jouw reactie maar ten dele. Het is ook de enige reactie die nu op dit forum staat.

  De Inheemsen hebben het volste recht een status te eisen, wat betreft de gebieden die zij al heel lang bewonen. Ik vind om historische redenen, dat de Marrons minder recht hebben. Ik kom er, misschien in de maand mei/juni 2011 zeker op terug.

  Suriname heeft nu een (tijdelijke) mijnbouwwet waarin reeds bepaald is dat het belang van de grond niet ligt bij zij die daarop wonen, maar bij hen die door politieke of economische redenen de grond ook kunnen bemachtigen onder de mom van ontwikkeling.

  Kort gezegd zijn vele stukken grond die de Inheemsen claimen, reeds aan derden uitgegeven en wordt het dus politiek moeilijk deze gronden terug te vorderen.

  Mevrouw J. van Dijk -Sillos zegt dat de claim niet in strijd mag zijn met het nationaal rechtsysteem.

  Daar zij het gewoonte recht van de binnenlandse bewoners niet erkent-het nationaal rechtsysteem van Suriname onkent dit gewoonte recht- zal het in juni 2011 nog heel moeilijk worden de inheemsen genoegdoening te geven.

  Maar ik ga er toch vanuit dat president D.D.Bouterse, lettend op het belang van de Staat Suriname en op het belang van de binnenlandse bewoners, wijs deze koloniale knoop door zal hakken. Een tweede binnenlandse onvrede hoeft er dus niet te komen.

  Ik hoop dat ik hieraan nog kan meewerken.
  Wat een mens eens begonnen is, moet hij ook eens afmaken.

  Pinto(1), geeft dit door.
  Srika


  Maak melding

 5. Heel Suriname heeft geprofiteerd van inkomsten van Suralco,de een meer dan de ander daar hoorde ik niemand wat zeggen. Nu is staatsolie de motor van onze economie weer het zelfde maar nu het gaat over het binnenland van suriname heb je de poppen aan het dansen.De bodemschatten van het land behoord aan de totale bevolking toe klaar uit.


  Maak melding

 6. Marrons leggen leugens regering Bloot.
  Paramaribo.Wij hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen gevraagd om tijdens de ordening van de goudsector alle aanvragen van de Commissie aan te houden,Dit zei melvin linscheer, voorzitter van de commissie ordening Goudsector na een opmerking van Erna Aviankoi,een Marronvrouw die namens marron vrouwen Netwerk optrad.Aviankoi merkte op dat terwijl de overheid bekendmaakt te ordenen,er informatie is dat er wel goudconcessies worden verstrekt.
  het bleef een tijdje wazig wie Aviankoi bedoelde.Ook de opmerking van linsgeer zorge ervoor dat men bleef gissen hoe het komt dat de ene kant zegt ordenen en de minister vraagt om geen concesies uit te geven, maar tegelijkertijd wel aan Ronnie brunswijk één verstrekt Tumult,Er kwam geen antwoord vanuit de regering. minister jim hok ban Natuurlijke Hulpbronnen die ook aanwezig was, bleef muisstil.uiteindelijk stond marinus bee (AC/abop)op.De parlementarier vond het niet eerlijk dat alleen de naam brunswijk, zijn politieke leider genoemd word. hij deed een schepje bovenop.Ook andere hebben concessies gehad, zei in het aukaans.
  De goudconferentie is afgelopen weekend op 18 en 19 februari te snesi kondre georganiseerd.De leugen mag zo snel zijn de waarheid achterhaald hem wel.


  Maak melding

 7. Srika-4/Ook interessant je informatie. Zou er toch veel meer van willen weten n.a.v. de huidige ontwikkelingen omtrent de goudconferentie te Snesi Kondre. Dit in relatie tot de ‘landrechten’ problematiek welke nu speelt met de huidige reeds bestaande wetgeving op dit terrein. Maar hoe moeilijk schat jij voor de huidige regering de ‘aanpak’ van dit probleem in, ook t.a.v. de huidige verouderde wetgeving die er nu ligt. En wat denk je dat aan wetgeving nog zou moeten gebeuren of moeten veranderen, opdat er uiteindelijk toch enige tevredenheid voor alle belanghebbenden kan heersen?

  Alvast dank voor je toelichting.

  http://www.youtube.com/watch?v=9VuekTcAcqE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.