Twintig miljoen voor modern zorgsysteem Suriname

11

PARAMARIBO, 18 feb – Suriname onderhandelt met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, over een lening voor modernere sociale zorg. Dit meldt de Ware Tijd. Het gaat om twintig miljoen dollar voor een Geconditioneerd Uitkeringsprogramma. Er zijn wel voorwaarden voordat het geld ook echt wordt overgemaakt.

De voorwaarden liggen ook direct in de sociale sfeer. De meest behoeftige gezinnen kunnen een uitkering krijgen. Die is elke maand ter beschikking. Maar dan moeten de gezinshoofden wel de garantie geven dat hun kinderen ook echt naar school gaan. Bovendien moeten de kinderen regelmatig naar de dokter voor controle en eventuele behandeling. Aan beide wil het nogal schorten.

Ouders in vooral het binnenland offeren het onderwijs van hun kind op. De meest gehoorde reden is dat er geen geld is. De IDB paste het systeem van Conditional Cash Transfers al met succes toe in andere Zuid-Amerikaanse landen en het Caribisch gebied. De bank heeft nogal kritiek op de sociale zorg in Suriname. Betrokken ministeries werken langs elkaar heen wat leidt tot inefficiëntie.

11 REACTIES

 1. En daar komt weer een lening van 20 miljoen die moet worden opgehoest de komende jaren door de Surinaamse bevolking. En zoals bekend komt het geld nooit terecht bij de mensen die er recht op hebben. Er zal wel weer een werkkamer worden gerenoveerd of een informatie centrum over de Revolutie van worden gefinancieerd.


  Maak melding

 2. Daarom moet het binnenland ook economisch ontwikkeld worden, er is daar ruimte genoeg voor. Als dit niet gebeurt zal het altijd een onderontwikkeld groep blijven. Met alle gevolgen van dien zoals je ziet de laatste tijd.


  Maak melding

 3. Desi Bouterse gaf opdracht Lansigron te sluiten
  ShareDigg.comdel.icio.usFacebook.comFeb
  16
  Desi Bouterse, huidige president van de Republiek Suriname, was in 1981 bevelhebber van het Nationaal Leger toen hij de opdracht gaf om alle bewoners van Lansigron te verhuizen naar het nieuwe complex van Huize Ashiana op de hoek van de Coppenamestraat/ Lalaroekhweg.

  Het nieuwe pand stond al een jaar leeg. Bouterse gaf opdracht de bewoners met bed en al te verhuizen naar hun nieuw onderkomen. Lansigron op de hoek van de Gemenelandsweg en de huidige Johan Pengelstaat , was een nationale schande. Aasgieren hadden zich op de daken van de woningen gevestigd en vlogen af en aan. Ze waren niet weg te krijgen van Lansigron en de oudjes moesten leren leven met deze enge vogels in hun directe omgeving. Het Verpleeg- en Rusthuis Ashiana biedt een heel ander aanblik. De directeur, Dennis Rust, heeft de ontwikkelingen naar een respectabel en goedkoop tehuis voor sociaal zwakkere ouden van dagen, keurig begeleid.Hij vindt wel dat de subsidie van de overheid aan de lage kant is. Slechts 60 procent van de begroting wordt gehonoreerd. Dank zij grote bedrijven als bijvoorbeeld Staatsolie en de SLM en melevende en gulle particulieren, kan Ashiana bepaalde noodzakelijke voorzieningen treffen.Huize Ashianan is waarschijnlijk het goedkoopste tehuis voor ouden van dagen in de wereld.Vandaag bestaat het tehuis 30 jaar.


  Maak melding

 4. Dan vraag jij, je wel af wat wil de oppositie en zij die de coalitie haten.
  Dan ik zeg Srananman come up bouw a kondré op.
  Laat u niet leiden door domheid en achterlijkheid…dom denken als NPS die het liefst zij die op hen lijken in de steek te laten voor pinaren als slaaf en VHP de uitbuiters boy’s…..want die zitten de heledag te smeken naar GELD…want MONI na din man datie din GADO.
  Maar al bij al denk ook aan GELD…1x 24 uur maar no go ROOF, lichtop of fufuru.
  Laat geen enkele domme Bakru jou aan het werk zetten….bar’yu.


  Maak melding

 5. Ouders onthouden hun kinderen onderwijs omdat ze geen geld hebben. Maar ze hebben wel geld voor luxegoederen zoals mobieletelefoons. Een mobieletelefoon + de belkosten, zijn duurder dan een kind naar school sturen.Onderhand moeten de ouders dat beseffen.


  Maak melding

 6. Als je koopt, moet je betalen.
  Als je leent, moet je kapitaal plus rente betalen.

  Als je inkomen slechts 50 cent is dan moet je geen 100 cent uitgeven.

  Dit zijn eenvoudige regels, ook begrijpelijk voor geestelijk gestoorden. Maar als je meer dan geestelijk gestoord bent, dan houdt alle zinnige levens ervaring op.

  Wat vind je van de geestelijke vermogens van de huidige Surinaamse leiders en van de 40% supporters van de regeringscoalitie.


  Maak melding

 7. Efficiëntie

  Ministeries die langs elkaar heen werken. Ambtenaren die niet opgeleid en/of berekent zijn op hun taken, politieke benoemingen, etc. Zou het oplossen van hier genoemde zaken niet een besparing van miljoenen opleveren zodat er niet meer geleend hoeft te worden?


  Maak melding

 8. De NDP is met een nieuwe doctrine gestart krindinki,
  Desi bouterse gaf opdracht om media gebouwen in suriname in brand te schieten, Desi bouterse heeft zijn tegenstanders persoonlijk afgeslacht op 8 dec 1982,Desi Bouterse heeft met zijn privé leger een dorp in het binnenland in brand geschoten zwangere vrouwen, kinderen zijn te moi wana op de meest onmenselijke manier afgeslacht in het dorpje,DESI Bouterse wil niet inzien dat hij niet capabel is om een land te besturen, Desi is een eigenwijze vooringenomen schoft die last heeft van megalomanie.Desi heeft meer dan honderd politici versleten in de afgelopen jaren toch weiger deze crimineel in te zien dat hij een mislukkeling is. Bouterse is een kortstondige komeet of komediant.


  Maak melding

 9. Binnenland wil ook niet ontwikkeld worden men heeft miljoenen gestopt in al die jaren maar men denkt daar dat je alles op een gespreid bedje krijgt.
  Asl je een opstapje krijgt betekent dat daarna jezelf moet kunnen bedruipen en dat je daarna nooit meer de hand ophoudt. Dit fenomeen zie je ook in afrikaanse landen noord afrika uitgezonderd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.